Het aantal ontheemden in de wereld is ongekend hoog. Volgens het VN-vluchtelingenagentschap zijn er meer dan 25 miljoen vluchtelingen in de wereld. Daarnaast worden dagelijks bijna 45 duizend mensen gedwongen hun huis te ontvluchten. Nu zoeken hulporganisaties en regeringen naar blockchain om humanitaire projecten mogelijk te maken die identiteit en hulp bieden aan vluchtelingen.

Humanitaire projecten voor digitale identiteit

Identiteit is een van de meest fundamentele problemen waarmee vluchtelingen worden geconfronteerd. Niet alleen voor de individuen, maar ook voor de regeringen die worstelen om vluchtelingenpopulaties te beheren. Identiteitsmanagement zelf is immers een breder maatschappelijk probleem.

Er zijn meer dan een miljard mensen wereldwijd, velen in ontwikkelingslanden, die “niet geregistreerd” zijn en geen identiteitsdocumentatie hebben. Deze groep omvat de wereldwijde vluchtelingenpopulatie.

Zonder een formele identiteit kunnen individuen geen toegang krijgen tot bank- of financiële systemen, een adres krijgen, toegang krijgen tot onderwijs of gezondheidszorg, of zich registreren bij een overheidsinstelling. In veel landen moeten individuen een ID opgeven om een ​​prepaid simkaart voor mobiele telefoons te krijgen.

Paspoort

Beschouw het nooit als vanzelfsprekend.

Zonder identificatiemiddelen worden vluchtelingen en asielzoekers bij aankomst in een land vastgehouden. Overheden handelen vaak vanuit een positie van wantrouwen, aangezien mensen geen juridische middelen hebben om te bewijzen dat ze zijn wie ze zeggen te zijn.

ID2020

De ID2020 Alliantie bijeengeroepen om de VN-doelstelling voor duurzame ontwikkeling te bereiken om tegen 2030 “iedereen een wettelijke identiteit te bieden, inclusief geboorteregistratie.” Het omvat overheden, hulporganisaties en particuliere bedrijven, waaronder Accenture en Microsoft.

De alliantie citeert de opkomst van de blockchain, gecombineerd met biometrie, als het middel waarmee het zijn doelen kan bereiken.

Accenture en Microsoft hebben samen een op blockchain gebaseerd identiteitssysteem ontwikkeld waarbij vingerafdrukken en netvlies worden gescand. Accenture zal dit systeem gebruiken om een ​​digitale identiteit toe te kennen aan elk van zijn 400.000 + wereldwijde personeelsbestand als een proof of concept. De ID2020 Alliance wil de komende twee jaar eraan werken om overheden in deze oplossing te helpen.

Biometrisch scannen

Biometrische scans inclusief irisherkenning en vingerafdrukken worden gebruikt om een ​​digitale identiteit vast te stellen.

Zo’n digitale identiteit is zeer waardevol voor een vluchteling die in een nieuw land aankomt. Het versnelt het proces voor regeringen om hun identiteit te verifiëren. Ervan uitgaande dat een vluchteling asiel of verblijfsvergunning krijgt, zou dit betekenen dat hij toegang heeft tot diensten en sneller productieve leden van de samenleving wordt.

Finland – Baanbrekende digitale identiteit voor asielzoekers

Als u nog meer bewijs nodig heeft dat dit in werkelijkheid kan werken, dan Finland kan het bieden. Al meer dan twee jaar geeft de Finse overheid prepaid Mastercards aan asielzoekers.

De kaarten werken op een op blockchain gebaseerd identiteitssysteem dat op dezelfde manier werkt als een bankrekening. Het systeem is opgezet door a Helsinki-startup genaamd MONI. Op deze manier zijn asielzoekers veel gemakkelijker in staat geweest om in de Finse samenleving te integreren. Ze kunnen salarisbetalingen ontvangen en rekeningen betalen met hun MONI-account, net als gewone burgers.

