Pump and dump-groepen vormen een groeiend probleem in de blockchain-arena. Een recent studie uitgevoerd door onderzoekers van The Social Science Research Network (SSRN) identificeerden ongeveer 4.818 cryptopomp- en dumpschema’s tijdens de periode van zes maanden tussen half januari en begin juli 2018. De samenwerking omvatte onderzoek van universiteiten in de VS, Mexico en daarbuiten als Israël.

De onderzoekers gebruikten een uitgebreid gegevensverzamelingsproces, dat zich puur richtte op Telegram en Discord. Oplichters gebruiken deze twee populaire sociale berichtentoepassingen om regelmatig duizenden nietsvermoedende investeerders aan te trekken. De krant ging verder met te laten zien dat obscure en low-cap munten een gemiddelde winst van 23 procent via Discord. Vergelijk dit met een miezerige 3,5 procent bij gebruik van een van de 75 beste munten.

Wat zijn pompen en stortplaatsen en hoe werken ze??

Pump en dumps zijn niet endemisch voor crypto. Ze verschijnen doorgaans op elke markt die grote hoeveelheden kapitaal begint aan te trekken. Ze kregen grip op de eerste aandelenmarkten van het begin van de 17e eeuw en zijn zelfs te vinden in de stuiver voorraden van de huidige grote aandelenmarkten.

Pump and dumps worden geïnitieerd door sterke marketeers die or pomp specifieke munten / aandelen / activa in de hoop een hype te genereren en de prijs tijdelijk op te drijven. Hype is een belangrijk ingrediënt om kopers aan boord te krijgen of de #FOMO te riskeren. Dit is tegenwoordig een stuk gemakkelijker te doen met de opkomst van sociale mediaplatforms en de relatieve anonimiteit die ze met zich meebrengen.

In de meeste gevallen kopen deze marketeers de munt voordat ze deze promoten om ervoor te zorgen dat ze voor een goede prijs instappen. Pump en dumps werken bijzonder goed met munten met een laag kapitaal, omdat het een stuk gemakkelijker is om de prijs rond te duwen. De uitbetalingen zijn ook duidelijk beter. Zodra ze genoeg investeerders (sukkels) in de groep hebben aangetrokken, is het tijd om de operatie te starten “laten we de prijs verplaatsen!”

De nachtzanger van aandelen die op straat aandelen verkopen tijdens de South Sea Bubble.

De “Night Singer of Shares” die aandelen op straat verkoopt tijdens de South Sea Bubble. Amsterdam 1720.

De oprichters laten weten dat het tijd is om te gaan kopen en dat de gecombineerde koopdruk de prijzen snel verhoogt. Op dit punt beginnen de insiders hun munten al kwijt te raken zonder de gebruikers van de zogenaamde insider of VIP-groep op de hoogte te stellen. Veel van deze groepen hebben zelfs het lef om een ​​premie te vragen voor toegang, waardoor het idee van exclusiviteit verder wordt bevorderd.

Om steun voor de oplichter te blijven opbouwen, zullen ze vaak informatie lekken naar andere sociale mediakanalen in de hoop dat er meer sukkels aan boord springen. Wanneer de prijs aanzienlijk is veranderd, starten ze de dump, al hun munten verkopen en een gezonde winst in de zak steken.

Hoe u veilig kunt blijven

Blijf uit de buurt van munten met een lage liquiditeit

Sommige beleggers pleiten voor het kopen en verkopen van low-cap-munten. Met enorme prijsstijgingen kan dat in feite een winstgevende strategie zijn – als u weet wat u doet. Ervaren handelaren zullen u echter vertellen dat het in de praktijk een stuk gemakkelijker is om in activa met een laag volume te komen dan om eruit te komen. Als u besluit te speculeren op munten met een lage kap, moet u het hoge risico erkennen en niet op de boerderij wedden. Zoals ze zeggen:

“Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook!”

Een algemene vuistregel is om munten met een dagelijkse omzet van minder dan $ 100.000 te vermijden. De lat is vrij laag in cryptovaluta en dat aantal kan zelfs te agressief zijn. Zoals altijd is dit geen beleggingsadvies, dus doe uw eigen onderzoek. Bitcoin is misschien saai in vergelijking met andere munten, maar er is een reden waarom het na tien jaar nog steeds staat. U kunt enkele low-cap-voorbeelden vinden op onze prijsvolger voor cryptocurrency:

Munten met een laag dagvolume.

Munten met een laag dagvolume

Blijf uit de buurt van pomp- en dumpgroepen

Dat klinkt misschien als een voor de hand liggend advies, maar investeerders worden nog steeds gedupeerd door winstgevende programma’s zoals Bitconnect. Er zijn momenteel veel mensen die pomp- en dumpgroepen online op de markt proberen te brengen. Het blijft een vrij winstgevende onderneming voor oplichters. Zoals vermeld in het onderzoek, zijn Telegram en Discord nog steeds populaire hangouts voor deze groepen, dus blijf alert als je een gewone gebruiker bent. Zelfs YouTube heeft enkele twijfelachtige beïnvloeders die deze kanalen proberen te promoten.

Nu kom je misschien in de verleiding om zelf op de pomp en dumptrein te rijden. De volgende man of insider te slim af zijn, is een riskante onderneming. Serieus, doe het niet. Veel groepen zijn op zichzelf piramidespelen. Groepsleiders geven zeer beleefd in- en uitstaptijden, maar er is geen betrouwbare manier om te weten wanneer ze daadwerkelijk in- en uitstappen. Je hebt misschien het geluk om winst te maken, maar is het de kans echt waard?

Laatste gedachten

Pomp- en dumpgroepen zijn duidelijk een probleem dat moet worden aangepakt. Investeerders hebben meer veiligheid nodig als ze op lange termijn willen werken. Dit komt grotendeels doordat crypto niet gereguleerd is, hoewel er stappen worden ondernomen om dit aan te pakken. Dat gezegd hebbende, hoewel veel munten naar nul zullen gaan, blijven de fundamenten achter Bitcoin en andere cryptocurrency-projecten solide. Crypto als geheel gaat nergens heen.

Veel van de reguliere media richten zich op corruptie in de cryptocurrency-markten. Dit negeert gemakshalve het feit dat er al wijdverbreide corruptie is bij de regeringen, bedrijven en centrale banken waarop ons huidige financiële systeem is gebouwd. Zoals Bitcoin-voorstander Andreas Antonopolous het zo welsprekend verwoordt, is de enige manier waarop sommigen van ons zullen leren, opgelicht te worden en vervolgens te leren van onze fouten.

Dat is geen argument voor pomp- en dumpgroepen. Integendeel, zelfstudie is uw beste hulpmiddel bij het navigeren door deze risicovolle wateren. Zorg ervoor dat u de tas niet meer vasthoudt, of misschien beter: zorg ervoor dat u de tas niet als reddingsboot gebruikt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me