De groei van internet heeft geleid tot een explosie van nieuwe media en onafhankelijke makers van inhoud. Oude media-instellingen verliezen macht, marktaandeel en publiek aan deze opkomende klasse.

Deze groei wordt echter bedreigd. Deze makers vertrouwen op platforms van derden zoals Twitter, YouTube en Facebook om hun inhoud uit te zenden en te verspreiden. Onlangs hebben we gezien dat deze bedrijven videomakers aanpakken die zij onaanvaardbaar achten.

Bovendien kan het voor videomakers moeilijk zijn om via deze sites rechtstreeks inkomsten te genereren met hun inhoud. Er zijn maar weinig manieren om rechtstreeks geld naar de meeste sociale mediaplatforms te sturen.

Veel videomakers verzamelen inkomsten door gebruik te maken van diensten zoals Patreon, waarmee hun publiek hen financieel kan steunen. Het probleem is dat deze bedrijven ook accounts kunnen sluiten als ze dat willen. We hebben dit gezien gebeuren met een aantal vooraanstaande producenten onlangs.

Dit alles benadrukt het probleem dat videomakers hebben door afhankelijk te zijn van derden voor uitzendingen en inkomsten.

Gelukkig kunnen cryptocurrencies en blockchain-projecten deze beperkingen omzeilen. Laten we eens kijken naar enkele mogelijke oplossingen.

Tip Bots

Een van de meest rudimentaire toepassingen voor het belonen van makers van inhoud is een tipbot. Dit is een stukje software waarmee u digitale valuta kunt verzenden via een platform als Reddit.

Er zijn veel tipbots voor allerlei soorten crypto-activa. Misschien wel de meest populaire is de XRP-bot waarmee je XRP naar andere gebruikers of makers van inhoud kunt sturen via Reddit, Twitter of Discord.

Bij alle tipbots moet je het activum ergens anders kopen en het vervolgens op het botadres storten. Het is echter niet zo eenvoudig als op Verzenden te klikken, omdat u de botopdrachten moet leren. Hoewel het zeker niet complex is, biedt het niet het soort naadloze gebruikersinterface dat waarschijnlijk nodig is voor massale acceptatie.

Een bot die echter een gebruiksvriendelijker ontwerp heeft opgeleverd, is die van Zulu Republic Lite.im voor Litecoin-betalingen op Facebook, Telegram en sms.

lite.im

Aan de slag met Lite.im

Helaas is een belangrijke beperking bij alle bots dat ze doorgaans niet interoperabel zijn.

Lightning-toepassingen

De Bitcoin-gemeenschap is onlangs erg opgewonden geraakt door de indicatie van Jack Dorsey dat hij openstaat voor Lightning Network-betalingen via Twitter. Het bedrijf Tippin werkt ook aan de integratie van Bitcoin Lightning-betalingen op Twitter via de Chrome-extensie. Met de eerste versie kunnen gebruikers echter alleen een fooi geven aan anderen die de extensie al hebben. Succes zal afhangen van voldoende gebruikers die de technologie toepassen totdat Tippin een manier kan vinden om fooien toe te staan ​​aan gebruikers die nog niet aan boord zijn.

tippin.me

De Tippin.me Bitcoin Lightning-interface voor Instant & Goedkope Twitter-betalingen

Het Lightning Network is perfect voor microbetalingen vanwege de lage tarieven en hoge snelheden. Als gevolg hiervan zou het een gemakkelijke en goedkope manier kunnen zijn voor opinieleiders en makers van inhoud op Twitter om geld te verdienen met hun mening.

Naast de financiële voordelen hebben commentatoren gesuggereerd dat door het toevoegen van geldelijke beloningen aan het Twitter-ecosysteem, de kwaliteit en diepgang van commentaar en analyse kan toenemen..

Deze functionaliteit is echter niet alleen van toepassing op Bitcoin. Elke crypto-asset die aan de vereisten voldoet, kan verbinding maken met het Lightning Network.

Een van die beperkingen is echter dat deze bliksemextensies, net als fooiende bots, beperkt zijn tot specifieke platforms.

Het Kik-ecosysteem

Kik is een groot social media platform met miljoenen gebruikers, voornamelijk gericht op chat use cases, vergelijkbaar met Whatsapp. Hun Kin-token is gedeeltelijk bedoeld om andere mensen binnen en buiten het Kik-ecosysteem een ​​fooi te geven. U kunt inhoud op de app plaatsen en beloningen ontvangen met het token.

Kin zou er baat bij moeten hebben om niet helemaal opnieuw een gebruikersgemeenschap op te bouwen. Door gebruik te maken van een reeds succesvol platform met actieve gebruikers, zou het voldoende beginsnelheid moeten hebben om acceptatie te krijgen. Momenteel is het echter moeilijk om te zien dat het viraal wordt, aangezien het niet interoperabel is met andere sociale mediaplatforms. Het succes ervan leeft en sterft voorlopig met dat van Kik.

Steem: een oplossing voor blockchain-inhoud

Al het bovenstaande zijn oplossingen om de niet-crypto en crypto-werelden te overbruggen. Een andere benadering is om alles in het crypto-ecosysteem op te bouwen in de hoop dat gebruikers zullen migreren naar op blockchain gebaseerde sociale netwerken. Het bekendste geval hiervan is het platform Steemit en zijn eigen cryptocurrency, Steem.

