Er zijn talloze praktische use-cases tussen blockchain en cybersecurity, en de overlap lijkt alleen maar groter te worden. Met nieuwe technologieën komen er meer kansen voor hacks en cyberbeveiligingsbedreigingen. Naarmate meer bedrijven zich voorbereiden op moderne hacking- en digitale afpersingspogingen, zijn blockchain en cybersecurity een hot topic.

Blockchain en cyberbeveiliging

Wanneer je het over de blockchain hebt, kom je bijna altijd in een discours van hypothesen. Dit geldt voor de overheid en het bedrijfsleven, maar ook voor cybersecurity. Maar cyberbeveiliging is een urgent probleem dat de wereldeconomie naar schatting kost $ 450 miljard een jaar.

Dus in plaats van te speculeren over hoe blockchain uiteindelijk de ellende van deze problematische industrie kan oplossen, welke problemen pakt het nu aan? En welke bedrijven (om zo te zeggen) hun handen vuil maken?

“Blockchain kent tal van echte use-cases”, zegt Nick Bilogorskiy, Cybersecurity Strategist bij Juniper Networks, “Bijvoorbeeld gedecentraliseerde opslag, het voorkomen van fraude en gegevensdiefstal, en gedistribueerde openbare sleutelinfrastructuur voor gebruikers- of apparaatverificatie.”

Meervoudige authenticatie

DDoS-aanvallen (Deliberate Denial of Service) zijn tegenwoordig een van de meest voorkomende cyberbeveiligingsbedreigingen in de branche. En ze zijn ongebreideld en wijdverbreid, voornamelijk vanwege ons bestaande Domain Name System. Als we gegevens op één centrale locatie bewaren, is het oneindig veel gemakkelijker om in te breken. Met de gedecentraliseerde structuur van blockchain, waarbij informatie over knooppunten wordt verspreid, worden systemen vrijwel onmogelijk te hacken.

“In plaats van dat alle wachtwoorden van gebruikers in één database in het netwerkverwerkingscentrum van één bedrijf worden bewaard, heeft elk individu zijn privésleutel”, zegt Nick Spanos, oprichter van de Bitcoin Center NYC. “Bedrijven als Equifax en Wells Fargo zouden nooit meer met informatie omgaan zoals ze dat deden. Je zou miljoenen van hun gebruikers tegelijkertijd moeten hacken – een veel moeilijkere prestatie. “

Winnaar van de Microsoft Blockchain Incentive-prijs, het opstarten van blockchain-beveiliging REMME voorkomt momenteel cyberaanvallen op grote en kleine bedrijven. Door de ruimte voor menselijke fouten te elimineren en het eenvoudige wachtwoordsysteem in één stap dat veel wordt gebruikt, sluiten we het venster voor opportunistische hackers die zoeken naar gemakkelijk te kraken wachtwoorden.

REMME’s robuuste oplossing is gebouwd op het gedecentraliseerde grootboek en beheert en authenticeert gebruikers en apparaten door middel van multi-factor authenticatie. Dit elimineert de kans om te azen op het gemakkelijkste doelwit voor cyberaanvallers (zwakke wachtwoorden).

Het bedrijf werkt ook samen met verschillende Bitcoin-uitwisselingen om te helpen voorkomen phishing-aanvallen zoals de Bitfinex-aanval die $ 60 miljoen verloor (destijds 120.000 BTC). Ze bieden de beveiliging van een geautoriseerd platform op basis van cryptografische principes en een gebruiksvriendelijke 2FA met één klik.

IoT-beveiliging verbeteren

Een van de struikelblokken op de weg naar de groei van IoT is de constante dreiging van apparaatbeveiliging. Volgens Onderzoek Volgens Gemalto is 96 procent van de bedrijven en 90 procent van de consumenten van mening dat hun IoT-apparaten niet veilig zijn en dat er overheidsregulering moet komen. Het lijkt erop dat hun grootste zorg is dat een hacker de controle over zijn apparaat overneemt, of dat zijn persoonlijke gegevens worden gestolen.

