Blockchain projekti s najboljim opskrbnim lancem za 2019 .: korporativni do škrapi startupa

Šira javnost pojam “blockchain” još uvijek može povezati s Bitcoinom, ali članovi kripto prostora znaju da tehnologija ima daleko više aplikacija. Jedan od polja blokova na rubu je revolucije – upravljanje lancem opskrbe. Blockchain pruža neviđenu razinu transparentnosti u industriji koja je jednom povezana papirima i ljudskim pogreškama.

Kako Blockchain može utjecati na upravljanje lancem opskrbe?

Tradicionalne operacije lanca opskrbe oslanjaju se na centralizirane metode koje često rezultiraju nadzorom i lošim upravljanjem. Bez pravilne komunikacije, značajan broj stvari može poći po zlu. Centralizirani sustav znači da sve, od isporuke paketa do B2B kupnji, podliježe kašnjenjima.

Decentralizirana i distribuirana priroda Blockchaina, međutim, pojednostavljuje način na koji razmjenjujemo proizvode. Tehnologija generira trajne povijesti, omogućujući pojednostavljeno praćenje robe od porijekla do krajnjeg odredišta. Dokumentiranje putovanja proizvoda smanjuje vjerojatnost prijevare i dvostruke potrošnje te može pomoći u utvrđivanju podrijetla bilo kakvih problema.

Bez potrebe za posrednicima, blockchain dramatično smanjuje troškove. Također pruža relevantnim stranama – poput proizvođača i prijevoznika – dragocjen uvid u lokacije, zadatke, transakcije i promjene.

Ta tehnologija još uvijek nije uobičajena u upravljanju opskrbnim lancem, ali postoji nekoliko tvrtki koje marljivo rade na tome da tehnologiju izbace u prvi plan – a neke su svoje projekte stavile na raspolaganje drugima. Evo nekoliko vođa:

IBM ulazi u Blockchain i preuzima ga

IBM je vjerojatno jedan od najistaknutijih i najutjecajnijih zagovornika korporacija u blockchainu. Tvrtka se sada može pohvaliti Watson opskrbni lanac, aplikacija koja omogućava kupcima da povećaju vidljivost i optimiziraju prikupljanje podataka u lancu opskrbe. Platforma je namijenjena poboljšanju B2B suradnje i optimizaciji ispunjavanja i upravljanja narudžbama.

IBM

IBM također udružio s organizacijom poznatom kao RoadLaunch. Ovo partnerstvo koristi postojeće platforme IoT i umjetne inteligencije u korporaciji kako bi zaobišlo zamke u industriji teretne logistike. Blokchain mreža RoadLauncha automatizira procese, obrađuje sveprisutnost, smanjuje teretni rizik i minimalizira transakcijske sudare.

Walmart prihvaća blockchain

Walmart također iskorištava IBM-ovu blockchain mrežu (surazvijenu s projektom Hyperledger), ali ovaj put kako bi optimizirao sljedivost hrane za proizvode kao što su piletina i banane.

Nekoliko je komponenata u lancu opskrbe prehrambene industrije, poput poljoprivrednika, distributera, brokera, prerađivača i, naravno, trgovaca. Nažalost, složenost postupka ostavlja prostor za pogreške i obmane. Održavanje digitalnih zapisa dostupnih svim stranama pojednostavljuje isporuke proizvoda (što je neophodno za kvarljivu robu) i smanjuje otpad.

Blockchain ne olakšava samo prijevoz hrane – pomaže u izbjegavanju izbijanja epidemije. Walmart je proveo uspješan eksperiment s IBM-om da bi pronašao kinesku svinjetinu kako bi spriječio takav scenarij Izbijanje E. coli u špinatu koji je 2016. usmrtio tri osobe od ponovne pojave.

UPS ulazi u Blockchain savez

Krajem studenoga 2017., United Parcel Service (UPS) postao je dio Blockchain u Transport Allianceu (BiTA). John Larkin, analitičar iz investicijske grupe uključene u projekt poznat kao Stifel, kaže:

“Prema našem mišljenju, blockchain će se kombinirati s terminskim tržištima cijena kamiona, uz podudaranje podataka u realnom vremenu uz pomoć analitike podataka i umjetne inteligencije.”

UPS kamion

UPS vidi potencijal blockchaina da kupcima isporučuje pakete brzo i jeftino. Tvrtka također prepoznaje da bi svakodnevni rad davatelja podataka, dobavljača softvera i tvrtki za zakup prikolica mogao imati koristi od tehnologije.

