De race om de beste gedecentraliseerde opslagoplossing te zijn

Bij blockchain-technologie draait alles om decentralisatie. Ten eerste waren het financiële systemen en betalingen. Vervolgens kwamen gedecentraliseerde apps en programma’s die op de blockchain konden draaien. Nu gaat een nieuwe grens open met de decentralisatie van bestandsopslag. De gedecentraliseerde opslagruimte is snel een drukke race geworden, met Storj, Sia, Filecoin en MaidSAFE die allemaal strijden om marktaandeel.

Het idee achter gedecentraliseerde opslag is dat gewone mensen een ongebruikt deel van hun harde schijfruimte kunnen huren in een peer-to-peer-netwerk. De verschillende platforms die we in dit artikel zullen bespreken, vervullen deze taak op enigszins verschillende manieren. Ongeacht de aanpak, data is echter een bloeiende industrie en de toekomst ziet er veelbelovend uit voor elk project dat gedecentraliseerde bestandsopslag kan perfectioneren.

Basisprincipes van gedecentraliseerde opslag

Gedecentraliseerde opslag werkt door een bestand te delen via een peer-to-peer-netwerk.

Ten eerste versleutelt de uploader het bestand en die persoon behoudt de sleutel om de versleuteling te ontgrendelen. Vervolgens wordt het bestand in veel kleinere stukjes gebroken. Elk van deze kleine versleutelde stukjes wordt gedupliceerd om redundantie te garanderen. Ten slotte worden de bestandsshards naar verschillende individuele computers op het peer-to-peer-netwerk gestuurd.

De personen die de bestanden hosten, hebben slechts een klein stukje van de inhoud van het bestand en het is gecodeerd. Dit betekent dat hosts geen informatie uit het bestand kunnen halen. Het betekent ook dat het lanceren van een aanval op een hostingknooppunt zinloos zou zijn.

Om een ​​bestand op te roepen, gebruikt de oorspronkelijke uploader een privésleutel samen met een door een blockchain gehoste hashtabel om alle shards van het originele bestand te lokaliseren en het netwerk te vragen het bestand te reconstrueren. Zodra de knooppunten de verschillende shards hebben teruggestuurd, wordt het bestand opnieuw opgebouwd. Vervolgens gebruikt de uploader de originele coderingssleutel om het bestand te ontsleutelen voor gebruik.

Vraag naar opslag

De markt voor cloudopslag is enorm. Grote spelers als Amazon en Google domineren momenteel echter de ruimte.

Marktonderzoeksgroepen schatten dat de markt voor cloudopslag zou kunnen groeien $ 74,94 miljard tegen 2021 en $ 92,49 miljard tegen 2022. Als gedecentraliseerde opslag zelfs maar een klein percentage van die markt kan veroveren, is het klaar om een ​​grote branche te worden.

Daarom is de race om de beste gedecentraliseerde opslagoplossing te zijn zo competitief.

Storj

Storj is verreweg de marktleider voor gedecentraliseerde opslag. Het is ook een van de oudste projecten in de ruimte. Tot op heden heeft Storj een gemeenschap van 20.000 gebruikers (uploaders) en 19.000 boeren (opslagproviders).

De code van het project is open source, dus iedereen kan een instantie van Storj implementeren. Dat gezegd hebbende, Storj Labs, het privébedrijf achter Storj, heeft al een indrukwekkend netwerk opgebouwd. Gebruikers betalen voor toegang tot dat netwerk.

De Storj-architectuur volgt het standaardmodel van sharding, codering en zwermen zoals hierboven beschreven om bestanden te splitsen en opnieuw te compileren.

Gebruikerservaring

Storj’s grote onderscheidende factor (afgezien van de dominante kracht in de markt) is de gebruikerservaring. Storj maakt het gemakkelijk en intuïtief om u aan te melden, uw bestanden te hosten of een knooppunt te bedienen. Het is bedoeld voor acceptatie op de massamarkt en het ontwerp werkt duidelijk.

storj ux

Het betalingsmodel is ook betalen per gebruik voor uploaders, en ze kunnen in USD betalen. Dit vergemakkelijkt de onboarding en maakt de transactie gemakkelijk te begrijpen.

