Het grote publiek associeert de term “blockchain” misschien nog steeds met Bitcoin, maar leden van de crypto-ruimte weten dat de technologie veel meer toepassingen heeft. Eén veld blockchain staat op het punt een revolutie teweeg te brengen, is supply chain management. Blockchain biedt ongekende niveaus van transparantie in een branche die ooit verbonden was door papierwerk en menselijke fouten.

Hoe kan Blockchain Supply Chain Management beïnvloeden??

Traditionele supply chain-operaties zijn afhankelijk van gecentraliseerde methoden die vaak resulteren in overzicht en wanbeheer. Zonder goede communicatie kan er een aanzienlijk aantal dingen misgaan. Een gecentraliseerd systeem betekent dat alles, van uw pakketbezorging tot B2B-aankopen, onderhevig is aan vertragingen.

Het gedecentraliseerde en gedistribueerde karakter van Blockchain stroomlijnt echter de manier waarop we producten uitwisselen. De technologie genereert permanente geschiedenissen, waardoor goederen eenvoudiger kunnen worden gevolgd van oorsprong tot eindbestemming. Het documenteren van productreizen verkleint de kans op fraude en dubbele uitgaven en kan helpen bij het identificeren van de oorzaak van eventuele problemen.

Zonder dat er tussenpersonen nodig zijn, verlaagt blockchain de kosten drastisch. Daarnaast biedt het relevante partijen, zoals fabrikanten en vervoerders, waardevol inzicht in locaties, opdrachten, transacties en wijzigingen.

De technologie is nog niet alledaags in supply chain management, maar er zijn verschillende bedrijven die ijverig werken om de technologie naar de voorgrond te brengen – en sommige hebben hun projecten zelfs beschikbaar gesteld voor gebruik door anderen. Hier zijn een paar van de leiders:

IBM voert Blockchain in en neemt het over

IBM is misschien wel een van de meest prominente en invloedrijke zakelijke advocaten van blockchain. Het bedrijf pronkt nu Watson toeleveringsketen, een applicatie waarmee klanten de zichtbaarheid kunnen vergroten en het verzamelen van supply chain-gegevens kunnen optimaliseren. Het platform is bedoeld om B2B-samenwerking te verbeteren en orderafhandeling en -beheer te optimaliseren.

IBM

IBM heeft ook partnered met een organisatie die bekend staat als RoadLaunch. Dit partnerschap maakt gebruik van de bestaande IoT- en kunstmatige intelligentieplatforms van het bedrijf om valkuilen in de vrachtlogistieke sector te omzeilen. Het blockchain-netwerk van RoadLaunch automatiseert processen, verwerkt alomtegenwoordigheid, vermindert vrachtrisico’s en minimaliseert transactionele botsingen.

Walmart omarmt Blockchain

Walmart maakt ook gebruik van het blockchain-netwerk van IBM (ontwikkeld in samenwerking met het Hyperledger Project), maar dit keer om de traceerbaarheid van voedingsmiddelen voor producten zoals kip en bananen te optimaliseren..

Er zijn verschillende componenten in de toeleveringsketen van de voedingsindustrie, zoals boeren, distributeurs, makelaars, verwerkers en natuurlijk detailhandelaren. Helaas laat de complexiteit van het proces ruimte voor fouten en bedrog. Het beschikbaar houden van digitale documenten voor alle partijen stroomlijnt de levering van producten (wat essentieel is voor bederfelijke goederen) en vermindert afval.

Blockchain maakt het vervoeren van voedsel niet alleen gemakkelijker, het helpt ook uitbraken te voorkomen. Walmart voerde een succesvol experiment uit met IBM om Chinees varkensvlees op te sporen om een ​​scenario als de E. Coli-uitbraak in spinazie die in 2016 drie mensen heeft gedood door herhaling.

UPS treedt toe tot de Blockchain Alliance

Eind november 2017 werd United Parcel Service (UPS) onderdeel van het Blockchain in Transport Alliance (BiTA). John Larkin, een analist van de investeringsgroep die betrokken is bij het project dat bekend staat als Stifel, zegt

“Naar onze mening zal blockchain gecombineerd worden met de futuresmarkt voor vrachtwagenladingen, met data-analyse-ondersteunde [en] kunstmatige intelligentie-ondersteunde real-time afstemming van ladingen en leeggoed.”

UPS-vrachtwagen

UPS ziet het potentieel van blockchain om pakketten snel en goedkoop bij klanten te bezorgen. Het bedrijf erkent ook dat het dagelijkse werk van dataproviders, softwareleveranciers en leasemaatschappijen van trailers kan profiteren van de technologie..

