Op weg naar de races: de 5 projecten die strijden om het beste Dapps-platform te worden

Gedecentraliseerde apps (dapps) zijn de toekomst van blockchain-ontwikkeling. Sinds Ethereum slimme contracten heeft geïntroduceerd voor het maken van on-chain programma’s, hebben ontwikkelaars de mogelijke toepassingen van blockchain buiten de financiële wereld getest. Dapps vertegenwoordigen de nieuwe grens voor gedecentraliseerde software. Ze kunnen profiteren van de beveiliging, het gemeenschapsbestuur en de toegankelijkheid van blockchain.

Ethereum is het eerste, grootste en meest bekende dapps-platform. In de afgelopen jaren zijn er echter concurrenten de ruimte binnengekomen in de hoop Ethereum van zijn troon te stoten. Hier bekijken we de concurrenten in de dapps-ruimte. Het doel is om een ​​eerlijk overzicht te geven van de verschillende dapps-platforms. Uiteindelijk zullen we voorspellingen delen over hoe de dapps-race kan opschudden. Maar we zijn nog vroeg in de ontwikkeling van deze platforms en er kan nog veel veranderen.

Ethereum: King of the Dapps

ethereum logoOp dit moment is Ethereum de onbetwiste leider in slimme contracten, gedecentraliseerde apps en gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s). Twee en een half jaar geleden, Ethereum startte de beweging voor slimme contracten, het introduceren van een virtuele machine die een programmeertaal bovenop de blockchain zou kunnen verwerken. Ethereum kondigde aan dat ze ernaar streefden ‘de gedecentraliseerde computer ter wereld’ te worden. De Ethereum Virtual Machine (EVM) compileert en voert code uit op de gedecentraliseerde Ethereum-blockchain. Iedereen kan het gebruiken om gedecentraliseerde slimme contracten te maken.

Dit was een doorbraak voor blockchain. De blockchain van Bitcoin was niet compatibel met ontwikkelaars die erop bouwden. Om veiligheidsredenen is de code van Bitcoin niet Turing-compleet, wat betekent dat het bepaalde kernfunctionaliteit die nodig is bij het programmeren niet ondersteunt, zoals loops en voorwaardelijke instructies. De EVM loste dat probleem op door een laag boven de blockchain te creëren. Samen met de EVM kwam een ​​compiler voor een minder bekende programmeertaal genaamd Solidity.

Waarom soliditeit?

Hoewel er enkele andere opties zijn, is Solidity de programmeertaal die u moet kennen als u een slim contract op Ethereum wilt schrijven. Zonder al te diep in te gaan op de technische details, is Solidity een taal die past bij het schrijven van slimme contracten. Haar sterk getypeerd, wat betekent dat gegevens worden gecodificeerd in duidelijk gedefinieerde typen. Het ondergaat ook statische typecontrole om te testen op fouten voordat u begint.

Zoals we later zullen zien, hebben andere dapps-platforms besloten Solidity te vermijden. Ze geloven dat het een onnodige hindernis is om ontwikkelaars te dwingen een nieuwe taal te leren. In plaats daarvan implementeren ze compilers waarmee ontwikkelaars kunnen werken in populaire talen zoals JavaScript, C # en Java. Vitalik Buterin, de CEO van Ethereum, is openlijk minachtend van platforms die andere codeertalen gebruiken. Ethereum koos niet voor niets voor Solidity, en andere talen zijn volgens Buterin niet goed geschikt om contracten te schrijven.

Een gebruikersinterface maken

Met soliditeit kun je een slim contract schrijven. Slimme contracten zijn echter slechts een onderdeel van een dapp. Zij vormen de achterkant, achter de schermen bedrading voor dapps. Je hebt ook een front-end gebruikersinterface nodig. Andere concurrenten integreren complete oplossingen voor dapps, zowel front-end als back-end. Op Ethereum heeft u echter een service van derden nodig om uw gebruikersinterface te maken.

