Cloud computing: het synergetische modewoord in de bestuurskamer dat u nog steeds beweert te kennen.

Gelukkig is het een vrij eenvoudig idee, technisch veeleisend, maar niettemin eenvoudig. Op papier is cloud computing gewoon een andere manier waarop mensen middelen kunnen delen en de productie kunnen verhogen.

Wanneer u cloud computing gebruikt, besteedt u in wezen een computergerelateerde taak uit op dezelfde manier als een bedrijf ervoor kan kiezen om een ​​taak uit te besteden, zoals boekhouding, productie, klantenondersteuning of personeelszaken, om er maar een paar te noemen..

Cloud computing besteedt in plaats daarvan taken uit zoals gegevensopslag, webserverhosting, Bitcoin-mining (waarschuwing) en softwarebeheer.

Waar draait het allemaal om?

Om de voordelen van cloud computing echt te begrijpen, laten we een beeld schetsen van twee vergelijkbare e-commercebedrijven. Beide bedrijven verkopen een product en gebruiken een website die goede SEO heeft bereikt met behulp van diensten zoals MashOn. Beide zijn ook nieuwe bedrijven met een klein klantenbestand, maar kunnen redelijkerwijs verwachten dat het verkeer naar hun e-commerce winkel in de toekomst zal toenemen.

Het eerste bedrijf, laten we het Tod’s Toys noemen, beheert hun website op lokaal geïnstalleerde servers en host al hun eigen gegevens. Maar maak je geen zorgen, Tod’s Toys heeft een uitstekende CTO die de operatie uitvoert en de huidige hardware / software-stack spint.

Het tweede bedrijf, dit genaamd Gupta’s Guitars, is iets meer op maat gemaakt en besloot in plaats daarvan te kiezen voor het hosten van hun website op een cloudserver. Gupta’s gitaren heeft ook een bekwame CTO die de gezondheid van de online winkel bewaakt.

In de beginfase zien Tod’s Toys en Gupta’s Guitars een vergelijkbare verkeerssnelheid naar hun winkels. Tod’s Toys merkt echter dat de bedrijfskosten van hun webservers hoger zijn; ze hebben meer dan ze momenteel nodig hebben. De speelgoedwinkel vindt het echter niet erg, omdat ze verwachten dat het verkeer toeneemt naar de servercapaciteit die ze hebben.

Gupta’s gitaren betaalden daarentegen veel meer ad hoc voor hun servergebruik. Hun servertoegang schaalt mee met het verkeer, dus de gitaarwinkel heeft geen verspilling opgemerkt. Hoewel hun verkeersvolume laag was, waren dat ook de kosten voor het gebruik van de cloudservers. Natuurlijk gaven ze met hun spaargeld een pizza-feestje op gitaar!

Zoals voorspeld, beginnen beide online winkels een plotselinge stijging van het volume en de verkoop te zien. Gupta’s gitaren verheugt zich en geeft waarschijnlijk weer een pizzaparty. Tod’s Toys heeft daarentegen niet zo lang te vieren.

De online speelgoedwinkel draait snel om het schalen van hun serverhardware, omdat de vraag naar hun zelfgehoste platform hun capaciteit overtreft. Potentiële klanten krijgen 404-foutmeldingen te zien in plaats van het spectaculaire speelgoed dat Tod’s aanbiedt. *Droevig gezicht*

U kunt zien dat met cloud computing Gupta’s gitaren hun serverbehoeften kunnen uitbesteden en zich daardoor kunnen concentreren op andere aspecten van hun bedrijf..

Een belachelijk versimpeld voorbeeld, maar het belangrijkste punt is daar.

De basisprincipes van cloud computing

Cloud computing voor bedrijven, zoals in het bovenstaande voorbeeld, wordt doorgaans enterprise cloud computing genoemd. Dit verschilt van andere cloud computing-services die mogelijk meer op de consument gericht zijn, zoals Google Drive of MegaUpload (R.I.P.).

In beide gevallen is cloud computing eigenlijk een stapel van drie gegeneraliseerde clouddiensten. Aan de basis van de stack bevinden zich de infrastructuurcloudservices, ook wel Infrastructure as a Service (IaaS) genoemd. De middelste laag is de ontwikkelaarslaag die bekend staat als platform as a service (PaaS). De bovenste en meest zichtbare laag is de software as a service (SaaS) -laag, ook wel de applicatielaag genoemd.

