Aeternity (AE) -platform & Cryptocurrency: een diepgaande blik

Aeternity is een nieuw platform voor gedecentraliseerde apps (DApps) gelanceerd in testnet in 2017. Het had ook een succesvol token-aanbod in 2017 voor zijn Aeon (AE) -token.

Het project richt zich op het vergroten van de schaalbaarheid van slimme contracten en DApps. Het bereikt schaalvergroting door slimme contracten buiten de keten te verplaatsen. In plaats van op de blockchain te draaien, lopen slimme contracten op Aeternity via private staatskanalen tussen de partijen die bij de contracten betrokken zijn.

Aeternity bevat verschillende andere functies die het onderscheiden van andere smart contract- en DApps-platforms. Het bevat met name een gedecentraliseerde orakelmachine dat gegevens van externe bronnen binnenhaalt voor gebruik in slimme contracten. Het gebruikt ook voorspellingsmarkten voor verschillende stem- en verificatiedoeleinden binnen het platform.

Opgericht door een oude cryptoliefhebber en vroege collega van Vitalik Buterin, Yanislav Malahov, is Aeternity snel gestegen naar de top 40 projecten ter wereld op basis van marktkapitalisatie.

In dit artikel gaan we dieper in op Aeternity, de voordelen en mogelijke use cases.

Het probleem: slimme contracten opschalen

Ethereum maakt slimme contracten mogelijk die bovenop de blockchain zijn ontwikkeld. Dit was een doorbraak voor blockchain-technologie. Het bracht de technologie verder dan het domein van waardeoverdracht (Bitcoin) en naar de wereld van gedecentraliseerde applicaties.

We hebben echter onlangs gezien dat het moeilijk is om de uitvoering van slimme contracten op de blockchain te schalen. Crypto Kitties is een goed voorbeeld. Iets eenvoudigs als het creëren en verhandelen van unieke activa op Ethereum deed het netwerk vastlopen toen het transactievolume steeg.

Ethereum herkent dit schaalbaarheid probleem als “misschien wel de belangrijkste technische uitdaging” waarmee blockchain-acceptatie wordt geconfronteerd. Er zijn drie manieren om schaalbaarheid aan te pakken:

1. Verhoog de doorvoer met een ander consensusmechanisme

Deze aanpak omvat het vergroten van het aantal transacties dat de blockchain per seconde kan verwerken. Dit is hoe NEO van plan is om zijn DApps-platform te schalen, met een ander consensusmechanisme dat efficiënter is. Dit lost echter het onderliggende schaalbaarheidsprobleem niet op en het heeft nog steeds zijn grenzen.

2. Verhoog de doorvoer met sharding

Ethereum onderzoekt deze optie en Zilliqa is een project dat het momenteel implementeert. Het omvat het verdelen van de transacties en slimme contractverzoeken op het netwerk over groepen knooppunten (shards). Bijvoorbeeld, 1/3 van de knooppunten op het netwerk zou 1/3 van de transacties verifiëren. Dit is veelbelovend omdat het de doorvoer verhoogt. Het betekent echter dat niet alle knooppunten alle transacties verifiëren, waardoor het moeilijk wordt om slimme contractacties af te wikkelen die afhankelijk zijn van informatie van andere shards.

3. Verplaats slimme contractuitvoering off-chain

Ethereum onderzoekt deze optie ook, mogelijk door een combinatie van sharding en off-chain afwikkeling van contracten. Dit is waar Aeternity momenteel innoveert. Ze hebben zich gericht op het vergroten van de schaalbaarheid door slimme contracten buiten de keten te implementeren.

Het schalen van slimme contracten is het hoofddoel van Aeternity. Ze staan ​​klaar om golven te maken met hun state channel-oplossing.

Staatskanalen

Staatskanalen zijn communicatielijnen tussen partijen in een slim contract. Ze raken de blockchain niet aan, tenzij dat nodig is voor beoordeling of waardeoverdracht.

off chain contracten

Omdat ze niet in de keten zitten, kunnen staatskanaalcontracten veel efficiënter werken. Ze hoeven het netwerk niet te betalen voor elke keer dat ze rekenen.