Tenminste voor nu. Ethereum wordt voortdurend ontwikkeld en ondersteuning voor dapp UI’s kan in de toekomst komen.

De zwakte van Ethereum

Ethereum’s status als eerste, grootste en meest bekende maakt het een klasse apart vergeleken met andere dapps-platforms. Als het zijn huidige traject van ontwikkeling en partnerschap voortzet, zal het voor elke concurrent moeilijk zijn om bij te blijven.

Dat gezegd hebbende, heeft Ethereum weliswaar schaalbaarheidsproblemen. Het ondersteunt momenteel slechts 15 transacties per seconde. Het gebruikt ook veel energie en rekenkracht met zijn huidige proof-of-work consensussysteem. Deze belangrijke problemen zullen worden aangepakt in aankomende Ethereum-updates. Ethereum heeft aangekondigd dat het zal implementeren Plasma om schaalbaarheid aan te pakken, waardoor transacties kleiner en sneller worden. Al meer dan een jaar laat Ethereum ook doorschemeren om hun consensusmechanisme te wijzigen in bewijs van inzet.

De grotere les hier is dat het sterke team van Ethereum en de ontwikkelaarsgemeenschap waarschijnlijk de obstakels zullen overwinnen die momenteel op hun pad komen. Zijn dominantie tot nu toe heeft het tot een van de best ontwikkelde en meest gerespecteerde projecten in de blockchain-wereld gemaakt.

Waar Ethereum naartoe gaat

Ethereum is sterk gericht op het opbouwen van gebruikersacceptatie. Op zijn openbare blockchain maakt Ethereum het gemakkelijker voor ontwikkelaars om de EVM te gebruiken. Ze stellen industriestandaarden op voor het maken van bepaalde soorten slimme contracten, zoals bijvoorbeeld het ERC-20-protocol.

Ethereum werkt echter ook hard aan het opbouwen van zijn privépartnerschappen. De Enterprise Ethereum Alliance heeft veel grote bedrijven betrokken. Dit zijn onder meer Microsoft, UBS, Samsung, Mastercard, Intel, Accenture, BP, J.P. Morgan en Deloitte, om er maar een paar te noemen. Ethereum wordt de go-to-resource voor open source-standaarden voor blockchain-ontwikkeling.

Vitalik verwacht een het hele spectrum van blockchain-acceptatie – openbare transparante blockchains, private beveiligde blockchains en gemengde oplossingen.

“Ik verwacht dat we op de lange termijn elke mogelijke combinatie van publiek en privaat zullen zien ontstaan, inclusief pure consortiumketens, consortiumketens die via relais verbonden zijn met publieke ketens, consortiumketens met fraudebewijzen afgedwongen op publieke ketens (dwz plasma en vergelijkbare systemen). ), puur openbare ketens, enzovoort. De uitdaging is nu om de schaalbaarheid van publieke ketens hoger te krijgen en betere antwoorden te bedenken voor privacy-uitdagingen. “

Ethereum zal op de lange termijn aan al deze soorten blockchain-behoeften voldoen. Ethereum heeft verreweg de grootste verzameling openbare dapps van elk platform. Ze zijn waarschijnlijk ook de meest populaire leverancier van gedecentraliseerde privéoplossingen. Deze institutionele en zakelijke ondersteuning is waar de ware kracht van Ethereum ligt.

Lisk: Een eenvoudig, compleet Dapp-pakket bouwen

lisk-logo

Lisk komt op een jaar oud, dus het is nog steeds een vrij nieuw platform voor gedecentraliseerde apps. In feite zijn veel van Lisks producten en claims nog niet uitgebracht of nog niet getest, waardoor het moeilijk is om een ​​gedetailleerde evaluatie van het platform te geven.