IaaS (infrastructuur as a service) is de basislaag die bestaat uit alle benodigde hardware die de digitale cloud laat tikken. Ondanks de verwijzing naar waterige damp boven ons, is cloud computing gemaakt van serieuze hardware, echt, tastbaar en vaak luid. IaaS is alle fysieke hardware die onze nullen en enen opslaat en verplaatst.

Voorbeelden van IaaS-providers: CloudSigma, Digital Ocean, Linode, Cisco Cloud Infrastructure Services, Microsoft Azure, Citrix Workspace Cloud

PaaS (platform as a service) is de volgende laag, waar de ontwikkelaars en programmeurs bij betrokken raken. In deze middelste laag leasen IaaS-providers brokken cloudhardware aan ontwikkelaars en programmeurs die vooraf zijn geïnstalleerd met ontwikkelaarstools zoals Apache of MySQL. Deze middelste laag is waar IaaS-providers en softwareontwikkelaars elkaar overlappen.

Voorbeelden van PaaS-providers: Oracle Cloud, Salesforce Platform, Google Cloud Platform, Amazon Web Services

SaaS (software as a service) is de bovenste en meer bekende laag van de cloudstack. Dit is waar applicaties en software zijn, en we zien enkele bekende namen zoals Spotify, Adobe Creative Cloud, Google Play Store, Storj en Dropbox om er maar een paar te noemen. De SaaS-laag is in wezen waar cloudservices gebruiksvriendelijk worden voor zowel consumenten als bedrijven.

Voorbeelden van SaaS-providers: Slack, WordPress, Trello, Mailchimp, InVision, Zoom, Buffer, Contently, Netflix

Cloud computing-stapel

De standaard cloud computing-stack

Elke laag van de cloudservicestack maakt de voorgaande mogelijk. Kortom, je kunt de drie lagen als volgt zien: ten eerste heb je hardware nodig. Ten tweede heb je een platform nodig om van te bouwen. Ten derde heb je applicaties nodig zodat mensen de hardware kunnen gebruiken.

De voor- en nadelen van cloud computing

Hoewel elke use-case veel gedetailleerdere voor- en nadelen heeft, volgen hier enkele algemene voor- en nadelen van cloud computing.

De voordelen van cloud computing

 1. Een lagere toegangsbarrière

  Cloud computing heeft een fractie van de initiële kosten in vergelijking met het bouwen en beheren van uw eigen hardware, platform of applicaties.

 2. Veel minder afval

  Cloud computing schaalt naar de gebruiker, groot of klein. Als u slechts tien terabyte aan opslagruimte nodig heeft, betaalt u voor tien, en wanneer uw behoeften verschuiven, kan de opslag dat ook.

 3. Neem risico’s en breek dingen

  Met snellere schaalvergroting, snellere iteraties, snellere hardware-builds, snellere ontwikkelomgevingen, kunnen makers vaker en goedkoper fout zitten, waardoor de kosten van succes worden verlaagd.

Nadelen van cloud computing

 1. Een veiligheidspasje 22

  Aan de ene kant kan een cloudservice mogelijk beter beveiligingsbeheer bieden dan u alleen zou kunnen. Aan de andere kant creëert het centraliseren van uw gegevens in een cloudservice nieuwe prikkels voor beveiligingsinbreuken.

 2. Prestaties lopen achter

  Het delen van infrastructuur met andere gebruikers kan de consistentie beïnvloeden. De vraag naar de infrastructuur kan van invloed zijn op het aandeel dat u ontvangt. Er zijn verzachtende factoren, maar dit is iets om op te letten.

 3. Internetverbinding

  Niet zo gek, maar voor cloud computing is in de meeste gevallen een internetverbinding vereist. Er zijn veel variabelen voor hoeveel gegevens u moet overbrengen en hoe vaak, maar u moet wel begrijpen dat u, indien aanwezig, zeker last zult hebben van internetonderbreking.

De toekomst van de cloud kan de blockchain zijn

De volgende evolutie naar de cloudservicestack zou er een moeten zijn die een gedistribueerde infrastructuurlaag kan ondersteunen. Door kleinere delen van een omvangrijke cloudinfrastructuur te fragmenteren, kunnen we mogelijk de centralisatie van hardware verschuiven en die beveiligingsvector verminderen.

Was er maar een organisatiesysteem dat hardwareproviders zou kunnen stimuleren om op een gedistribueerde manier samen te komen om cloud-achtige services te bieden aan platform- en softwareontwikkelaars. Als maar.