Welke kansen zou blockchain kunnen creëren voor intellectueel eigendom (IP)?

Er zijn veel vroege toepassingen van blockchain-technologie in fintech, maar hoe kan blockchain de bescherming van intellectueel eigendom (IP) verbeteren? Het is duidelijk dat gedistribueerde grootboektechnologieën in veel gevallen kunnen worden geïmplementeerd. Hier enkele voorbeelden.

IP-registratiesysteem

Hoe lang duurt het om een ​​octrooi in te dienen? Het hangt af van waar een persoon of bedrijf een aanvraag indient. Laten we als voorbeeld naar de VS kijken. Kijkend naar gegevens uit FY 2016, de USPTO duurde doorgaans ongeveer 16,2 maanden vanaf het indienen van de aanvraag tot de eerste kantooractie. De gemiddelde totale hangtijd duurde ongeveer 25,3 maanden. Ook kunnen octrooien voor specifieke categorieën, zoals computerarchitectuur, veel langer duren dan het algemene gemiddelde.

Het probleem is dat veel IP-aanmeldingen handmatig moeten worden beoordeeld. In bedrijfstakken waar het belangrijk is om first-movers te worden, kan het moeilijk zijn om goedkeuring te krijgen van octrooibureaus of andere regelgevende instanties. Door gecentraliseerde registratiesystemen te vervangen door gedecentraliseerde, wordt het gemakkelijker om niet alleen nieuwe IP te registreren, maar ook om de deponeringen bij te werken en het eigendom op elk moment over te dragen. Met blockchain zullen regelgevende instanties meer kunnen bereiken met minder benodigde middelen. Door de wachttijden voor goedkeuring te verkorten, kunnen bedrijven vooruitgaan met innovaties die worden beschermd door IE-wetgeving.

Schepper bepalen

Een ander groot probleem met IP-eigendom is te vertellen welke entiteit het IP als eerste heeft gemaakt. Vanwege het langdurige goedkeuringsproces en de veelheid aan nationale IE-voorschriften is er geen duidelijke manier om te bepalen wie de eigenaar is van IE. Een zanger kan bijvoorbeeld een nummer uitbrengen dat lijkt op een bestaand nummer. Ongeacht of het nummer bedoeld was om vergelijkbaar te zijn of niet, dergelijke gevallen die zich in het verleden hebben voorgedaan, hebben geleid tot verschillende grootschalige rechtszaken wegens inbreuk op intellectuele eigendomsrechten, die meestal pas vele jaren nadat de nummers zijn uitgebracht, beslecht. De “Wazige lijnen” rechtszaak is daar een recent voorbeeld van.

Met een op blockchain gebaseerd registratiesysteem zal het veel eenvoudiger zijn om te verifiëren of een nieuw nummer al dan niet inbreuk maakt op het bestaande IP-adres van een eerder geregistreerd nummer. Dit type op blockchain gebaseerd detectiesysteem kan worden gezien als een legaal ondersteunde Copyscape, alleen de technologie kan worden toegepast op andere dingen zoals kunst en muziek met behulp van kunstmatige intelligentie.

Vervalsingen tegengaan

Helaas stelen bedrijven in veel gevallen ronduit de bestaande intellectuele eigendom van hun concurrenten om voedsel, kleding en andere goederen te produceren. In het huidige tijdperk is het voor sommige bedrijven nog steeds relatief gemakkelijk om met dergelijke praktijken weg te komen en daarbij miljoenen of zelfs miljarden dollars aan winst te verdienen. Voor fysieke producten is blockchain-integratie via RFID-tags althans iets dat al wordt geïmplementeerd. Met deze technologie kunnen regelgevende instanties gemakkelijk zien of zaken als geïmporteerde goederen vervalst zijn door simpelweg de streepjescode van een product te scannen.

