Er wordt veel gespeculeerd over het Internet of Things (IoT) en blockchain-technologie. Is het een match made in heaven? Versterken ze elkaars sterke punten of botsen de technologieën met elkaar? Moeten ze afzonderlijke werelden bezetten die elkaar niet overlappen? En wat is het Internet of Things eigenlijk eigenlijk?
Toen dinosaurussen over de aarde zwierven
Tijdens de pc-revolutie van de jaren tachtig streefden technologiebedrijven naar een wereld waarin op elke desktop een pc stond. Vrij veilig om te zeggen dat de missie is volbracht.
De eerste computers die onze desktops bereikten
Het internet introduceerde een wereld waarin iedereen online verbinding kon maken. En toen verbond mobiele telefoons iedereen met iedereen, ongeacht waar ze zich op een bepaald moment bevonden. Eindelijk begon het interessant te worden met een computer in elke machine.
Het internet der dingen middelen precies wat de zin zegt. Elk ding – apparaat, apparaat, gereedschap, voertuig, machine, wat dan ook – bevat een computer en die computer maakt verbinding met een netwerk om informatie te verzenden en te ontvangen.
Een voorbeeld van Internet of Things
Neem het voorbeeld van uw huishoudelijke auto. Uw auto berekent, verzamelt gegevens, slaat gegevens op, analyseert die gegevens, verzendt gegevens, ontvangt gegevens, neemt beslissingen en communiceert berichten.
Deze berekeningen leveren een dienst aan u, de klant. U krijgt GPS om uw reisbeslissingen te ondersteunen, en entertainment wordt gestreamd om uw reis comfortabeler te maken.
Informatie over verkeersomstandigheden helpt u optimale beslissingen te nemen over routes, en het systeem geeft u diagnostische informatie over of uw voertuig een probleem heeft dat u moet verhelpen.
Ook het autobedrijf profiteert op meerdere manieren. Door gegevens van alle voertuigen van klanten te verzamelen, leert het bedrijf of een specifiek probleem voortkomt uit een algemene productklasse. Het bedrijf identificeert de oorzaak van het probleem en reageert om u en andere klanten producten en diensten van de hoogste kwaliteit te bieden.
Dus hoe zit het met Blockchain?
We zien meteen enkele fundamentele onverenigbaarheden tussen IoT en blockchain. Blockchain is ontstaan als een gedecentraliseerde technologie en deelnemers doen zaken zonder elkaar te hoeven vertrouwen.
Internet of Things-technologie neigt naar centralisatie. En aan de hand van het bovenstaande autovoorbeeld communiceert het voertuig met de fabrikant van die auto. De auto communiceert niet met een gedecentraliseerd netwerk van knooppunten die mensen kiezen om op hun eigen systemen te draaien.
Op het eerste gezicht lijkt de gedecentraliseerde aard van blockchain incompatibel met IoT-technologie.
De fabrikant beschikt over de expertise van dat voertuig en gedecentraliseerde consensus biedt geen oplossing voor essentiële serviceproblemen. Hoe zou dat in zijn werk gaan? Knooppunt A zegt “geen probleem” tegen de vlammen die uit de motorkap van een voertuig stromen terwijl ze over een snelweg rijden. Node B stemt om te zeggen dat het een noodgeval is, en ten slotte onthoudt Node C zich van stemming omdat het offline is en de keten zal updaten nadat het blok is toegevoegd.
Stel je de leuke mogelijkheden voor met op blockchain gebaseerde IoT-verkeerslichten.
Schalen
Blockchain heeft tijd nodig om tot een consensus te komen, en die traagheid bepaalt de huidige staat van blockchain-technologie. Vervolgens ondergaat blockchain-technologie momenteel groot onderzoek naar hoe deze kan worden geschaald om meer transacties sneller af te handelen.
Net als in het voorbeeld van de computergestuurde auto hebben klanten echter tijdige service nodig. Het Bitcoin-netwerk heeft tien minuten nodig om consensus te bereiken, en sommige voertuigproblemen vragen onmiddellijk aandacht.
Beveiligingsoverwegingen
Blockchain dwingt beveiliging af door middel van asymmetrische cryptografie. De gebruiker houdt een privésleutel bij die digitale handtekeningen maakt die het eigendom van activa op de blockchain bewijzen, en als iemand anders dan u toegang heeft tot uw privésleutel, is hij praktisch de eigenaar van uw eigendom.