Dat gezegd hebbende, ontwikkelaar toegankelijkheid is Lisks unieke invalshoek. Ze willen het zo gemakkelijk mogelijk maken om een ​​gedecentraliseerde app te maken. Dit doen ze met een pure Javascript-omgeving, van front-end gebruikersinterface tot back-end interactie met de blockchain. In tegenstelling tot Ethereum leven de dapps zelf echter niet op de hoofdblockchain. In plaats daarvan heeft elke dapp zijn eigen zijketen, onderhouden door de gebruikers van de dapp. Dit framework biedt flexibiliteit en isoleert de Lisk-hoofdketen van codeproblemen in door gebruikers gemaakte dapps.

Is Lisk de droom van een ontwikkelaar?

Lisk wil het ontwikkelaars gemakkelijk maken om aan de blockchain te gaan werken. Het uiteindelijke doel is om nieuwe ontwikkelaars aan te trekken om aan gedecentraliseerde softwareoplossingen te werken. Lisks Software Development Kit (SDK) is nog niet gelanceerd. De alpha-versie van de SDK is ingesteld op lancering op 20 februari.

Voorlopige analyse van software-experts doet twijfels rijzen over Lisks gebruiksgemak. Ten eerste biedt Lisk’s framework weinig bescherming voor ontwikkelaars. Met Ethereum zal de EVM weigeren om slechte code te compileren, waardoor de blockchain wordt beschermd tegen door gebruikers gegenereerde fouten. Op Lisk is dit niet het geval. Oneindige loops, onbegrensde geheugengroei, geen ondersteuning voor geheugentracking, een onveilige sandbox en niet-deterministisch gedrag zijn allemaal problemen voor Lisk.

Lisk stelt dat omdat alle dapps op een zijketen werken, slechte code een harde vork van de zijketen vereist, maar geen invloed heeft op Lisks hoofdketen. Dit kan het geval zijn, maar het is op zijn zachtst gezegd nog steeds vervelend voor ontwikkelaars. Velen hebben dat gedacht leren Soliditeit is triviaal voor nieuwe ontwikkelaars in vergelijking met het leren van alle valkuilen die het gebruik van Lisks JavaScript-platform kunnen opleveren.

Waar is Lisk goed voor?

Dat gezegd hebbende, Lisk is er nog steeds goed voor specifieke toepassingen. Het lijkt er echter op dat Lisk beperkt is in zijn reikwijdte. Het heeft zeker niet de technische basis om te concurreren met een Goliath zoals Ethereum. Uiteindelijk zal het meestal een kleiner project zijn voor nichetoepassingen, ontwikkelaars die hun tenen in het water van slimme contracten dompelen en dapps die te groot zijn om altijd een mainnet te gebruiken.

QTUM: EVM samenvoegen met de basiscode van Bitcoin

QTUM (uitgesproken als kwantum) is een in Singapore gebaseerd dapps-platform dat is gebouwd op een combinatie van code van Bitcoin en Ethereum. Naast het gebruik van veel van de beveiliging van Bitcoin, implementeert QTUM proof-of-stake consensus en de Ethereum Virtual Machine.

QTUM’s ondersteuning voor de EVM betekent dat dapps van Ethereum gemakkelijk kunnen worden overgedragen naar QTUM. Nieuwe dapps op QTUM gebruiken Solidity ook voor ontwikkeling. Dit zorgt voor lage overstapkosten van Ethereum naar QTUM, omdat QTUM dezelfde open source EVM-code uitvoert. In de toekomst hoopt QTUM andere virtuele machines te ondersteunen, niet alleen de EVM.

Gebouwd voor bedrijven: beveiliging en schaalbaarheid

Het QTUM-team besteedt veel tijd aan het promoten van hun stabiele platform dat is gebouwd op de basis van Bitcoin. Het gebruik van beproefde code betekent dat ze minder kwetsbaar zijn voor aanvallen dan code die helemaal opnieuw is ontwikkeld. Bovendien betekent het proof-of-stake consensusprotocol dat ze minder energie gebruiken om transacties te verwerken dan proof-of-work-systemen.