Blockchain-projecten die toeleveringsketen doen

De supply chain-industrie is verweven met tal van andere. Blockchain beperkt zich ook niet tot de grote spelers op het veld. Hier zijn drie bedrijven die gespecialiseerd zijn in blockchain en die ernaar streven het beheer van de toeleveringsketen in verschillende professionele ruimtes te optimaliseren.

Waltonchain

Waltonchain is een van de weinige blockchain / supply chain-projecten die moeten worden geïntegreerd zowel digitale als fysieke elementen in één systeem. Om dit te doen, maakt het bedrijf gebruik van het internet der dingen, maar de combinatie creëert wat zij het ‘waarde-internet der dingen’ noemen. VIoT is bedoeld om het IoT-ontwikkelingsproces te decentraliseren.

De Waltonchain is technisch gezien een “ouder” -keten. Als nieuwe bedrijven het systeem overnemen, genereert het “kinderketens” om bedrijfstakken met elkaar te verbinden. Het algehele netwerk is verankerd met een token dat bekend staat als WaltonCoin, dat ook RFID-chips gebruikt om een ​​nieuw soort bedrijfsecosysteem te creëren dat traceerbaarheid, veiligheid en authenticiteit garandeert..

RFID-technologie (radiofrequentie-identificatie) heeft alles te maken met communicatie. Het vertrouwt op radiosignalen om specifieke doelen te identificeren, zoals toegangscontrolesystemen die bibliotheken gebruiken. RFID-tags die aan voedselproducten zijn bevestigd, vormen de interface die hun verbinding met de blockchain mogelijk maakt en daarom worden ze opgenomen in het Value Internet of Things.

Herkomst

Herkomst is een ander project dat het beheer van de toeleveringsketen verstoort, maar waarbij het milieu en ethische nadruk wordt gelegd.

De huidige centralisatie en ontkoppeling van de toeleveringsketen resulteert in producten (en hun overdracht) die een negatieve invloed hebben op de natuur en gemeenschappen door onethisch verkregen materialen en verspilde voertuigbrandstof.

Blockchain kan consumenten echter inzicht geven in waar hun producten vandaan komen, zodat ze kunnen nagaan of iets milieubelastend of echt welwillend is..

De oprichter van het bedrijf, Jessi Baker, lanceerde het bedrijf aanvankelijk als een bijproject in 2013, maar heeft nu ongeveer 250 klanten. Ze zegt het is essentieel dat bedrijven en consumenten meer weten over waar hun producten vandaan komen:

“Ondoorzichtige toeleveringsketens vormen een enorm risico voor bedrijven. Er kan slavernij zijn in hun toeleveringsketens, er kan enorme milieuschade zijn, maar alleen omdat die informatie een of twee niveaus verwijderd is van uw kernactiviteiten, wil nog niet zeggen dat het niet absoluut een integraal onderdeel is van uw bedrijf. ”

Toeleveringsketens kunnen ingewikkeld zijn, maar Provenance wil het gemakkelijker maken voor “bedrijven die producten maken en verkopen om informatie te delen over de mensen, plaatsen en materialen die die producten maken”.

EverLedger

Voedsel, data en pakketten zijn niet de enige dingen die kunnen profiteren van een transparantere toeleveringsketen: ook diamanten zijn vaak het onderwerp van misleiding.

EverLedger heeft een blockchaintoepassing gemaakt die activa tijdens hun levensduur volgt. Ze maken aantekeningen van de geschiedenis, definiëren kenmerken en eigendom om een ​​onveranderlijk record te genereren via blockchain.

Vanwege de hoge waarde van diamanten meldt het bedrijf dat jaarlijks in totaal $ 45 miljard verloren gaat door verzekeringsfraude en dat 65 procent van de valse claims onopgemerkt blijft. Diamanten worden ook vaak verhandeld en gestolen. De blockchain van EverLedger kan een activum herleiden tot zijn oorsprong om het eigendom te helpen bewijzen in geval van diefstal en om de authenticiteit te bevestigen.

Conclusie

Wanneer we onweerlegbaar bewijs van oorsprong kunnen leveren en aangeven wanneer producten van eigenaar veranderen, is het mogelijk om een ​​veiligere en betrouwbare economie te creëren. Van productie tot transport tot levering, blockchain-technologie staat klaar om de toekomst van supply chain management voor altijd te veranderen – en er zijn meerdere projecten die dat graag willen doen.