David Sønstebø, medeoprichter van IOTA

david sonsteboBennett Garner van Coin Central kreeg onlangs de kans om David Sønstebø, een van de mede-oprichters van IOTA, te interviewen om te praten over hoe IOTA zijn Tangle in de echte wereld implementeert. Als onderdeel van het gesprek bespraken ze ook het genereren van inkomsten met gegevens, het beschermen van de privacy van gebruikers en de prioriteiten van IOTA voor 2018.

Als je meer wilt weten over IOTA, bekijk dan hier onze beginnershandleiding.

Het lange interview ging dieper in op hoe en waarom IOTA het IoT-landschap beïnvloedt. Ze spraken ook over de uitdagingen waar IoT (en IOTA) de komende jaren voor staan. Laten we zonder verder oponthoud naar David gaan …

BG: Bedankt dat je vandaag met Coin Central hebt gesproken, David.

DS: Bedankt dat je me hebt ontvangen.

BG: U heeft onlangs een partnerschap aangekondigd met de stad Taipei om identiteitskaarten voor burgers op IOTA te implementeren. Hoe is het partnerschap in Taipei tot stand gekomen? Wat is het achtergrondverhaal??

DS: De oorsprong van dit verhaal ligt in het feit dat we in contact kwamen met een groep ontwikkelaars uit Taiwan. Een van hen, Jim Huang, is een soort goeroe in Taiwan voor Java-ontwikkeling. Hij bracht ons in contact met een groep die hij mede-oprichtte, bekend als BiiLabs, een Taiwanese startup die zich richt op gedistribueerde grootboektechnologie en specifiek IOTA.

Na wat heen en weer gediscussieerd te hebben, hebben we een van onze kernontwikkelaars gestuurd, Lewis Freiberg, omhoog van Australië naar Taiwan. Terwijl hij daar was, ontmoette hij veel van de ontwikkelingsgemeenschap. Hij had ook een ontmoeting met het ministerie van IT in Taipei.iota Taipei

Vanaf daar ging de bal aan het rollen. Sommige universiteiten raakten erbij betrokken en raakten enthousiast over het gebruik van IOTA voor het beveiligen van gegevens en geautomatiseerde betalingen.

Taiwan, dat bekend staat als de hoofdstad van de halfgeleiders, is natuurlijk logisch dat Taipei een van de toonaangevende slimme steden wil zijn. Dat leidde tot een dialoog met het stadsbestuur, en dat is in wezen het oorsprongsverhaal van deze samenwerking.

BG: Ik weet zeker dat dit een project in een vroeg stadium is, maar kun je meer informatie geven over wat je daadwerkelijk gaat implementeren in Taipei??

DS: Tuurlijk. Ten eerste zou ik dit geen proefproject of proof of concept willen noemen. Dit is legitiem en het is bedoeld om productieklaar te worden. We beginnen natuurlijk met een minimaal haalbaar prototype en een iteratieve benadering, maar het doel is om IOTA vast te stellen als de de facto standaard voor Taipei City.

Alle details van de TangleID-implementatie zijn nog in de lucht. Het idee is echter om gedistribueerd grootboek te gebruiken voor onveranderlijke identiteit. Dit zouden identiteitskaarten voor mensen zijn, maar we zijn ook geïnteresseerd in de identiteit van dingen. We richten ons op het creëren van een identiteit van dingen-laag op IOTA voor vrijwel alle apparaten ter wereld, uiteindelijk.

Elk apparaat heeft een unieke identificatie. Het heeft de mogelijkheid om autonome attesten te doen en dat vereist een identiteitsprotocol dat notoir moeilijk te creëren is. Dat zijn de dingen die we hier willen ontdekken voor de burger, maar ook voor de apparaten zelf. Autonome voertuigen, ze moeten hun eigen identiteit en hun eigen attributen hebben. Antwoorden op vragen zoals hoeveel het kost om met dit autonome voertuig van locatie naar locatie te rijden, hoe lang het duurt voor de reis en andere vlootbeheeractiviteiten.

autonome voertuigen

BG: Een van de toepassingen die u eerder noemde, is het voorkomen van kiezersfraude. Kunt u ons daar meer over vertellen en over eventuele andere toepassingen die u ziet??

