Blockchains maken het gemakkelijker om bronnen te beveiligen, te volgen en uit te wisselen. Bij Bitcoin is die bron een valuta. Buiten cryptocurrencies staan blockchain-protocollen echter klaar om een aantal industrieën te verstoren waar certificering en uitwisseling belangrijk zijn. Onlangs hebben we op Coin Central aandacht besteed aan blockchain-kunst, blockchain-landbouw en blockchain-gebaseerde bedrijven. Het blockchain-energienetwerk is nog een ander idee dat klaar staat om de manier waarop we denken over het gebruik van en betalen voor elektriciteit te veranderen.
Het huidige model
Elektriciteit drijft de meeste technologie aan die we in ons leven hebben, en het stroomt constant door onze huizen en werkplekken. Het huidige model voor de levering van elektriciteit is echter traag, omslachtig en verouderd.
Energiebedrijven werken zelden uw energierekening in realtime bij. Elke maand kan het verwarrend zijn om de rekening die u ontvangt te ontcijferen. Bovendien zijn er zelden uitsplitsingen van hoeveel energie u per dag verbruikt of waar uw factuurbedrag vandaan komt.
Het huidige model wordt nog moeilijker te navigeren als je prijzen van verschillende energieleveranciers wilt vergelijken. In feite hebben veel consumenten maar één optie voor waar ze hun elektriciteit kopen. Als u bovendien energie wilt kopen die is opgewekt uit hernieuwbare bronnen, kan het vinden en certificeren van de bron van uw elektriciteit een uitdaging zijn..
Energie op de blockchain zetten
Een blockchain-energienet kan veel van deze uitdagingen het hoofd bieden. De eerste stap is het volgen van de energieproductie en -consumptie op de blockchain. Het idee is om energiegegevens in te voeren in een grootboek, zodat de bron en bestemming van alle energietransacties transparanter zijn.
Een energiecentrale zou bijvoorbeeld de blockchain kunnen updaten met een invoer voor hoeveel elektriciteit ze hebben geproduceerd sinds het laatste blok. Die hoeveelheid energie kan dan verdeeld worden over de consumenten. Bovendien kunnen consumenten erop bieden, waardoor dynamische prijzen voor elektriciteit ontstaan. Als de energiecentrale ‘s nachts bijvoorbeeld te veel produceert, kan iedereen met een blockchain-energienet zien hoeveel elektriciteit er ongebruikt blijft op het net. Bijgevolg zou de marktprijs van energie ‘s nachts lager zijn dan overdag.
Een energiemarkt
Door een marktplaats voor energie te creëren, zou u een onverschrokken ondernemer kunnen inspireren om ‘s nachts producten te vervaardigen, wanneer de dynamische prijsstelling van energie goedkoper is. Of het kan consumenten ertoe aanzetten om in batterijen te investeren, ‘s nachts goedkope stroom te kopen en hun elektriciteitsverbruik overdag te verminderen.
Het leuke van dit idee van een energiemarkt is dat het een win-win is. Het energiebedrijf wordt overdag niet geconfronteerd met dezelfde hoge productie. Ze verspillen ook ‘s nachts niet zoveel stroom. In plaats daarvan zou een dergelijk systeem de totale energiebelasting in de loop van de tijd egaliseren.
Een open marktplaats op een blockchain-energienet zou ook de concurrentie bevorderen. Momenteel hebben sommige energiebedrijven een volledige marktdominantie over een geografisch gebied. Naarmate de kosten van energieproductie via zon en wind blijven dalen, ziet u wellicht nieuwe, kleinschalige energieleveranciers op de markt komen. In feite betekent kleinschalige zonne-energie dat individuen een zonnepaneel kunnen opzetten en elektriciteit rechtstreeks aan hun buren kunnen verkopen op een blockchain-markt. Dit type op blockchain gebaseerde microgrid wordt al getest in Brooklyn, NY. Daar verkopen buren elkaar de zonne-energie van hun daken.
Hernieuwbaar kopen
Veel consumenten en bedrijven willen maatschappelijk verantwoord omgaan met het soort energie dat ze gebruiken. Zodra elektronen echter een hoogspanningslijn binnenkomen, zijn ze niet meer te onderscheiden, of ze nu afkomstig zijn van een zonnepaneel of een kolencentrale..
Om dit probleem op te lossen heeft de EPA een systeem voor Renewable Energy Certification (REC) ontwikkeld. Het systeem is echter vaak verwarrend en moeilijk te gebruiken. Een leverancier van duurzame energie moet een spreadsheet maken met gegevens over de energie die ze hebben geproduceerd. Vervolgens sturen ze die spreadsheet naar een certificerende instantie die de informatie beoordeelt. Als het bureau tevreden is, sturen ze REC’s naar het energiebedrijf. Het bedrijf kan die REC’s vervolgens aan andere bedrijven en consumenten verkopen als bewijs dat ze groene energie gebruiken. Dit hele proces kan 6 tot 8 weken duren.
Met een blockchain-energienetwerk zou de kwestie van certificering onmiddellijk kunnen worden opgelost. Zonnepanelen, windturbines en waterkrachtcentrales kunnen energiemeters hebben die in realtime rechtstreeks naar het blockchain-energienet schrijven. Alles wat die meters schrijven, kan worden getagd met een certificering die zegt dat het om hernieuwbare energie gaat. Hierdoor kon de energieproducent de energie en de certificering direct verkopen. Het resultaat is minder overhead en fraude op de markt voor duurzame energie.
Slimme contractnetbeheer
Een ander voordeel van een blockchain-energienet is slim contractbeheer. Zodra u energieproductie en -verbruik naar een gedecentraliseerd grootboek verplaatst, kunnen consumenten energieproducenten in realtime betalen. De betalingen kunnen worden gecoördineerd via slimme contracten waarbij elke kilowatt onmiddellijk wordt bevestigd en betaald.
Nutsbedrijven zouden een consistente omzet hebben die evenredig is met hun elektriciteitsproductie op een bepaald moment. Consumenten zouden echter ook kunnen overstappen tussen energieleveranciers als er een betere deal op de markt komt. In plaats van elke maand een factuur van hetzelfde nutsbedrijf te ontvangen, kunt u elektriciteit als dienst aanschaffen op basis van omslag..
Overgang naar een Blockchain Energy Grid
Voor energiebedrijven zal dit geen snelle of gemakkelijke overgang zijn. De voordelen kunnen echter enorm zijn. Het resultaat is een verminderde overhead en realtime tracking van de netstatus. Bovendien kunnen consumenten profiteren van meer concurrentie en dynamische prijzen. Ons energienet staat al aan de vooravond van een grote verandering met de dalende prijs van zonne-energie en de toenemende prevalentie van batterijen bij consumenten thuis. Blockchain zou een essentiële rol kunnen spelen bij het beheer van een complexer energienetwerk van de toekomst.