Initiële muntenaanbiedingen (ICO’s) waren allemaal razernij in 2017. In 2018? Niet zo veel. Vorig jaar was een zware rit toen cryptocurrency-projecten leegliepen, waarbij velen meer dan 95 procent van hun waarde verloren. Zelfs Bitcoin, de kingpin van crypto, is ongeveer 80 procent gedaald (januari) nu we het eerste kwartaal van 2019 ingaan. Is er nog geld te verdienen? Er is altijd geld te verdienen, maar inmiddels hadden ICO-investeerders de wake-up call moeten krijgen dat het niet allemaal manen en lambo’s zijn.

ICO’s zijn aantrekkelijk omdat iedereen mee kan doen. De nieuwe golf van durfkapitaal is zowel de aantrekkingskracht als de achilleshiel, omdat de sector grotendeels ongereguleerd is. Aanvankelijke oplichting met munten is gemeengoed geworden. Het is nu meer dan ooit belangrijk om op uw hoede te blijven als u van plan bent mee te doen. Hier zijn vijf tips om te voorkomen dat u valt voor een eerste oplichting met munten:

1. Is er een werkend product?

Een werkend product moet centraal staan ​​bij elke serieuze investering in deze ruimte. Onthoud dat spraakmakende projecten zoals Bitcoin, Ethereum of Monero niet begonnen met enorme financiering. Ze werden geboren uit visioenen van een beter financieel systeem en de feitelijk code om die visie te ondersteunen. Projecten met verifieerbare prototypes zijn veel minder waarschijnlijk oplichting.

Belooft het regelmatige rendementen die het gemiddelde marktrendement overtreffen??

Het is een Ponzi

Is het meer gericht op het werven van nieuwe mensen dan welk product dan ook??

Het is een piramidespel#litmustests

– Andreas M.Antonopoulos (@aantonop) 1 december 2017

Beloften van grootsheid zijn verspreid over de crypto-ruimte. We hebben dat soort acties eerder gezien. Op het hoogtepunt van de dot-com-bubbel in 2000 haalde pets.com maar liefst $ 82,5 miljoen op in hun beursgang. Een jaar later was het bedrijf failliet en hadden ze echt werkende producten! Zoals de crypto-wijsheid luidt:

“Vertrouw niet, verifieer!”

2. Maak een profiel van de teamleden

Verantwoording is de naam van het spel als het gaat om investeren in niet-geteste ideeën. Het profileren van het team achter een project is zeker niet onfeilbaar, maar het voegt wel een extra niveau van vertrouwen toe. Als een team meerdere miljoenen dollars aan financiering wil vragen, hebben ze in godsnaam ervaring nodig om hun claims te staven.

De eenvoudigste manier om dit te doen, is dat teams gemakkelijk vindbare LinkedIn-profielen aanbieden. Hiermee kunt u de voortgang van de individuele teamleden volgen. Heeft het ontwikkelingsteam ervaring met blockchain? Heeft het management een solide staat van dienst? Zijn er zorgwekkende hiaten in een cv??

Dit is slechts een eerste stap. Profielen kunnen gemakkelijk worden vervalst, afhankelijk van hoeveel moeite oplichters willen doen. Projecten van goede kwaliteit wonen doorgaans ook evenementen bij of organiseren online Q&A stelt investeerders in staat een idee te krijgen van het team en hun doelen. Als een project geen teampagina of visachtige LinkedIn-profielen heeft, neem dan je geld en verlaat het stadium snel goed.

3. Vermijd algemene witboeken

White papers zijn een dubbeltje in een dozijn op de interwebs. Ze bestaan ​​bijna uitsluitend vanwege de Bitcoin-whitepaper wat een beetje een heilige graal is geworden in de cryptogemeenschap. Freelance-websites zoals Upwork worden gesmoord met goedkope schrijfopdrachten op wit papier. Met andere woorden, u krijgt waar u voor betaalt. Als een project niet bereid is om zijn eigen whitepaper te schrijven, is dat een enorme rode vlag.

Scam-projecten bieden om te beginnen geen tastbaar project, en de beste manier om dit te verbergen is door potentiële investeerders te verwarren met jargon. Als je geen idee hebt wat ze in de whitepaper zeggen, is de kans groot dat ze helemaal niets zeggen.

Laat u niet misleiden door techno-gebabbel. Elk legitiem product, of het nu in de traditionele zakenwereld is of hier in cryptoland, kan voor mensen worden vereenvoudigd. Slimme projecten kunnen de technische dingen wegnemen maar leg de details uit indien nodig. Dat betekent niet dat een technisch project niet de moeite waard is om in te investeren. Raadpleeg bij twijfel punt één en laat ze u!

4. Pas op voor Cookie-Cutter-websites & Fancy Marketing

Het opzetten van een zeer professioneel ogende website is tegenwoordig een fluitje van een cent. Het kost een paar dollar en letterlijk een uur om een ​​sexy uitziend WordPress-thema op te zetten dat speciaal voor crypto is gebouwd. Er zijn een aantal gespecialiseerde websites die hierop inspelen:

Algemeen beschikbare websitethema's met cryptocurrency-thema. Aanvankelijke oplichting met munten.

Algemeen beschikbare websitesjablonen met cryptocurrency-thema

Slimme themaontwerpers begrijpen dit en zijn naar de markt gerend om aan het groeiende aantal blockchain-projecten te voldoen. We reageren allemaal op mooie graphics en slimme marketing. Het is de manier waarop we zijn bedraad, maar het heeft bijna niets te maken met blockchain. Alle blockchain is, is een inefficiënte database die meestal wordt gebruikt om een ​​huurzoekende tussenpersoon te verwijderen. Graaf in de details en vermijd de pluisjes aan het oppervlak.

5. Let op verdachte sociale media-accounts

Deze is wat moeilijker te observeren. Oplichters worden steeds slimmer en slimme investeerders zullen op hun hoede willen zijn voor sociale media-accounts met kunstmatige volgers. Bots zijn een echt probleem online, vooral op platforms zoals Facebook en Twitter.

Gelukkig zijn bots ook verschrikkelijk in authentiek engagement. Let op feeds met spam met berichten of tweets die niet kloppen in de context van de discussie. Het opbouwen van een community rond uw project kost tijd en moeite. Veel oplichters hebben gewoon niet het geduld en kopen liever volgers om een ​​vals gevoel van hype en geloofwaardigheid te creëren.

Eerste muntaanbod oplichting – laatste gedachten

Daar heb je het. Vijf bruikbare tips om te voorkomen dat u valt voor een eerste oplichting met een muntaanbod. Bedenk dat hier geen regels voor zijn. Als u van plan bent een serieus bedrag te investeren, heeft het alleen zin om uw eigen uitgebreide due diligence uit te voeren.

Doe je huiswerk over eerdere oplichting en wees niet hebzuchtig. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Totdat de industrie volwassen wordt en we een manier vinden om het beleggen in cryptocurrency eerlijk te reguleren, zullen de risico’s hoog blijven. Gooi uw fiches niet in de pot als u niet bereid bent ze te verliezen.