Hoewel de markt voor cryptocurrency een goede manier kan zijn om geld te verdienen, is het ook een belangrijke doelmarkt voor oplichters. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende bitcoin-schema’s bekijken en hoe u kunt voorkomen dat u ervoor valt.

Wees moe van weggeefacties voor cryptocurrency

Onder de verschillende soorten bitcoin-schema’s zijn veel van de beste mensen en projecten in de branche bezorgd over de prevalentie van weggeefacties. Deze oplichting vindt vaak plaats op populaire sociale mediaplatforms, met name Twitter. Grote namen zoals Vitalik Buterin vermelden zelfs ‘ETH niet weggeven’ in hun profielen om de cryptocurrency-gemeenschap bewust te maken van dit probleem.

Meestal zullen deze oplichting mensen vertellen om ETH of BTC naar een bepaald adres te sturen. De oplichter belooft die persoon in ruil daarvoor meer ETH of BTC te geven. Hoewel dit misschien een voor de hand liggende zwendel lijkt, maakt het aantal profielen met ‘ETH niet weggeven’ duidelijk dat dit soort zwendel vrij hoogtij viert..

Zelfs in het geval van legitieme airdrops of premieprogramma’s is het bedrag dat wordt weggegeven doorgaans veel lager. Het belangrijkste is dat legitieme weggeefacties nooit een gebruiker zouden vragen om eerst geld te sturen en vervolgens geld in dezelfde cryptocurrency terug te geven.

Vitalik Buterin adviseert Twitter-volgers om ETH niet naar een onofficieel account te sturen om de volgers van Buterin op te lichten.

Het niet-officiële Vitalik Buterin-account is een ETH-weggeef-oplichter.

“Gegarandeerd rendement” op ICO’s

Op sommige financiële markten (d.w.z. obligaties, cd’s, enz.), Garanderen banken een rendement van een bepaald bedrag. Dit is echter niet het geval op andere financiële markten. Net als op de aandelenmarkt heeft de markt voor cryptocurrency geen winstgaranties. Elke cryptocurrency ICO die garandeert dat de prijs van zijn token tot een bepaald percentage zal stijgen, is waarschijnlijk oplichterij. ICO-zwendel blijft een probleem voor de cryptocurrency-markt, vooral vanwege het gebrek aan regelgevende kaders over de hele wereld.

Zelfs als het heel goed mogelijk is dat een bepaalde cryptocurrency in de loop van de tijd in waarde zal stijgen, zullen scams waarschijnlijk precieze cijfers en uitdrukkingen gebruiken zoals “gegarandeerd rendement”. Net als bij de weggeefactie, zullen deze ICO’s investeerders vragen om BTC, ETH of andere populaire cryptocurrencies naar het portefeuilleadres van de oplichter te sturen.

Het probleem is dat bijna elk cryptocurrency-project (legitiem of niet) afhankelijk is van dit soort gelduitwisseling. Het enige grote verschil is uiteindelijk dat een scam geen tokens terugstuurt.

Dus wat onderscheidt ICO-zwendel van legitieme ICO’s?

Hoewel sommige nepprojecten rendement garanderen, doen legitieme projecten dat niet. Legitieme ICO’s hebben doorgaans verschillende positieve recensies, geverifieerde teamleden met KYC- en AML-controles, gevestigde strategische partnerschappen en andere factoren.

Cloud Mining-oplichting

Cloud mining blijft een andere populaire optie voor bitcoin-schema’s. De bovengenoemde cryptocurrency-oplichting lijkt misschien meer voor de hand liggend. Daarentegen lijken cloud-mining-scams vaak meer legitiem. In sommige gevallen garanderen cloud-mijnbouwbedrijven rendement. Nogmaals, dit is een voor de hand liggende zwendel, vooral omdat het erg moeilijk is om prijsschommelingen in cryptocurrency te voorspellen.

