Een cryptomarktonderzoek gelanceerd door de Wall Street Journal heeft onthuld dat in de afgelopen twee jaar voor bijna $ 90 miljoen aan cryptocurrencies is witgewassen via cryptocurrency-uitwisselingen in de Verenigde Staten..

Volgens het onderzoeksartikel, tientallen miljoenen dollars aan onrechtmatig verkregen Bitcoin en een assortiment andere cryptocurrencies zijn omgezet in de Monero-privacymunt. Dit is via 46 cryptocurrency-uitwisselingen in de Verenigde Staten. In de loop van het onderzoek werden 2500 crypto-portefeuilles gevolgd en hun transacties die dateren uit 2016 onder de loep genomen.

De crypto-wallets waren ogenschijnlijk betrokken bij hacks en chantage-schema’s en werden opgespoord met behulp van blockchain-technologie. Enkele van de uitwisselingen waarvan is vastgesteld dat ze door criminelen zijn gebruikt om onrechtmatig verkregen digitale valuta wit te wassen, zijn onder andere Binance, Bittrex, ShapeShift, Gemini, Bitfinex, BTC-e, Changelly, Bitstamp, KuCoin en HitBTC.

Gericht op ShapeShift, een bedrijf dat is gevestigd in Denver en wordt ondersteund door Pantera Capital, de FundersClub en Access Venture Partners, onthulde het onderzoek dat schimmige personages, waaronder Noord-Koreaanse agenten, Ponzi-meesterbreinen en creditcardfraudeplannen het platform gebruikten om wit te wassen crypto.

Ze hebben blijkbaar voor ShapeShift gekozen vanwege het losse Know Your Customer (KYC) -beleid dat het verstrekken van persoonlijk identificeerbare informatie niet vereist. Om het de autoriteiten moeilijker te maken, hebben cybercriminelen de transacties blijkbaar buiten de jurisdictie van de Verenigde Staten uitgevoerd, en meestal in China of Oost-Europese landen..

Het onderzoek beweert dat de Noord-Koreaanse actoren die vorig jaar de WannaCry-ransomwareaanval hebben ontketend, terwijl ze om betalingen in bitcoin vroegen, hun illegale opbrengsten van bitcoin naar Monero hebben omgezet via ShapeShift..

De conversie naar Monero maakte het vrijwel onmogelijk om de hackers te traceren, dankzij de robuuste pseudonimiseringsfuncties van de cryptocurrency. Van de totale $ 89 miljoen aan illegale fondsen die sinds 2016 via Amerikaanse beurzen zijn witgewassen, zou ShapeShift ongeveer $ 9 miljoen hebben verwerkt, terwijl Bittrex ongeveer $ 6,3 miljoen afhandelde..

De CEO van ShapeShift, Erik Voorhees, weerlegde de beschuldigingen met een scherpe berisping van het WSJ-rapport en deed het af als misleidend en oneerlijk. Via een blogpost op de website van het bedrijf beweerde hij dat het onderzoek van de publicatie belangrijke informatie wegliet over de inspanningen van het bedrijf om het witwassen van crypto te bestrijden.

Hij verklaarde ook dat de onderzoekers een gebrek aan begrip toonden over hoe blockchain werkt, en legde uit dat de geciteerde verdachte transactie niet door cybercriminelen naar de beurs was gestuurd, maar door een andere beurs. Erik voerde aan dat zelfs als de beweringen waar waren, de geïllustreerde volumes verschrikkelijk waren en slechts 0,15 procent vertegenwoordigden van het totale volume dat op dat moment door de beurs werd verhandeld..

De CEO voegde eraan toe dat ShapeShift altijd heeft voldaan aan verzoeken van rechtshandhaving en heeft samengewerkt met de autoriteiten in meer dan 30 onderzoeken in meer dan 13 landen over de hele wereld. Voorhees herhaalde de inzet van zijn bedrijf om het witwassen van geld te stoppen en zei dat het geavanceerde interne anti-witwaspraktijken en op blockchain gebaseerde forensische instrumenten gebruikt om verdachte rekeningen en transacties op te sporen..

Het bedrijf deelt blijkbaar ook informatie met andere beurzen om AML-inspanningen te ondersteunen. Voorhees legde uit dat ShapeShift alleen handelt in crypto naar crypto-transacties en geen fiat-uitwisseling heeft. Als zodanig kan of is er nooit een fiatvaluta op het netwerk witgewassen.

