Blockchain-technologie begint de manier te veranderen waarop mensen eigendommen kopen en verkopen. Het wordt zelfs aanzienlijk toegepast door regeringen die kadastersystemen willen verbeteren. Hoe kan het precies andere delen van de vastgoedsector verbeteren? Hier zijn een paar manieren waarop blockchain het beheer van huurwoningen beïnvloedt, inclusief voorbeelden van enkele projecten die deze branche verstoren.

In 2019 hebben nogal wat blockchain-projecten innovatie gebracht op zowel korte als lange termijn verhuurplatforms. De volgende vier gebieden presenteren een aantal manieren waarop blockchain een beter antwoord kan bieden aan zowel eigenaren als huurders van onroerend goed. De eerste drie onderwerpen bevatten al real-world blockchain-oplossingen die worden aangeboden door specifieke platforms. De laatste categorie daarentegen is een gebied waar blockchain theoretisch zou kunnen worden toegepast om de verhuursector van onroerend goed te veranderen.

Hoge commissiekosten

Onroerend goed en juridische kosten kunnen duur zijn. Hoewel dit vooral het geval is bij het kopen en verkopen van onroerend goed, rekenen veel makelaars ook hoge kosten voor huurwoningen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar kort verblijf in eigendommen op Airbnb, neemt de site tot 20 procent van de winst op die rechtstreeks naar de eigenaar van het onroerend goed had kunnen gaan of aan de klant had kunnen worden doorgegeven in de vorm van lagere kosten.

Met een blockchain-oplossing voor verhuur en kort verblijf is de transactie echt peer-to-peer. Hoewel het theoretisch mogelijk is dat vergoedingen op hogere prijzen kunnen worden vastgesteld dan bij traditionele verhuursites, is dit in werkelijkheid niet het geval. Het doel van blockchain-platforms is over het algemeen om het verhuurproces te automatiseren en de operationele kosten te verlagen.

In de praktijk zijn er verschillende blockchain-platforms waarmee gebruikers tegen lage tot geen kosten cryptocurrency kunnen verzenden en ontvangen voor verhuurtransacties. LockTrip is daar een voorbeeld van. De gedecentraliseerde en gratis te gebruiken LOC Travel Engine houdt alle hotels, tarieven en beschikbaarheid als een open-source kant-en-klare oplossing voor applicaties van derden die verbinding willen maken en retail-reisservices aanbieden tegen een commissie van nul procent. Dit platform stelt dat de prijzen 20 procent lager zijn dan bij andere online boekingssites voor hotels en verhuur. Het heeft zelfs een behoorlijke acceptatie, met 100.000 hotels die al op zijn marktplaats wonen.

screenshots van de LockTrip iOS mobiele app

Met de marktplaats van LockTrip kunnen gebruikers huizen en hotels vinden.

Prijswaardering

Voor degenen die een woning willen kopen of verkopen, is een nauwkeurige prijswaardering een must. Dit is echter meestal veel geavanceerder bij het beoordelen van de totale waarde van een onroerend goed. Voor degenen die een huurwoning online willen zetten, kan het zelfs nog moeilijker zijn om precies te weten hoeveel ze moeten vragen voor kortere perioden (d.w.z. het bedrag in dollars voor een maand). Ja, eigenaren kunnen het vergelijken met andere sites die online beschikbaar zijn. Factoren (bijv. Stad, buurt, aantal kamers, tuinruimte, enz.) Lopen echter vaak sterk uiteen. Een gebrek aan vergelijkbare opties kan betekenen dat een eigenaar probeert te huren tegen een te hoge of te lage prijs.

Er zijn oplossingen in opkomst bij gedecentraliseerde, openbare blockchains. Grote banken hebben echter ook private blockchains ontwikkeld voor een vergelijkbaar doel. Volgens een artikel uit april 2018, De Bank of China maakt al gebruik van een op blockchain gebaseerd vastgoedwaarderingsplatform. Deze oplossing slaat essentiële informatie op, zoals eigendomsadres, taxatie en gehashte rapporten.

