Ross Ulbricht is een voormalige darknet-operator die momenteel levenslang in de gevangenis zit na het creëren en beheren van de zijderoute, een online marktplaats waar meer dan een miljard dollar aan illegale goederen / diensten werd uitgewisseld.

Transacties op Silk Road werden ter wille van de anonimiteit uitgevoerd met Bitcoin. Om die reden wordt Ulbricht gecrediteerd met het ontwikkelen van een van de eerste en grootste platforms die cryptocurrency als ruilmiddel gebruikte. The Silk Road was een baanbrekend project dat profiteerde van de fundamentele gedecentraliseerde eigenschappen van Bitcoin.

De zijderoute

Ulbrichts motivatie om zijderoute te creëren

De zijderoute was een product van Ulbrichts wens om een ​​succesvolle startup te maken in combinatie met zijn libertaire politieke opvattingen. Ross wilde een echt vrije markt opbouwen die buiten het bereik van overheidsinstanties lag. Op zijn Linked-In-profiel schreef Ulbricht: “Ik ben een economische simulatie aan het maken om mensen uit de eerste hand te laten ervaren hoe het zou zijn om in een wereld te leven zonder het systemische gebruik van geweld”, en beweerde dat deze beschrijving voor een online multiplayer rollenspel.

Voorafgaand aan het zijderoute-schandaal had Ulbricht geen geschiedenis van criminele activiteiten. Hij was afgestudeerd met een bachelor in natuurkunde aan de UT en een master in materiaalkunde / engineering aan Penn State.

Een paar jaar na zijn afstuderen merkte Ulbricht dat hij niet meer geïnteresseerd was in traditioneel werk en wilde ondernemer worden. Het is vermeldenswaard dat Ross in die jaren ook een groeiende interesse had in libertaire economische theorieën. Na beperkt zakelijk succes van zijn bestaande ondernemingen, begon Ross in 2010 als bijproject aan zijn online superstore te werken.

In 2011 was de zijderoute een volledig functioneel platform waar gebruikers goederen en diensten konden kopen / verkopen, zowel legaal als illegaal, maar meestal illegaal. Een gebruiker die de Silk Road-site betreedt, kan verwachten dat hij onmiddellijk aanbiedingen voor illegalen ziet, zoals drugs of vals geld.

Silk Road Bitcoin cryptocurrency-marktplaats

Screenshot van Silk Road via Business Insider

Ross werd er zelfs van beschuldigd dat hij later een huurmoordenaar van de site had ingehuurd om een ​​bedreiging voor de anonimiteit van het platform te elimineren. Hoewel deze aantijging nooit deel uitmaakte van Ulbrichts volledige aanklacht, het transcript tussen Dread Pirates en de gecontracteerde moordenaar kan een behoorlijk overtuigend bewijsstuk zijn.

De zijderoute had inderdaad enkele regels. De site stond de uitwisseling van iets niet toe dat tot doel had ‘schade toe te brengen of op te lichten’. Dit betekende dat criminele activiteiten zoals kinderpornografie of het gebruik van gestolen creditcards verboden waren. Het inhuren van een huurmoordenaar, als het toch gebeurde, moet een beheerdersbevoegdheid zijn geweest.

Hoe werkte Silk Road??

De zijderoute liep vier jaar lang en bood onderdak aan de uitwisseling van meer dan $ 1,2 miljard aan illegale goederen / diensten voordat hij in 2015 werd gesloten. Ulbricht beheerde de site vanuit San Francisco, Californië onder het pseudoniem “Dread Pirate Roberts”.

The Dread Pirate was in staat zichzelf en de gebruikers van de site te verbergen door de site in de Tor-browser te draaien; een ondergronds virtueel netwerk. Tor Browser houdt IP-adressen anoniem door internetverkeer tussen veel webservers over de hele wereld te bouncen, waardoor het erg moeilijk wordt om één bron te lokaliseren.

