Verschillende industrieën beginnen de impact van blockchain als een ontwrichtende technologie te zien. Vastgoed is zo’n bedrijfstak die binnenkort een enorme transformatie zou kunnen realiseren. In feite is deze verandering al aan de gang. Er zijn enkele opmerkelijke startups in onroerend goed die vooruitgang boeken bij de ontwikkeling en / of acceptatie van blockchain-oplossingen.

Gevolgen voor makelaars in onroerend goed en andere derden

Websites met onroerendgoedvermeldingen hebben de vraag naar makelaars al verminderd. Echter, veel kopers maken nog steeds gebruik van agenten bij het winkelen voor eigendommen. Bij traditioneel onroerend goed zijn nogal wat tussenpersonen betrokken. Je hebt makelaars, advocaten, bankiers en makelaars om er maar een paar te noemen. Van zowel de koper- als de verkoperskant kan het gebruik van blockchain-technologie gemakkelijk resulteren in lagere vergoedingen – in sommige gevallen twee tot drie procent minder. Minder tussenpersonen door blockchain staan ​​gelijk aan minder kosten.

Als een huis bijvoorbeeld $ 1.000.000 kost met het gebruik van derden, kost hetzelfde huis mogelijk slechts $ 970.000 als deze extra kosten worden afgeschaft. Hoewel dit zeker een impact zal hebben op de mensen die afhankelijk zijn van onroerend goed, zou het implementeren van blockchain-oplossingen de algehele toegankelijkheid van het eigenwoningbezit kunnen verbeteren..

Hoe transformeert Blockchain de vastgoedsector?

Slimme contracten

Een van de manieren waarop blockchain de vastgoedsector kan transformeren, is door het gebruik van slimme contracten. Door gebruik te maken van slimme contracten kunnen twee partijen het traditionele, trage papierwerk overslaan. Alle voorwaarden op een smart contract (een elektronisch contract geschreven op de blockchain) kunnen eenvoudig worden geverifieerd.

In wezen bieden slimme contracten één groot voordeel: onveranderlijkheid. Met andere woorden, contracten kunnen niet gemakkelijk worden gewijzigd nadat de partijen de schriftelijke voorwaarden zijn overeengekomen. Met slimme contracten kunt u zelfs veilig informatie over een bepaald onroerend goed opslaan. Dit geeft potentiële kopers een gemakkelijkere manier om alles over een bepaald onroerend goed te onderzoeken. In wezen zou dit kunnen worden gedaan door voor elke eigenschap een unieke elektronische identificatie in te voeren. Belangrijke factoren zoals vorige eigenaren, reparaties, impact op natuurrampen en onderhoudskosten worden transparanter gemaakt dankzij slimme contracten.

screenshot van het Beenest-platform

Beenest is een op blockchain gebaseerd platform dat traditionele marktplaatsen voor het delen van eigendommen, zoals Airbnb, zou kunnen verstoren.

Fraude voorkomen

Hoewel het lijkt alsof de meeste locaties over de hele wereld relatief veilige processen voor onroerendgoedtransacties hebben, is dit niet echt het geval. Hyderabad, India is bijvoorbeeld berucht om zijn gevallen van landroof.

In de Verenigde Staten, valse gegevens, vervalste documenten en verhuur oplichting ze plagen allemaal de vastgoedmarkt. Deze fraude leidt tot een aantal juridische gevechten die vaak jaren in beslag nemen. Bovendien gebruiken sommige eigenaren gegevensvervalsing en andere tactieken als een manier om de waarde van onroerend goed op te drijven, waardoor huizenkopers sceptischer worden.

Ten slotte is het mogelijk dat hackers zelfs toegang hebben tot een database met eigendomsrecords om het eigendom te claimen. Met blockchain en andere gedecentraliseerde technologieën zijn hacks echter veel moeilijker uit te voeren. Als gevolg hiervan kunnen vastgoedgegevens veel veiliger worden.

Fractioneel eigendom

Een andere technische doorbraak van blockchain is de mogelijkheid om de kloof in de toegankelijkheid van onroerend goed te verkleinen. Doorgaans vereist het bezit van grote commerciële eigendommen investeringen van één welvarend individu. Dit maakt het vaak moeilijk voor eigenaren om te verkopen. Als gevolg hiervan is het gebruikelijk dat eigendommen jarenlang op de markt worden vermeld zonder interesse van kopers. Bijgevolg kunnen de waarde van onroerend goed in de loop van de tijd afnemen of nemen eigenaren de beslissing om voor veel minder dan taxatiewaarden te verkopen om het onroerend goed uit handen te krijgen..