De stabiliteit van de architectuur van QTUM maakt deel uit van hun ‘built for business’-marketingstrategie gericht op institutioneel gebruik van slimme contracten en dapps. Bovendien voegen ze een abstracte boekhoudlaag toe aan het ecosysteem. Dit vermindert de rekenbelasting op het mainnet, schaalbaarheid verbeteren.

QTUM’s andere coole functies

QTUM biedt ook ondersteuning voor het omzetten van door mensen leesbare overeenkomsten in slimme contracten die klaar zijn voor blockchain. Of dit QTUM-ontwikkelaars, particuliere aannemers of een ander systeem zullen zijn, is nog onduidelijk.

Zijn architectuur ondersteunt ook Lite-portefeuilles, waaronder mobiele portefeuilles voor opslag en transacties in QTUM. Dit maakt QTUM een van de eerste projecten die het rijk van mobiele slimme contracten betreedt.

QTUM heeft veel coole functies en nieuwe technologieën die ze naar de tafel brengen. Uiteindelijk zullen functies alleen de race van de dapps niet winnen. De slimme ontwikkelaars van Ethereum of een van de andere concurrenten van QTUM zullen QTUM bekijken om erachter te komen welke van zijn functies de meeste aandacht trekken. Vervolgens implementeren ze die functies als onderdeel van hun eigen platform.

Het toekomstige succes van QTUM

Het succes van QTUM is afhankelijk van de acceptatie ervan door grote bedrijven. Aangezien mooie functies zullen komen en gaan met de voortdurende ontwikkeling, zal QTUM belangrijke partnerschappen moeten aangaan in hun thuisregio, Zuidoost-Azië. Dit zal moeilijk zijn in China, waar NEO een indrukwekkende leiding heeft en overheidssteun heeft voor hun dapps-platform. De groeiende bekendheid van QTUM zou echter kunnen leiden tot belangrijke vroege partnerschappen die het bedrijf zullen maken of breken.

Cardano: The New Nerd on the Block

cardano-logo

Cardano is zo nieuw dat het nog moeilijk is om veel over dit platform te zeggen. Het is een project van Charles Hoskinson, een van de medeoprichters van Ethereum. Het idee voor Cardano ontstond in 2015.

Ze stelden zich een dapps-platform voor dat was gebouwd op wetenschappelijk, peer-reviewed onderzoek. Deze aanpak is aantrekkelijk in termen van vooruitstrevend denken, schaalbaarheid en beveiliging. Het betekent echter dat het project langzaam zal verlopen. De eerste versie van het Cardano-netwerk zal pas in 2019 klaar zijn.

Cardano’s basisarchitectuur

Hoewel we nog niet alle details weten, is het duidelijk dat Cardano een tweelagige oplossing zal zijn. De ene laag zal een accountlaag zijn, net als de grootboeken van andere cryptocurrencies met alleen basistransactie-informatie. De tweede is een controlelaag die alle metadata beheert die zijn gekoppeld aan slimme contracten; waarom, hoe en wanneer fondsen worden vrijgegeven; en identiteit van deelnemers en items in de transactie.

De scheiding van transactiegegevens en metadata vermindert de benodigde opslag en vergroot de schaalbaarheid. Cardano zal ook proof-of-stake implementeren om het energieverbruik te verminderen.

Cardano is geprogrammeerd in Haskell, een taal voor zakelijke toepassingen en data-analyse. Als zodanig zijn de toekomstige toepassingen van Cardano waarschijnlijk van financiële of organisatorische aard.

Cardano’s Long Play

Cardano is nog jaren verwijderd van brede adoptie. Het aandringen op peer-reviewed ontwikkeling geeft echter aan dat Cardano het lange spel zal spelen. Cardano’s pad naar dominantie zou waarschijnlijk vereisen dat Ethereum over enkele jaren een grote misstap maakt. Als dat zo is, zou Cardano marktaandeel kunnen veroveren als een meer vertrouwde, betrouwbaar ontwikkelde optie.

