Ethereum heeft een aantal ernstige schaalproblemen.

Sinds de lancering medio 2015 heeft de blockchain 2.0-lieveling moeite gehad om mee te sjouwen; snakken naar transactieruimte bij elke succesvolle eerste muntaanbieding.

Laten we even snel rekenen door de huidige mogelijkheden van Ethereum te vergelijken met een vlaggenschip-app voor sociale voorzieningen, zoals Facebook.

Momenteel loopt het Ethereum-netwerk momenteel uit op ongeveer 13 transacties per seconde; Op ETH gebaseerde tokens zoals OMG, Golem, & Civic cap op ongeveer de helft daarvan, 7 transacties per seconde. Een app van de grootte van Facebook maakt ongeveer 200.000 API-verzoeken per seconde. In de wereld van Ethereum betalen gebruikers in plaats van API-verzoeken ether “gas” om slimme contracten uit te voeren.

Dit betekent dat de transactiemogelijkheden van Ethereum moeten groeien met een verbazingwekkend veelvoud van x25.000 om het netwerkverkeer van een gedecentraliseerde app te verwerken die vergelijkbaar is met Facebook.

Het uitvoeren van deze slimme contracten telt als een transactie. Dit “gas” heeft een maximale limiet per blok in het Ethereum-protocol.

Het simpelweg vergroten van de blokgrootte om een ​​grotere hoeveelheid gas mogelijk te maken, zal niet werken omdat het decentralisatie opoffert – alleen mijnwerkers van industriële omvang konden het zich veroorloven om deel te nemen. Bovendien mag elke schaaloplossing die we introduceren ook geen redelijke mate van beveiliging opofferen. De uitdaging is wat Vitalik het “schaalbaarheidstrilemma” noemt: een systeem bouwen dat voldoet aan “decentralisatie”, “schaalbaarheid” en “veiligheid”.

Voer Plasma, Vitalik’s in & de schaaloplossing van Justin Poon van het Lightning Network voor Ethereum.

Half augustus stilletjes uitgebracht, de Plasma-whitepaper (https://plasma.io/) beschrijft een verzameling standaard slimme contracten die worden gebruikt om een ​​boom van zijketens te maken die toepasselijk Plasma-ketens worden genoemd. Deze Plasma blockchain-bomen maken transacties buiten de keten mogelijk; transacties die alleen periodiek gehashte bijgewerkte saldi vastleggen aan de adult of root chain.

Plasma, de verzameling slimme contracten, bevat een groot aantal belangrijke innovaties die samen een krachtig hulpmiddel vormen in de strijd om de capaciteit van Ethereum te vergroten. Onder deze innovaties bevinden zich rekenconcepten zoals MapReduce, een ontwikkeld Proof-of-Stake consensusvoorstel, & in te dienen fraudebewijzen.

Om beter te visualiseren hoe en waarom Plasma relevant is voor de schaalproblemen van Ethereum, moeten we eerst het verschil begrijpen tussen Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS).

PoW versus PoS

plasmacontracten

Het POW vs. POS-debat heeft & zal vooruit blijven razen.

In de Bitcoin-wereld wordt elke afzonderlijke transactie die binnen het netwerk plaatsvindt, cryptografisch geverifieerd. Deze verificatiemethode, ook wel consensusalgoritme genoemd, is het hart & ziel van de blockchain-revolutie omdat het actoren toestaat om te communiceren, transacties uit te voeren & vertrouw volkomen vreemden in een gedecentraliseerd systeem zonder iemands identiteit op te geven.

Bitcoin, als de eerste leverancier van blockchain-technologie, zette de norm voor een consensusalgoritme door hun Proof-of-Work-protocol te introduceren. Proof-of-Work, met de juiste naam, vereist letterlijk rekenwerk om een ​​batch transacties te verifiëren. Daarom heb je duizenden computers over de hele wereld die elektriciteit gebruiken om munten te ‘mijnen’.

