Reken maar. Wanneer een grote financiële markt worstelt om te overleven in een diepe, blijvende bearmarkt, spreken begrafenisondernemers met toegang tot de financiële pers vrolijk zijn aanstaande ondergang uit. Voor Bitcoin komen dergelijke afschuwelijke uitspraken sinds de zomer van 2018 in een gestaag tempo binnen. Tegelijkertijd zien veel grote namen in de financiële wereld Bitcoin als een niet te stoppen, universele digitale valuta waar iedereen op aarde van zal profiteren. Dus, wie heeft er gelijk? Heeft iemand hier gelijk in? Is de toekomst van Bitcoin er een van brede acceptatie? Of is het een voor altijd verbannen naar de schaduw van het wereldwijde financiële systeem?

Misschien ligt de waarheid ergens tussen deze twee uitersten in.

Waarom zo’n Bitcoin Pundit-polarisatie?

Hier zijn recente fragmenten die dit demonstreren zwart of wit, maar zeker niet grijs manier van denken:

“Crypto is de moeder of vader van alle oplichting en bubbels.”

– Nouriel Roubini, 11 oktober 2018

“(Bitcoin) is de grootste winkel met waarde die ooit is gecreëerd.”

– Lou Kerner van CryptoOracle, 21 november 2018, CNBC-interview

“Ik kom Bitcoin begraven, niet om het te prijzen.”

– Paul Donovan, hoofdeconoom bij UBS, november 2018

“Ik doe geen significante prijsvoorspellingen. Maar het is (Bitcoin) zeker veel meer waard dan het vandaag waard is. Ik ben lang op de markt. “

Jeremy Allaire, Interview met CEO, Circle.com, CNBC, 14 december 2018

“Je zou het moeten verbieden (crypto). Ik ben persoonlijk verrast dat toezichthouders niet harder zijn ingegrepen. “

– Andreas Utermann, CEO, Allianz Global Investors, 11 december 2018

“Het (Bitcoin) was geen tulpen. Het was een manie gebouwd op iets dat echt is. De meeste bellen zijn opgebouwd rond dingen die echt zijn. De internetbubbel voelde als een manie, en whoa, heeft het internet onze wereld veranderd. Als ik vooruit kijk, ben ik behoorlijk constructief. “

– Mike Novogratz, Bloomberg Television-interview, 17 december 2018

Zonder te proberen iemand op te roepen agenda duwen, misschien zitten er niet enkele financiële of ideologische motieven achter dergelijke gewichtige pontificaties?

De nee-zeggers

Paul Donovan en Andreas Utermann zijn sleutelfiguren bij respectievelijk een grote bank en investeringshuis. Hun bedrijven doen het waarschijnlijk goed in tijden van financiële stimuleringsmaatregelen van de centrale bank (gelddrukken). Dat komt door toegenomen financiële speculatie en meer vraag naar leningen. Centrale banken houden niet van Bitcoin (en crypto’s in het algemeen), omdat ze bang zijn voor concurrentie met hun gecentraliseerde manier van plannen in de wereldeconomie en financiële markten. Nouriel Roubini is econoom, professor en voormalig adviseur van de Wereldbank, het IMF en de Federal Reserve. Geen van deze monetaire grootmachten staat bekend om uitbarstingen van Bitcoin-lof en aanbidding.

