Waarom Blockchain Asset Tracking niet alleen voor de superrijken is

Een Aboriginal-gemeenschap op het platteland van Australië.

Een diamantair in Antwerpen, België.

Een verkoper van tweedehands auto’s in het VK.

Een farmaceutisch bedrijf met hoofdkantoor in Zwitserland.

Wat kunnen ze allemaal gemeen hebben??

Het antwoord zijn de verreikende voordelen van het volgen van blockchain-activa.

Een van de meest fundamentele kenmerken van blockchain is het vermogen om waarde op te slaan – in wezen om een ​​digitaal bezit te creëren. Wat begon met Bitcoin, is nu uitgegroeid tot een steeds groter wordende lijst van use-cases. Sommige zijn vager dan andere.

Die use-cases van blockchain die waarschijnlijk de tand des tijds zullen doorstaan, zijn degenen die de meest elementaire functies van de blockchain het beste benutten. Asset-tracking, waarbij het vermogen van blockchain wordt gebruikt om opgeslagen waarde te creëren en een onveranderlijk eigendomsrecord voor die waarde te creëren, is een van die use-cases. Dit artikel gaat dieper in op de toepassing van blockchain asset tracking in een aantal verschillende scenario’s.

Cases voor Blockchain Asset Tracking

Kadasters

Er zijn volop kansen voor blockchain binnen vastgoedbeheer, veelal gebaseerd op het verminderen of elimineren van de rol van de talrijke tussenpersonen. Minder wrijving en snellere verkoop van onroerend goed zijn duidelijke voordelen voor de dagelijkse handel in onroerend goed. Bovendien kunnen op blockchain gebaseerde kadasters efficiëntie creëren binnen lokale overheden, waardoor de uitgaven van belastingdollars worden verminderd.

De voordelen van het volgen van onroerendgoedactiva op de blockchain kunnen echter ook aanzienlijke voordelen hebben voor inheemse groepen. Het zou een legaal middel creëren waarmee iedereen zijn landeigendom kan bewijzen. Landrechten zijn een voortdurende strijd voor inheemse volkeren over de hele wereld, inclusief ontwikkelde landen zoals Canada.

Inheems is een blockchain-platform gericht op het beschermen van rechten en eigendommen van inheemse groepen over de hele wereld. De platformtoken zal dienen als donatiemunteenheid. Het bedrijf zal een deel van de gewonnen munten gebruiken om arme inheemse bevolkingsgroepen over de hele wereld te helpen. Blockchain asset tracking van land bezet door inheemse volkeren is een van de doelstellingen van het project.

Inheems


De homepage van de inheemse bevolking

Toeleveringsketens

Walmart is een voorbeeld van een groot bedrijf dat het potentieel van blockchain in zijn toeleveringsketen al heeft ingezien. Toeleveringsketens zijn traditioneel sterk gefragmenteerd. Veel bedrijven kunnen op elk moment in de tijd niet precies bepalen hoeveel product ze op een bepaalde plaats hebben. Dit resulteert in inefficiënties en productverspilling door bederf of diefstal.

Sommige industrieën hebben ergere problemen dan productverlies. De farmaceutische industrie heeft bijvoorbeeld last van namaakproducten die in de toeleveringsketen komen, meestal tussen fabrikant en consument.

Overheden in de ontwikkelingslanden grijpen dit nu aan. Het zijn echter de ontwikkelingslanden die het zwaarst te verduren krijgen. In Afrika zeggen sommige rapporten dat tot 70% van de medicijnen verkocht zijn vals.

Farmaceutica

Het probleem is dat ze er allemaal hetzelfde uitzien …

Blockchain asset tracking kan vervalsingen tegengaan die op de markt komen. Digitale tags kunnen producten in de hele toeleveringsketen volgen en traceren totdat ze de handen van de consument bereiken. De tag kan alle benodigde attributen bevatten. In het geval van medicijnen kan dit de ingrediënten, datum / plaats van de fabrikant en kwaliteitscontroles omvatten. Het kan in realtime bijwerken met de route die het product door de toeleveringsketen heeft afgelegd.

Voertuighandel

Autocriminaliteit bestaat al zo lang als de auto. Van gestolen voertuigen en onderdelen tot vluchtauto’s die worden gebruikt bij overvallen tot ‘cut-and-shuts’ waarbij twee helften van verschillende voertuigen (die meestal zijn afgeschreven vanwege ongelukken) gevaarlijk aan elkaar worden gelast en als één auto worden doorgegeven.