Proof-of-Stake, zoals de naam al aangeeft, is een consensusalgoritme dat erop vertrouwt dat gebruikers binnen de Plasma-keten een bepaald tokenbedrag inzetten in ruil voor rente op een later tijdstip. Stakers kopen niet alleen ringobligaties, maar zetten zich daarbij ook in voor propaganda & exact hetzelfde aantal blokken uitzenden wanneer de obligaties verschuldigd zijn.

Waarom zou men inzetten??

Eenvoudig rendement op investering. Wanneer iemand binnen een Plasma-keten een inzet plaatst, is wat hij / zij in werkelijkheid aan het doen is, een obligatie kopen. Op een later tijdstip, zoals bij elke reguliere obligatie, ontvangt de staker zijn / haar inzet (principe) terug met wat extra rente.

Waar komt de extra rente vandaan? Van mensen binnen de plasmaketen die ether- “gas” betalen tot slimme contracten.

Gelukkig behoudt de maker zich bij Plasma het recht voor om het consensusalgoritme te gebruiken dat hij / zij geschikt acht; hij / zij kan een goede Proof-of-Work, Proof-of-Stake of een ander consensusalgoritme zoals Proof-of-Authority selecteren. Hoewel niet alle plasmaketens kiezen voor Proof-of-Stake-obligaties, is het duidelijk dat het de bedoeling is dat de meeste plasmaketens POS implementeren.

De schaalproblemen van Ethereum oplossen

Het behandelen van alles wat Plasma te bieden heeft, kan nogal pedant zijn en zou veel te lang duren (hoewel als je geïnteresseerd bent, ik dat zeker heb geprobeerd hier​Als we echter de reikwijdte van de voordelen van Plasma beperken tot pure schaalvergroting, steekt één belangrijk kenmerk boven de rest uit: MapReduce-berekeningen.

MapReduce is een creatieve manier van organiseren & computing in clusters van databases die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2004 door de toenmalige Google-medewerkers Jeffrey Dean & Sanjay Ghemawat. Ze omschrijven het als zodanig:

“MapReduce is een programmeermodel & een bijbehorende implementatie voor verwerking & het genereren van grote datasets. Gebruikers specificeren een kaartfunctie die een sleutel / waarde-paar verwerkt om een ​​set tussenliggende sleutel / waarde-paren te genereren, & een verkleiningsfunctie die alle tussenliggende waarden samenvoegt die aan dezelfde tussenliggende sleutel zijn gekoppeld. “

Mapping neemt een set gegevens en converteert deze naar een andere set gegevens, waarbij individuele elementen worden vereenvoudigd tot sleutel / waarde-paren. Bij het verminderen wordt de output van de mappingstap als input gebruikt & combineert deze datatupels verder tot een kleinere set van tupels. Het doel van MapReduce is om effectief te werken in verschillende clusters van databases, parallel met een tweestaps proces:, & dan verminderen.

mapReducePlasma

Bron: https://blog.sqlauthority.com

Door voor een boomstructuur te kiezen, kan Plasma MapReduce-berekeningen uitvoeren. In plaats van clusters van databases draaien we MapReduce op Plasma-kettingbomen.

Dit is verreweg de belangrijkste schaaloplossing van Plasma.

Vooruitgang en wat u in de toekomst kunt verwachten

Zoals vermeld in de Plasma-whitepaper, is dit waarschijnlijk verre van de laatste, optimale implementatie van Plasma die we live op Ethereum zullen zien. Plasma gaat hopelijk naar een Github-repository bij jou in de buurt.

Nu de ICO-markt opwarmt, is het slechts een kwestie van tijd voordat een gedecentraliseerde app een enorme aanhang aanpast en Ethereum echt tot het uiterste drijft. Plasma heeft de kans om Ethereum te veranderen van een project van groot belang naar een omgeving met ultiem gedecentraliseerd nut. Maak je klaar voor een interessante rit.