DS: Als je veronderstelt dat elke burger zijn eigen identiteit heeft met dit TangleID-protocol, zijn ze samengebonden op het gedistribueerde grootboek, wat natuurlijk onveranderlijk is. U heeft die gegevensintegriteit verzekerd. Vervolgens kunt u een stem uitbrengen en kan niemand die stem in een database hacken en wijzigen en deze in iets anders veranderen. Dat is de kracht van het gedistribueerde grootboek als het gaat om verkiezingsinfrastructuur.

Dit is wat ik me voorstel, en het hangt ook sterk af van wat de stad Taipei denkt. Ze moeten bedenken hoe actief hun stem zal zijn als hun burgers stemmen over verschillende kwesties.

Het mooie is het feit dat IOTA geen vergoedingen of transacties heeft en geen schaalbaarheidsbeperking heeft, wat betekent dat je miljoenen mensen heel gemakkelijk kunt laten stemmen. Stel je een scenario voor in de toekomst waarin een stad een slimme infrastructuur heeft en mensen kunnen stemmen over zaken die zo breed zijn als hoe het verkeer vandaag zou moeten werken. Het zou een naadloos proces kunnen zijn dat op dit moment een futuristisch idee lijkt, maar binnen drie jaar werkelijkheid zou kunnen worden.

BG: Identity of Things is een belangrijke grens van blockchain- en gedistribueerde grootboektechnologie. Met welke uitdagingen heb je te maken gehad terwijl je probeerde IDoT op IOTA te implementeren?

DS: We zijn sinds 2014 aan het sleutelen aan identiteit op de blockchain en identiteit op gedistribueerde grootboeken. Sindsdien hebben we verschillende prototypes en proof of concepts gemaakt.

In 2015 werd identiteit op de blockchain het hotste onderwerp. Iedereen probeerde het te doen, maar niemand slaagde erin. Er waren verschillende initiatieven, zoals uPort. We hebben toen samen met veel grote bedrijven opgericht om het Gedecentraliseerde identiteitsstichting wat een andere poging was om een ​​gedecentraliseerde identiteit te creëren, maar naar mijn mening lijken ze het IoT-aspect niet serieus te nemen. Iedereen worstelt nog steeds met het menselijke aspect dat natuurlijk heel belangrijk is.

Als je aan het rijk denkt, zijn er meer verbonden apparaten dan er verbonden mensen zijn. Deze apparaten nemen hun eigen beslissingen en hebben hun eigen unieke eigenschappen.

Zaken als de levensverwachting, hoeveel rekenkracht ze hebben en of het anderen die kracht kan laten gebruiken wanneer ze het niet gebruiken. Hoeveel opslagruimte heeft het, hoeveel bandbreedte heeft het nodig? Al deze dingen zijn nodig en daarvoor is een identiteitsprotocol vereist.

Het gaat ook om beveiliging, want niets is enger dan de gedachte dat het internet van dingen niet goed is beveiligd. Een hacker zou met het verkeer kunnen rotzooien en ongelukken kunnen veroorzaken, de watervoorziening kunnen aantasten en vele andere enge scenario’s. Dit is een ander geval waarvoor we een identiteitsprotocol nodig hebben zodat we de apparaten kunnen indexeren en we apparaten in quarantaine kunnen plaatsen die niet handelen volgens hun natuurlijke eigenschappen. Ik zie de identiteit van dingen als het belangrijkste om IoT te laten werken, maar ook om veilig te zijn.

BG: De samenwerking met Taipei City is niet je eerste project in Taipei. Vertel ons meer over het Airbox-project en de lessen die u leert terwijl u IOTA in de echte wereld integreert.

DS: Het gaat allemaal terug op het feit dat IOTA geen transactiekosten heeft. U kunt het gebruiken als een datatransmissieprotocol om de gegevensintegriteit gratis te krijgen en het versnelt en versterkt de beveiliging van het netwerk.

Als het om steden gaat, is vervuiling een van de grootste obstakels. In grote steden doodt vervuiling meer mensen dan sigaretten. Dat geeft u de omvang van hoe groot het probleem is. Het hebben van sensoren die een breed scala aan verschillende vervuilende stoffen oppikken, is een goede manier om het vervuilingsniveau van een stad bij te houden.

