De mode-industrie gebruikt nog steeds zeer oude zakelijke paradigma’s. Labels en tags zijn zelden gestandaardiseerd, toeleveringsketens zijn lang en complex, en het vaststellen van intellectuele eigendomsrechten is een grote uitdaging.

Sommige mensen hebben gesuggereerd dat het toepassen van blockchain-technologie zou kunnen helpen bij het verhelpen van veel bestaande problemen in de industrie. We gaan een aantal actuele problemen bekijken, evenals waar blockchains nuttig kunnen zijn en tot slot kijken we naar de verschillende beperkingen.

Waar kan Blockchain helpen

Veel mensen hebben blockchain naïef gezien als een wondermiddel voor bestaande zakelijke problemen. Dit is verre van waar. Er zijn echter enkele zeer reële toepassingen binnen een gefragmenteerde industrie, zoals mode.

Voorraadketenbeheer

Blockchains worden al enkele jaren besproken voor toepassing in supply chains. Projecten als VeChain en Waltonchain hebben al een use case aangetoond. Het vermogen om effectief te zijn binnen de mode is logisch, gezien de complexe en verdeelde toeleveringsketens die momenteel de industrie domineren. Blockchain kan deze complexiteit helpen verminderen, de transparantie vergroten en verspilling verminderen.

Een van de belangrijkste uitdagingen in de toeleveringsketen in de branche is het gebrek aan standaardisatie tussen tags. Dit maakt het nauwkeurig volgen van producten erg moeilijk. Daarnaast zijn er ook grote uitdagingen met namaakproducten en moeilijkheden bij het inschatten van levertijden.

bevoorradingsketen

Blockchain kan echt helpen de efficiëntie te verbeteren en de kosten in de hele toeleveringsketen te verlagen

Eén benadering is om een ​​transactie op een blockchain te creëren telkens wanneer een item van het ene punt naar het andere in de supply chain wordt verplaatst. Dit zou helpen om het product bij te houden en te controleren. Cruciaal is dat als je eenmaal gegevens in de blockchain hebt opgenomen, deze niet meer kan worden gewijzigd. Deze onveranderlijkheid beschermt tegen fraude tussen de verschillende bedrijven in de toeleveringsketen. Het is een geweldige manier om de noodzaak voor deze afzonderlijke bedrijven om elkaar te vertrouwen weg te nemen.

Het is natuurlijk niet zo eenvoudig als alleen een blockchain gebruiken. Er moet een manier zijn om een ​​product in het echt nauwkeurig te controleren. Een manier om dit te bereiken is door middel van radiofrequentie-identificatie (RFID). Auditors gebruiken deze technologie om een ​​product fysiek te verifiëren en vervolgens slaat de blockchain het resultaat op.

Kosten verlagen

Kostenreductie is een voor de hand liggende en eenvoudig te implementeren use case voor blockchain-technologie binnen de mode. Gezien de wereldwijde en complexe aard van de toeleveringsketens voor veel merken, kan het verlagen van de betalingskosten de industrie elk jaar een enorme hoeveelheid geld besparen. Aangezien veel grondstoffen worden gemaakt en verwerkt in ontwikkelingslanden in Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika, kunnen betalingen doorgaans erg duur zijn.

Als modemerken cryptocurrencies zouden gebruiken om te betalen, zouden ze hun kosten aanzienlijk kunnen verlagen. Bovendien, aangezien betaling onomkeerbaar is, zou het annulering van betalingen en fraude moeten helpen verminderen.

Bovendien is het wellicht mogelijk om slimme contracten te gebruiken om alle betalingen te beheren. Wanneer de levering van een nieuw product bijvoorbeeld het magazijn van een winkelier vanuit een fabriek bereikt, kan een orakel deze gebeurtenis doorgeven aan een smart contract. Het slimme contract zou dan automatisch de vooraf afgesproken betaling van een cryptocurrency aan de fabriekseigenaren uitvoeren.

Slimme contracten kunnen ook de hoeveelheid papierwerk tussen partijen enorm verminderen. Dit zou op zijn beurt onnodige kosten verminderen en de efficiëntie verhogen. Het effect zou hogere winsten zijn voor merken en leveranciers en mogelijk lagere kosten voor consumenten, een win-win situatie.

Voorraadbeheer

Voorraadbeheer is van cruciaal belang voor merken. De kledingvoorraad is meestal de grootste kostenpost en bezit van een modebedrijf. Ervoor zorgen dat de voorraad snel beweegt en dat er altijd een goed volume is zonder buitensporige voorraad aan te voeren, is essentieel om de winstgevendheid te behouden. Commentatoren hebben gesuggereerd dat blockchains hierbij kunnen helpen.

Dit is een van de minder voor de hand liggende voordelen van blockchain binnen de mode. Sommige mensen hebben voorgesteld om het aantal voorraadeenheden op een blockchain op te slaan in tegenstelling tot bestaande databases. Bovendien zou het efficiënter zijn om hashes van deze gegevens in de keten op te slaan. Hoe dan ook, de hoop is dat verkopers en leveranciers hun voorraadniveaus met elkaar kunnen communiceren via een blockchain. Hoewel het de efficiëntie zou kunnen verhogen en de kosten zou kunnen verlagen als leveranciers en verkopers dezelfde blockchain zouden gebruiken, zou hetzelfde kunnen worden gezegd voor een gedeelde database.