Controle over de gebruikerservaring gaat echter ten koste van enige centralisatie. Storj Labs beheert de toegang tot zijn netwerk. Het netwerk is echter meer gedecentraliseerd en veiliger dan gecentraliseerde alternatieven. Storj kan je bestanden ook niet zien. U moet echter de Storj-portal vertrouwen om het netwerk te gebruiken.

STORJ-teken & Toekomstplannen

Storj ondersteunt mijnbouw niet. In plaats daarvan ondergaan de boeren dossieraudits. Als de boer kan bewijzen dat zijn computer online is en een kopie van het opgegeven bestand heeft, ontvangt hij een uitbetaling. Deze audits zorgen ervoor dat de bestanden ook daadwerkelijk op het netwerk staan. Ze zijn ook hoe boeren worden beloond.

Uitbetalingen komen in de vorm van STORJ-tokens. STORJ is een ERC-20-token. In feite is het hele Storj-ecosysteem een ​​dApp op de Ethereum-blockchain. Storj heeft geen eigen blockchain.

Storj is van plan zich in de nabije toekomst te concentreren op oplossingen voor schaalbaarheid. Ze hopen ook het delen van bestanden aan te pakken, zodat gebruikers de toegang tot bestanden in realtime kunnen delen / intrekken.

storj netwerk

Storj heeft meerdere samenwerkingsverbanden om zijn bereik te testen en te vergroten. Ze zijn met name onlangs een partnerschap aangegaan met FileZilla, een grote FTP-provider. In de laatste zes maanden van 2017 groeide de hoeveelheid gegevens die op Storj werd opgeslagen elke maand met 50%. Storj host momenteel meer dan 30 petabytes aan gegevens op het netwerk.

Sia

Sia is Storj’s grootste concurrent met een levensvatbaar product dat in productie wordt genomen. Het werkt op dezelfde manier als Storj. In het bijzonder splitst Sia bestanden op in dertig segmenten, met voldoende redundantie om het bestand opnieuw op te bouwen met slechts tien van de dertig segmenten. Het protocol versleutelt ook bestanden op dezelfde manier als Storj.

In tegenstelling tot Storj heeft Sia een eigen blockchain. Deze gepatenteerde blockchain ondersteunt slimme contracten die Sia gebruikt om bestanden te beheren en te verzenden. Eenmaal verzonden, implementeert Sia ook vergelijkbare opslagbewijzen om het bestandsonderhoud van de knooppunten te controleren.

Siacoin (SC)

Sia ondersteunt geen fiatbetalingen zoals Storj. In plaats daarvan betalen uploaders en nodes en worden ze betaald in Siacoin. Sia heeft ook miners nodig om de blockchain te ondersteunen, en die miners worden ook beloond in Siacoin. Er zijn meerdere mining pools voor Siacoin, waarvan de eerste en de grootste SiaMining.

Groei & Toekomst

sia netwerk

In de loop van 2017 groeide Sia van 75 hosts en 500 TB opslag naar 1.000 hosts en 3,3 PB beschikbare opslag. Dat is een snelle groei. Het is echter nog steeds klein in vergelijking met de 20.000 hosts van Storj. Storj heeft ook meer dan 3,5 PB in gebruik – meer dan de volledige netwerkgrootte van Sia.

Filecoin

Filecoin is een interessante kanshebber in deze race omdat het nog niet is gelanceerd. Toch verwachten velen dat het vanaf dag één een belangrijke speler in de ruimte zal zijn.

Dit komt mede door het team achter de lancering. Filecoin is een project van Protocol Labs. Ze hebben met name andere netwerkgebaseerde opslag- en computerprojecten geïmplementeerd IPFS. Filecoin heeft ook enorme steun. Enerzijds zit het risicokapitaal van Silicon Valley achter het project, waaronder Andreessen Horowitz en Kamal Ravikant. Aan de andere kant lanceerde Filecoin een van de meest succesvolle ICO’s ooit, met $ 205 miljoen aan tokenverkoop.