Als alternatief, in een Internet of Things-scenario, doet het computergestuurde voertuig, de koelkast, de wekker of het gegeven computergestuurde apparaat zelfstandig zaken. Er komt geen mens tussen in de interactie tussen het apparaat en het netwerk.
Dus hebben uw apparaten toegang tot uw privésleutels en slaan deze op in hun interne chips? Bevat elk IoT-apparaat dat u gebruikt uw privésleutels? Wanneer hackers uw IoT-apparaten binnendringen (wat notoir gemakkelijk te doen is), bezitten ze ook uw privésleutels.
Om Danny DeVito uit The Jewel of the Nile te parafraseren: “Geen chip is veilig vanavond!”
Mogelijkheden en hoop
Er zijn enkele scenario’s waarin blockchain IoT ten goede komt. Omdat individuele landen hun burgers niet op de best mogelijke manier van dienst zijn, wordt het grenzeloze karakter van blockchain aantrekkelijker. Evenzo, aangezien mensen wegversperringen in efficiëntie worden, wordt het verminderen van menselijke interacties aantrekkelijker.
Daarom krijgt het IoT-fenomeen van zelfrijdende auto’s steeds meer belangstelling.
Waarheen gaat gij Amerika in uw glanzende auto in de nacht?
Stel je deze use case voor. Een onbezette auto zonder bestuurder haalt een pakket op voor bezorging bij een robot en na het ophalen realiseert het voertuig zich dat het moet tanken. Hij zoekt naar het dichtstbijzijnde tankstation en een robot tankt het voertuig bij. Het voertuig betaalt de transactie met cryptocurrency-tokens. De auto voltooit de reis en laat het pakket achter bij een ontvangstfaciliteit.
Auto’s zonder bestuurder zijn slechts één voorbeeld van harmonie tussen blockchain en IoT.
Nergens langs de lijn vereiste menselijke interactie.
Blockchain blinkt uit in transactionele verwerking tussen partijen die elkaar moeten vertrouwen, en machines hebben van nature geen gevoel van vertrouwen. Voor het geven en ontvangen van het pakket is autorisatie vereist, en het kopen van de brandstof definieert de meest elementaire use-case voor cryptocurrency.
De behoefte aan mensen ontstaat alleen in de behoefte om het systeem te ontwerpen en te onderhouden.
Andere mogelijkheden: Directed Acyclic Graph (DAG)
Naast blockchain als datastructuur, suggereert de gerichte acyclische grafiek (DAG) -structuur mogelijkheden. Met name het IOTA Tangle-netwerk is gebouwd als een DAG.
Op het gebied van discrete wiskunde definieert een grafiek een reeks objecten die bekend staan als knooppunten (ook wel hoekpunten of punten genoemd), en de knooppunten hebben betrekking op randen (ook bekend als bogen of lijnen).
In een gerichte graaf geven de randen de richting aan, wat betekent dat de rand die van knooppunt X naar knooppunt Y gaat, verschilt van de rand die van knooppunt Y naar knooppunt X gaat. De acyclische aard van een DAG betekent dat het doorkruisen van de grafiek niet-cirkelvormig is. door de randen van knooppunt naar knooppunt te volgen, bezoekt u nooit hetzelfde knooppunt twee keer.
De structuur van een DAG lijkt zich op natuurlijke wijze te lenen voor de uitdagingen van IoT met zijn uitgebreide netwerk van machine-to-machine-transacties; en theoretisch overwint een DAG de inefficiënties van consensus, lage transactiesnelheden en de oligarchie van mijnwerkers.
Helaas, zonder de onveranderlijke waarheid van blockchain die is gebouwd op de betrouwbare transacties van consensus, biedt een DAG mogelijk niets van waarde anders dan een interessante alternatieve netwerktopologie.
Hoe zou een DAG de veiligheid van een transactie beschermen en voorkomen dat die transactie wordt gekaapt? En zonder de onveranderlijkheid van blockchain, hoe kun je een DAG auditen en erop vertrouwen als een ongewijzigd record van de waarheid?
Afsluitende gedachten
IoT en blockchain-technologie verschenen ongeveer tegelijkertijd op het toneel. Ze kwamen samen tevoorschijn, maar zullen ze samenkomen? Beide technologieën blijven evolueren, en onderzoek en ontwikkeling gaan door in beide domeinen, maar het valt nog te bezien of blockchain een productieve plaats zal vinden in de wereld van IoT..