Welkom in de wilde wereld van cryptocurrency-scams
Cryptocurrency is lang in staat geweest om aan de greep van toezichthouders te ontsnappen, en zelfs met tal van entiteiten die dreigen hard te werken, zal het gedecentraliseerde ecosysteem altijd een manier vinden om net buiten bereik te blijven. Hoewel velen dit als een positieve eigenschap beschouwen, heeft het de neiging om de markt open te stellen voor oplichters die willen profiteren van de niet-geïnformeerde en onbewuste. Vanwege het ongereguleerde karakter bevat de cryptocurrency-industrie talloze slechte actoren die anderen kunnen bedriegen met weinig tot geen repercussies. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het opereren in de blockchain-ruimte. We zijn er om u te helpen een aantal van de meest voorkomende cryptocurrency-scams te begrijpen en ervoor te zorgen dat u niet zelf in de war raakt.
Twitter-fraude
De laatste tijd is de meest voorkomende (en eerlijk gezegd luie) poging om investeerders op te lichten geïnfiltreerd in Twitter. Bots en nepaccounts die zich voordoen als bekende iconen zijn begonnen tweets te bombarderen met beloften om 10x winst te behalen. Dit is hoe het werkt:
- Beroemd persoon (@elonmusk) plaatst een tweet.
- Nepaccount met dezelfde profielfoto (@elonmmusk) opmerkingen over de tweet. In de opmerking verwijst de faker naar de originele tweet en kondigt hij een weggeefactie aan. Voor de weggeefactie hoef je alleen maar .3-2 Ether naar het opgegeven adres te sturen en je ontvangt 3-20 Ether terug.
- Bots vinden het leuk, delen en reageren erop dat de weggeefactie voor hen werkte.
- Spoiler alert: Als je Ether stuurt, ontvang je niets terug.
Hoewel dit misschien een voor de hand liggende zwendel lijkt, zijn mensen er keer op keer in gevallen. Het is nooit verstandig om een bedrag te sturen naar iemand die een rendement belooft. Als het te mooi is om waar te zijn, is dat meestal zo.
* hoest * Bitconnect * hoest *
Marktmanipulatie
Sommige regulatie kan wees een goede zaak, vooral als het de gemiddelde Joe beschermt. Typische handelsregels voorkomen dat walvissen met grote bankrolls de markt beheersen en normale beleggers misleiden om posities te openen / sluiten die ze normaal niet zouden doen. Zonder deze regelgeving zijn er enkele veelvoorkomende marktmanipulaties waar u op wilt letten.
Valse koop- / verkoopmuren
Tenzij u uw transacties consequent baseert op grafiekanalyse, hebben koop- / verkoopmuren mogelijk geen invloed op u. Een muur herken je aan de dieptegrafiek van een orderboek. Zoals de naam al aangeeft, verschijnt een muur als een hoge muur aan de ene kant van het orderboek, vaak 2-5x groter dan de andere kant.
Wanneer u een verkoopmuur ziet, is uw eerste gedachte misschien dat u in paniek raakt bij verkopen, omdat het lijkt alsof dat is wat de rest van de markt doet. Integendeel, dat is meestal niet het geval. Verkoopmuren, zoals hierboven afgebeeld, worden meestal door slechts één of enkele individuen opgetrokken. Ze hebben deze muren opgetrokken om de prijs te drukken en investeerders te misleiden tot verkoop. Vervolgens kopen ze die munten tegen een lagere prijs op.
Als de kooporders bij de verkoopmuur beginnen af te breken, laten ze de muur gewoon vallen. Het tegenovergestelde geldt voor kunstmatige koopmuren. Begrijp dat deze nepmuren op elk moment kunnen verdwijnen.
Pomp en stortplaatsen
In een branche waar 50% winst in een maand heel goed mogelijk is, is het verbazingwekkend dat pompen en dumpen (P&D) er bestaan zelfs groepen. Pump and dump-groepen zijn gecoördineerde inspanningen om de prijs van een munt kunstmatig te pompen voordat ze deze dumpen op de voor de gek gehouden investeerders die dachten dat ze een raket naar de maan zouden vangen..