IP-gerichte blockchain-projecten

Momenteel zijn er maar heel weinig blockchain-projecten die werken om IP-registratie / creatorship-detectiesystemen te creëren. Aanstaande projecten zoals IPCHAIN-database willen dit veranderen. Hoewel dit project zeker gunstig kan zijn voor mensen en bedrijven die een betere manier willen om IP-informatie te onderzoeken, wil IPCHAIN ​​Database een stap verder gaan. Uiteindelijk wil dit project het wettelijke keurmerk worden voor IP-deponeringen over de hele wereld. Het idee is dat bestaande regelgevende overheidsinstanties IPCHAIN ​​Database zullen gebruiken als een oplossing voor het verbeteren van hun huidige IP-archiveringssystemen. Het project voldoet aan de normen van de World Intellectual Property Organization, wat de acceptatie ervan zou kunnen helpen vergroten.

Intellectueel eigendom

Er zijn al verschillende projecten bezig om namaak te bestrijden. Een voorbeeld is VeChain Thor, dat al een samenwerking heeft met DIG, de grootste Chinese importeur van exclusieve wijnen. VeChain Thor kan controleren of alle producten echt zijn door elk product te taggen met een speciale RFID-tag. Omdat de gegevens gedecentraliseerd zijn, is het niet mogelijk om een ​​enkele database te hacken en het label van een product te wijzigen. Omdat informatie wordt opgeslagen op de blockchain, kan iedereen in de toeleveringsketen een product volgen en verifiëren om er zeker van te zijn dat het echt is. Waltonchain is een ander project met vergelijkbare doelen. Het heeft al verschillende grote partnerschappen opgezet en is dat ook maakt nu deel uit van de IoT Connectivity Alliance van Alibaba.

Huidige obstakels

Een van de moeilijkste obstakels om te overwegen, is hoe IP-advocaten en regelgevende instanties precies blockchain en AI in hun huidige regelgevingsbeleid zullen integreren. Gebruiksscenario’s zoals controleren of de code voor een softwareproduct origineel is en geen inbreuk maakt op een bestaand octrooi, kunnen automatisch worden gedaan via vergelijkbare technologieën die Google scannen op zoekwoordovereenkomsten. Deze verandering kan echter nieuwe uitdagingen opleveren voor IE-experts. Als een softwareproject bijvoorbeeld wordt ondersteund door IE-wetgeving en niet open source is, hoeveel van de code kan dan in vergelijkbare projecten worden hergebruikt? Ook de huidige patentwetten vereist geen aanvragers om een ​​enkele regel code in te dienen om een ​​octrooi te krijgen. In een op blockchain gebaseerd octrooisysteem waar het indienen van een aanvraag veel sneller en eenvoudiger zou zijn, zou het concept van het indienen van algemene productideeën zonder code kunnen leiden tot meer uitdagende uitspraken en zou het ertoe kunnen leiden dat octrooibeambten overwegen om het huidige aanvraagproces te wijzigen om het voor aanvragers mogelijk te maken. om prototypes te leveren bij indiening.

Een op blockchain gebaseerd octrooisysteem presenteert ook debatten voor creatieve velden. Hoe vergelijkbaar kan een kunstwerk bijvoorbeeld zijn met een stuk dat al bestaat? Zelfs als de AI-detectiemogelijkheden verbeteren, zal het interessant zijn om te zien of regelgevende instanties kwantitatieve / percentage-gebaseerde raamwerken zullen ontwikkelen die automatisch een oordeel vellen over wat origineel en niet-origineel is. Kan een nummer bijvoorbeeld 60% hetzelfde klinken als een bestaand nummer en toch als origineel worden beschouwd? Zou de release van dit nummer royalty-delen vereisen??

Gevolgtrekking

Hoewel blockchain-gebaseerde IP nog in de kinderschoenen staat, beginnen een paar projecten niet alleen de technologie te ontwikkelen, maar ook de acceptatie in de echte wereld te krijgen. Bedrijven lijken deze veranderingen voor het grootste deel te willen toepassen; Juridische overheidsorganisaties zijn echter duidelijk de grootste potentiële katalysator voor op blockchain gebaseerde IP-acceptatie.