Kunst is een notoir moeilijke plek om de kost te verdienen. Voor elke kunstenaar die beroemd wordt, zijn er duizenden kleine kunstenaars die relatief onbekend zijn, andere banen hebben of nauwelijks de kost verdienen met hun werk. Als kleine kunstenaar kan het moeilijk zijn om tentoonstellingen te boeken, je werken in een galerie te laten hangen of zelfs kunstwerken aan het grote publiek te verkopen. Totdat u bekend wordt, kunt u geen hogere prijzen rekenen, en bekend worden is moeilijk.

De blockchain-kunstmarkt kan het voor kleine kunstenaars gemakkelijker maken om bekend te worden en betaald te worden. Dat komt omdat een gedecentraliseerde marktplaats kleine artiesten rechtstreeks met consumenten kan verbinden zonder de poortwachters en tussenpersonen van galerijen en veilinghuizen. Bovendien zou blockchain-kunst nieuwe financieringsstromen kunnen openen voor kleine kunstenaars en hen helpen hun reputatie in de loop van de tijd op te bouwen. Hoewel de blockchain-kunstrevolutie nog maar in de kinderschoenen staat en zeker niet zeker is, zou de overgang van de kunstwereld naar blockchain een zegen zijn voor nieuwe makers.

Meer verbinding

kunstenaar aan een bureauDecentralisatie is de naam van het spel met blockchain. Dit betekent dat gewone tussenpersonen en tussenpersonen worden vervangen door gedistribueerd vertrouwen op het peer-netwerk van de blockchain. In het geval van kunst betekent dit dat de instellingen van de kunstwereld zoals galeries en veilinghuizen de macht zouden kunnen zien afnemen met de overgang naar blockchain.

Bovendien, als de industrie naar de herkomst en verificatie van blockchain-kunst gaat, kunnen veel van de uitdagingen van het afhandelen en authenticeren van kunst online worden aangepakt. In de toekomst kan het kopen en bezitten van een duur kunstwerk net zo eenvoudig zijn als het aangaan van een slim contract om het kunstwerk te kopen en de bijbehorende digitale verificatie..

Voor kleine artiesten betekent dit dat de toetredingsdrempels nu lager zijn dan ooit. Het maken van een kunstwerk, het verifiëren van de authenticiteit en het online plaatsen ervan kan eenvoudiger dan ooit. Slimme contracten zouden artiesten in staat stellen rechtstreeks transacties uit te voeren met klanten en een groter deel van de winst te ontvangen.

Er komt ook steeds meer ruimte voor digitale kunst die is geverifieerd en verzegeld op de blockchain. Blockchain zorgt ervoor dat digitale kunst niet kan worden gekopieerd of illegaal gekopieerd. Een consument kan een origineel kunstwerk of een gelimiteerde afdruk van een stuk rechtstreeks op de blockchain kopen zonder ooit zijn browser te hoeven verlaten.

Nieuwe financieringsmodellen

Met blockchain kan kunst ook een eigen leven gaan leiden. Het traditionele kunstmodel gaat ervan uit dat een kunstenaar een kunstwerk maakt en dat een verzamelaar het vervolgens koopt. Nieuwe projecten zoals Plantoid en Oogst dagen het traditionele financieringsmodel voor kunst uit.

Plantoïden zijn robotachtige kunstwerken die in openbare ruimtes leven. Wanneer iemand de plantoïde genoeg bewondert om dichtbij te komen, zien ze een plaquette die aangeeft dat ze met Bitcoin aan het project kunnen doneren. Een donatie laat de plantoïde oplichten of reageert op een andere manier. Zodra iemand heeft gedoneerd, krijgt hij een stem in het Plantoid-project. De donaties financieren de creatie van nieuwe plantoïden, en donateurs kunnen stemmen over hoe ze eruit moeten zien en welke artiesten ze moeten inhuren om de nieuwe plantoïde te bouwen.

Op deze manier pionieren plantoïden een rijk van zelffinancierende kunst die een eigen leven leidt. Het is gemakkelijk voor te stellen dat een schilder iets soortgelijks doet, waarbij kijkers die genieten van de kunst in een openbare ruimte, kunnen doneren aan het project en kunnen stemmen op de toekomstige schilderijen van de kunstenaar..

Harvest is een ander kunstproject dat financiering opnieuw vormgeeft. Harvest is echter niet afhankelijk van donaties. Het is een windturbine die ook een kunstinstallatie is. De turbine drijft een Zcash-mijnbouwplatform aan en de opbrengst van de mijnbouw gaat naar klimaatonderzoek.

Deze trend van kunst die zichzelf terugbetaalt en betaalt voor nieuwe kunst, groeit. Het is een interessant idee met veel potentieel. Kleine kunstenaars zouden van deze trend kunnen profiteren, omdat deze nieuwe modellen een doorlopende cashflow bieden in plaats van eenmalige betalingen.

Reputatie van kleine kunstenaars

grafitti kunstenaarReputatie is alles in de kunstwereld. Als een kleine kunstenaar, als een grote galerie, museum of verzamelaar je werk leuk vindt, kan het enorm zijn voor de verkoop. De blockchain maakt identiteit en reputatie op een nieuwe schaal mogelijk. Via de blockchain konden kunstenaars volgen wie hun stukken heeft gekocht en waar die stukken zijn gereisd of tentoongesteld. Na verloop van tijd kunnen kleine artiesten hun reputatie opbouwen en bekendheid verwerven op de markt.

Dynamisch prijzen

Een voor- en nadeel van een blockchain-kunstmarkt is dynamische prijsstelling. Het kan kunstenaars helpen als hun werken duurder worden naarmate hun populariteit toeneemt. Veel critici zijn echter bezorgd dat een open markt voor kunst de prijzen kan drukken. Het resultaat zou een grotere commoditisering van creativiteit zijn.

Lagere prijzen voor kunst zouden geweldig kunnen zijn om de gemiddelde consument kennis te laten maken met de wereld van het verzamelen van kunst. Desalniettemin zou het nadelig zijn voor kleine artiesten die al niet veel verdienen met hun bezigheden. Bij het creëren van een open blockchain-gebaseerde marktplaats voor kunst moeten zorgvuldige overwegingen in acht worden genomen die de kunstenaar en creativiteit beschermen en het goedkoper maken van kunst vermijden.

Gevolgtrekking

De blockchain kan een voordeel zijn voor kleine kunstenaars, maar de opkomst van een echte blockchain-kunstmarkt zal niet snel komen. Terwijl kleine markten zoals dada.nyc blijven opduiken, verwacht niet dat galerijen en andere bastions van hoogwaardige kunst stil zullen blijven. Uiteindelijk is een hybride systeem misschien wel het beste om kunst te beschermen tegen commoditisering, terwijl het toch kunst toegankelijker maakt en nieuwe financieringsmogelijkheden opent voor artistieke inspanningen..