Ergens tussen de ervaring van Facebook en Reddit, stelt Steemit gebruikers in staat om inhoud te plaatsen en op hun beurt andere gebruikers te belonen voor hun inhoud met Steem.

De belangrijkste uitdaging voor Steemit is dat het ervan afhangt dat gebruikers van de heersende dominante sociale mediasites naar Steemit gaan. Niet alleen zijn de functies en gebruikersinterface van Steemit primitiever, maar afgezien van het kantelaspect biedt het momenteel weinig stimulans voor gebruikers om te migreren. Als zodanig worstelt het om de netwerkeffecten te overwinnen waar Facebook en Twitter al op hebben geprofiteerd.

BAT en de Brave Browser

De Brave-browser is een webbrowser en ondersteunt Brave’s Basic Attention Token (BAT). Het token is ontworpen om gebruikers te belonen voor het bekijken van advertenties en voor het geven van fooien aan makers van inhoud.

Het probleem met BAT, zoals veel van deze andere voorstellen, is dat het momenteel alleen binnen Brave kan worden gebruikt. Het succes is afhankelijk van het feit dat voldoende gebruikers worden weggehaald bij Chrome en andere browsers.

Interoperabiliteit tussen sites en browsers zal de sleutel zijn tot het bouwen van een echt impactvol systeem.

Interoperabiliteit via ReddID

Het Reddcoin-project probeert dit interoperabiliteitsprobleem op te lossen via zijn ReddID-software. Momenteel in bèta, stelt ReddID gebruikers in staat om gebruikersnamen te kopen en aan te maken die overeenkomen met hun eigen Reddcoin privésleutel. Ze kunnen deze gebruikersnaam vervolgens koppelen aan hun sociale mediaprofielen en andere gebruikers een fooi geven met Reddcoin rechtstreeks vanaf de verschillende sociale mediasites.

De bètaversie ondersteunt momenteel Facebook, Twitter, YouTube en Reddit in Chrome- en Firefox-browsers.

Zodra een gebruiker de extensie heeft gedownload, een gebruikersnaam heeft aangemaakt en zijn profielen heeft gekoppeld, verschijnt er een eenvoudige ReddID-tipknop bij elk bericht op elke sociale-mediasite. Ervan uitgaande dat de maker van de inhoud aan de andere kant ook de extensie heeft, kunt u een fooi sturen door op de knop te klikken, een bedrag te kiezen en op verzenden te klikken. Door de noodzaak om lange adressen te kopiëren en te plakken te vervangen door eenvoudige gebruikersnamen, probeert ReddID het geven van fooien zo eenvoudig en stressloos mogelijk te maken.

reddid gebruikersnaam

Gebruikers kopen hun ReddID-gebruikersnaam in de extensie met Reddcoin

In tegenstelling tot Steemit, dat fiat-waarden koppelt aan tips, hopen de ReddID-ontwikkelaars dat gebruikers door tips in Reddcoin te benoemen, een leukere en minder transactionele ervaring hebben..

Uitdagingen die komen

Om echt van de grond te komen en voldoende netwerkeffect te krijgen, is het nodig om gebruikers die de extensie niet hebben een fooi te geven. Het ontwikkelingsteam werkt momenteel aan een volledige versie die gebruikers en makers van inhoud laat weten dat ze een tip hebben gekregen met instructies voor het claimen van de munten. Bovendien zijn integraties voor Safari, IOS en Android en andere sociale mediasites zoals Instagram in de maak.

Het belangrijkste voordeel van ReddID is het platform- en browseragnosticisme. In tegenstelling tot de meeste andere oplossingen, kunt u het in theorie op elk apparaat, website en browser gebruiken. Deze breedte zou ReddID kunnen instellen als de de facto software voor fooien en makers van inhoud op internet.

Hoewel dit allemaal veelbelovend klinkt, is het schalen van de software een grote uitdaging gebleken. Bovendien, aangezien elke tip een on-chain transactie is, in tegenstelling tot de Lightning Network-oplossingen, zal de doorvoer van de Reddcoin-blockchain waarschijnlijk een limiet opleggen aan de capaciteit van ReddID. Hoewel, als het team deze wegversperringen kan oplossen, ReddID een zeer handige en waardevolle oplossing kan zijn voor makers van inhoud die problemen hebben.

Het Fiat-dilemma

Wat echter nog geen van deze opstellingen heeft opgelost, is de brug tussen crypto en fiat. De overgrote meerderheid van de makers van inhoud leeft en gebruikt fiat-valuta. Totdat een van deze systemen de mogelijkheid biedt om te wisselen tussen cryptocurrency en fiat, is het moeilijk om te zien dat makers van inhoud massaal weggaan van legacy-systemen.

Dit is echter meer een regelgevend dan een technisch probleem vanwege wetgeving zoals KYC en AML. Gelukkig werken sommige van deze systemen aan het oplossen van dit probleem.

Het is zeker een kwestie van tijd voordat makers van inhoud cryptocurrencies omarmen en de bevrijding die ze kunnen brengen.