In dit artikel kijken we naar de cryptocurrency-zwendel van USI Tech. Hoewel het één ding is om te weten dat een project fraude heeft gepleegd, is het zelfs nog belangrijker om de kenmerken echt te begrijpen om te voorkomen dat u een dergelijk incident overkomt. Hier is hoe het bedrijf dit voor elkaar heeft gekregen.

Wat precies is USI Tech?

USI Tech (United Software Intelligence Technology) is een bedrijf dat beweerde ‘s werelds eerste geautomatiseerde handelsplatform voor Bitcoin (BTC) te ontwikkelen. Vanaf mei 2017 begon USI Tech zich te concentreren op het verkopen van BTC-pakketten aan handelaren en mijnwerkers die deze activiteiten wilden automatiseren.

In eerste instantie kochten veel mensen dit plan. Na enige tijd begonnen ze echter steeds meer te vermoeden dat USI Tech echt een Ponzi-plan was. Maar hoe heeft het bedrijf het in de eerste plaats voor elkaar gekregen??

USI Tech-eigenaren

Veel websites met cryptocurrency-projecten bieden tonnen relevante informatie over oprichters en teamleden. Velen doen dat echter ook niet. In het geval van USI Tech was dat laatste waar. Op de projectwebsite stond niet veel informatie over wie de eigenaren van USI Tech waren. Bovendien bood de site niet veel informatie over de producten die USI Tech verkocht.

Wat we wel weten, is dat Joao Severino en Ralf Gold het project hebben opgericht. Voordat hij met USI Tech begon, werd Severino verbannen van alle financiële activiteiten in Portugal vanwege zijn betrokkenheid bij een ander zwendelbedrijf genaamd AMC Invest. Erger nog, Ralph Gold was betrokken geweest bij allerlei Ponzi-bedrijven. Deze omvatten AdsProfitReward, MX Fast Money, World Consumer Alliance, HourlyRevShare, AdsProfitWiz, APR Clicks en Upper Game.

Het bedrijf beweerde ook gevestigd te zijn in Dubai. De registratie van het bedrijf is echter eigenlijk afkomstig van Ras al Khaimah, een andere stad in de Verenigde Arabische Emiraten die bekend staat om zijn offshore-bedrijfsregistratiediensten.

screenshot van de USI Tech-startpagina (vanaf november 2018)

Sinds november 2018 is de startpagina van USI Tech slechts een eenvoudige inlogpagina.

Hoe beweerde de USI Tech dat gebruikers geld konden verdienen??

BTC-pakketten begonnen met ongeveer 50 euro per stuk. Hoe meer pakketten u heeft gekocht, hoe hoger uw rendement zou zijn. De geautomatiseerde software van USI Tech moest gebruikers een manier bieden om passief inkomen te verdienen. Het rendement (gemiddeld één procent dagelijkse uitbetaling gedurende vijf dagen per week) klonk voor sommige mensen veelbelovend. Het bedrijf beweerde ook een duizelingwekkend rendement van 140 procent te bieden in de loop van een pakket van 140 dagen. Het verklaarde ook (zonder bewijs) dat sommige mensen al 150 procent rendement hadden ontvangen.

Als we naar deze beloften kijken, is het duidelijk dat dit te mooi was om waar te zijn. In samenhang met de bullmarkt van eind 2017 en de introductie van nieuwe / enthousiaste handelaren, is het echter gemakkelijk in te zien hoe sommige mensen hiervoor zouden kunnen trappen. Toch waren er nog andere factoren die wijzen op de kwaadwilligheid van het bedrijf. USI Tech opereerde bijvoorbeeld openlijk als een netwerkmarketingbedrijf op meerdere niveaus, waardoor veel mensen het vanaf het begin als een piramidespel zagen.

USI Tech-logo

USI Tech heeft zijn activiteiten in de VS en Canada begin 2018 stopgezet.

USI Tech Update: Tijdlijn van evenementen

  • Oktober 2017: USI Tech start de Tech Coin ICO. Gebruikers van USI Tech geven meer dan 11.500 BTC terug van dezelfde betalingen die ze ontvingen van multiplierpakketten en ledenaankopen.
  • December 2017: USI Tech ontvangt een last-and-stop-order van de Texas State Securities Board.
  • Januari 2018: Gebruikers in de VS en Canada ontvangen geen BTC-uitbetalingen.
  • Maart 2018: USI Tech-pakketten zijn niet langer beschikbaar voor aankoop of beloningen.
  • Maart 2018: SEC vraagt ​​documenten van leden op.
  • April 2018: Het Spaanse bureau voor financiële regelgeving (Comisión Nacional del Mercado de Valores) voegt USI Tech toe aan zijn waarschuwingslijst.
  • Augustus 2018: De Financial Markets Authority of New Zealand waarschuwt dat USI Tech alle kenmerken van oplichterij heeft.

Welke lessen kunnen we hiervan leren??

Ongeacht of u iemand bent die geld heeft verloren door deze zwendel of ervoor heeft gekozen om weg te blijven van deze specifieke zwendel, er zijn veel dingen die u uit het USI Tech-verhaal kunt verwijderen.

Ten eerste is het over het algemeen een slecht idee om geld naar een derde partij te sturen die een hoog rendement garandeert. Zoals we in een vorig artikel hebben besproken, is er nog een flagrante zwendel op Twitter die vergelijkbaar is met deze. De cryptocurrency-markt is volatiel en er zijn zeker geen garanties om winst te maken.

Ten tweede is het essentieel om de achtergrond van het project te onderzoeken. In het geval van de eigenaren van USI Tech kon het bewijs niet duidelijker zijn. Veel leden waren al ervaren oplichters lang voordat ze voor USI Tech werkten. Dit had voor de meeste mensen de enige rode vlag moeten zijn.

Ten derde moet je succesverhalen over hoe mensen geld verdienden niet blindelings vertrouwen door te investeren in een bepaalde cryptocurrency, product, etc. In elk piramidespel kan dit verhaal gewoon een leugen zijn.

screenshot van de USI Tech Freshdesk-pagina

USI Tech had alle klassieke tekenen van een Ponzi-schema.

USI Tech kan nog steeds oplichterij zijn

Hoewel er via verschillende bronnen online voldoende informatie over de zwendel beschikbaar is, proberen de eigenaren en teamleden van USI Tech potentiële investeerders voor de gek te houden. Volgens een Facebook-groep De mensen die bij het project betrokken zijn, zijn uitsluitend toegewijd aan het uitroepen van het project als oplichterij en gebruiken nu nieuwe taal om te voorkomen dat ze gepakt worden.

Leden is bijvoorbeeld verteld dat ze termen als ‘rendement van kapitaal’ en ‘investering’ moeten vermijden. In de toekomst is het zelfs mogelijk dat het bedrijf zijn naam verandert om het piramidespel gaande te houden. Maar laat dit je niet voor de gek houden door voor deze specifieke zwendel of iets dergelijks te vallen.

Bovendien is vanaf november 2018 de De USI Tech-website is nog steeds online. De homepagina is echter niets anders dan een inlogscherm voor bestaande leden. Er is ook geen optie om u aan te melden als nieuw lid.

Gevolgtrekking

Hopelijk beschikt u nu over alle informatie die u moet weten over USI Tech en de grootschalige cryptocurrency-zwendel van het bedrijf. Zorg er als belegger in cryptocurrency altijd voor dat u grondig onderzoekt en weloverwogen beslissingen neemt. Wat nog belangrijker is: het is cruciaal om van dit soort gevallen te leren. Met deze kennis zou je moeten kunnen voorkomen dat je in de toekomst voor soortgelijke oplichting valt.