Auto ongeluk

De voorkant is misschien geruïneerd, maar de achterkant is nog steeds prima, toch?

Dit gaat samen met enkele van de onethische of illegale praktijken die door dealers van gebruikte auto’s worden toegepast, zoals “Aas-en-wissel” en manipulatie van de kilometerteller om het aantal kilometers dat op de klok wordt weergegeven te verminderen. Het kopen van een auto, vooral een gebruikte auto, kan gepaard gaan met problemen. De koper heeft geen andere keus dan erop te vertrouwen dat de papieren die bij het voertuig worden aangeboden, echt zijn.

Het volgen van blockchain-activa kan het kopen van een gebruikte auto echter veel veiliger maken. Met een blockchain-gebaseerd record van elk voertuig, inclusief de onderdelen, onderhoud, ongevallen en eigendomsgeschiedenis, kunnen kopers veel meer vertrouwen stellen in het proces. Ze zouden weten dat hun nieuwe auto een echt model is met een schone onderhoudsgeschiedenis.

Verder zou AI-technologie een eerlijke en consistente waarde voor elk voertuig kunnen bepalen, waardoor het aantal handelaren in gebruikte auto’s die voertuigen te duur betalen, wordt verminderd.

Edelsteen bijhouden

De edelsteenindustrie is ter waarde van $ 23 miljard per jaar, met diamanten die verantwoordelijk zijn voor het belangrijkste deel daarvan. Conflict- of “bloed” -diamanten zijn echter een probleem dat edelsteenhandelaren blijft plagen. Ruwe diamanten worden verkocht in conflictgebieden zoals Angola of de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ze worden het land uit gesmokkeld, geknipt en gepolijst en als legitiem beschouwd.

Veel regeringen in de ontwikkelingslanden hebben wetgeving aangenomen om de verkoop van conflictdiamanten binnen hun rechtsgebieden te voorkomen. Daarom hebben juweliers en handelaren er belang bij ervoor te zorgen dat ze geen bloeddiamanten kopen.

diamanten ring

Hoe kon het gelukkige paar zien of hun diamant legitiem is??

De Beers, ‘s werelds grootste producent van diamanten, is nu op zoek naar blockchain asset tracking om te voorkomen dat bloeddiamanten op de markt komen. Het bedrijf gerapporteerd in mei dat ze met succes blockchain hadden uitgeprobeerd om tien edelstenen te volgen van de mijn tot de snijder en de polijstmachine, en vervolgens naar de juwelier te koop. De Beers is van plan om het systeem beschikbaar te maken voor de hele diamantindustrie om de illegale handel in bloeddiamanten uit te bannen.

Verdere overwegingen

Dit alles kenmerkt zich door twee andere gemeenschappelijke elementen. Het zijn onmiddellijke overdrachten en tokenisatie van activa.

Directe overdrachten

Activa-registers op de blockchain zijn met een druk op de knop overdraagbaar tussen partijen – en zonder tussenpersonen. Slimme contracten kunnen ook een rol spelen: geld in bewaring houden totdat de volledige betaling is gedaan. Na ontvangst van de betaling zou de nieuwe eigendom onmiddellijk worden geëffectueerd. Dit kan de eigendomsrechten van een auto, een stuk onroerend goed, een edelsteen of een zending geneesmiddelen tussen de partijen bij het slimme contract omvatten.

Tokenisatie van activa

Het creëren van beveiligingstokens die het fractionele eigendom van fysieke activa vertegenwoordigen, biedt opwindende mogelijkheden. Sommige materiële activa die in de loop van de tijd in waarde kunnen stijgen, zoals onroerend goed, zijn te duur voor één persoon of zelfs familie om in een hele eenheid te investeren.

Iemand die bijvoorbeeld in een edelsteen wil investeren, moet een steen kiezen met een afmeting die binnen zijn budget past. Maar hoe groter het juweel, hoe hoger de waarde per karaat. Wat als u zou kunnen investeren in een fractie van een grote, zeer waardevolle edelsteen? Tokenization maakt dat mogelijk.

De wereld is nog maar net begonnen met het verkennen van de kunst van het mogelijk maken van blockchain asset tracking. Dit artikel schetst slechts enkele van de kansen die zich voordoen. Het begint geloofwaardig te worden dat blockchain in de komende tien of twintig jaar het enige waterdichte middel zal zijn om eigendom en vastlegging van waarde te bewijzen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map