Soms zijn nep-cloud-mijnbedrijven veel beter vermomd en bieden ze geen garanties op rendement. Ze brengen gebruikers alleen vooraf abonnementskosten in rekening zonder enige reële kans op winstgevendheid. Het is ook vermeldenswaard dat zelfs de meest populaire en legitieme cloudminingbedrijven geen goed investeringsrendement bieden.

Zelfs als u erover denkt om voor een legitieme cloudmining-service te gaan, is het belangrijk om te overwegen hoe lang het duurt voordat u uw investering terugverdient. Meestal is het gemakkelijker om winst te maken via mijnbouwplatforms of cryptocurrency-handel. Lees in ieder geval altijd grondig beoordelingen over elke cloud-mijnservice.

Een schermafbeelding van de DreamHash-website, een Cloud Mining Scam

Een screenshot van de DreamHash Cloud Mining-zwendel.

Ga niet voor phishing

Er zijn een paar verschillende soorten cryptogerelateerde phishing-aanvallen waarvan iedereen op de hoogte moet zijn. Ten eerste zijn e-mails die gebruikers proberen te misleiden door te denken dat ze een populaire dienst zijn, vaak oplichterij. Een oplichter kan bijvoorbeeld een nep-beveiligingswaarschuwing sturen waarin staat dat iemand zojuist heeft geprobeerd in te loggen op het account van een gebruiker. Dit type e-mail vraagt ​​over het algemeen een gebruiker om op de link te klikken om te controleren of alles in orde is. Een oplichter kan een gebruiker zelfs vragen om deel te nemen aan een enquête of weggeefactie door op de link te klikken.

Zodra een gebruiker de oplichter gevoelige gegevens verstrekt (zoals inloggegevens, privésleutel, enz.), Beschikt de oplichter over de informatie die nodig is om het account van de gebruiker te hacken. In sommige gevallen hebben oplichters Facebook-pagina’s en andere sociale media-accounts gemaakt om zich voor te doen als een legitieme uitwisseling. Soms maken oplichters zelfs Google-advertentiecampagnes. Wees altijd voorzichtig met de uitgaande links en probeer te verifiëren dat u naar een legitieme website gaat.

Er zijn een aantal manieren om phishingaanvallen te voorkomen. Ten eerste is het altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat u naar de juiste website gaat. Soms kan de URL vergelijkbaar genoeg zijn om u te laten denken dat het een cryptosite is die u regelmatig gebruikt. Door elke keer dat u de inloggegevens invoert te controleren of u de juiste URL bezoekt, kunt u uw geld veilig houden.

Een andere manier om oplichting te voorkomen, is door middel van verhoogde beveiligingsmaatregelen. Door bijvoorbeeld tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen, kunt u het voor hackers een beetje moeilijker maken om toegang te krijgen tot uw daadwerkelijke accounts voor het geval u per ongeluk valt voor een phishingaanval. Hopelijk kunt u door het opzetten van 2FA de veiligheid van uw geld vergroten.

Een screenshot van een Google-zoekopdracht toont de beste resultaten - een Google-advertentie - is eigenlijk een phishing-zwendel. Onder het eerste resultaat staat de eigenlijke blokchain-website.

Oplichters kunnen zelfs online advertenties verwijderen om u naar hun phishing-site te leiden.

Conclusie

In een tijd waarin het echt mogelijk is om ‘cryptomiljonair’ te worden, is het ook belangrijk om niet te denken dat dit gemakkelijk te bereiken is. Het zou een topprioriteit moeten zijn voor elke belegger om te begrijpen hoe te voorkomen dat hij valt voor bitcoin-schema’s. De soorten cryptocurrency-scams die in dit artikel worden genoemd, bieden slechts een paar voorbeelden van waar u op moet letten. Door deze strategieën te gebruiken om verschillende soorten oplichting op te sporen, wordt het eenvoudiger om potentiële risico’s te beperken en de echte kansen van de nep te onderscheiden.