In mijn eerdere onderzoek naar Coinbase-alternatieven ontdekte ik een vrij nieuwe manier om Bitcoin en andere altcoins te kopen – Bitcoin-geldautomaten. Net als bij normale geldautomaten stort u contant geld in de automaat, maar in plaats van uw geld op een bankrekening te ontvangen, ontvangt u een gelijkwaardig bedrag aan Bitcoin in een portemonnee die u verstrekt.

Er zijn momenteel meer dan 1700 Bitcoin-geldautomaten in 58 landen. Deze machines zijn echter niet de enige manier om cryptocurrency met contant geld te kopen. Naast de duizenden geldautomaten zijn er bijna 40.000 serviceproviders die u kunnen helpen bij het inwisselen van Bitcoin voor contant geld en vice versa.

Bitcoin-geldautomaten duiken de laatste tijd op in online artikelen die de steeds groeiende acceptatie van Bitcoin promoten, maar ik nam (ten onrechte) aan dat ze beperkt waren tot grote steden. Voor de lol heb ik mijn adres ingevoerd op Coin ATM-radar om te zien hoever ik zou moeten reizen om een ​​van deze slechte jongens uit te proberen.

Ik was geschokt toen ik ontdekte dat, zie, er is een Bitcoin-geldautomaat op een steenworp afstand van mijn appartement achter een Chevron-benzinestation. Wie had gedacht dat een stad met slechts 140.000 inwoners een voortrekkersrol zou spelen in de ontwikkeling van cryptocurrency??

Mijn eerste indruk

De pinautomaat was een beetje moeilijk te vinden, verstopt achter een stapel bidonhouders en een paar mini-vaatjes. Nadat ik wat voorraad had verschoven, had ik alle ruimte om te werken en kan ik beginnen met mijn crypto-aankoop.

Ik word begroet met een eenvoudig scherm met de wisselkoersen voor elk van de drie aangeboden valuta’s – Bitcoin, Dash en Ethereum.

Bitcoin geldautomaat

Ik kan op het eerste gezicht zien dat dit geen goedkoop experiment gaat worden. Bitcoin staat genoteerd op bijna $ 1000 meer dan de marktprijs voor een prijs van $ 6818,36 USD. Voor degenen die de wiskunde niet willen doen, is dat ongeveer 17% markup – een niet zo kleine kostenpost voor het gemak.

Oké, laten we beginnen met uitwisselen.

Nadat ik ervoor heb gekozen om “Bitcoin te kopen”, krijg ik te horen dat ik geregistreerd moet zijn om de geldautomaat te gebruiken. Het lijkt vreemd dat ik me moet registreren om een ​​valuta te kopen die gedeeltelijk populair is geworden vanwege de privacyaspecten, maar ik besluit toch door te gaan. Ik heb niets te verbergen.

Bitcoin ATM-registratie

Ik word eerst gevraagd om mijn telefoonnummer om een ​​eenmalig wachtwoord te ontvangen. Makkelijk genoeg. Ik krijg de tekst met mijn wachtwoord vrijwel onmiddellijk.

Nadat ik mijn wachtwoord heb ingevoerd, moet ik beide zijden van mijn rijbewijs. Dit lijkt een beetje invasief, maar nogmaals, ik dring door.

Bitcoin ATM-rijbewijsinvoer

Tot zover privacy

Voor de laatste stap van de registratie moet ik een selfie. Dit is meestal waar ik de grens zou trekken op het gebied van privacy; ik ben echter benieuwd hoe de rest van het proces verloopt, dus maak ik een foto. De offers die ik breng om een ​​interessant artikel te produceren.

Bitcoin geldautomaat selfie

Mijn eerste selfie-poging wordt afgewezen omdat ik niet lach. Dit is een vreemde vereiste, maar oké. Ik probeer het opnieuw en laat deze keer mijn parelwitte blanken zien, en dat is voldoende. Eindelijk tijd om wat Bitcoin te kopen.

Nou, niet echt.

Het volgende scherm laat me weten dat mijn registratie is ingediend maar nog niet is goedgekeurd. Dit proces kan tot 5 minuten duren – een schatting die ik zeker aan de optimistische kant ben. Ik zou óf onhandig in het benzinestation kunnen staan ​​wachten op mijn goedkeuring, óf ik zou het een dag kunnen noemen en morgen opnieuw bezoeken. Ik kies voor het laatste.

Laten we wat Bitcoin kopen

Ik kom de volgende dag opdagen en ga meteen naar de pinautomaat – een actie die de bediende van het tankstation duidelijk niet gewend was te zien. Door wat informeel kletsen kwam ik erachter dat ze een paar maanden geleden de geldautomaat hadden gekregen, maar dat er niet veel actie op was gekomen. Ik vertelde hem niet dat de 1,80 meter hoge drankstapel voor de machine waarschijnlijk niet hielp. Verder wist hij niet veel over de geldautomaat of cryptocurrency in het algemeen.

Terug bij de automaat moet ik nogmaals mijn telefoonnummer invoeren om mijn wachtwoord te krijgen.

Succes! Nu kan ik eindelijk het portefeuilleadres van de ontvanger voor mijn Bitcoin invoeren. Ik log in op mijn portemonnee-account op mijn telefoon en haal de QR-code op. Terwijl ik dit doe, verlaat ik de geldautomaat en moet ik mijn telefoonnummer opnieuw invoeren. Godzijdank heb ik geen haast.

Bitcoin ATM Wallet-informatie

Het invoeren van mijn portemonnee-informatie is veel gemakkelijker dan ik had verwacht. De scanner op de geldautomaat heeft geen problemen met het lezen van de afbeelding van mijn telefoon terwijl ik deze voor de camera houd. Nadat ik de vorige dag een selfie had gemaakt, dacht ik dat dit een probleem zou zijn.

Op het volgende scherm kan ik mijn adres bevestigen en wat contant geld invoeren.

Bitcoin ATM Contant geld invoegen

Ik stop een knapperig biljet van $ 10 (baller!) En keur mijn transactie goed. Ik ontvang dan een bevestigingsbericht en ga naar huis, wetende dat deze uitwisselingen meestal een paar minuten duren. Eenmaal thuis controleer ik mijn Bitcoin-portemonnee, en ja hoor, het geld is er!

Mijn gedachten

Bitcoin aanschaffen via een geldautomaat was geenszins een prettige taak. Het registratieproces is onnodig opdringerig en de slechte wisselkoersen wegen zwaarder dan de voordelen van het gemak dat u kunt behalen door de machine te gebruiken. Ik betwijfel of ik er in de nabije toekomst weer een ga gebruiken.

Dat gezegd hebbende, ik denk dat deze geldautomaten ideaal zijn voor mensen zonder toegang tot een bankrekening of degenen die dat proberen de banden met het huidige financiële systeem verbreken. Aangezien Bitcoin wereldwijd een meer gangbare betaalmethode wordt, zou ik ook kunnen zien dat dit soort geldautomaten populair zijn bij reizigers die de slechte tarieven willen vermijden die worden aangetroffen bij de valutawissels van elk land..

De groeiende populariteit van Bitcoin-geldautomaten is een goede weerspiegeling van de stappen die de wereld neemt in de richting van de acceptatie van crypto. Naarmate de technologie verbetert en de wisselkoersen beter beheersbaar worden, twijfel ik er niet aan dat dergelijke machines op grote schaal zullen worden gebruikt in steden, zowel grote als kleine, over de hele wereld.