Ze kunnen ook met meer privacy werken. Alleen de twee partijen die bij het contract zijn betrokken, hebben de informatie en werking van het contract nodig. Dit is een niet-triviale overweging voor grote bedrijven die overwegen om gevoelige bedrijfsinformatie in een slim contract te plaatsen. Door contracten privé te houden, wordt de bruikbaarheid van slimme contracten gegarandeerd voor allerlei doeleinden die betrekking kunnen hebben op gevoelige informatie.

Meningsverschillen & Beoordeling van State Channel-contracten

Wanneer er een meningsverschil is in een staatskanaalcontract, wendt het contract zich ter beoordeling tot de blockchain. Het contract blijft privé door een nulkennisbestendige opstelling waarmee de blockchain een oordeel kan vellen zonder de inhoud van het contract te hoeven kennen. Op deze manier fungeert de blockchain als een blind rechtssysteem voor slimme contracten.

Interessant is dat, aangezien het gedrag van de blockchain voorspelbaar is, het geen zin heeft om de resultaten van een staatskanaalcontract te betwisten. De blockchain zal waarschijnlijk de uitkomst bevestigen.

De definitieve afwikkeling van de rekeningen in het contract vindt dan plaats op de blockchain en het contract wordt gesloten. Het resultaat van off-chain berekening is een toename van de verwerkingscapaciteit met verschillende ordes van grootte voor het netwerk, aangezien alleen de definitieve afwikkeling on-chain hoeft te worden afgehandeld.

Slimme contracten ontwikkelen over Aeternity

Aeternity maakt de ontwikkeling van functionele slimme contracten mogelijk. Het ondersteunt geen stateful programmering. In plaats daarvan zijn de contractpartijen verantwoordelijk voor het handhaven van de staat van het programma. Ze zouden dan de staat verstrekken en bevestigen als onderdeel van de input voor het contract.

Dit staat in contrast met de aandrang van Ethereum stateful programmeren is belangrijk voor blockchain-toepassingen. We kunnen in dit artikel het verschil tussen functionele en statusgebaseerde programmering niet behandelen. Het volstaat echter om te zeggen dat staat een belangrijk onderdeel is van het bouwen van nuttige applicaties. Ethereum werkt aan het uiterst moeilijke probleem van staat sharding, wat, indien opgelost, Aeternity als platform veel minder aantrekkelijk zou kunnen maken.

Tot nu toe is het scheiden van functionele en stateful eisen echter een belangrijke trend in slimme contractschaalbaarheid. Functionele programma’s zijn gemakkelijker te schalen.

De slimme contracten van Aeternity worden uitgevoerd in een taal genaamd Chalang die compileert naar bytecode. In de toekomst wil Aeternity zo ontwikkelaarsvriendelijk mogelijk zijn. Daarom zijn ze van plan JS-bibliotheken en JSON API’s voor webontwikkeling te maken.

Oracle Machine

Een belangrijk aspect van smart contract en DApp-ontwikkeling is toegang tot externe gegevensbronnen. Dit kan betekenen dat je het weer in Londen, de score van een voetbalwedstrijd of de prijs van goud controleert.

Oracles bieden toegang tot gegevens die buiten de blockchain worden gehost. In veel blockchain-projecten vormen orakels een beveiligingsrisico en een mogelijk storingspunt, aangezien het meestal om enkelvoudige, gecentraliseerde datastromen gaat.

aeternity platform

Aeternity stelt voor orakels te decentraliseren met hun orakelmachine. Hierdoor zouden externe gegevens onveranderlijk en onveranderlijk worden zodra deze de blockchain van Aeternity bereiken. Natuurlijk kan de gegevensbron nog steeds worden gehackt, dus Aeternity implementeert een voorspellingsmarkt waar gebruikers kunnen wedden op de nauwkeurigheid en eerlijkheid van inkomende gegevens van verschillende orakels..

Hybride bewijs van werk & Bewijs van inzet

Het netwerk van Aeternity is afhankelijk van zowel bewijs van werk als bewijs van inzet.

