Vignesh Sundaresan is een serieel ondernemer en software architect met meer dan 10 jaar ervaring in productontwikkeling. Hij is mede-oprichter van BitAccess, een alumnibedrijf van YCombinator dat is uitgegroeid tot een groot netwerk van Bitcoin-geldautomaten. Sundaresan heeft ook geholpen bij het financieren van projecten zoals Ethereum, Polkadot, Dfinity, Omisego en Decentraland.

Sundaresan heeft zijn oog op open protocollen, back-endprogrammering en meer specifiek het faciliteren van een paradigmaverschuiving naar een meer gedecentraliseerde financiële wereld. Onlangs heeft hij een succesvolle tokenverkoop opgericht en uitgevoerd voor de Lendroid Foundation, een in Singapore gevestigde non-profitorganisatie die een open protocol voor gedecentraliseerde kredietverlening en aanverwante financiële toepassingen ontwikkelt zonder huur..

Uw Twitter-bio is “Software eet alles.” – Kunt u dit citaat uitleggen??

Dit is een parafrase van iets wat Marc Andreessen Horowitz zei: software eet de wereld op. Op het eerste gezicht lijkt dit een slogan voor desintermediatie of ‘Uberisatie’. Van technologie die conventionele bedrijven overbodig maakt.

Uber at het taxi-medaillonsysteem, Amazon at boekwinkels, DeFi eet banken, enzovoort.

Maar voor mij vertegenwoordigt dit een zeer optimistische overtuiging. Software is macht, toegankelijke kracht. Als software de wereld opeet en iedereen toegang heeft tot software, kan iedereen de wereld opeten. Dat verhaal van echt gelijke kansen – daar gaat dit citaat over.

Hoe ben je in de wereld van cryptocurrency en blockchain terechtgekomen? Wat was uw eerste ervaring met digitale activa?

Ik had om te beginnen geen crypto en geen geld om crypto te kopen. Ik kwam op bitcointalk en bouwde een escrow-service voor mensen om crypto te kunnen ruilen. De transactiekosten die ik verdiende, waren mijn eerste cryptovaluta.

Kunt u uw BitAcces-ervaring beschrijven? Hoe was het om 100 Bitcoin-geldautomaten op te zetten in 18 landen??

Het was een onstuimige, extreem optimistische tijd voor mij. Er was een naïviteit die tegenwoordig zeldzaam is, dat wat we aan het bouwen waren zich over de hele wereld zou verspreiden. Er was ook de voldoening die voortkomt uit het introduceren van iets nieuws in de wereld. Op veel van deze locaties was dit de eerste bitcoin-geldautomaat – Toronto, Montreal, Winnipeg.

We waren de coolste kinderen van de stad. Ik moet veel reizen, veel crypto-OG’s ontmoeten. Zij waren degenen die geldautomaten kochten, met de opwinding om een ​​speelautomaat te kopen. Zo ontmoette ik in feite Anthony di Lorio, de medeoprichter van Ethereum. Hij was mijn eerste klant. Hij kocht de eerste geldautomaat in Toronto, rond een BTC-bijeenkomst.

Wat waren de beproevingen en beproevingen die u moest overwinnen??

BitAccess was een YC Alumnus, het werd gekenmerkt door een snelle groei. Het moeilijkste was de verschuiving van de focus van pure technologie naar technologie die zich moest oriënteren op compliance. Nalevingsgerelateerde tools begonnen in meer dan de helft van onze tijd te eten.

Het andere moeilijke deel was de cultuurschok van de verhuizing van India naar Canada. Ik werd omarmd door de cryptogemeenschap, maar ik was bezig met ondernemerschap, hoe de wereld werkt … de cultuurschok ging pas later volledig weg.

Wat is het volgende grote ding voor cryptocurrency??

Ik geloof dat virtuele werelden en NFT’s zich in een zeer interessante zone bevinden, op de drempel van iets ongelooflijks. Bekijk Cryptovoxels. Ze verleggen de grenzen van hoe creatief een mens kan leven.