De algemeen directeur van de IT-afdeling van de Bank of China, Rocky Cheng Chung-ngam, heeft verklaard dat 85 procent van de hypotheekgerelateerde vastgoedwaarderingen van de bank al door dit platform wordt verwerkt. HSBC maakt ook gebruik van een vergelijkbare oplossing. Theoretisch zou dit concept kunnen worden toegepast om eigenaren van onroerend goed een nauwkeurigere schatting te geven van hoeveel ze ook huurders in rekening moeten brengen.

Blockchain-huurwaarborgsommen

Voor veel mensen vormen borgsommen een financiële last. In de meeste gevallen moeten huurders de eerste en vorige maand de huur van tevoren betalen. In sommige gevallen vereisen wettelijke jurisdicties dat huurders een bewijs van inkomen en andere documenten overleggen. Tegelijkertijd moeten de verhuurders bank- en juridische procedures opzetten om elke huurder te beheren.

Met een blockchain-oplossing voor verhuur is het voor huurders mogelijk om hun borgsommen te crowdsourcen door andere mensen die over het benodigde geld beschikken, vooraf te laten betalen. Deze personen hebben de mogelijkheid om rente te verdienen. Ondertussen kan de huurder verhuizen naar een nieuw huurpand zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken over hoge kosten verbonden aan het traditionele huurmodel. Bovendien kunnen verhuurders tijd en geld besparen door hun afhankelijkheid van traditionele contracten en financieringsopties te verminderen.

Rentberry is een voorbeeld van een project dat een dergelijke oplossing biedt. Bij deze optie hoeven huurders slechts tien procent eigen risico over de borgsom te betalen. Kredietverstrekkers kunnen doorgaans tussen de drie en vier procent van de aanbetaling per jaar verdienen. Dit werkt als een normale borg. Als de verhuurder aan het einde van de huurovereenkomst geen schade constateert, wordt het oorspronkelijke eigen risico volledig teruggegeven aan de huurder. De rest van het geld gaat terug naar de geldschieters. Bovendien biedt Rentberry andere innovatieve functies, zoals een transparante huurveiling om prijswaarderingen te helpen bepalen.

Rentberry huurveiling UI

Naast door crowdsourcing verkregen borgsommen biedt Rentberry een transparante huurveiling voor verhuur van onroerend goed.

Blockchain Rental Multiple Listing Services (MLS)

Meerdere listing-services (MLS) een vitale rol vervullen in de moderne verhuur van onroerend goed. Deze sites en apps vereenvoudigen het proces om een ​​vastgoedeigenaar te helpen potentiële kopers op de hoogte te stellen van de beschikbaarheid. Dit kan echter ook het communicatieproces tussen eigenaren en huurders bemoeilijken. Dit geldt met name wanneer eigenschappen niet langer beschikbaar zijn, maar nog steeds als beschikbaar worden weergegeven op verschillende MLS-gebaseerde sites.

Met een blockchain-oplossing zou al deze informatie op één plek kunnen bestaan. Als de woning bijvoorbeeld niet meer beschikbaar is, kan de eigenaar dit gemakkelijker communiceren aan potentiële huurders. Ontwikkelaars kunnen zelfs geautomatiseerde meldingsprocessen creëren op basis van wanneer verhuurtransacties op de blockchain plaatsvinden.

Misschien wel een van de grootste obstakels voor een succesvolle blockchain-concurrent van huidige online MLS-oplossingen is een gebrek aan blockchain-interoperabiliteit of een algemeen geaccepteerd platform. Momenteel concurreren enkele grote blockchain-verhuuroplossingen met elkaar voor een beperkt deel van de verhuurmarkt. Als deze projecten echter kunnen samenwerken, is het mogelijk om verhuurinformatie up-to-date te houden op meerdere sites of blockchains. Als gevolg hiervan kan dit mogelijk de gebruikersacceptatie onder eigenaren en huurders van onroerend goed verbeteren.