De altijd hoopvolle

Bekijk aan de andere kant de cheerleaders van Bitcoin. Lou Kerner zei onlangs dat Bitcoin de “grootste waardeopslag ooit is”. Probeer die lijn door te geven aan de arme HODLR die in 2017 voor $ 10.000, $ 15.000 of zelfs $ 19.000 in Bitcoin sprong. Er is nu niet veel waarde meer in hun portefeuilles.?

bitcoin toekomstige bitcoin maandelijkse grafiek

BTCUSD, maandelijks: baseer uw Bitcoin-beslissingen nooit op eenzijdige, goeroe- of nee-zeggende voorspellingen. Baseer uw Bitcoin-handelsbeslissingen op bewezen technische criteria, na evaluatie van alle grondbeginselen. Afbeelding: Motivewave.com

Hoe zit het met Mike Novogratz en zijn recente verklaring: “Het waren geen tulpen.” De prijsgrafiek van Bitcoin kan een uitgesproken meningsverschil hebben met de heer Novogratz. De technische kaart lijkt griezelig op de beroemde tulpenbellenkaart uit de jaren 1600, ondanks zijn bewering van het tegendeel.

Jeremy Allaire, CEO van Circle lijkt er alle vertrouwen in te hebben dat Bitcoin “veel meer” waard zal zijn dan het nu is.

Een meer realistische beoordeling?

Ergens in Bitcoin is saai, saai, grijs gebied kan de beste bewaarplaats voor Bitcoin-waarheid zijn. Sommige van deze waarheden zijn mogelijk verontrustend. Anderen zijn hoopvol, terwijl weer anderen een zeer mooie toekomst voor Bitcoin suggereren.

Begin 2018, schrijver en professor Paul De Grauwe schetste een grimmig beeld van het onvermogen van Bitcoin om als universele valuta te functioneren. Hij noemde de aanbodbeperkingen van Bitcoin een groot struikelblok. Tijdens de financiële crisis van 2008 hebben centrale banken bijvoorbeeld enorme hoeveelheden liquiditeit (valuta-eenheden) toegevoegd om het bank- en economische systeem te ondersteunen. Hij zegt dat Bitcoin, met een vast aanbod, nutteloos zou blijken te zijn als wondermiddel voor de financiële crisis.

In zijn eigen woorden,

Meer in het algemeen is het probleem van een Bitcoin-economie dat in tijden van financiële crisis, waarvan men zeker kan zijn dat ze zich opnieuw zullen voordoen, er een algemene vlucht naar liquiditeit plaatsvindt. Dat is wanneer een centrale bank nodig is om alle benodigde liquiditeit te verschaffen. Bij afwezigheid verkopen individuen die op zoek zijn naar liquiditeit activa, wat leidt tot deflatie van activa en insolventie van velen. Een Bitcoin-economie heeft deze flexibiliteit niet en is daarom niet bestand tegen financiële crises. Een Bitcoin-economie houdt het niet stand in een kapitalistisch systeem dat regelmatig financiële crises genereert.

De Grauwe beweert ook dat het vaste aanbod van Bitcoin enorme wereldwijde deflatie zou veroorzaken, in plaats van de inflatie die normaal gesproken wordt gezien in tijden van economische expansie. Ten slotte wijst hij op de enorme vraag naar elektriciteit die nodig is om Bitcoin-mijnactiviteiten te ondersteunen als verspilling. De meeste valuta is tegenwoordig digitaal (contant geld is een klein percentage van wereldwijde transacties) en heeft minder natuurlijke hulpbronnen nodig om te produceren en te onderhouden dan papiergeld of Bitcoin-mijnbouw. Daarom beschouwt De Grauwe Bitcoin als een overbodige, inefficiënte en onpraktische manier om de huidige, digitale incarnatie van door de overheid gesponsorde fiat-valuta te vervangen..

Meer optimistische opvattingen

Bitcoin blijft gunst krijgen van handelaren die de munt als betaling willen accepteren. Transacties voor consumptiegoederen in Bitcoin zijn matig vergeleken met begin 2018, maar zijn nog steeds aanzienlijk. Betalingsverwerkers zoals Square en Circle (kan Triangle ver weg zijn?) Hebben crypto’s volledig omarmd als betalingsmechanisme en kunnen op een dag een zinvol percentage van hun bedrijf worden.

