Blockchain is misschien geen wondermiddel voor alle problemen van de wereld, maar er zijn veel gebieden waarop het potentieel laat zien. Misschien wel een van de belangrijkste zijn mensenrechten. Alleen volgens een rapport van Freedom House uit 2014 40 procent van de wereld leeft in “vrije” landen. Dit zijn de naties die zogenaamd de fundamentele mensenrechten respecteren. Maar sinds 2014 is er veel veranderd, en niet ten goede.

Een momentopname van mensenrechten over de hele wereld

We nemen fundamentele mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting en beweging, vaak als vanzelfsprekend aan. Velen van ons vergeten dat in sommige landen je gewoon in de gevangenis kunt belanden of je zelfs kunt laten vermoorden als je gewoon je mening uitspreekt. Hoewel een groot deel van de wereld onder de duim blijft van corrupte en onderdrukkende regeringen, kan blockchain-technologie op zijn minst het begin van een oplossing bieden.

Het universele verklaring van mensenrechten van de Verenigde Naties behandelt een reeks fundamentele rechten die alle mensen verdienen. Toch ontvangen veel te veel burgers over de hele wereld ze niet. Onder de lijst van 30 artikelen bevinden zich het recht op gelijkheid, vrijheid van slavernij, discriminatie of foltering, en vrijheid van mening en informatie.

Een amnestie verslag doen van gepubliceerd dit jaar onthulde dat veel zogenaamd ‘vrije’ landen de fundamentele mensenrechten niet naleven. De humanitaire crisis in Venezuela is een van de ergste in de geschiedenis van het land. De aanhoudende oorlog in Jemen vernietigt alle fundamentele mensenrechten op voedsel en onderdak. De voortdurende onderdrukking door Turkije van journalisten en politieke activisten en de inperking van de vrijheid van meningsuiting door Rusland zijn allemaal in directe strijd met de mensenrechtenovereenkomst.

We brengen mensenrechtenschendingen vaak in verband met ontwikkelingslanden en onderdrukkende regimes. Maar de VS, de EU en Australië verdienden allemaal een plaats tussen de ergste mensenrechtenschenders op de lijst van Amnesty.

De EU en Australië werden opgeroepen vanwege hun ‘harteloze’ behandeling van vluchtelingen, en de controversiële grens van het reisverbod van Trump schendt het mensenrecht op vrij verkeer en discrimineert op religieuze gronden.

Blockchain en mensenrechten

Met blockchain-technologie kunnen we mensenrechtenkwesties gemakkelijker volgen. Dit zou transparantie en verantwoording kunnen brengen aan zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen. Heel vaak gaat het bij het spreken over blockchain echter om hypothetische use-cases voor een verre datum in de toekomst. Toch zijn er op dit moment veel praktische toepassingen van blockchain en mensenrechten. Laten we een paar voorbeelden bekijken.

Het recht op een passende levensstandaard

Van Zimbabwe tot Venezuela, Jemen tot Syrië, mensen over de hele wereld hebben geen toegang tot hun recht op een passende levensstandaard. Dit betekent dat we voedsel hebben om te eten, water om te drinken en niet gedwongen worden om in een conflictgebied te leven of bang zijn voor vervolging.

In landen waar hyperinflatie het spaargeld van mensen wegvaagt, beginnen blockchain en mensenrechten samen te werken. Cryptocurrency begint een deuk te maken in de verdieping van de humanitaire crisis in Venezuela.

Met een devaluatie van een nationale munteenheid 95 procent van de ene op de andere dag wenden steeds meer Venezolanen zich tot cryptocurrencies zoals Bitcoin en Dash als oplossing. In feite zijn er nu meer dan 900 verkopers die betalingen in Dash in het hele land accepteren. De oprichter van Dash Venezuela vertelde Coin Central:

“Venezolanen gebruiken al jaren cryptocurrency om hun kapitaal te beschermen tegen inflatie. Maar nu met Dash heeft het een nieuw venster geopend als betaalmiddel. Het is een gemakkelijke manier om iets te ontvangen dat sterker is dan de Bolivar en binnen de wet valt. “

Cryptocurrency maakt verder microhandel en microkredieten mogelijk. Omdat u een waarde kunt toekennen aan de kleinste hoeveelheid, wordt de omvang van de transactie die economisch haalbaar is, kleiner. Blockchain en mensenrechten zijn een meer dwingende zaak, aangezien mensen over de hele wereld eindelijk toegang hebben tot het banksysteem, hun eigen bedrijf kunnen starten en kleinere bedragen kunnen kopen en verkopen.

