Opmerking van de uitgever; Het volgende is een gastpost van Robbie Ferguson, mede-oprichter van Fuel Games, een blockchain-infrastructuur voor videogames met investeerders zoals Coinbase en Nirvana Capital.

Introductie van NFT’s

NFT’s kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, maar vooral hun toepassing op gaming wint aan grip. Elk jaar geven spelers miljarden dollars uit aan virtuele activa (zoals Fortnite-skins) om hun digitale ervaring te verbeteren. Het probleem is dat met deze activa die op bedrijfsservers worden bewaard, spelers ze niet echt bezitten. Als het spel wordt uitgeschakeld, of als u het spelen ervan beu wordt, blijven die activa in het ongewisse, met zeer weinig of geen manieren om ‘uitbetaald’ te worden.

Voordat we niet-vervangbare tokens (ook bekend als NFT’s) kunnen begrijpen, moeten we eerst uitleggen wat het betekent om “fungibel” te zijn. Fungibility beschrijft of een item kan worden uitgewisseld met een ander identiek item. Een dollarbiljet of een rijstkorrel zijn bijvoorbeeld fungibel: onderling uitwisselbaar met andere dollarbiljetten of rijstkorrels.

Een huis, of een kunstwerk, zijn daarentegen niet-vervangbare items: niet onderling uitwisselbaar met andere huizen of kunstwerken. Een niet-vervangbaar token (NFT) is een digitaal activum dat uniek is, met een traceerbare geschiedenis, of DNA, dat het onderscheidt van andere, schijnbaar identieke activa.

Ontwikkelaars wijzigen routinematig de eigenschappen van gekochte of anderszins verdiende activa zonder de spelers te raadplegen. In de echte wereld zouden we nooit iemand toestaan ​​ons huis binnen te gaan en een meubelstuk te zoeken, maar bij gamen hebben we dit soort praktijken al lang geaccepteerd.

NFT’s worden gemaakt en opgeslagen op gedistribueerde grootboeken, of blockchains, die directe, peer-to-peer-uitwisseling mogelijk maken. Dit betekent dat:

  1. Spelers kunnen ze buiten het spel ruilen.
  2. Ontwikkelaars kunnen er geen negatieve wijzigingen in aanbrengen, aangezien de eigendommen van het item niet langer op hun servers staan.
  3. Als de uitgever, of game, wordt afgesloten, houden de NFT’s niet op te bestaan. Hun eigenschappen blijven op de blockchain, klaar om te worden geëxtraheerd voor gebruik in andere games.

NFT’s zijn pas onlangs overgenomen door ontwikkelaars. Desondanks zijn er een aantal signalen die duiden op grote dingen voor 2019.

Signalen van groei voor NFT’s in 2019

Signaal een: De aanstaande lancering van games met potentieel voor de massamarkt. De eerste toepassingen waren een proeftuin voor de technologie. Nu we 2019 ingaan, zien we meer vertrouwen van ontwikkelaars, geavanceerdere spelmechanismen en steeds eenvoudiger gebruikerservaringen.

In 2019 wordt bijvoorbeeld Gods Unchained volledig gelanceerd, ons digitale handelskaartspel (TCG) gebouwd op de Ethereum-blockchain. Gods Unchained en andere soortgelijke games luiden een level-up in de dapp-ruimte in, wat bewijst dat we kunnen concurreren op het AAA-niveau.

Goden ontketend

Signaal twee: Tegelijkertijd zien we groeiende ontevredenheid over het traditionele bedrijfsmodel. Youtuber YongYea heeft onlangs een video gemaakt die laat zien hoe Valve’s Artefact (een digitale TCG) verloor 97,5% van zijn spelers slechts 2 maanden na de lancering.

Artifact is een interessante casestudy, aangezien het een van de weinige games is die peer-to-peer-uitwisseling mogelijk maakt, waarbij gebruikers kaarten ruilen op de Steam-markt. Toch geven deze cijfers aan dat het gecentraliseerde model, zelfs met dergelijke vorderingen, tot desillusie leidt.

Signaal drie: Veteranen uit de industrie voelen zich aangetrokken tot blockchain-gaming:

  1. September 2018: Ubisoft sponsorde de Blockchain Game Summit in Lyon, Frankrijk. In een interview voor VentureBeat zei Anne Puck (Associate Manager van Ubisoft’s Blockchain Initiative): “ We denken dat blockchain het potentieel heeft om de game-ervaring te transformeren en misschien zelfs om spelers als echte stakeholders in hun wereld te versterken. ”
  2. Oktober 2018: Ubisoft werd inauguraal lid van het Blockchain Game Alliance-consortium.
  3. November 2018: Voormalige medewerkers van Blizzard en Activision hebben $ 16 miljoen opgehaald om een ​​blockchain-gamestudio te bouwen.
  4. Januari 2019: Kelly Summer, voormalig CEO van Grand Theft Auto uitgever Take-Two Interactive en Gitaar Held uitgever Red Octane, hielp de lancering van Planet Digital, een nieuwe blockchain-gamingstudio.

Signaal vier: Terwijl andere gebieden van crypto een afname in activiteit hebben gezien, de belangstelling voor NFT’s blijft maar toenemen. De bovenstaande aankondigingen kwamen op een moment dat de prijs van Ether een neerwaartse trend vertoonde:

ethereum prijzen

Het is niet moeilijk in te zien waarom NFT’s bloeien ondanks etherfluctuaties: gamen past eenvoudigweg perfect bij de technologie, zoals gamers dat zijn nu al digital natives, gewend om dagelijks met digitale middelen om te gaan. Voor hen, naarmate de kwaliteit van applicaties verbetert, wordt blockchain een no-brainer, waardoor ze echt eigenaar worden van de digitale activa waarvoor ze al betalen.

En wanneer NFT’s van de grond komen, zullen ze waarde toevoegen aan hun ketens als geheel. Blockchain-gaming kan zelfs een belangrijke stabilisator van cryptoprijzen worden.

De afhaalmaaltijd

Nu de kwaliteit van projecten toeneemt en een aantal gepland voor release, gaan we grote dingen zien voor NFT’s in 2019. Naarmate gamers steeds meer gedesillusioneerd raken door traditionele modellen, zal de interesse van reguliere uitgevers toenemen en zal de markt voor niet- fungibles stijgen.