Met blockchain is het echter mogelijk om eenvoudig een systeem van fractioneel eigendom te creëren. In wezen kunnen meerdere kopers voor een fractie van een woning betalen. Er zijn al gevallen van deze technologie in de vastgoedsector en in een aantal andere bedrijfstakken.

Voorbeelden van Blockchain-projecten in onroerend goed

436 & 442 E 13th St. in Manhattan

Zoals vermeld in het bovenstaande gedeelte, begint fractioneel eigendom een ​​innovatieve manier te worden om onroerend goed te kopen en verkopen. Blockchain-startups voor onroerend goed werken eraan om dit handiger en efficiënter te maken dan traditionele investeringen. Ryan Serhant, bestsellerauteur van Sell It Like Serhant en ster van Bravo’s Million Dollar Listing New York, is de noteringsmakelaar van een uniek luxe appartementencomplex in Manhattan. Dit gebouw, getaxeerd op meer dan $ 30 miljoen, is het eerste grote bezit in Manhattan geworden dat op Ethereum is getokeniseerd. Door middel van tokenisatie kunnen meerdere eigenaren in deze woning investeren.

Propy

Talrijke blockchain-projecten hebben hun eigen native cryptocurrencies en platforms voor het kopen en verkopen van onroerend goed. Propy geeft hiervan een voorbeeld. Naast het hebben van een Propy-token (PRO), webplatform en mobiele applicaties, heeft dit project al eigendommen die worden vermeld in verschillende topsteden over de hele wereld. U kunt eigendommen vinden in San Francisco, New York, Londen, Barcelona, ​​Praag en Dubai. U kunt zich zelfs aanmelden als gebruiker en een op blockchain gebaseerde eigendomsakte registreren via het Propy-platform.

Vermeldingen op de Propy-website

Propy heeft onroerend goed in een aantal steden.

Bijentoken

Het is ook belangrijk om te begrijpen hoe andere aspecten van onroerend goed zijn veranderd voorafgaand aan de opkomst van blockchain. Airbnb creëerde bijvoorbeeld een baanbrekend platform voor eigenaren van onroerend goed die geld wilden verdienen met onderbenutte ruimtes. Hoewel dit bedrijf veel innovatie heeft gebracht in vastgoed en de deeleconomie, zijn er nog grote verbeteringen nodig. Vermeldingen van slechte kwaliteit, klachten van klanten en andere problemen zijn niet geadresseerd.

Gelukkig concurreren gedecentraliseerde oplossingen nu in dit deel van de vastgoedeconomie. Bee Token creëert bijvoorbeeld een tussenpersoonvrij, peer-to-peer-netwerk van hosts en gasten op een gedecentraliseerd platform genaamd Beenest. Dit platform biedt een eenvoudig betalingssysteem, geschillenbeslechting en reputatiemanagement via Bee Protocols. Door een oplossing te creëren die waarde biedt voor zowel verhuurders als gasten, blijft dit project de nodige stappen zetten om de deeleconomie te verbeteren en de manier waarop mensen over onroerend goed denken te heroverwegen..

Gevolgtrekking

In de afgelopen paar jaar heeft blockchain een lange weg afgelegd in zijn vermogen om de vastgoedsector te ontwrichten. Toch zijn er verschillende belangrijke verbeteringen nodig om echte disruptie werkelijkheid te laten worden. Platforms die blockchain gebruiken voor het ondertekenen / goedkeuren van akten, zullen waarschijnlijk een wettelijke accreditatiestatus moeten krijgen van verschillende nationale en lokale overheden.

Bovendien ligt de massale acceptatie van deze platforms door eindgebruikers nog ver achter op Web 2.0-vastgoedoplossingen. Desalniettemin zijn er tal van voorbeelden uit de echte wereld, zoals de hierboven genoemde, die vandaag al bestaan. Deze geven ons een idee van hoe de toekomst van blockchain-gebaseerd onroerend goed er in de nabije toekomst uit zou kunnen zien.