NEO: China’s antwoord op Ethereum

neo-logo

NEO (oorspronkelijk bekend als AntShares) is het eerste open source blockchain-project dat uit China komt. Het is het genesisblok dat in december 2016 werd gelanceerd, maar oprichters Da Hongfei en Erik Zhang werkten jarenlang aan het idee voordat ze het netwerk lanceerden.

Het dapp-platform van NEO bevat ondersteuning voor het ontwikkelen in C # en Java. In de toekomst zal het ook Python en Go ondersteunen. NEO gebruikt ook dBFT-consensus, een variant van proof-of-stake die nog snellere prestaties biedt. NEO is gebouwd voor bedrijven, met zijn netwerk dat momenteel in staat is tot 1.000 transacties / seconde en theoretisch in staat is tot 10.000 / seconde. Het is een grootschalige kanshebber voor zakelijk gebruik.

De focus voor NEO ligt op het digitaliseren van de Chinese economie. Ze hopen identiteitsservices, producttracering en betalingsopties te bieden via hun dapp-community.

NEO’s voet aan de grond in China

NEO heeft een bestaande adoptie met verschillende ingebouwde dapps op het platform. Ze hebben ook samengewerkt met belangrijke bedrijven zoals Microsoft en Alibaba op blockchain-oplossingen. NEO’s zusterbedrijf, Onchain, bouwt private blockchain-oplossingen voor grote bedrijven in heel China, waardoor NEO een duidelijk voordeel heeft met Chinese enterprise dapps.

NEO mede-oprichter en CEO, Da Hongfei, staat bekend om zijn invloed bij de Chinese overheid. Hij hielp de regering door de begindagen van cryptocurrency te leiden en nam belangrijke bijeenkomsten tijdens het Chinese ICO-verbod in 2017. Als gevolg hiervan heeft NEO de status gekregen als in wezen een door de overheid goedgekeurd platform.

Overheidssteun in China is essentieel. Het maakt het werken met Chinese bedrijven veel gemakkelijker. Officiële erkenning betekent ook dat NEO de autoriteit is op het gebied van blockchain in China. Als het kan, de komende jaren herintroductie van ICO’s die aan de overheid voldoen naar China zou het een keerpunt kunnen zijn voor NEO.

Analyse & Gevolgtrekking

Ethereum is nog steeds de duidelijke leider in dapp-services. Het heeft de sterkste acceptatie van gebruikers die op zijn platform bouwen. De Ethereum Enterprise Alliance omvat enkele van de sterkste bedrijven ter wereld. Het heeft ook Vitalik Buterin en een van de scherpste ontwikkelingsteams in de branche. Ethereum zou de beste ideeën van zijn concurrenten gemakkelijk kunnen implementeren nadat het had gewacht tot zijn concurrenten zouden testen wat het beste werkt. Ethereum speelt op een ander vlak dan de andere dapps-platforms.

Toch is de concurrentie groot. Deze nieuwe platforms hebben veel te bieden en ze zullen de dominantie van Ethereum testen met nieuwe technologie en functies. Uiteindelijk komt het echter neer op gebruikersacceptatie, en het inhalen van Ethereum zal er een monumentale taak zijn.

NEO heeft de beste kans om Ethereum uit te dagen op het gebied van gebruikersacceptatie. Het is zeker een lange weg, maar de dominantie van NEO in de Chinese economie en overheid betekent dat het binnenkort belangrijke partners in China zou kunnen oppikken. Chinese zakelijke partners alleen zouden Ethereum niet omverwerpen, maar het zou het gesprek zeker interessanter maken.

Verwacht dat de dominantie van Ethereum zal voortduren, zonder een groot ongeluk. Maar als gebruikers zullen we binnenkort de vruchten plukken van technologische concurrentie. Concurrentie zal Ethereum dwingen om in hoog tempo te innoveren om zijn concurrenten af ​​te weren, en dat zal goed zijn voor het hele ecosysteem.