Blockchain projekti rade lanac opskrbe

Industrija lanca opskrbe isprepletena je s brojnim drugima. Blockchain nije ograničen ni na velike igrače na terenu. Evo tri tvrtke specijalizirane za blockchain kojima je cilj optimizirati upravljanje lancem opskrbe u raznim profesionalnim prostorima.

Waltonchain

Waltonchain je jedan od samo nekoliko projekata koji se uključuju u blockchain / lanac opskrbe i digitalni i fizički elementi u jedan sustav. Da bi to učinila, tvrtka koristi Internet stvari, ali kombinacija stvara ono što oni nazivaju “Vrijedni Internet stvari”. VIoT je namijenjen decentralizaciji procesa razvoja IoT-a.

Waltonchain je tehnički “roditeljski” lanac. Kako nova poduzeća usvajaju sustav, on stvara “dječje lance” za povezivanje industrija. Cjelokupna mreža usidrena je s tokenom poznatim kao WaltonCoin, koji također koristi RFID čipove za stvaranje nove vrste poslovnog ekosustava koji osigurava sljedivost, sigurnost i autentičnost.

RFID tehnologija (identifikacija radio frekvencija) je sve o komunikaciji. Oslanja se na radio signale za prepoznavanje specifičnih ciljeva – poput sustava za kontrolu pristupa koje knjižnice koriste. RFID oznake pričvršćene na prehrambene proizvode sučelje omogućuje njihovo povezivanje s blockchainom, te ih stoga uključuje u Value Internet of Things.

Podrijetlo

Podrijetlo je još jedan projekt koji remeti upravljanje lancem opskrbe, ali to čini s ekološkim i etičkim naglaskom.

Trenutna centralizacija i isključenje lanca opskrbe rezultira proizvodima (i njihovim prijenosom) koji negativno utječu na prirodu i zajednice neetičkim materijalima i rasipanim gorivom za vozila..

Blockchain, međutim, potrošačima može pružiti uvid u to odakle potječu njihovi proizvodi, omogućujući im da provjere je li nešto štetno za okoliš ili uistinu dobroćudno.

Osnivač tvrtke Jessi Baker u početku je pokrenuo tvrtku kao sporedni projekt 2013. godine, ali sada ima približno 250 klijenata. Ona kaže neophodno je da tvrtke i potrošači znaju više o tome odakle dolaze njihovi proizvodi:

“Neprozirni lanci opskrbe predstavljaju ogroman rizik za tvrtke. Moglo bi biti ropstva u njihovim opskrbnim lancima, mogla bi biti velika šteta za okoliš, ali samo zato što su ti podaci u jednom ili dva sloja uklonjeni iz vaših osnovnih operacija ne znači da nisu apsolutno sastavni dio vašeg poslovanja.

Lanci opskrbe mogu biti zamršeni, ali Provenance želi olakšati “tvrtkama koje proizvode i prodaju proizvode razmjenu podataka o ljudima, mjestima i materijalima koji stvaraju te proizvode.”

EverLedger

Hrana, podaci i pakiranja nisu jedine stvari koje bi mogle profitirati od transparentnijeg lanca opskrbe: i dijamanti su česti predmeti obmane.

EverLedger stvorio je blockchain aplikaciju koja prati sredstva tijekom njihovih životnih vijekova. Oni bilježe povijest, definiraju karakteristike i vlasništvo kako bi generirali nepromjenjivi zapis putem blockchaina.

Zbog velike vrijednosti dijamanata, tvrtka izvještava da se godišnje godišnje zbog prevare u osiguranju izgubi 45 milijardi dolara, a 65 posto lažnih zahtjeva prođe neotkriveno. Dijamantima se također često trguje i krade ih. Blok lanac EverLedgera može pratiti sredstvo natrag do njegovog podrijetla kako bi pomogao u dokazivanju vlasništva u slučaju krađe i potvrdu autentičnosti.

Zaključak

Kad možemo pružiti nepobitne dokaze o podrijetlu i označiti kad god proizvodi promijene vlasništvo, moguće je stvoriti sigurniju i pouzdanu ekonomiju. Od proizvodnje do transporta do isporuke, blockchain tehnologija spremna je zauvijek promijeniti budućnost upravljanja lancem opskrbe – a postoji više projekata koji to žele učiniti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map