Een adviseur is iemand die zijn cliënt bijna genoeg bespaart om zijn honorarium te betalen.

– Arnold H. Glasow, Amerikaanse auteur en zakenman

Als u op Google zoekt naar ‘blockchain-consulting’, levert dit bijna 50.000 resultaten op. Een groot aantal ervan wordt als advertenties weergegeven; Google plaatst betaalde plaatsingen bovenaan de pagina. Daarom is het duidelijk dat er behoorlijk hete concurrentie is op een drukke markt.

Blockchain-consulting is een heel breed begrip. Wat doet een blockchain-adviseur eigenlijk? Omdat de term zo vaag is, hebben we wat gegraven om erachter te komen.

Wat we hebben ontdekt, is dat een blockchain-adviesbureau een breed scala aan taken kan uitvoeren. Hier duiken we in de wereld van blockchain-consultancy om te zien welke waarde ze aan de ruimte toevoegen.

1. Marketing en PR

Marketing en PR is verreweg de meest voorkomende service die wordt aangeboden door blockchain-adviesbureaus. Voor een blockchain-startup kan de waarde van een krachtige marketingstrategie niet worden onderschat. Een ICO of STO hangt immers af van het aantrekken van voldoende mensen naar uw platform die in uw project geloven en bereid zijn afstand te doen van hun geld om u te ondersteunen bij het op de markt brengen van uw product.

Een blockchain-adviesbureau dat gespecialiseerd is in marketing en PR, zou een scala aan diensten kunnen bieden, te beginnen met het ontwikkelen van een marketing- en merkstrategie tot het beheren van de dagelijkse marketingactiviteiten voor een ICO / STO. Deze taken omvatten:

  • Een witboek schrijven
  • Ontwerpen en bouwen van een website
  • Beheer van social media campagnes
  • Persberichten schrijven en publicaties zoeken die erover willen schrijven
  • Airdrops organiseren
  • En nog veel, veel meer

Binnen de blockchain-ruimte is marketing bijna een vies woord geworden vanwege het aantal oplichting zoals CTR-munt of USI Tech. Om die reden hebben kanalen als Facebook en Google reclame voor cryptoprojecten verboden, waardoor het voor blockchain-startups veel moeilijker wordt. Dit heeft de marketingrol alleen maar kritischer gemaakt. Fatsoenlijke blockchain-marketingbedrijven zullen netwerken van mediacontacten hebben opgebouwd, wat de waarde van hun diensten helpt te rechtvaardigen.

2. Navigeren door het regelgevende mijnenveld

Begin 2017 bestond dit deel van de rol van blockchain-adviseur nog niet. Snel vooruit naar 2019, die is aangeprezen als het jaar van de STO, en het regelgevende stuk is cruciaal geworden. Met name voor bedrijven die een evenement voor het genereren van tokens in de VS organiseren, zijn de vereisten om de woede van de SEC te vermijden op zijn zachtst gezegd streng..

Gevangenis

Als je een overtreding maakt van de SEC, kun je je aan de verkeerde kant van dit hek zien. Afbeelding tegoed: Pixabay

Daarom is een van de diensten die door veel blockchain-adviesbureaus worden aangeboden, naleving van wet- en regelgeving. Juridische adviesdiensten omvatten zaken als:

  • Analyse van het juridische landschap van de rechtsgebieden waarin u van plan bent uw tokens aan te bieden
  • Helpen bij het organiseren van de nodige know-your-customer (KYC) en anti-witwasprocessen (AML)
  • Juridische overeenkomsten maken voor de rechten van tokenhouders
  • Zorg ervoor dat alle projectdocumentatie, zoals white papers of technische papers, de nodige disclaimers en voorbehouden bevat

3. Technische diensten

Soms kan het zijn dat iemand een geweldig idee heeft voor een blockchain-oplossing, maar absoluut geen technisch inzicht heeft in hoe deze te ontwikkelen. Ze kunnen proberen een blockchain-ontwikkelaar te vinden om met hen samen te werken of een blockchain-adviesbureau inhuren voor hun technische diensten.