Wat heeft naar uw mening de cryptocurrency-ruimte nodig om zijn volgende evolutie te maken??

Het voor de hand liggende antwoord is schaalvergroting. Op de dag dat we erachter komen, zullen de transactiekosten enkele centen bedragen en zullen ze over de hele linie een ingrijpende verandering teweegbrengen. De andere verandering die deze ruimte nodig heeft, nu meer dan ooit, zijn sterke verhalen rond de blockchain.

Verhalen die teruggaan naar het optimisme van 2014. De afgelopen twee jaar hebben een groot deel van deze gemeenschap in een schulp geduwd. Er is veel ongerichte agressie, scepsis. We moeten grote verhalen mainstreamen die het vermogen om elkaar te vertrouwen terug te brengen.

Volgens uw site is uw investeringsgeheim ‘niet investeren in de verwachting dat het een hoge vlucht neemt, maar investeren omdat u gewoon van het idee houdt’

Wat zijn sommige bedrijven (of bedrijfstakken) met ideeën waar u van houdt (niet beperkt tot cryptocurrency)?

Zo niet crypto, dan verkenning van de ruimte. Het is inspirerend, een andere grens.

In crypto heb ik altijd van Decentraland gehouden – de kernfilosofie dat je land, als het eenmaal van jou is, nooit kan worden weggenomen. In een steeds autoritairere wereld is deze realiteit een anker. Een sterrenstelsel op Urbit is een ander voorbeeld. Digitale kunst – zeg maar in makersplace of opensea. De echt originele toepassing van AI in Numerai.

Wat zie jij als de belangrijkste groeimomenten voor jou als ondernemer in je leven? Welke belangrijke lessen kun je uitdelen voor de ondernemers in het publiek?

Ondernemerschap kan alleen werken als twee dingen samenkomen.

De eerste is dat je dat moet doen definieer je antithese met een bestaand proefschrift.

En de tweede is om te begrijpen en vrede te hebben met het feit dat je hoogstens synthese zult bereiken, een soort ontmoetingspunt tussen de bestaande stelling en je antithese..

Er zit een filosofie aan ten grondslag – het besef dat wanneer je begint met een streven om ergens te komen, je de transits in het midden, gepland en ongepland, herkent als dingen die je reis aanvullen, niet als lastige tijdverspilling.

Dit is geïnspireerd door het werk van Deleuse, een Franse filosoof. In feite hebben we de huidige versie van ons protocol naar Deleuze genoemd, als er iets is om te onthouden dat hoe we hier zijn gekomen niet in een rechte lijn was, en waar we vanaf hier naartoe gaan, zal ook niet zijn.

Wat zijn de belangrijkste dingen die moeten worden gevolgd in de cryptocurrency- en blockchain-ruimte (bijv. DeFi, internationale regelgeving, Libra, enz.)? Waarom?

De drie belangrijkste problemen die van invloed zullen zijn op laag 1 van de blockchain: regelgeving (ken uw jurisdictie!), Schaalbaarheid en governance. Alles wat er in deze drie pijlpunten gebeurt, is relevant en belangrijk.

Wie zijn naar uw mening vandaag enkele van de slimste koppen in cryptocurrency?

Ik volg Gavin Wood, Fred Ehrsam. En een afwijkende vermelding – @CryptoDonAlt. Zijn standpunt en kijk op deze ruimte is fascinerend.

Als er één afhaalmaaltijd was die u aan ons publiek kunt meegeven, met welk advies zou u ze dan achterlaten??

Nou, ik kan eigenlijk geen advies geven, maar ik heb wel een suggestie – dat we optimisme beoefenen, om te proberen terug te grijpen naar de mentaliteit van de crypto-wereld voordat deze rijk werd. Om meer open te staan, mensen een kans te geven, misschien zelfs een tweede kans. En om optimisme niet te verwarren met goedgelovigheid. Het leven is een gemeenschap, een spel voor meerdere spelers. We mogen dit niet vergeten als we crypto spelen.