Tor Browser anoniem

Bovendien werden transacties op Silk Road anoniem gehouden met Bitcoin. Hashing-algoritmen en het ontbreken van een centrale entiteit maakten het mogelijk dat transacties anoniem en vrijwel onvindbaar waren.

The Empire Falls

Ulbricht had een concreet begrip van de tools die nodig zijn om een ​​volledig anonieme marktplaats te hosten. De vergissing die tot zijn gevangenschap leidde, was echter nogal anticlimax. Ulbricht postte op een webforum over zijn behoefte aan een IT-professional met zijn echte e-mailadres.

Ross Ulbricht e-mailen Silk Road Scandal

de FBI arresteerde Ulbricht in oktober 2013. Op 29 mei 2015 werd Ulbricht veroordeeld tot levenslang in de gevangenis zonder voorwaardelijke vrijlating nadat hij in 2014 was veroordeeld voor drugshandel, computerhacking en het witwassen van geld..

Zijderoute-proef Ulbricht

Ross probeerde in mei 2017 in beroep te gaan, maar de rechtbank bevestigde hun oorspronkelijke vonnis.

Silk Road Scandal Implicaties op cryptocurrency

Ross Ulbricht creëerde een van de eerste en grootste platforms die cryptocurrency als ruilmiddel gebruikte. De zijderoute wordt vaak beschouwd als een bepalende gebeurtenis in de geschiedenis van cryptocurrency omdat het een vroege implementatie is van de politiek ingebed in crypto.

Het Silk Road Scandal heeft zowel positieve als negatieve effecten gehad op de acceptatie van cryptocurrency. Aan de positieve kant toonde de zijderoute de veiligheid en hoge beschikbaarheid van het Bitcoin-netwerk. Transacties die op de site plaatsvonden, werden gedurende 4 jaar anoniem verwerkt, 24/7 totdat de site werd gesloten. Negatief is echter dat het platform een ​​schaduw werpt op cryptocurrency door gebruik te maken van de mogelijke criminele aspecten van de anonimiteit van Bitcoin. Het betalen voor illegale items werd zeer effectief uitgevoerd met Bitcoin.

Een minder spraakmakende impact was dat Silk Road de gebruikers van de site met Bitcoins laadde in een tijd dat cryptocurrency nauwelijks op de radar was. De prijs van Bitcoin schommelde van $ 100 – $ 600 gedurende het grootste deel van de tijd dat de site actief was. Maar een paar jaar later was de prijs 30 keer zo hoog. Sommige waarschijnlijke boosdoeners hebben misschien rijkelijk geïncasseerd.

Ulbricht vandaag

Vandaag zit Ross in een zwaarbeveiligde federale gevangenis voor mannelijke gevangenen in Colorado: USP Florence Hoog.

Zijn aanklacht was echter enigszins controversieel. Sommigen geloven dat Ulbrichts straf buitensporig was voor de misdaden waarvoor hij feitelijk werd beschuldigd, die allemaal niet-gewelddadig waren. Rechter Katherine Forrest zei onverbiddelijk dat ze Ross zou geven “de zwaarst mogelijke straf, “ door de wet beperkt om de doodstraf uit te vaardigen.

Ross Ulbricht Gevangenis

Het argument van een harde veroordeling kwam naar voren tijdens de verschillende beroepsprocedures van Ross, maar geen enkele heeft enig succes gehad. Sommige mensen sympathiseerden ook gewoon met Ross vanwege het vastberaden en niet-gewelddadige karakter dat hij bekend stond. Honderden brieven werden namens hem bij de rechtbank ingediend in een poging de rechter te overtuigen de straf van Ross te verminderen, maar het vonnis was nog steeds een dubbelleven zonder voorwaardelijke vrijlating + 40 jaar.

Zijn familie heeft een webpagina om steun te krijgen voor de zaak van Ross door de gemeenschap te vragen een petitie te ondertekenen ter ondersteuning van zijn beroepsproces.