Veel blockchain-adviesbureaus hebben technische specialisten in dienst die programmeertalen kennen. Ze kunnen een op maat gemaakte blockchain-oplossing of een gedecentraliseerde applicatie ontwikkelen op een bestaand platform zoals Ethereum of EOS. Ze kunnen slimme contracten configureren, alle tests en foutopsporing uitvoeren en het project als een live product opstarten.

4. Kennis en onderwijs

Omdat blockchain nog een technologie in wording is, weten veel mensen er weinig van af. Een groot aantal bestaande bedrijven zou kunnen profiteren van de integratie van blockchain, maar begrijpt de technologie niet of hoe ze deze zouden implementeren. Daarom leggen sommige blockchain-adviesbureaus een zware focus op training en opleiding.

School van blockchain

School of Blockchain. Foto door Mikael Kristenson op Unsplash

Dit kan het aanbieden van online cursussen zijn, maar het kan ook betekenen dat ze een vertegenwoordiger naar een bedrijf sturen om trainingen te geven. Ze kunnen een bedrijf ook helpen te begrijpen of een bepaalde blockchain-oplossing nuttig zou zijn. Dit omvat het aanbieden om toezicht te houden op een project dat de oplossing implementeert.

5. Post-ICO-services

Zodra een blockchain-project actief is, moet het zichzelf runnen als een juridisch compliant bedrijf. Dat betekent teamleden aannemen en betalen en de financiën op orde houden. Het vereist ook voortdurende marketing en bedrijfsplanning op de lange termijn.

Sommige blockchain-adviesbureaus zullen diensten aanbieden die een startup helpen bij de overgang van de ICO-fase naar de steady-state bedrijfsfase. Ze kunnen zelfs diensten aanbieden zoals financiële rapportage, personeelsbeheer of marketingondersteuning.

6. Crowdfunding voor bestaande bedrijven

Nu we ons in het tijdperk van het beveiligingstoken bevinden, waarin digitale middelen kunnen worden ondersteund door echte, openen zich nieuwe mogelijkheden voor bestaande bedrijven. Een bedrijf dat zich bijvoorbeeld in een nieuw bedrijf of product wil wagen, kan via een STO aandelen in het bedrijf zelf verkopen. Aspen-munt is een realistisch voorbeeld van een hotel in Colorado dat zelf aandelen verkocht aan investeerders, om de bouw van nieuwe hotels te financieren.

Aspen munt

Het is nu gesloten, maar je had een stuk van dit hotel kunnen bezitten.

Blockchain-adviesbureaus kunnen bestaande bedrijven helpen hun opties en kansen te begrijpen om blockchain te gebruiken als een middel voor crowdfunding om kapitaal aan te trekken.

Blockchain Consulting: een alleskunner?

Het zou erg moeilijk zijn voor een individueel of klein blockchain-adviesbureau om al deze diensten uit te voeren, ondanks wat ze misschien zeggen. Veel kleinere bedrijven richten zich op één nichegebied. Ze kunnen samenwerken met bedrijven die diensten in andere niches aanbieden om een ​​completere service te bieden. Een blockchain-marketingadviesbureau kan dus samenwerken met bijvoorbeeld een technisch adviesbureau. Alleen de grootste bedrijven beschikken over voldoende personeel met expertise voor alle bovengenoemde diensten.

Blockchain-consulting is misschien een nieuwe rol, maar het groeit zeker snel. Het biedt kansen voor degenen die blockchain-kennis hebben om hun expertise te delen en ervoor te worden betaald. Een blockchain-consultant kan ook een welkome opluchting bieden aan tech-oprichters die overweldigd kunnen worden door de enorme hoeveelheid werk die nodig is om hun creatie op de markt te brengen.

Uitgelichte afbeelding met dank aan Pixabay