Een pump en dump bestaat eigenlijk uit twee aparte partijen en verloopt meestal ongeveer als volgt:
- Je sluit je aan bij een pump and dump-groep. Sommige zijn gratis, maar u moet meestal betalen om er deel van uit te maken.
- De groepsleider kiest een munt om te pompen en een prijs om die te dumpen.
- Iedereen in de groep haast zich om de munt tegen een lage prijs op te kopen.
- De muntprijs begint te pompen en investeerders buiten de groep, bang om iets te missen, kopen de munt die de prijs verder opdrijft.
- De groep verkoopt, en de externe investeerders zitten vast met de munten.
- De groepsleden profiteren.
Maar niet precies. De meeste, zo niet alle, pomp- en dumpgroepen con de leden van de groep ook. Insiders en groepsleiders kopen de munt meestal vóór de pomp en verkopen ze vóór de aangekondigde dumpprijs. De meeste pompen en stortplaatsen bereiken nooit de aangegeven verkoopprijs, waardoor leden die niet op de hoogte zijn ook tassen vasthouden.
U moet ten koste van alles pomp- en dumpgroepen vermijden. Aan de ene kant doe je mee aan iets dat onethisch is en binnenkort illegaal. Aan de andere kant word je gegrepen door een groep immorele insiders.
Wees als externe belegger op uw hoede voor munten die plotseling in prijs stijgen. Een snelle manier om te bepalen of de munt deel uitmaakt van een pump and dump-schema, is door naar het handelsvolume te kijken. Als het aanzienlijk lager is dan bij andere munten, is de kans groot dat u wordt opgelicht.
In de onderstaande grafiek liet U.CASH een korte 400% -pomp zien, maar had het slechts een handelsvolume van iets meer dan $ 25.000. Dit is een goed voorbeeld van hoe zelfs een kleine groep of één persoon snel een munt met een lage marktkapitalisatie kan pompen en dumpen.
Betaalde promotie
Hoewel het lijkt alsof elke beroemdheid het beste met u voor heeft, worden veel prominente figuren in de crypto-ruimte betaald om munten te promoten. Ethisch gezien moeten deze onderschrijvers openbaar maken wanneer ze worden betaald om een project te promoten. Er is momenteel echter geen wet die hen hiertoe dwingt en dat doen ze zelden.
Zelfs forums zoals Reddit en Facebook kunnen broedplaatsen worden voor mensen die worden betaald om bepaalde munten te promoten.
Neem elke aanbeveling met een korreltje zout, en zoals de kinderen zeggen, DYOR (doe je eigen onderzoek).
Slordige uitwisselingen
Het is ongelooflijk riskant om uw digitale activa op exchanges te houden. Ze zijn vatbaar voor hacks, sommige hebben twijfelachtige managementpraktijken en velen hebben beveiligingsfouten die aan het licht zijn gekomen door de recente toestroom van nieuwe investeerders. Om die redenen raden we je aan om je munten in een portemonnee te bewaren, bij voorkeur een hardware wallet zoals de Trezor of Ledger Nano S.
Zelfs wanneer u uw geld in een portemonnee opslaat, moet u voorzichtig zijn bij het handelen op beurzen.
Phishing-aanvallen
Phishingaanvallen zijn een van de meest voorkomende oplichting met cryptocurrency. Phishers kopen vaak domeinen en Google-advertenties die populaire uitwisselingen imiteren. Zelfs de ‘nep’ website ziet er bijna identiek uit als de echte website. Nadat u uw inloggegevens heeft ingevoerd, leidt de nepsite u door naar het juiste platform en maken de dieven uw account leeg.
Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u de uitwisselings-URL altijd rechtstreeks in de adresbalk typt. Wat nog belangrijker is, je zou een soort van 2-factor authenticatie ingeschakeld voor al uw accounts.
Laat u niet weer misleiden (nee nee!)
Wees daar veilig. De cryptocurrency-industrie is rijp met snode spelers die geen bedenkingen hebben om je geld in een oogwenk te pakken. Hoewel er geen manier is om alle cryptocurrency-scams te vermijden, zal het volgen van de bovenstaande tips en waakzaam blijven veel goed doen. Eindig niet als de dummy die alles verloor in een poging om gemakkelijk winst te behalen, alleen maar omdat Elon Mmusk het garandeerde.