Over hoe de beurs transparantie handhaaft, worden alle transacties openbaar gemaakt, waardoor ze traceerbaar zijn. De ironie van de situatie is volgens de CEO dat de Wall Street Journal deze openbare informatie gebruikte om zijn onderzoek te starten, en toch het cryptobureau beschuldigde van gebrek aan transparantie..

Hij bestreed ook claims van illegale activiteiten en verklaarde: “ShapeShift is altijd voorstander geweest van het naleven van de wetten van de rechtsgebieden waarin het actief is, ook al zijn veel van deze wetten onduidelijk, steeds veranderend, tegenstrijdig en in sommige gevallen niet effectief.”

De chief legal officer van het bedrijf, Veronica McGregor, vertelde WSJ dat ShapeShift inderdaad de lijst met verdachte accounts had ontvangen waarop door het onderzoek werd gezinspeeld, en zei dat het bedrijf ze van de uitwisseling had verbannen..

De CEO van ShapeShift en Ron Paul.

ShapeShift CEO, Erik Voorhees (links), met gepensioneerde politicus Ron Paul (rechts).

Dat gezegd hebbende, heeft ShapeShift aangekondigd dat het zijn modus operandi zal veranderen te midden van de beschuldigingen van het witwassen van geld, en probeert momenteel een nieuw uitwisselingssysteem te pionieren dat voor meer transparantie zal zorgen..

Cybercriminelen gebruiken Tumbler-services en misbruiken uitwisselingen om Crypto wit te wassen

Vorig jaar werd blijkbaar voor ongeveer $ 266 miljoen aan cryptovaluta witgewassen. De cijfers van 2018 zijn echter veel hoger met $ 761 miljoen, en dit is exclusief transacties die zijn gedaan met moeilijker te volgen cryptocurrencies zoals Dash, Zcash en Monero..

Volgens Dave Jevans, CEO van CipherTrace, een cryptocurrency-bedrijf dat gespecialiseerd is in het traceren van cryptovaluta en het uitvoeren van geavanceerde forensische onderzoeken, is verantwoordelijk voor de sterke toename van cybercriminaliteit waarbij cryptovaluta is betrokken. Tumbler-services voor cryptocurrency nemen digitale valuta’s uit een breed scala aan bronnen en mengen ze samen in een gecombineerde pool.

De munten worden vervolgens versleuteld en opnieuw verdeeld in verschillende pools op de blockchain, waardoor ze onvindbaar worden. De services wissen effectief de link tussen de contribuanten en ontvangers. Dergelijke diensten werken naar verluidt met behulp van complexe formules die zijn geschreven door zeer bekwame experts in het gebied, waarvan sommigen waarschijnlijk een doctoraat hebben.

In het geval van ShapeShift zei Dave dat, hoewel dergelijke uitwisselingen legitieme diensten bieden, ze kunnen worden misbruikt door kwaadwillende actoren om de oorsprong van frauduleus verworven fondsen te verbergen. Dit komt omdat klanten dergelijke diensten anoniem kunnen gebruiken en valutaschommelingen kunnen ondernemen om tussen cryptocurrencies te schakelen. Dit maakt de digitale munten onvindbaar.

In één geval dat werd geïllustreerd door het WSJ-onderzoek, verzamelde een online bedrijf genaamd Starscape Capital op frauduleuze wijze $ 2 miljoen van investeerders, met de belofte van buitensporig hoge opbrengsten. Beleggers waren blijkbaar verplicht om betalingen in Ethereum te verzenden. De website die aan het project was gekoppeld, ging echter offline, waardoor de achterban in het ongewisse bleef.

Volgens het onderzoek werden munten van de onderneming al snel via verschillende streams naar twee crypto-uitwisselingen gesluisd. ShapeShift was een van hen. De andere was KuCoin, een beurs gevestigd in Hong Kong. Ongeveer $ 517.000 aan Ethereum werd naar verluidt naar ShapeShift gestuurd en omgezet in de Monero-privacymunt, waarna het pad koud werd.

Van daaruit konden de munten worden ingewisseld voor bitcoin of fiat zonder een spoor van hun oorsprong. En dus is tot op heden geen van de oprichters van Starscape ooit geïdentificeerd.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me