Er is veel belangstelling voor het Lightning Network en zijn mogelijkheden om de schaalbaarheidsproblemen van Bitcoin te helpen oplossen. Bitcoin-gebruikers hebben dringend behoefte aan verlichting van de huidige transactiekosten en ervaren vertragingen, en velen in de cryptogemeenschap zien het Lightning Network als hun redding. Laten we even de tijd nemen om dit revolutionaire protocol te bekijken en te bekijken hoe het tot stand is gekomen.

Wat is het Lightning Network?

Het Lightning Network functioneert als een Layer 2-protocol dat het openen van persoonlijke betalingsportalen mogelijk maakt. Deze portals kunnen onbeperkte transacties verzenden en ontvangen zonder de BTC-blockchain vast te lopen.

Dit wordt bereikt door gegevens niet rechtstreeks naar de blockchain te sturen totdat de portal is gesloten. Dit vermindert de opstopping van de BTC-blockchain aanzienlijk.

Er zijn enkele inherente problemen met deze lay-out die moeten worden aangepakt naarmate de markt zich verder ontwikkelt. Naarmate de acceptatie van cryptovaluta blijft toenemen, kunnen we gemakkelijk het punt bereiken waarop deze betalingsportals zo populair zouden kunnen worden dat ook zij congestie aan het netwerk beginnen toe te voegen..

Dit zou pas over een paar jaar een probleem worden, waardoor LN-ontwikkelaars voldoende tijd hebben om updates te configureren.

bitcoin-transactiekosten-via-trustnodes

BTC-transactiekosten via Trustnodes

The Lightning Network White Paper

De Lightning Network-whitepaper is op 14 januari 2016 uitgebracht door Joseph Poon en Thaddeus Dryja. Het concept voor het Lightning Network is echter zo oud als BTC zelf. In de BTC-softwareversie van Satoshi Nakomoto uit 2009 bevatte Bitcoin 0.1 een concept van een onbewerkte versie code die kunnen worden gebruikt om transacties bij te werken voordat ze op de blockchain worden geplaatst.

Het concept werd in 2013 uitgebreid toen Mike Hearn er nog een publiceerde uitleg van de theorie in de nieuwsbrief over Bitcoin-ontwikkeling. Interessant genoeg geeft deze vroege theorie uitdrukking aan meerdere betalingskanalen van partijen, een functionaliteit die nog niet is bereikt door het huidige Lightning Network-protocol.

Een jaar later kwam het Bitcoin Lightning Network wit papier is uitgebracht via een GitHub-bericht. De whitepaper beschrijft de redenen voor de huidige schaalbaarheidsproblemen.

“ De Bitcoin-blockchain is een grote belofte voor gedistribueerde grootboeken, maar de blockchain als betalingsplatform kan op zichzelf in de nabije toekomst op geen enkel moment de wereldwijde handel dekken ” – Lightning Network White Paper.

Off-Chain Protocol

De Lightning Network-whitepaper combineerde een aantal oplossingen om een ​​off-chain protocol te creëren dat eerlijkheid verzekerde door middel van vooraf gedefinieerde regels. Als een partij in een transactie zou proberen vals te spelen door bijvoorbeeld een oud saldo te sturen, kent het netwerk automatisch het geld van de andere partij toe. Deze economische afschrikmiddelen zijn een cruciaal onderdeel van het Lightning Network.

Er werken momenteel drie belangrijke ontwikkelingsteams aan het Lightning Network. Elk team gebruikt zijn eigen coderingstaal, maar volgt een reeks vooraf gedefinieerde regels genaamd BOLTs (Basis of the Lightning Network) om ervoor te zorgen dat hun projecten interoperabel blijven. Interoperabiliteit is een belangrijk punt van zorg voor ontwikkelaars, aangezien alle toekomstige mobiele LApps zouden moeten worden ontwikkeld met enkele overeenkomsten.