Het recht om deel te nemen aan de regering en vrije verkiezingen

Een ander artikel van de VN is het recht om deel te nemen aan regerings- en vrije verkiezingen. Toch wordt dit veel mensen opzettelijk ontkend. Electorale fraude komt overal ter wereld veel voor. Zelfs in landen als de Verenigde Staten, die door zichzelf werden uitgeroepen tot ‘het land van de vrijen’, werden er aanzienlijke bezwaren geuit over de presidentsverkiezingen van 2016..

De Keniaanse verkiezingen van 2017 staken bloedvergieten, controverse en chaos op de voorgrond. Er was een wijdverbreid gevoel dat de verkiezingen vervalst waren, en veel Kenianen konden niet deelnemen vanwege intimidatie van kiezers.

Het geschreeuw van stemmen die tegen de verkiezingen schreeuwden, was zo luid dat het leidde tot een tweede verkiezing. Maar dat werd geboycot door de belangrijkste tegenstander en de zittende won met een surrealistische aardverschuiving 98 procent van de stemming.

Maar vervalste verkiezingen en kiezersfraude zijn niet beperkt tot Afrika. Ze zijn wijdverspreid over de hele wereld en zelfs gebruikelijk bij particuliere bedrijven en overheidsbedrijven. Blockchain- en mensenrechtenprojecten op dit gebied laten positieve resultaten zien.

Mensen kunnen stemmen vanuit de privacy van hun eigen huis, zonder intimidatie. En alle stemmen zijn fraudebestendig op het onveranderlijke grootboek, vergelijkbaar met anoniem stemmen in een stembus.

Er zijn nog enkele problemen die moeten worden opgelost als het gaat om blockchain-stemmen. De identiteit van de kiezer verifiëren en ervoor zorgen dat dezelfde mensen niet twee keer stemmen, bijvoorbeeld. Maar landen als Estland bewijzen nu al dat het kan. In feite hebben alle Esten hun eigen ID-kaarten waarmee ze veilig en snel op de blockchain kunnen stemmen.

Blockchain en mensenrechten: deze afbeelding zou een teken moeten zijn voor een stembureau.

Blockchain-stemmen kunnen vrije verkiezingen veiligstellen

Het recht op vrijheid van mening en informatie

Volgens de Comité ter bescherming van journalisten, in december 2017 zat een recordaantal journalisten over de hele wereld gevangen. De grootste concentraties bevinden zich in China, Turkije en Egypte. Vrijheid van mening en informatie is voor velen in deze delen van de wereld een luxe. Als een overheid een bepaalde website niet leuk vindt, kunnen ze deze afsluiten of controleren. Wikipedia, wordt bijvoorbeeld gecensureerd of verboden in veel landen, waaronder Rusland, Saoedi-Arabië, Iran, China, Turkije en zelfs Frankrijk.

Alleen al het feit dat blockchain ons een gedecentraliseerde technologie biedt die wereldwijd en ongecensureerd is, betekent dat geen enkele gecentraliseerde entiteit of regering het kan sluiten.

Privacy-gerichte berichten-app Mainframe en mesh-netwerkstartups Open Garden en RightMesh werken aan het bieden van censuurbestendige platforms om een ​​continue, ononderbroken connectiviteit te garanderen. Blockchain en mensenrechten laten oneindig veel mogelijkheden zien als het gaat om vrijheid van informatie.

Gedachten sluiten

Er zullen zich in de loop van de tijd steeds meer use-cases voor blockchain en mensenrechten ontwikkelen. Van de 30 artikelen op de mensenrechtenlijst van de VN heeft blockchain-technologie het potentieel om bij velen te helpen.

Met het juiste gebruik ervan in identiteitsbeheer kunnen we mogelijk illegale slavernij en mensenhandel uitroeien. En de eigendom van landakten die in een transparant grootboek zijn vastgelegd, zou een einde kunnen maken aan de illegale inbeslagname van land.

Er zijn zeker veel mensenrechtenproblemen die moeten worden aangepakt. En het zal interessant zijn om te zien in hoeveel gevallen blockchain-technologie een rol speelt.