Centra (CTR-munt) was een van de grootste crypto-scams van 2018. De ICO haalde $ 32 miljoen op bij investeerders, claimde partnerschappen met grote namen en pronkte met aanbevelingen van beroemdheden, voordat het op spectaculaire wijze uit de gratie viel. De politie arresteerde de oprichters en uitwisselingen schrapten de munt onmiddellijk. Zelfs de beroemdheden die de CTR-munt hebben onderschreven, worden nu geconfronteerd met mogelijke juridische stappen.

Dus wat is er gebeurd met Centra-munten, en wat kunnen we leren om te voorkomen dat we in de toekomst voor dergelijke oplichting vallen?

Wat was CTR Coin?

Aangezien de website nu offline is, is het een uitdaging om naast nieuwsberichten over de zwendel veel informatie over de CTR-munt te vinden. Centra-munt beweerde de oplossing te zijn voor het bestedingsprobleem van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Het bedrijf zou zijn gebruikers een bankpas of creditcard aanbieden waarmee ze hun crypto’s op dezelfde manier konden uitgeven als fiat met een gewone creditcard of betaalpas. Klinkt goed, toch?

De CTR-munt ICO-website verklaarde het doel te hebben om ” s werelds eerste multi-blockchain-debetkaart en slimme en verzekerde portemonnee te bouwen. ‘ Er zou ook een portemonnee zijn, gekoppeld aan de kaarten, die verzekeringsdekking bood voor opgeslagen activa. De portemonnee zou werken met meer dan vijf grote cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, Ethereum en Litecoin, en zou in meer dan 100 landen kunnen worden gebruikt.

Het bedrijf beweerde partnerschappen te hebben met Visa en Mastercard om ervoor te zorgen dat hun kaart op dezelfde manier kon worden gebruikt als een gewone kaart. Boxer Floyd Mayweather en muziekproducent DJ Khaled steunden beiden het project.

CTR-munt

CTR-muntkaart – met het Visa-logo

De val van CTR Coin

De ICO bracht $ 32 miljoen aan ETH binnen van investeerders. Maar zelfs vóór enige SEC-interventie hadden leden van de cryptogemeenschap begon te posten zorgen over de authenticiteit van het CTR-muntenproject. Visbevindingen waren onder meer valse profielfoto’s en nep Twitter-volgers. Alleen betaalde persberichten hadden betrekking op het project, waarop de oprichters commentaar gaven alsof het organische berichten waren. In oktober 2017 publiceerde de New York Times verklaarde dat een Visa-woordvoerder had geweigerd enige betrokkenheid bij Centra-munt.

Toch leken de oprichters antwoorden te hebben. Ze verklaarden dat een team van onbetrouwbare freelancers profielafbeeldingen had verknoeid en het Twitter-account van het bedrijf had verknoeid. Na het NYT-artikel verwijderden ze eenvoudig alle verwijzingen naar Visa van de bedrijfswebsite.

In april 2018 had de SEC het heft in eigen handen genomen. De politie arresteerde twee van de CTR-muntstichters, Sohrab “Sam” Sharma, en Robert Farkas, voor effectenfraude. De SEC beschuldigde de medeoprichters van Centra van “het spinnen van een web van leugens” en verklaarde dat het op zoek was naar permanente bevelen en een volledige terugbetaling van het geld van investeerders..

Kort daarna begonnen de belangrijkste beurzen de notering van de munt te schrappen. Nadat de CTR Binance-notering plaatsvond, werd de munt vrijwel waardeloos. Recentelijk gaven Centra-muntennieuwsrapporten aan dat DJ Khaled en Floyd Mayweather allebei gerechtelijke stappen onder ogen zien vanwege hun rol in het shilling van het project. Toch is er niets dat garandeert dat investeerders hun geld terugkrijgen of zullen krijgen.

Wat we kunnen wegnemen van het CTR Coin Fiasco

Als u een van de investeerders bent die de pech heeft om verstrikt te raken in het Centra-muntendebacle, dan heeft u onze sympathie. Kom echter niet naar ons met de Twitchforks om dit te schrijven, maar er zijn enkele handige afhaalrestaurants van deze evenementen. Dit zijn onze grootste afhaalrestaurants van de Centra-muntzwendel:

Controleer altijd de belangrijkste claims van een project

Als een munt beweert een partner zoals Visa of PayPal aan boord te hebben, kijk dan of er bevestigende persberichten op die bedrijfswebsites staan. Als u niets kunt vinden, is de claim mogelijk niet oprecht.

Grote merken zullen zich vaak uitspreken als ze denken dat iemand hun merknaam onder valse voorwendselen gebruikt. Als u niets kunt vinden op de website van het bedrijf en er niets anders is om aan te geven of het vermeende partnerschap echt is, tweet dan het vermeende partnerbedrijf om het hen te vragen. In het ergste geval krijgt u geen antwoord. In het beste geval krijgt u een antwoord dat uw vermoedens bevestigt of verwerpt.

Aanbevelingen van beroemdheden betekenen niets

Letterlijk niets. Floyd Mayweather is misschien een geweldige sportman, maar waarom zou je aannemen dat hij iets meer weet over crypto dan je oma? Als uber-diva Mariah Carey zou kunnen worden overtuigd om reclame te maken voor grungy hostelaccommodaties (ja, het gebeurde), ligt het volledig binnen de mogelijkheden dat een beroemdheid wordt betaald om een ​​cryptoproject te betalen.

Floyd Mayweather CTR-munt

Blijf bij het boksen, Floyd. Afbeelding tegoed: Twitter

Bekijk het team in detail

Bekijk hun profielen op LinkedIn. Google ze. Google Image ze doorzoeken. Omgekeerde Google-afbeeldingen doorzoeken. Google Nieuws doorzoek ze. Als er iets niet klopt, roep het dan uit naar het communitymanagementteam van het project.

Voer indien mogelijk een zoekopdracht uit op bedrijfsregistraties. Het zal laten zien of de oprichters zaken hebben gedaan of bestuursmandaten hebben bekleed met andere bedrijven. Deze zoekopdrachten kunnen moeilijker zijn in de VS, maar het is gemakkelijker in sommige andere landen, zoals het VK.

Lees alle nieuwsartikelen die u over het bedrijf kunt vinden

Als u alleen betaalde persberichten of duidelijk gesponsorde berichten kunt vinden, is het mogelijk dat het projectteam zich een weg baant naar publicaties. Er zijn maar een paar cryptopublicaties die geen betaalde promoties hebben.

Als u overweegt te investeren in een nieuw blockchain-project, moet u natuurlijk een meer diepgaande due diligence-oefening doen over de fundamenten van het project. Dit zijn echter slechts enkele van de meer voor de hand liggende gebieden waar een project aanwijzingen kan lekken die de authenticiteit aangeven.

Tenslotte

Scams zoals CTR-munten zijn bedoeld om mensen naar binnen te zuigen. Hun bestaan ​​is een teken van de onvolwassenheid van de sector en geeft aan dat regelgeving niet slecht is. Zorg er echter voor dat u, zelfs met regelgeving, controles uitvoert zoals hierboven vermeld. Als u dat doet, kunt u erop vertrouwen dat u verstandige voorzorgsmaatregelen neemt om uw investeringen te beschermen.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me