Platformarchitectuur

Het whitepaper van Filecoin beschrijft een dubbele benadering van platformarchitectuur die twee soorten netwerkknooppunten gebruikt.

De eerste zijn de opslagknooppunten, zoals die in Sia en Storj. Filecoin lijkt echter in de richting van grotere spelers te gaan met grote hoeveelheden speciale opslag om bij te dragen.

Het tweede type knooppunten zijn ophaalknooppunten. Deze knooppunten bevinden zich idealiter fysiek op een centraal punt, omringd door vele opslagknooppunten. Ze hebben ook internettoegang met hoge bandbreedte en lage latentie nodig om bestandsshards zo efficiënt mogelijk op te halen en door te geven.

filecoin platform

Bij het bedienen van een knooppunt werkt Filecoin volgens een model van bewijs van continue replicatie van de bestandsscherven die aan u zijn toevertrouwd. Het creëren van redundantie levert Filecoin-tokens op. Filecoin loopt ook voorop op het gebied van infrastructuur. Omdat het afkomstig is van hetzelfde bedrijf dat IPFS heeft ontwikkeld, heeft Filecoin al een ingebouwd protocol voor redundantie- en wiscodering.

Marktplaats

Een ander onderscheid is dat Filecoin een marktplaats biedt voor gegevensopslag. Waar Storj en Sia prijsmodellen hebben vastgesteld, moedigt Filecoin vragen en biedingen aan op een uitwisseling van gegevensopslag. Gastheren kunnen aangeven tegen welke prijs ze opslag willen aanbieden en uploaders kunnen kiezen of ze die prijs accepteren.

Toekomst

Er is veel hype rond Filecoin, maar de realiteit is dat ze nog niet zijn gelanceerd. Het valt nog te bezien of de hype gerechtvaardigd is.

MaidSafe

MaidSafe is tot nu toe een kleinere concurrent in het veld. Ze zijn ook niet strikt een oplossing voor bestandsopslag. Ze hebben ook ambities om op het gebied van gedecentraliseerd computergebruik te komen. Deze brede ambities maken ze tot een interessant project dat bij succes een enorm potentieel kan hebben. Het nadeel is echter dat grote visies op korte termijn minder aandacht betekenen voor het vinden en differentiëren van een haalbare oplossing voor een enkel probleem.

maidsafe bewijs van bron

Hun architectuur draait helemaal om het verstrekken van computerbronnen, niet alleen om opslag. Als uw computer bijvoorbeeld veel rekenkracht heeft, kunt u dat verhuren op MaidSafe. Bandbreedte of consistente, betrouwbare connectiviteit zijn ook waardevolle computerbronnen die u op MaidSafe kunt verhandelen.

MaidSafe maakt het ook mogelijk om anoniem gebruik te maken van het netwerk. Dit geeft extra privacy aan uw bestandsopslag in combinatie met end-to-end encryptie en sharded opslag.

maidsafe roadmap

Het project bevindt zich nog in de alfafase van ontwikkeling. Het heeft nog niet alle functies. Ze boeken echter vooruitgang op het gebied van ontwikkeling en hebben de afgelopen maanden Alpha 2 ingevoerd.

Gevolgtrekking

De toekomst van gedecentraliseerde opslag is opwindend. Het heeft het potentieel om een ​​snellere, goedkopere en veiligere opslag te zijn voor brede acceptatie. Hoewel de concurrentie in deze ruimte hevig is, zal dit uiteindelijk goed zijn voor de resulterende technologie. Al deze teams werken er hard aan om hun oplossingen te verbeteren en te differentiëren. Als snelheid, prijs en schaalbaarheid verbeteren, zou je kunnen zien dat deze bedrijven in de niet zo verre toekomst met Amazon en Google samenwerken.