Sinds de cryptocurrency-rage aansloeg, hebben regeringen over de hele wereld moeite om ze te reguleren, vooral na de prijsexplosie van Bitcoin vorig jaar. De opwaartse piek en de buitensporige winsten brachten velen ertoe om het de toekomst van geld te noemen. Maar de daaropvolgende prijsdaling maakte plaats voor een ontnuchterend ontwaken over de volatiliteit van de opkomende industrie.

Cryptocurrencies maken gebruik van de onderliggende blockchain-technologie, waardoor ze bijzonder moeilijk te controleren en te controleren zijn. De technologie werkt als een digitaal grootboek waarin alle transacties worden geregistreerd, waardoor er geen tussenpersoon nodig is.

Voor fiat-valuta’s wordt verificatie meestal uitgevoerd door gereguleerde financiële instellingen en soms geautoriseerde overheidsinstellingen. In het geval van cryptocurrencies maakt het ontbreken van een centrale autoriteit het bijzonder lastig om ermee om te gaan voor nationale toezichthouders.

Hieronder volgen enkele van de belangrijkste redenen waarom regeringen een hekel hebben aan cryptocurrencies.

Cryptocurrencies kunnen een bedreiging vormen voor financiële markten

In bepaalde gevallen hebben regeringen zich tot het uiterste ingespannen om de cryptokoorts te beteugelen en cryptocurrencies volledig te verbieden. Dit is in een poging hun economieën te beschermen tegen de uitbarstingen en zeepbellen die kunnen worden veroorzaakt door niet-gereguleerde financiële markten. In China, bijvoorbeeld, dwong zijn gevoeligheid voor economische zeepbellen de regering om Initial Coin Offerings en cryptocurrency-handel te verbieden.

De stap was om te voorkomen dat binnenlandse crypto-investeerders zouden deelnemen aan de markt voor cryptocurrency, die onstabiel en ongereguleerd is. Bovendien zou een dergelijk ecosysteem een ​​negatieve invloed kunnen hebben op de nationale munteenheid en een aanzienlijke kapitaaluitstroom kunnen vergemakkelijken.

China

In september 2017 maakte de Chinese Yuan naar bitcoin-transacties ongeveer goed 90 procent van alles transacties. Niet zenuwachtig door het enorme volume van zijn valuta op de markt, verbood de Chinese overheid het kopen van cryptocurrency en legde zelfs reisverboden op aan execs van crypto-exchange bedrijven.

De uitwisselingsfunctionarissen van Huobi en OKCoin behoorden tot de meest opvallende figuren die eraan werden onderworpen, in afwachting van een onderzoek naar de uitwisselingen. In totaal werden 88 crypto-uitwisselingen en 85 Initial Coin Offerings (ICO’s) gedwongen om activiteiten te beëindigen. De Chinese yuan is nu goed voor ongeveer 0,0063 procent van alle bitcoin-transacties dankzij het harde optreden.

Iran

Iran heeft ook cryptocurrencies verboden in een poging zijn valuta en markten te beschermen. Het land wordt momenteel geconfronteerd met een golf van economische sancties die zijn opgelegd door de Amerikaanse regering, na de ineenstorting van de nucleaire deal met Iran. Sancties die eerder door de regering-Obama waren opgeheven, zijn onlangs hersteld na een ondertekend uitvoerend bevel van de Amerikaanse president Donald Trump.

In april verbood Iran de handel in cryptocurrency na een $ 2,5 miljard kapitaalvlucht. De situatie was het resultaat van een worsteling van Iraniërs om digitale valuta te verwerven toen er nieuws uitbrak over lopende sancties. Kort daarna werd een cryptocurrency-verbod opgelegd om te voorkomen dat de broodnodige fiat-valuta’s het land verlaten.

De cryptocurrency-markt is vol met hacks en oplichting

Het is geen geheim dat de wereld van cryptocurrency vol zit met oplichting en hacks, en dat uitwisselingen die gevoelig zijn voor storingen een veelvoorkomend doelwit zijn geworden voor hackers. Volgens Carbon Black, een cyberbeveiligingsbedrijf, is tot dusver in 2018 voor meer dan $ 1,1 miljard aan cryptocurrencies gestolen.

Japan

Een opmerkelijke inbreuk die onlangs tot meer regelgeving door een land leidde, was de Coincheck-hack. Het heeft de Japanse Financial Services Agency (FSA) ertoe aangezet om strikte Know Your Customer (KYC) en anti-witwaswetgeving (AML) te implementeren. 523 miljoen NEM (XEM) ter waarde van $ 400 miljoen werd destijds van de beurs gestolen. Het grootste deel ervan is naar verluidt witgewassen, waarbij de NEM Foundation officieel de achtervolging heeft afgeblazen.

Na het incident voerde de Japanse regering ook een algeheel verbod in op alle private cryptocurrencies vanwege hun pseudonimiseringsfuncties, waardoor ze moeilijk te volgen en te reguleren zijn. Betreffende digitale valuta’s waren onder meer Dash (DASH), ZCash (ZEC), Monero (XMR) en Augur’s reputatietoken (REP).

Cryptocurrencies zijn moeilijk te belasten

Belastingheffing speelt een grote rol in moderne economieën. Het wordt door regeringen gebruikt om inkomsten te genereren die de activiteiten financieren. Ze omvatten het bouwen van kritieke infrastructuur, onderwijs, welzijn en defensie. Belastingheffing wordt ook door regeringen gebruikt om ongelijkheid te verminderen en de verdeling van hulpbronnen te vergemakkelijken. Samenvattend levert het een belangrijke bijdrage aan sociale stabiliteit en veiligheid.

Aan de andere kant zijn cryptocurrencies gemaakt om overheidsregulering en belastingen te omzeilen. Sommige bieden verbeterde anonimiseringsfuncties die transacties verdoezelen, waardoor het moeilijk wordt om ze aan belasting te onderwerpen.

De Verenigde Staten

Overheden werken er hard aan om belastingontduikende crypto-investeerders hard aan te pakken. Met name de Amerikaanse regering heeft grote vooruitgang geboekt bij het innen van belastingen op vermogenswinst op cryptovaluta. In februari maakte het een overstap naar Coinbase en de uitwisseling onmiddellijk heeft een kennisgeving uitgegeven aan haar klanten om hen te informeren dat persoonlijk identificeerbare gegevens zouden worden overgedragen aan de IRS volgens een gerechtelijke richtlijn.

De IRS zou aanvankelijk om de gegevens hebben gevraagd in november 2016 en was vooral geïnteresseerd in entiteiten die bitcoin kochten tussen 2013 en 2015. Coinbase verzette zich tegen de dagvaarding, maar werd gedwongen hieraan te voldoen na een uitspraak van de rechtbank in San Francisco. Er waren gegevens nodig van mensen die transacties hadden voltooid voor een totaal van meer dan $ 20.000.

Volgens de gerechtelijk document, tussen 2013 en 2015 dienden slechts 800 tot 900 belastingbetalers aangiften voor bitcoinhandel in. Dit was ver onder het verwachte cijfer.

Dat gezegd hebbende, niet alle regeringen hebben de mechanismen om dergelijke problemen op te volgen en velen hebben cryptocurrencies ronduit verboden om van deze hoofdpijn af te komen..