Dat weet je groot geld heeft een grote stem in wat er gebeurt in de politiek, het bedrijfsleven en zelfs in uw eigen leven. Bedenk dus dat er plannen zijn voor twee nieuwe Bitcoin-futurescontracten in 2019: de ene zal worden verhandeld op de NASDAQ-beurs, de andere op de Bakkt-beurs van ICE. De SEC speelt nog steeds met de goedkeuring van een Bitcoin ETF. Perma-bulls Tom Lee, John McAfee en andere Bitcoin-biggies blijven rationele (meestal) redenen bieden voor Bitcoin om door te gaan naar nieuwe recordhoogtes.

Kun je je de schok voorstellen waarmee een nieuw goedgekeurde Bitcoin ETF de prijs van Bitcoin zou kunnen zegenen? Stel je voor dat er in een tijdsbestek van slechts dertig dagen enkele miljarden dollars naar die ETF stromen. Denk je dat de Bitcoin-futurescontracten van 2019 een willekeurig idee zijn? Of zijn het de zorgvuldig doordachte geesteskinderen van grote geldbelangen die een hoop geld willen verdienen aan Bitcoin-speculanten??

Bitcoin als officiële valuta versus pure speculatie

Laten we dus zeggen dat de toekomst van Bitcoin als soevereine valuta twijfelachtig kan zijn. Tenminste voor nu. Oké, maar wat dan nog?

Bitcoin lijkt nog steeds een geweldige toekomst te hebben als handels- en investeringsvehikel. Veel geld zal niet worden ontzegd, en als de spigots echt open zijn en institutionele contanten in Bitcoin, Bitcoin-futures en de Bitcoin ETF racen, kan een nieuwe generatie de cryptomarkten omarmen op dezelfde manier als de babyboomers ooit de Amerikaanse aandelen omarmden markt.

bitcoin toekomstige handel bitcoin-signalen

BTCUSD, dagelijks: door een open geest te behouden, kunt u nog steeds profiteren van Bitcoin’s bull en bear marktprijsactie. Afbeelding: Motivewave.com

Denk aan de Amerikaanse aandelenmarkt. Een eeuw lang promootten onderlinge fondsen, makelaars en zelfs de overheid allemaal het idee van investeren in Amerika, of van owning aandelen in een bedrijf, etc. Toen, eind jaren 90, brak het tijdperk van de daghandel aan. Dat is het moment waarop handelaren zich realiseerden dat voor altijd aandelen in een bedrijf bezitten niet zo aantrekkelijk was als aandelen omdraaien voor wekelijkse winsten van vijf of tien procent. Eigendom? Wie kon het iets schelen? Dividenden? Wie heeft ze nodig? Bull of bearmarkt? Geen enkel verschil voor een handelaar.

Heeft Bitcoin een toekomst??

Raak niet zo verstrikt in het idealisme dat sommige mensen ertoe aanzet om voor de lange termijn in Bitcoin te investeren. Natuurlijk, zet wat aan het werk voor uw pensioendoelen, maar realiseer u ook dat handelen en beleggen in Bitcoin is als geld op het spel zetten in een groot casino. Je mag je eigen kansen maken. U hebt de mogelijkheid om strategieën voor swingtraden, trend volgen en het gemiddelde van de dollarkosten te gebruiken. Als een professional kunt u indien nodig zelfs een shortpositie in Bitcoin nemen om uw langetermijnbelangen af ​​te dekken. Het beste van alles is dat u kunt leren hoe u kunt profiteren, ongeacht de toekomst van Bitcoin. Leer de essentie van positiebepaling, risicobeheersing en geldbeheer. Zoek een goede Bitcoin-handelsmentor en leer alles wat je kunt van hen.

Leer voor jezelf denken en investeren nooit vertrouw meer op de mening van iemand anders over de toekomst van Bitcoin dan op uw eigen goede mening. Dan kun je genieten van een potentieel welvarende toekomst, ongeacht wat de uiteindelijke bestemming van Bitcoin is.