Blockchain-stemmen maakt democratie transparanter

Er is een reden waarom we naar een stembureau moeten gaan om stembiljetten voor onze verkiezingen in te vullen. Anonieme stembiljetten zijn de gemakkelijkste manier om de integriteit van de stemming te beschermen en tegelijkertijd de privacy van kiezers te beschermen. Digitaal stemmen was een moeilijke uitdaging, omdat het moeilijk is om te verifiëren of elk stembiljet geldig is en tegelijkertijd anoniem te houden. Blockchain-stemmen kunnen dat veranderen met zijn cryptografie.

stembureau

In feite verandert blockchain-stemmen al sommige verkiezingen. Op dit moment kunnen militairen uit West Virginia, VS die in het buitenland dienen, stemmen bij hun thuisverkiezingen met hun mobiele telefoons. Een combinatie van versleuteling en blockchain-register stemt die stemmen overeen. Andere landen zoals Brazilië, Denemarken, Zuid-Korea en Zwitserland onderzoeken blockchain-stemmen. Estland loopt echter verreweg voorop. Hun burgers hebben unieke ID-kaarten waarmee ze snel en veilig op de blockchain kunnen stemmen.

Digitalisering van het meest essentiële onderdeel van de democratie zou diepe en blijvende gevolgen kunnen hebben voor mondiaal bestuur. Burgers kunnen veel sneller beslissingen nemen en een openbaar referendum is een haalbare optie. De representatieve democratie zou gemarginaliseerd kunnen worden voor directe democratie door het volk. Maar dat is niet alles. Een ander resultaat is dat het vervalsen van verkiezingen moeilijker, bijna onmogelijk kan worden. Dit artikel onderzoekt hoe blockchain-stemmen werkt en wat de implicaties zijn voor de wereld.

Grondbeginselen van stemmen met blockchain

Blockchain-stemmen is vergelijkbaar met analoog stemmen dat we gewend zijn. Dezelfde concepten en processen zijn van toepassing. Om een ​​digitale stem uit te brengen, moet een burger zich registreren en zijn staatsburgerschap in een bepaald rechtsgebied bewijzen. We kunnen die identiteit en burgerschap dan vastleggen op de blockchain die is gekoppeld aan de sleutel van die gebruiker.

Vervolgens heeft een burger een stembiljet nodig om een ​​stem uit te brengen. In de blockchain zou dit waarschijnlijk de vorm aannemen van een speciaal stemtoken dat op het account van de gebruiker zou worden gestort. Dit token zou waarschijnlijk ook een tijdslimiet hebben waarin het zou kunnen worden gebruikt om te stemmen, waarna het zichzelf zou verbranden via een slim contract of onbruikbaar zou worden.

Om een ​​stem uit te brengen op de blockchain zou het stemtoken (het stembiljet) naar een specifiek adres moeten worden gestuurd. Kiezers weten welk adres past bij welke kandidaat of welk referendum. Het sturen van een token naar dat adres zou een stemming vertegenwoordigen.

Technisch gezien klinkt dat eenvoudig genoeg. De stem wordt geregistreerd op de blockchain waar deze onveranderlijk, verifieerbaar en transparant is. We kunnen gemakkelijk de stemmen optellen om een ​​winnaar voor de verkiezing uit te roepen. Bovendien kunnen we mooie gebruikersinterfaces bouwen die het proces van het verzenden van een token naar een specifiek adres automatiseren en verbergen. In plaats daarvan zouden kiezers een eenvoudige online interface zien om een ​​kandidaat of voorstel te selecteren en op Verzenden te klikken.

De identiteit van de kiezer verifiëren

identiteit

Als die eerste uitleg simpel klonk en je je afvraagt ​​waarom we niet al over de blockchain stemmen, wacht dan maar even. Het is eigenlijk veel ingewikkelder dan dat. Er zijn veel problemen die eerst moeten worden opgelost.

Een belangrijk probleem is het verifiëren van de identiteit van de kiezer. Om blockchain-stemmen te laten werken, hebben we een systeem nodig dat voorkomt dat mensen meer dan één keer stemmen of stemmen bij verkiezingen waar ze geen staatsburger zijn. Dat wordt lastig op de blockchain omdat het afhankelijk is van een centrale autoriteit om burgerschap of verblijfsdocumentatie te verifiëren.

Een blockchain-oplossing zou waarschijnlijk afhangen van het indienen van paspoort- of rijbewijsscans. Vervolgens kan die identiteit worden verbonden met een mobiel apparaat via een wachtwoord en tweefactorauthenticatie of biometrische gegevens (zoals een vingerafdruk). Het idee is om te verifiëren dat de persoon die de burgerschapsdocumenten heeft ingediend, dezelfde persoon is die actief achter de computer of smartphone zit op het moment van de stemming.

Anonimiteit behouden & de geheime stemming

Zodra we de identiteit en de mogelijkheid om te stemmen hebben geverifieerd, moeten we dit echter scheiden van het stembiljet zelf. Belangrijk is dat een van de belangrijkste onderdelen van democratie de geheime stemming is. Niemand mag weten hoe u heeft gestemd, zodat ze uw stem op geen enkele manier kunnen beïnvloeden.

