“We zijn het zat dat mensen ons vragen naar richtprijzen.”

Dit was Tom Lee tegen het einde van 2018., de mede-oprichter van Fundstrat Global Advisors en een van de meest prominente cryptocurrency-prijsanalisten. Hij voorspelde beroemd dat Bitcoin 2018 zou eindigen op $ 25.000. Ondanks dat Lee bekend staat om zijn vermogen om aandelen en cryptoprijzen te voorspellen, is zelfs hij moe geworden.

Hoe jammer het ook is, dit is waar de crypto-industrie toe is teruggebracht. Zowel cryptohandelaren als enthousiastelingen zijn geobsedeerd geraakt door prijzen. Het gesprek is dramatisch verschoven van de oplossingen die crypto’s bieden. Er worden steeds minder mensen die zich zorgen maken over hoe XRP geldoverdrachten binnen enkele seconden over de grenzen vereffent. Het gebruik van de blockchain van Ethereum om verzekeringsafspraken te automatiseren is niet langer het hot topic.

The Glory Days

2017 was het beste jaar ooit in de cryptocurrency-industrie in termen van marktgroei. De meesten zullen het zich herinneren als het jaar waarin Bitcoin bijna $ 20.000 bereikte. Het jaar was echter veel meer dan prijsdoelen. Het was ook een jaar waarin mensen geen interesse meer hadden in de transformerende kracht van crypto’s.

Een cryptoproject dat de aandacht van mensen trok, was Ripple. De digitale valuta van Ripple, XRP, was een van de best presterende, voornamelijk gesteund door de interesse die het kreeg van de industrie en daarbuiten. Ripple ging samenwerken met banken en financiële dienstverleners om betalingen snel en goedkoop af te wikkelen. Het heeft wereldwijd bijna 100 banken aan boord genomen. Ze omvatten MUFG, de vijfde grootste bank wereldwijd, UBS, Standard Chartered, Bank of America en Credit Agricole.

De crypto-wereld gonsde van opwinding over Ripple en XRP. Velen probeerden de producten van Ripple te begrijpen, waaronder XRapid en XVia, en hoe ze van elkaar verschillen. Crypto-enthousiastelingen wilden weten of hun banken Ripple gebruikten om grensoverschrijdende transacties af te wikkelen.

EOS interesseerde ook velen, en zijn alom succesvolle ICO weerspiegelde dit. Het project beloofde de tekortkomingen van Ethereum, zoals schaalbaarheid, te verbeteren. Het beloofde ook een beter netwerk voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties, beter bekend als DApps. Zelfs de reguliere media hebben er nota van genomen, en EOS wordt uitgebreid besproken door toonaangevende publicaties zoals Bloomberg, CNBC en Forbes.

Toen het allemaal veranderde

Toen kwam 2018 en veranderde alles. In de eerste twee maanden was de prijs van Bitcoin gehalveerd en vertoonde geen enkel teken van herstel. De altcoins deden het niet beter en de markt begon in paniek te raken. De meeste detailhandelaren verkochten hun cryptovoorraden. Voor de minderheid die niet verkocht, werd het voorspellen wanneer Bitcoin weer naar vroegere hoogtepunten zou stijgen een prioriteit.

Mediapublicaties, zowel mainstream als cryptogericht, veranderden ook om zich aan te passen aan de nieuwe smaak van de consument. Artikelen over wanneer de volgende bull-run zal plaatsvinden, haalden alle krantenkoppen en ook het lezerspubliek. De reguliere media wendden zich tot analisten die voorspellingen konden doen, waarvan de meeste schandalig waren.

Tom Lee was favoriet bij veel mediakanalen. Hij voorspelde eerst dat Bitcoin het jaar zou afsluiten op $ 25.000, en later de voorspelling zou bijstellen tot $ 15.000. Andere beroemde voorspellingen kwamen van Mike Novogratz, John McAfee, Tim Draper en meer.

Tim Draper

De aandacht afleiden

De verlegging van de aandacht naar meer sensationele prijsgerelateerde onderwerpen was niet echt een verrassing. Veel crypto-investeerders hadden een aanzienlijk bedrag verloren op de bearmarkt van 2018. Ze wilden dan ook maar al te graag hun geld terugkrijgen.

De omleiding heeft een negatief effect gehad op de industrie. Ten eerste heeft het de grootste doelstelling van crypto’s weggenomen: de status quo uitdagen en het publiek kennis laten maken met een nieuwe wereld van mogelijkheden. Nog niet zo lang geleden hadden crypto’s de aandacht getrokken van zowel enthousiastelingen als sceptici voor het transformeren van miljoenen levens.

In de VS waren Wall Street-giganten van slag geraakt nadat ze hadden ingezien hoeveel een uitdaging Bitcoin aanging tegen het traditionele financiële systeem. Van J.P. Morgan tot Goldman Sachs, de grootste banken investeerden in onderzoek en ontwikkeling van crypto.

In Afrika werden geldovermakingen goedkoper, sneller en handiger. Startups zoals Bitpesa wendden zich tot crypto’s om grensoverschrijdende overschrijvingen in realtime te regelen. In een regio waar geldovermakingen drie keer zoveel kosten als hun westerse tegenhangers, veroorzaakten crypto’s een revolutie. Wereldwijde giganten zoals Binance waren ook bezig met het opzetten van een winkel, omdat ze erkenden dat Afrika de volgende crypto-grens was.

Of Bitcoin opnieuw $ 20.000 kan halen, heeft grote gevolgen. We kunnen echter niet het risico lopen dat de speculatie elk ander aspect van de branche overschaduwt. Ontwikkelaars die gedecentraliseerde applicaties bouwen en crypto’s gebruiken om levens te veranderen, moeten de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Anders riskeren we crypto’s tot prijsspeculatie-activa te maken en voorkomen we dat ze de gedecentraliseerde toekomst opleveren die Nakamoto voor ogen had..