Er is een nogal ongezonde obsessie met de prijs op de Bitcoin-markt. Speculanten zijn overal, vooral op sociale media, waar een paar goede telefoontjes je publiek exponentieel kunnen laten groeien, net als de prijs zelf. Een nieuwe golf van cryptoprojecten en onderzoeksoutfits duikt op met modewoorden zoals kunstmatige intelligentie en gewaagde beweringen over voorspellende algoritmen die zogenaamd tot onnoemelijke rijkdom zullen leiden.

De nieuwe jongen in de buurt lijkt sociale sentimentanalyse te zijn. Praten gewone mensen eigenlijk over cryptocurrency? Een recente studie door sociaal luisterplatform Pulsar besloten om precies dat uit te zoeken. Het bedrijf onderzocht bijna vijf miljoen discussies op sociale media die specifiek betrekking hadden op Bitcoin. Enkele van de belangrijkste afhaalrestaurants uit het rapport waren zaken als:

  • Bitcoin behoudt zijn plek als de merknaam van de cryptocurrency
  • Ondanks de snelle prijsgroei begrijpen de meeste mensen nog steeds niet wat crypto is
  • De geweldige app van Cryptocurrency blijft nog steeds een wrijvingsloos geldoverdrachtsysteem
  • Een vermindering van het duistere beeld van crypto

De studie beweert verder dat voor elke 10 procent van het geregistreerde social buzz-volume er ergens in de regio een stijging van 5 procent was in de prijs van Bitcoin binnen drie dagen..

Zou sociale buzz een leidende indicator kunnen zijn voor de prijs? Met dank aan Pulsar.

Zou social buzz een leidende indicator kunnen zijn voor de Bitcoin-prijs? Met dank aan Pulsar.

De resultaten zijn opmerkelijk en onderstrepen een strategie die u de afgelopen jaren mogelijk een gezond rendement heeft opgeleverd. Kan social buzz een leidende indicator zijn als het gaat om prijsbewegingen in de cryptocurrency-markten??

Rustig aan

Voordat u zich haast om uw crypto-miljoenen te verdienen met uw pas ontdekte kennis, wilt u misschien wat perspectief krijgen. Dit specifieke onderzoek werd uitgevoerd tussen september 2017 en januari 2018. Ervaren cryptofans zullen erop wijzen dat er in 2017 vrijwel geen manier is om geld te verliezen. De prijscurve van Bitcoin en bijna elke andere altcoin was parabolisch.

Een onderzoek dat de afgelopen maanden is uitgevoerd naar speculatieve manie is waarschijnlijk niet de meest betrouwbare indicator voor de lange termijn – een probleem dat door Pulsar zelf werd benadrukt. Hoe dan ook, de verkregen inzichten zijn zeker stof tot nadenken. Sociaal sentiment speelt zeker een rol. Hoeveel van een rol is de grotere vraag. Een meer grondige studie die zowel de bull- als de bear-gevallen in Bitcoin over een langere periode bestrijkt, zou zowel handelaren als investeerders meer vertrouwen in de toekomst moeten geven..

Een alternatieve benadering

Een alternatieve en langer reikende benadering, uitgevoerd door professor Feng Mai aan de Stevens School of Business, geeft enkele aanvullende inzichten. Mai, die met een team van verschillende universiteiten werkte, verzamelde twee jaar aan gegevens van Bitcointalk en twee maanden aan gegevens van Twitter. Bitcointalk is het beroemde forum waar de anonieme maker Satoshi Nakamoto zijn / haar / hun oplossing voor een nieuwe vorm van digitaal geld besprak en debatteerde die uiteindelijk de cryptocurrency-koning zou worden die we vandaag kennen en waar we van houden.

