De daling van meer dan 80 procent in Bitcoin en andere cryptomarkten kan ervoor zorgen dat u nog steeds uw hoofd schudt. Het is bijna een jaar geleden dat Bitcoin’s epische, van bovenaf afblaast. De daaropvolgende bearmarkt van Crypto heeft mogelijk zelfs grote schade aangericht aan de waarde van uw cryptoportefeuille. U kunt ook moeite hebben om het hoe en waarom van de cryptomarktcrash. Hoewel het te laat is om uw crypto-investeringsfouten ongedaan te maken, is het nooit te laat om een ​​post-mortem uit te voeren.

Hier is een nadere beschouwing van de rationele redenen voor de verbluffende omkering van de cryptomarkt van niet te stoppen stier naar gewonde beer. Je leert ook hoe je een op hol geslagen, stijgende markt kunt identificeren die klaar is om uit elkaar te blazen. Bij toekomstige bull-runs kunt u winst behalen door te verkopen in marktsterkte. Je wordt niet langer mishandeld als je probeert te verkopen na een paniekaanval stormloop voor de uitgangen hits.

Belangrijkste dynamiek van de Crypto Market Mania 2015-2017

Fundamentals

Tegen het einde van 2015 hadden grote financiële nieuwsnetwerken belangstelling gekregen voor Bitcoin en andere crypto’s. Bitcoin eindigde 2015 uiteindelijk met een sterke noot, een stijging van bijna 40 procent. Beleggers vergeleken die sterke rendementen met de volatiele rit van bijna nul winst in de S.&P 500-index in augustus-december 2015. De beroemde Winklevoss tweeling waren ook in het financiële nieuws. Misschien begon hun status als rijke, technisch onderlegde innovators en investeerders ook de hoofden van veeleisende investeerders naar de cryptomarkten te draaien..

Rond dezelfde tijd begon er meer en meer cryptocentrisch onderwijs en commentaar op internet te verspreiden. Sociale media begonnen te zoemen over het veronderstelde zekerheid van Bitcoin op een dag ter vervanging van verouderde, door de overheid gerunde fiatgeldsystemen. Zelfs kinderen begonnen te leren over blockchain-technologie, gedecentraliseerde digitale valuta, slimme contracten en cryptominingplatforms. Nieuwe crypto-uitwisselingen geopend voor bedrijven. Gemini, een door Winklevoss opgerichte beurs, is in oktober 2015 volledig geopend.

Blijkbaar is zelfs de herinnering aan de beruchte Mt. Gox crypto-overval (en daaropvolgend faillissement) van begin 2014 was voldoende om het enthousiasme van nieuwe crypto-investeerders te temperen. Dit nieuwe, wijdverspreide bewustzijn van Bitcoin, cryptocurrencies en de blockchain hielp de weg vrijmaken voor de spectaculaire cryptomarktrally. Maar er was nog steeds een krachtige, snelle gebeurtenis nodig om Bitcoin in de duurzame rallymodus te krijgen.

Techniek

In oktober 2015 vond een langverwachte technische gebeurtenis plaats. Bitcoin’s eerste 21 weken durende bullish kanaal breakout (sluitingsbasis) sinds oktober 2013 opgetreden. Bekijk deze grafiek:

Crypto Market Crash bullish breakouts

BTCUSD, wekelijks: Vanaf oktober 2015 begonnen Bitcoin (en de meeste andere crypto’s) aan een epische rally van 38 maanden. Zeven opeenvolgende kanaaluitbraken van 21 weken getuigden van de kracht van de bull-run. Afbeelding: MotiveWave Ultimate

De rally van Bitcoin bleek zo sterk dat het nooit meer onder het lagere (negen weken) prijskanaal sloot tot ver na de parabolische stijging van december 2017 en de daaropvolgende afblazing. Alles bij elkaar waren er zeven bullish wekelijkse kanaaluitbraken (oktober 2015 – oktober 2017). Naarmate de rally sterker werd, waren de prijscorrecties erg klein, meer als pauzes dan als terugval.

Positieve feedback

Toen de cryptomarkt die krachtige bull-fase inging, a positieve feedbacklus werd duidelijk. Het ging ongeveer als volgt: Bitcoin brak sterk uit. De nieuwsmedia rapporteerden dit heinde en verre, onder verwijzing naar bullish fundamentals of upgrades van analisten, enz. Voor de stijging van de stijging. Investeerders hoorden het nieuws en kochten. Bitcoin steeg opnieuw. Er werd wat winst genomen en de prijs ging een paar weken zijwaarts.

Toen brak Bitcoin weer een kanaal uit.

De nieuwsmedia bonsden opnieuw de tafel, gericht op het groeipotentieel van Bitcoin op de lange termijn. Er kwamen nog meer investeerders. De rally begon sneller te versnellen. Degenen aan de zijlijn waren bang om iets te missen. Ze begonnen agressief te kopen, blind voor de technische staat van de hitlijsten. De nieuwsmedia hadden een velddag, met steeds hogere bitcoin-prijsdoelen die door analisten, hedgefondsen en cryptogoeroes werden gedragen. Een andere kleine kraam deed zich voor. Investeerders kochten de kraam, bang om het volgende been hoger te missen. Het ging maar door.

Voorspelbare cycli van beleggerssentiment

Eindelijk, na zes uur uitbraak, bullish nieuws en follow-up door investeerders cycli, de laatste bullish uitbraak vond plaats. Dat gebeurde op 15 oktober 2017, toen Bitcoin sloot op $ 5862,69. De munt sprong weer hoger en trok vers geld op. Op 26 november 2017 bevestigde de wekelijkse grafiek van Bitcoin een parabolische (die verticaal begon te versnellen) opwaartse trend toen deze sloot op $ 9474,62.