Als je een gewone database hebt gebruikt, is het mogelijk dat een hacker binnenkomt en met de gegevens knoeit. Met IOTA zou je dat niet kunnen doen. Zodra de gegevens in het grootboek zijn geplaatst, zijn ze permanent. Je kunt het niet verwijderen, je kunt het niet wijzigen. Niemand kan het misbruiken of erover liegen.

Wat we leren, is dat deze gegevens die worden verzameld, ook kunnen worden verkocht. U bent wellicht op de hoogte van het IOTA-datamarktplaatsproject dat we hebben. U kunt zoveel leren van elke implementatie en vervolgens kunt u die gegevens meenemen en verkopen aan andere steden, zodat zij kunnen repliceren wat u heeft gedaan en veel tijd kunnen besparen bij de voortgang van hetzelfde project.

BG: McKinsey schat dat 99% van de gegevens ongebruikt blijft. Hoe lost de datamarktplaats van IOTA de uitdaging op om de toegang tot gegevens te democratiseren en toch geld te verdienen met die gegevens??

DS: De datamarktplaats is een idee dat we al sinds 2014 hebben. Destijds gebruikten we nog reguliere blockchains, dus dat was onmogelijk vanwege transactiekosten en beperkingen. In 2015 zijn we met verschillende corporates in gesprek gegaan over dit idee. Het idee zelf was niet zo nieuw, want er zijn al een tijdje veel mensen die datamarkten overwegen. We waren de eersten die daadwerkelijk een gedistribueerd grootboek gebruikten om het met grote deelnemers te doen.

Het hele idee is dat al deze verschillende bedrijven en gemeenten tegenwoordig over meer gegevens beschikken dan we ons kunnen voorstellen, en er wordt niet naar gehandeld. Het kan een of twee keer door een persoon worden uitgevoerd, maar dan wordt het vergeten, ook al is het nog steeds een zeer waardevolle hulpbron. Dat is het unieke van data. Het is een oneindig bruikbare bron. Het is anders dan alle andere bronnen die worden gebruikt en vervolgens in waarde afnemen.

Het probleem is dat deze entiteiten weten dat de gegevens waarop ze zitten waardevol zijn, maar dat ze deze niet kunnen verhandelen, vooral niet in realtime. Als ze het in realtime zouden verhandelen, zouden ze opnieuw problemen met transactiekosten krijgen. U heeft ook een gedistribueerd grootboek nodig om de gegevens te beveiligen, omdat u anders geen idee heeft of de gegevens die u heeft ontvangen, zijn gewijzigd bij de overdracht van de oorsprong naar de bestemming.

data lake jota

Dat zijn twee dingen die het IOTA-protocol oplost. Omdat er geen transactiekosten zijn, kunnen we een individu in staat stellen om sensorgegevens te kopen voor een fractie van een cent per byte aan gegevens in realtime in wat bekend staat als een betalingsstroom. We geloven dat dit de sleutel is om deze ‘gegevenssilo’s’ te ontgrendelen en al die ongebruikte gegevens te laten stromen naar een zogenaamd ‘datameer’ waar alle gegevens worden verzameld in een gedeelde pool waartoe iedereen toegang heeft.

We zien veel interesse van verschillende deelnemers waarmee we dit doen. We gaan later meer aankondigen, omdat we elke dag worden benaderd door verschillende bedrijven die het idee krijgen om toegang te krijgen tot gegevens waarmee inkomsten worden gegenereerd en deze te delen, en die deel willen uitmaken van het verder verkennen ervan.

Ik had een citaat: “Data wil gratis zijn, maar niet gratis.” De gedachte daarachter is dat gegevens een aangeboren aard hebben die ze willen verspreiden. We hebben dit door de hele geschiedenis heen gezien met mensen die hun kennis opschreven en delen, terwijl anderen het kopiëren en zelf verspreiden. Uiteraard werken data ook synergetisch met andere data en vind je verbanden en kun je daaruit extra informatie halen.

Hoewel het zich wil verspreiden, wil het niet per se gratis verspreiden. Je moet nog steeds betalen voor de hardware om de gegevens te krijgen, zoals de sensoren die vervuiling monitoren. Iemand moet ze maken en inzetten en beheren, wat allemaal geld kost. Daarom zijn deze bedrijven niet bereid om de gegevens gratis te laten stromen. Dat is wat het IOTA-protocol oplost door hen in staat te stellen gegevens van elke individuele sensor in realtime op een zeer gedetailleerd niveau te verkopen.

data olie jota

Als we tegenwoordig big data gebruiken, nemen we een enorme hoeveelheid gegevens, in dit geval een maand aan gegevens. We hebben het door verschillende machine learning-algoritmen geleid die het analyseren en de informatie uitvoeren die als kennis moet worden toegepast. In dat scenario moet je een hele maand wachten om die dataset te krijgen voordat je eraan kunt gaan werken.