De echte reden om een ​​blockchain te gebruiken, zou zijn om onveranderlijkheid te garanderen als de partijen elkaar niet vertrouwden om nauwkeurige voorraadniveaus bij te houden. Om een ​​dergelijke blockchain tussen partijen te implementeren, zou natuurlijk een gestandaardiseerde voorraadtag moeten worden gebruikt.

Net als bij supply chain management, is het noodzakelijk om blockchain te gebruiken naast een fysieke verificatietechnologie zoals RFID.

Claims verifiëren

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in de inkoop van de kleding die ze kopen, zowel om ethische redenen als om milieuredenen. Nieuws over vreselijke arbeidsomstandigheden en slechte milieunormen in ontwikkelingslanden kan een merk ruïneren. Veel merken besteden enorme hoeveelheden middelen om klanten ervan te overtuigen dat hun producten hoge ethische en milieunormen hebben. Tot nu toe was het echter erg moeilijk om deze claims daadwerkelijk te verifiëren.

Door blockchaintechnologie te integreren, kunnen consumenten vertrouwen hebben in de claims die bedrijven maken. Bedrijven konden het gebruiken om de locatie van een product en het echte merk van een kledingstuk te bewijzen. Consumenten kunnen elk onderdeel van de toeleveringsketen van een product bekijken en ermee communiceren, of dat nu de schapenboer is die de wol produceerde of de fabriekseigenaar.

VeChain heeft in dit opzicht de strijd geleid. In 2017 werkte VeChain samen met het Babyghost-label om blockchain te gebruiken om het merk te helpen het verhaal van zijn items aan consumenten te communiceren. In tegenstelling tot RFID, gebruikten ze NFC-chips (Near Field Communication) om items fysiek te verifiëren. Dit betekende dat consumenten de oorsprong en de reis van het artikel konden verifiëren en toegang konden krijgen tot media van het artikel terwijl het door de toeleveringsketen reisde.

Dit was een goed voorbeeld van hoe blockchain, samen met andere technologieën, claims effectief kan verifiëren, de transparantie kan vergroten en uiteindelijk ten goede kan komen aan consumenten en merken. De onveranderlijkheid van een blockchain biedt een mate van veiligheid en transparantie die voorheen onmogelijk was.

Bescherming van intellectuele eigendom en royalty’s

Ontwerpers lopen vaak veel van hun intellectuele eigendom (IP) en bijbehorende royalty’s mis. De waarde van mode hangt af van de creativiteit van deze individuen. Ze krijgen maar al te vaak niet het deel van de winst dat ze zouden moeten krijgen.

Het zou mogelijk zijn om IP-rechten te koppelen aan dezelfde documenten die zijn opgeslagen bij de supply chain en inventarisgegevens in een blockchain. Het enige dat nodig is, is een tijdstempel aanbrengen en een ondertekend juridisch document opslaan dat van toepassing is op de IE-rechten in de keten. Als alternatief kunt u natuurlijk een hash van het document opslaan met een link die naar de locatie van het hele bestand verwijst. Dit zou creatievelingen kunnen beschermen en hun lonen kunnen verhogen, waardoor vervalsers en bedriegers ten koste van hen winst kunnen maken.

Door dit alles bij te houden, konden ontwerpers bovendien de royalty’s ontvangen die ze verschuldigd waren, omdat er items naar distributeurs werden gestuurd en de verkoop plaatsvond. Bovendien kunnen slimme contracten deze royaltybetalingen activeren en betalingen aan de ontvanger automatiseren zonder tussenpersonen en papierwerk.

Beperkingen bij het toepassen van Blockchain

Er zijn een aantal zeer opwindende toepassingen voor blockchain binnen de mode-industrie. Dit optimisme mag echter niet meeslepen, er zijn enkele zeer reële beperkingen.

Consensusmechanisme

Een van de problemen met blockchains is dat er doorgaans een afweging is tussen doorvoer en decentralisatie. Veel van de blockchain-voorstellen die we hebben bekeken, zijn afhankelijk van het opslaan van een relatief grote hoeveelheid gegevens in de blockchain. Dit levert problemen op met betrekking tot decentralisatie en onveranderlijkheid. Om aan de data-eisen te voldoen, kan het best zijn dat bedrijven federatieve blockchains gebruiken in plaats van openbare. Helaas zou dit de deur open laten voor mogelijke heimelijke afspraken tussen blokproducenten of validators. Uiteindelijk zou dit de veiligheid en onveranderlijkheid kunnen ondermijnen waarnaar de industrie op zoek is in blockchain.

Afhankelijkheid van mensen

Onthoud dat een blockchain een methode is om digitale informatie op te slaan en te delen. De blockchain kan echter op geen enkele manier de geldigheid van de informatie helpen. Elke blockchain-oplossing, of het nu gaat om supply chain- of voorraadbeheer, vertrouwt op andere technologieën zoals RFID- of NFC-chips en uiteindelijk op de goede wil van mensen om de juiste informatie te uploaden. Geen van de tot nu toe aangedragen oplossingen lost de kwestie van slechte praktijken bij individuen echt op.