Dat is toen de manie-fase begon. Toen massale hebzucht het gezond verstand verving, verloren sommige (de meeste?) Nieuwe investeerders blijkbaar het vermogen om rationele risico-beloningsresultaten te berekenen. Angst om iets te missen (FOMO) veranderde in koste wat het kost aan boord komen (GOBAAC?). Opnieuw was de positieve feedbacklus aan het werk. Bullish breakouts zorgden ervoor dat bullish nieuws en meningen steeds meer geaccepteerd werden. Beleggers in een later stadium bleven de meedogenloze, parabolische stijging van Bitcoin kopen, zonder rekening te houden met het gevaar van een afblaastop..

Uncool tegen elke prijs

Tijdens de laatste ramp hoger in een afblaastop, werden tegengestelde, bearish argumenten misschien afgedaan als oncool, ouderwets of zelfs ronduit stom. Koersdoelstellingen van drie, vijf of zelfs tien keer hoger dan de huidige waarderingen werden door lager opgeleide beleggers wellicht ook als realistisch beschouwd. Massale hebzucht, gecombineerd met onrealistische verwachtingen (door late deelnemers aan de rally) waren zeker sleutelfactoren die Bitcoin van $ 9474,62 naar $ 19.870,62 dreef in oktober – december 2017.

Massale hebzucht leidde tot een niet-duurzame bijeenkomst

Crypto Market Crash verkoopt in kracht

BTCUSD, wekelijks: Wanneer moet u winst nemen in een op hol geslagen bullmarkt? Telkens wanneer een belangrijke Keltner-band (9 ATR’s verwijderd van een EMA met 45 perioden) wordt bereikt of overschreden. Afbeelding: TradingView.com

Als er een eenvoudige afhaalmaaltijd is uit de bovenstaande tabel, is dit dit:

 • Elke keer dat een cryptomarkt een Keltner-bandinstelling van negen gemiddelde werkelijke bereiken (ATR) raakt of overschrijdt voorbij een exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) van 45 perioden, moet u een deel, zo niet al uw openstaande winsten nemen.
 • Als het bovenstaande scenario zich voordoet in een parabolische, op hol geslagen bullmarkt, neem dan alle van uw winst, of het risico lopen ze van u af te nemen. Pro-traders verlaten daar (of zelfs eerder). Ze weten heel goed dat het potentieel voor meer voordelen erg klein is.

Waarom crashte de cryptomarkt?

Om te beoordelen: de crash van de cryptomarkt gebeurde vanwege verschillende factoren. Hier is hoe het zich afspeelde in Bitcoin:

 1. Bitcoin werd eind 2015 een zeer populair onderwerp in de financiële nieuwsmedia.
 2. Investeerders, geconfronteerd met een vermeend gebrek aan kansen elders, voedden de uitbraak van Bitcoin eind 2015.
 3. De nieuwsmedia stortten zich op de uitbraak, daarbij verwijzend naar het investeringspotentieel van Bitcoin op de lange termijn.
 4. Het bullish nieuws zette andere investeerders ertoe aan om geld in Bitcoin aan het werk te zetten.
 5. De prijzen stegen hoger. De nieuwsmedia bleven op de hete markt stijgen. Meer investeerders raakten geïnteresseerd. Een positieve feedbacklus werd duidelijk.
 6. Er werd winst genomen, maar de prijzen werden slechts zijwaarts verhandeld. De angst om iets te missen zorgde al snel voor een nieuwe uitbraak, terwijl nieuwe investeerders zich bleven opstapelen.
 7. Bitcoin steeg steeds hoger en begon half november 2017 aan een parabolische, bijna verticale stijging.
 8. Investeerders in een laat stadium werden meestal gedreven door FOMO, hebzucht en onwetendheid over markttechnieken.
 9. Analisten en handelaren die aandringen op voorzichtigheid bij nieuwkomers, werden afgeschreven als gekken, unhip of blind voor kansen.
 10. Pro-handelaren verkochten voortdurend delen van hun Bitcoin aan kracht terwijl de prijzen hoger stegen tijdens de parabolische stijging.
 11. Nieuwe handelaren en investeerders waren degenen die de Bitcoin kochten, en de pro’s verkochten ze alles wat ze aankonden.
 12. Ten slotte droogde het aanbod van nieuwe investeerders gewoon op. Er waren geen afnemers meer van Bitcoin voor een prijs boven $ 19.870,62.
 13. Pro-handelaren begonnen short te gaan op Bitcoin-futures en Bitcoin. De prijs begon te dalen. En veel laatkomersbeleggers werden verblind en met groot verlies verkocht.
 14. Toen de prijs daalde, probeerden ongeschoolde beleggers een bodem te noemen. De meeste profiteerden niet, omdat de bijeenkomsten van korte duur waren. Pro-handelaren verkochten elke rally en verdienden geld.

Begin hebzuchtig, eindig behoeftig

De treurigste verhalen waren de investeerders die zich kochten tijdens de parabolische rally. Velen namen nooit winst op de weg omhoog, en zagen in plaats daarvan hun openstaande winsten veranderen in enorme verliezen. Hoe tragisch, het verspillen van een geweldige bullmarktkans! Doe in elk geval wat nodig is om te voorkomen dat u een soortgelijk lot zult ondergaan.

U weet nu hoe u een door hebzucht aangedreven massamarkt kunt identificeren. U kunt zeker veel geld verdienen als een markt naar zo’n unidirectionele modus verschuift. Al dergelijke stierfasen eindigen echter met een spectaculaire, parabolische rally en een onooglijke explosie aan de top. Zorg er dus voor dat u uzelf altijd beschermt door de hierboven gepresenteerde richtlijnen voor het nemen van gezond verstand te gebruiken.