Bewijs van werk zorgt voor consensus op het Aeternity-platform. Mijnwerkers verifiëren nieuwe blokken op een vergelijkbare manier als het huidige model van Bitcoin en Ethereum. Aeternity gebruikt echter een kleine variatie om het proof of work-algoritme te optimaliseren voor schaalbaarheid. De Cuckoo-cyclus is een nieuw grafiektheoretisch proof of work-algoritme dat schaalbare geheugenvereisten combineert met onmiddellijke verifieerbaarheid. De Cuckoo Cycle stimuleert apparaten met dynamische RAM. Het ontwerp betekent dat je Aeternity kunt ontginnen vanaf een mobiel apparaat.

Proof of stake controleert het beheer van het Aeternity-ecosysteem. Eigenaren van AE-tokens kunnen stemmen over ontwikkelingsvoorstellen en wijzigingen op basis van het aandeel AE dat ze bezitten.

Open Source Aepps bij lancering

Aeternity noemt hun gedecentraliseerde applicaties ‘aepps’. Ze zullen open source aepps ontwikkelen voorafgaand aan de lancering van het mainnet als demonstratie van de mogelijkheden van het Aeternity-netwerk. Het beschikbaar hebben van nuttige aepps vanaf de eerste dag is belangrijk voor Aeternity om voet aan de grond te krijgen in de drukke DApps-platformrace.

Aepps op Aeternity geeft prioriteit aan mobiel-eerst ontwerp en gebruikerservaring. Aeternity hoopt mobiele en webapp-ontwikkelaars aan te trekken met gebruiksvriendelijke JavaScript-tools en compatibiliteit met het React-framework.

Aeternity bouwt ook een incubatorstichting. De stichting zal ondersteuning bieden voor bouwprojecten op Aeternity.

Aeon-token (AE)

De Aeon-token-verkoop werd gelanceerd in 2017. Het wordt aanvankelijk verhandeld als een ERC-20-token op Ethereum terwijl Aeternity zich nog in het testnet bevindt. Wanneer Aeternity het mainnet lanceert, zullen de ERC-20-tokens worden ingewisseld voor native tokens op Aeternity.

https://files.coinmarketcap.com/static/widget/currency.js

Alle systeemkosten worden betaald met Aeon en alle slimme contracten worden in Aeon verrekend. In dit opzicht functioneert het token vergelijkbaar met ETH.

Het AE-token wordt verhandeld op Bittrex en Hitbtc. Hoewel Aeon een ERC-20-token is, kunt u het in elke portemonnee opslaan met ERC-20-ondersteuning. Dit kan echter veranderen zodra de native tokens beschikbaar zijn.

Routekaart

Aeternity lanceerde zijn testnet begin 2017. De symbolische verkoop volgde kort daarna.

Momenteel ondergaat Aeternity een beveiligingsaudit op zijn testnet. Ze hopen het mainnet later dit jaar te lanceren.

Team

aeternity team

Yanislav Malahov, de oprichter van Aeternity, werkt al lang in crypto en was een medewerker van Vitalik Buterin sinds vóór Ethereum. Hij beweert dat een gesprek dat hij met Vitalik had geleid tot het idee voor Ethereum, en daarom staat hij bekend als de “Godfather of Ethereum”. Malahov was niet betrokken bij de ontwikkeling van Ethereum, maar hij heeft eerder en daarna aan veel cryptoprojecten gewerkt.

Sinds de tokenverkoop is Aeternity uitgegroeid van een klein team tot een groot project. Je kunt de vele teamleden zien en hun biografieën lezen Aeternity’s website.

Gevolgtrekking

Afgezien van sharding, is het verplaatsen van slimme contractuitvoering buiten de keten misschien wel het grootste front in schaalbaarheid voor blockchain DApps. Aeternity bevindt zich op het snijvlak van die beweging. Dit zijn echter onbekende wateren, dus verwacht uitdagingen naarmate slimme contractplatforms zoals Aeternity groeien. Verwacht dat Ethereum de voortgang van Aeternity nauwlettend in de gaten houdt, aangezien elke oplossing die Aeternity implementeert, Ethereum ook wil implementeren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me