Wanneer babyfoons en medische apparaten besmet zijn met malware en grote autofabrikanten de controle over hun voertuigen verliezen, is de bezorgdheid van het publiek begrijpelijk. De gedachte de controle over uw auto of ademhalingsapparatuur te verliezen, is inderdaad paniekopwekkend. Maar ook hier begint blockchain resultaten te vertonen.

IBM heeft een lange geschiedenis van innovatie. Het is dus niet verwonderlijk dat zij de leiding nemen als het gaat om blockchain-technologie. De IBM Watson IoT-platform staat IoT-apparaten toe om gegevens naar blockchain-grootboeken te verzenden. Deze gegevens worden vervolgens opgenomen in gedeelde transacties en records die fraudebestendig zijn en gevalideerd door middel van veilige, slimme contracten.

Australische telecommunicatiegigant Telstra ziet ook succes met het gebruik van blockchain om hun ‘slimme huis’-IoT-ecosystemen te beveiligen door de identiteit van mensen te verifiëren via opgeslagen biometrische authenticatiegegevens. En IOTA is ook veelbelovend voor de schaalvergroting van IoT door middel van zijn Tangle-technologie.

De talentkloof vullen

Je hebt misschien gedacht dat er meer dan genoeg computeringenieurs waren om rond te lopen. Maar het blijkt dat er een behoorlijk tekort aan talent is als het gaat om cybersecurity.

De werkloosheid in de branche schommelt rond nul. Dit betekent dat wanneer nieuwe posities opduiken, deze extreem moeilijk te vullen zijn. En met de constante uitdagingen van opkomende technologie (en daarmee grotere cyberdreigingen) tegen 2020, Frost & Sullivan voorspelde tenminste 1,8 miljoen vacatures in de cyberbeveiligingssector.

Bedrijven houden van PolySwarm, een gedecentraliseerde antivirusmarkt, stimuleer techneuten over de hele wereld om bij te dragen aan de bestrijding van cybercriminaliteit. Dit geeft talentvolle talenten niet alleen de kans om te schitteren, ongeacht hun locatie, opleiding of geschiedenis, maar het helpt ook om cybercriminaliteit sneller op te sporen.

Verblijfstijden (de tijd dat een virus in een systeem sluimert voordat het wordt geactiveerd) is tegenwoordig een van de ernstigste bedreigingen, wat betekent dat snelheid van essentieel belang is. Met voormalig McAfee Antivirus CIO Mark Tonnesen als adviseur van het PolySwarm-team, wordt het stoppen van cybercriminelen en het voorkomen van aanvallen een realiteit.

Niet iedereen is het erover eens

Natuurlijk woedt het debat over blockchain en cybersecurity, en hun geschiktheid als technologie ook in de cybersecurity-industrie. Ondanks het groeiende aantal use-cases en het toenemende momentum voor blockchain, is niet iedereen het eens over het potentieel ervan.

CEO van Gunner-technologie Cody Swann zegt: “We worden overspoeld met verzoeken van ondernemers om blockchain-apps. Helaas is geen van deze producten voorbij alpha op de blockchain gekomen. Waarom? Omdat in de overgrote meerderheid van de gevallen de blockchain een inferieure keuze is voor de meeste technologieën. “

Worldpay Vice-president en hoofd van Global Cyber ​​Defense & Beveiligingsstrategie, Peter Tran, is tot nu toe ook niet zo enthousiast over blockchain-technologie. Hij gelooft dat kunstmatige intelligentie en machine learning de overhand hebben bij het bestrijden van cybercriminaliteit. En ook dat het hervormen van bestaande infrastructuren misschien geen economische realiteit is.

De uitdaging hier is om blockchain- en cyberbeveiligingstechnologie eenvoudiger, effectiever en goedkoper in gebruik te maken. Maar het is bemoedigend om te weten dat blockchain al veel van onze problemen oplost en alleen vanaf hier omhoog kan gaan.