Het onderzoeksteam heeft een script geprogrammeerd om commentaargegevens te verzamelen en deze in positieve, negatieve en andere sentimentcategorieën te sorteren. Met behulp van een statistische methode die bekend staat als vectorfoutcorrectie of VECM, vergeleken ze vervolgens de prijs van Bitcoin met de cryptocurrency-buzz die werd gegenereerd door de twee sociale mediaplatforms. Het vierkoppige universiteitsproject hield ook rekening met andere traditionele economische markten zoals aandelen, goud en volatiliteitsindices om een ​​evenwichtiger beeld van de gebeurtenissen te geven. Mai merkte verder op dat:

“Het is geen eenrichtingsrelatie, eventuele veranderingen in de prijs van Bitcoin zullen duidelijk het sentiment eromheen beïnvloeden, dus we moesten ook rekening houden met die invloeden.”

De studie concludeerde dat de invloed van sociale media de prijs van Bitcoin in feite aanzienlijk beïnvloedt. Ongetwijfeld zullen sommige leden van de cryptocurrency-gemeenschap beweren dat de uitkomst duidelijk was. Dat gezegd hebbende, is er waarschijnlijk geen ander statistisch onderzoek uitgevoerd op zo’n hoog niveau en dit bevestigt verder wat slimme beleggers al die tijd dachten. Als je meer wilt weten over de details, kun je de studie openen op de Journal of Management Information Systems, hoewel het u $ 43 zal kosten.

Een grote vis in een kleine vijver

Op dit punt is het de moeite waard om advocaat van de duivel te spelen en naar het tegengestelde standpunt te kijken. Tot op heden is crypto grotendeels een fenomeen van retailbeleggers geweest. Sociaal sentiment speelt over het algemeen een grotere rol als er alleen kleine vissen in de vijver zijn. Wat gebeurt er als de grote vissen verschijnen? Neem bijvoorbeeld het laatste nieuws over institutioneel geld dat de crypto-ruimte binnenstroomt. Als de geruchten waar zijn, is het sociale sentiment misschien niet zo relevant wanneer de stromen beginnen te gebeuren.

Wat markten beweegt, is kapitaal. En heel veel. Als tien van uw volgers $ 1000 aan Bitcoin kopen, maar een instelling een bestelling plaatst voor $ 10 miljoen, zijn er geen prijzen voor het raden wie de markt daadwerkelijk gaat verplaatsen. Institutionele beleggers gebruiken OTC al om de Bitcoin-markt te betreden. Tenzij rijke investeerders hun transacties daadwerkelijk tweeten, geeft geen enkele hoeveelheid onderzoek op sociale media u daadwerkelijk aanwijzingen over prijstrends.

Dat betekent natuurlijk in theorie dat indicatoren van sociaal sentiment nauwkeuriger zouden kunnen zijn voor altcoins met een behoorlijke liquiditeit. Laat u echter niet misleiden door pomp- en dumpgroepen. Er is een reden waarom oplichting moeilijker te realiseren is met cryptocurrencies met een hoge kapitalisatie zoals Bitcoin.

Bitcoin Market Sentiment: een waardevol hulpmiddel in uw arsenaal

Sentiment speelt al eeuwen een rol in traditionele markten. Het spel is echter veranderd en evolueert voortdurend met de toestroom van nieuwe kanalen. Sociale media zijn over het algemeen de speeltuin van de jeugd. Reddit, Snapchat, Twitter, Facebook, Telegram, de lijst eindigt bijna nooit. Het is geen wonder dat ICO-projecten ernaar streven hun bekendheid te vergroten via elk kanaal dat beschikbaar is. Het is echter nog steeds geen wondermiddel, en andere disciplines, zoals fundamentele en technische analyse, spelen nog steeds een sleutelrol bij het beoordelen van de Bitcoin-markt..

Overal zullen experts en onderzoekers de heilige graal van alle claims blijven inzetten – marktvoorspelling. Helaas voor hen, en misschien meer gelukkig voor alle anderen, kunnen markten niet simpelweg worden neergezet op vergelijkingen en algoritmen. Zolang mensen bij het proces betrokken zijn, zal er altijd dat irrationele element zijn.

Iedereen die ooit iets heeft gekocht of verkocht, heeft een emotionele beslissing genomen. Als ze dat niet hebben gedaan, liegen ze of zijn ze niet menselijk. Hoe beïnvloedt sociaal sentiment de Bitcoin-markt? Op een grote manier, maar het is slechts één tool in uw cryptocurrency-toolbox.