Digitale identiteiten fungeren als lanceerplatform voor andere soorten humanitaire projecten, zoals de distributie van hulp en het terugdringen van kinderhandel.

Humanitaire projecten voor de distributie van hulp

Liefdadigheidsinstellingen en hulporganisaties over de hele wereld hebben moeite om geld en hulp in handen te krijgen van degenen die het nodig hebben. Dit probleem verergert natuurlijk in crisissituaties zoals rampenbestrijding.

Vaak zitten fondsen vast in overboekingen via meerdere banken, terwijl de beoogde ontvangers verarmd blijven. Corrupte tussenpersonen kunnen ook middelen overhevelen die bedoeld zijn voor humanitaire projecten.

Blockchain helpt om de tussenpersonen uit te schakelen en stelt goede doelen en hulporganisaties in staat om mensen in nood direct te bereiken.

Bouw blokken

Sinds 1962 werkt het Wereldvoedselprogramma (WFP) aan voedselhulp in noodsituaties over de hele wereld. Hoewel het aanvankelijk voedselpakketten uitdeelde aan mensen in nood, geeft het sinds 2010 geld om voedsel te kopen. Daarbij lijdt het WFP verliezen in de vorm van bankkosten, fraude en corruptie. De organisatie schat dit komt neer op ongeveer 30 procent.

In 2017 begonnen ze met het ontwikkelen van een project met de naam Bouw blokken. Het project heeft tot doel de asset-tracking-eigenschappen van blockchain te gebruiken om de distributie van contant geld aan personen in vluchtelingenkampen te volgen. Sinds januari heeft het project aan ongeveer 100.000 mensen in Jordaanse vluchtelingenkampen geprofiteerd.

Individuen in de kampen kunnen nu hun eten kopen bij een plaatselijke supermarkt. Bij de kassa neemt een scanner hun retina-afdruk. Deze print verifieert hun digitale identiteit op de blockchain, waardoor een record van de transactie wordt aangemaakt.

Ten slotte rekent het WFP de betalingen rechtstreeks af met de plaatselijke supermarkt in fiat-valuta. De WFP-schattingen dit bespaart maar liefst 98 procent aan bankkosten. Deze besparingen zijn zo belangrijk omdat ze kunnen helpen om meer mensen te voeden.

Humanitaire projecten om kinderhandel te verminderen

Moldavië behoort tot de armste landen van Europa. Als gevolg hiervan hebben veel kinderen geen papieren, waardoor ze een gemakkelijke prooi zijn voor mensenhandel. Bendes gebruiken neppapieren om kinderen, meestal meisjes, vanaf dertien jaar over internationale grenzen te brengen.

Hun ontvoerders verkopen ze vervolgens als seksslaven in landen als Turkije, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten.

Eind 2017 lanceerde de VN een op blockchain gebaseerd pilot-initiatief om mensenhandel te bestrijden. Nadat het het project had aangekondigd, Moldavië was een van de eersten regeringen om belangstelling te tonen.

Moldavische vlag

Moldavië gebruikt op blockchain gebaseerde digitale identiteiten om kinderhandel te verminderen.

Net als bij ID2020 gaat het erom dat kinderen een digitale identiteit krijgen op basis van biometrie, waardoor papierwerk overbodig wordt. Door dit te doen, stelt deze identiteit de Moldavische autoriteiten in staat om strengere grenscontroles op kinderen uit te voeren. Uiteindelijk is dit bedoeld om het aantal gevallen van mensenhandel te verminderen en in veel gevallen het leven van slachtoffers te redden.

Blockchain voor de samenleving

Blockchain begint al een aanzienlijk potentieel te vertonen voor het verbeteren van de omstandigheden in ontwikkelingslanden, ook op veel andere gebieden. Door het gebruik van blockchain buiten cryptocurrencies en financiën toe te passen, is het duidelijk dat enorme voordelen voor de hele samenleving mogelijk zijn.