Bij blockchain-stemmen mag de informatie die op de blockchain wordt geregistreerd geen identificeerbare informatie bevatten. Dit betekent dat informatie over de afzender van het stemfiche verborgen moet zijn. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, waaronder nulkennisbewijzen, ringtransacties of verschillende versleutelingsmethoden. Elk heeft zijn voordelen, nadelen en technische uitdagingen. Echte anonimiteit en tegelijkertijd geverifieerde identiteit is de grote uitdaging van blockchain-stemmen.

Cybersecurity-experts zijn het er over het algemeen over eens dat blockchains onkraakbaar zijn (met de juiste netwerkgrootte en consensusalgoritme). Logische bewijzen en statistieken geven aan dat het steeds onwaarschijnlijker wordt dat een blokkering kan worden aangetast zodra het netwerk dit bevestigt. De anonimiteit die nodig is om te stemmen, is echter moeilijker te beveiligen en er zeker van te zijn dat deze niet in gevaar komt.

Mogelijke implicaties

Blockchain-stemmen heeft enorme gevolgen als het in populariteit en bruikbaarheid voor het grote publiek groeit. Het zou de manier waarop de democratie functioneert fundamenteel kunnen veranderen.

1. Meer transparantie in het stemproces

Het grootste voordeel van blockchain-stemmen is meer transparantie. Op dit moment, als je eenmaal hebt gestemd, weet je niet echt wat ermee is gebeurd. U vertrouwt erop dat de stembureaus het correct tellen. Er is echter geen manier om er zeker van te zijn dat uw stem heeft geteld.

Op de blockchain zou het mogelijk kunnen zijn om je stem bij te houden en te zien dat deze op de juiste plek terecht is gekomen. Ook al zou uw informatie er niet aan zijn gekoppeld, uw stem zou voor de hele geschiedenis op de blockchain bestaan.

2. Minder fraude & Verkiezing rigging

Een neveneffect van grotere transparantie is minder fraude. Het wordt moeilijker om het systeem te bedriegen of in het verkeerde rechtsgebied te stemmen met blockchain-identiteitsverificatie. Bovendien kan de blockchain in landen waar dictators verkiezingen manipuleren, voor echte democratie zorgen. Het starten van een blockchain-stemsysteem vereist natuurlijk buy-in van de huidige regering. Na verloop van tijd zou blockchain echter een internationale stemstandaard kunnen worden, waarbij de wereldgemeenschap pleit voor blockchain-governance in alle landen.

3. Dagelijks stemmen in realtime

Als blockchain stemmen transparant maakt, kunnen we stemmen in realtime volgen en tellen. Dit betekent dat verkiezingen op een veel kortere tijd kunnen plaatsvinden. Bovendien, als ze digitaal zijn, vereisen ze minder investeringen in enquête-infrastructuur. Als gevolg hiervan zouden verkiezingen kunnen worden gehouden met een korte doorlooptijd om snel over een referendum te stemmen.

Dit kan het dagelijkse leven compleet veranderen. Stel je voor dat je op je telefoon zou kunnen stemmen over hoe het verkeer in je stad vandaag zou worden geleid of dat je de belastingen moet verhogen om een ​​nieuw park in je gemeenschap te betalen. Stemmen kan zeer gericht worden, zelfs buurtspecifiek. Er zouden weinig overheadkosten zijn om vaker te stemmen, waardoor stemmen wellicht een dagelijkse gebeurtenis zou worden.

4. Corporate Governance & Autonome organisaties

Overheden zijn niet de enige instellingen die kunnen profiteren van blockchain-stemmen. Werknemers of aandeelhouders kunnen ook stemmen op initiatieven binnen een bedrijf. Je kunt je zelfs een bedrijf zonder eigenaar voorstellen waarbij elke beslissing een open stem van aandeelhouders is.

5. Verhoogde betrokkenheid van kiezers

Een groot voordeel van blockchain-stemmen zou een grotere betrokkenheid kunnen zijn. Als blockchain digitaal stemmen mogelijk maakt vanaf uw smartphone of computer, wordt stemmen net zo eenvoudig als inloggen en uw stem uitbrengen in slechts enkele minuten. Dit zou waarschijnlijk de opkomst drastisch verhogen, wat leidt tot meer directe democratie. Als alternatief kan het leiden tot stemmoeheid, waarbij kiezers zich realiseren dat ze graag vertegenwoordigers kiezen die zich zorgen maken over het beleid voor hen.

Gevolgtrekking

Blockchain-stemmen zijn nog steeds niet perfect of klaar voor primetime. Het is echter waarschijnlijk een enorme verandering in de democratie als het eenmaal legitimiteit heeft bereikt. Door het stemmen gemakkelijker en transparanter te maken, zullen de kiezers meer betrokken zijn. Het kan ons er ook aan herinneren waarom er vertegenwoordigers zijn die fulltime over beleid nadenken en verstandige beslissingen nemen over dingen die het grote publiek misschien niet volledig kan onderzoeken.

Er zijn momenteel verschillende organisaties die stemmen op de blockchain onderzoeken. Makkelijker stemmen kan betekenen dat er vaker representatieve verkiezingen worden gehouden of dat er referenda over ons leiderschap worden gehouden. Zelfs dat zou een grote verandering zijn voor de democratie.