BOLT’s stellen de ontwikkelingsteams in staat onafhankelijk te werken, maar behouden nog steeds de eigenheid van het project. Hierdoor heeft het Lightning Network zich veel sneller ontwikkeld dan eerder voor mogelijk werd gehouden.

Lightning Labs – Lightning Network Daemon (GO)

Het ontwikkelteam Lightning Labs was een van de eersten die het potentieel in het Lightning Network zag. Elizabeth Stark, de CEO van het bedrijf, was al sterk betrokken bij de BTC-markt en werd door velen beschouwd als een groot voorstander van de gedecentraliseerde economie.

Lightning Labs is een particulier bedrijf gevestigd in San Francisco, Californië. Volgens openbare registers is het bedrijf opgericht in 2016.

Bliksem Labs CEO Elizabeth Stark via KryptoMoney

Bliksem Labs CEO Elizabeth Stark via KryptoMoney

Lightning Labs is het verst in de ontwikkeling van Lightning Network. Hun platform is al in bètatest en ziet gebruik op het Bitcoin Mainnet.

Het platform is niet perfect en gebruikers worden gewaarschuwd om geen grote hoeveelheden BTC te verzenden totdat hun platform is voltooid. Ondanks dit feit ziet het Lightning Labs-netwerk wereldwijde acceptatie op indrukwekkende schaal.

ACINQ – Eclair (Scala)

Het ontwikkelingsteam van ACINQ speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Lightning Network. ACINQ heeft een Lightning-protocol gemaakt speciaal voor het netwerk dat bekend staat als Eclair. Dit werd gedaan met behulp van de programmeertaal Scala in tegenstelling tot de programmeertaal GO van Lightning Network.

Het in Frankrijk gevestigde ACINQ werd in 2014 opgericht als BTC-dienstenbedrijf. ACINQ haalde de krantenkoppen toen ze het eerste ontwikkelingsteam werden dat eerder dit jaar een mobiele Lightning Network-portemonnee uitbracht. De Eclair Wallet was een enorme stap voorwaarts op het gebied van gebruiksgemak, maar na slechts een week in gebruik te zijn, was het bedrijf gedwongen om opschorten het project vanwege het onvermogen om toegang te krijgen tot de codering na verlies van de privésleutels.

Elements Project – C-Lightning

Het ontwikkelingsteam van Elements Project is een netwerk van GitHub-programmeurs die actief werken aan een C-Lightning-versie van het Lightning Network-protocol.

Elements Project is primair gericht op het creëren van zakelijke sidechains die kunnen functioneren binnen het Lightning Network-ecosysteem. Dit concept zou de grootschalige acceptatie van BTC kunnen bevorderen, aangezien bedrijven veel baat zouden hebben bij een systeem als dit.

Het Lightning Network-zorgen

De behoefte aan het Lightning Network is heel reëel in de crypto-ruimte, maar er zijn nog enkele zorgen die moeten worden aangepakt voordat deze op grote schaal worden toegepast. De bezorgdheid over de mogelijkheden van toekomstige centralisatie van het verlichtingsnetwerk is groot echt.

Er zijn al een aantal gangbare betalingskanalen die het netwerk beginnen te beïnvloeden. Als ze niet worden aangepakt, zouden gebruikers in wezen slechts handelskosten van het BTC-netwerk zijn met vergoedingen van betalingskanaalhosts; helemaal niet wat oorspronkelijk was gepland voor deze technologie.

De toekomst kan rooskleurig zijn

Als de ontwikkelaars van de LN in staat zijn om deze problemen tijdig aan te pakken, kunnen ze precies zijn wat de crypto-ruimte zoekt. Bitcoin is niet de enige cryptovaluta die naar het verlichtingsnetwerk kijkt, aangezien Stellar ook een implementatie in de maak heeft aangekondigd. Het lijkt erop dat het Lightning Network hier is om te blijven.