Wat IOTA uniek doet, is dat we, omdat we geen schaalbaarheidsbeperking of transactiekosten hebben, realtime informatiestromen kunnen inschakelen. U hoeft niet een bepaalde tijd te wachten om uw gegevens te verzamelen en de verschuldigde betaling te berekenen. Het is gewoon een pure stroom gegevens en een pure stroom van betalingen voor die gegevens. Dat is de visie die de markt heeft aangewakkerd en we zien veel interesse van degenen die al deelnemen en ook van nieuwe entiteiten.

BG: In het tijdperk van gebruikersgegevens en slimme apparaten is de privacy van gebruikers een grote zorg, nu bedrijven meer persoonlijke informatie over ons te weten komen. De Europese Unie heeft onlangs een algemene verordening gegevensbescherming gepubliceerd die bepaalt hoe bedrijven ook gegevens kunnen bewaren. Hoe benadert IOTA privacy??

DS: Als het om gegevensprivacy gaat, gaat het terug naar wat ik in het begin zei. Als IoT niet is beveiligd, hebben we een zooitje in handen met alles waartoe ze toegang hebben. U wilt niet het scenario waarin een hacker de instellingen op uw medische apparaten kan wijzigen. In het ergste geval kan een dergelijke situatie tot dodelijke afloop leiden.

Tegelijkertijd moet u er rekening mee houden dat de gegevens privé moeten zijn. U wilt niet dat de gegevens volledig vrij kunnen stromen. De kosten die u betaalt om toegang te krijgen tot die gegevens, houden deze selectief privé. U moet akkoord gaan om te betalen voor de gegevens en de mensen die de gegevens hebben, moeten ermee instemmen om deze aan u te verkopen.

Onze filosofie is dat als het gaat om persoonlijke of bedrijfsgegevens, toegangsbeheer de sleutel wordt. We hebben deze module bovenop IOTA die gemaskeerde geverifieerde berichtenuitwisseling wordt genoemd. Je kunt het zien als een radio die de juiste frequentie moet hebben. Ook al worden er constant radiogolven over de hele wereld uitgezonden, je moet de juiste frequentie hebben om te kunnen luisteren. Je hebt de exacte privésleutel nodig om toegang te krijgen tot de datastroom. We willen gebruikers volledige controle geven over hun eigen gegevens.

We hebben een werkgroep, momenteel naam in behandeling, waar dit een van onze grootste aandachtspunten is.

In termen van privacy zijn gezondheidszorg en medische gegevens een van de plaatsen waar u niet wilt dat iedereen toegang heeft. We hebben veel tijd aan dit onderwerp besteed met medewerkers over de hele wereld, inclusief officiële medische en onderzoeksinstanties. We werken actief aan een combinatie van het identiteitsprobleem, het probleem van toegangsbeheer en tot slot het probleem van het genereren van inkomsten.

Als ik wearables heb en ik wil deze gegevens verkopen, zou ik dat moeten kunnen, omdat veel van deze gegevens waardevol zijn. Als u een miljoen mensen in een medische situatie heeft en u beschikt over de gegevens van hen, kan dat leiden tot nieuwe onthullingen over hoe ziekten zich ontwikkelen. De gegevens zijn waardevol, maar het is cruciaal dat mensen er controle over hebben.

Dat is wat de AVG (de nieuwe regelgeving van de Europese Unie) is alles over. Het afdwingen van persoonsgegevens in eigendom heeft veel gevolgen. U heeft de mogelijkheid om te besluiten uw gegevens te verwijderen, wat in de toekomst problemen zou kunnen opleveren met verzekeringsclaims die afhankelijk zijn van gegevens uit het verleden.

Er zijn nog veel problemen op te lossen en daarom neemt Stichting IOTA een proactieve houding aan. We willen deel uitmaken van de discussie en zo goed mogelijk assisteren vanuit technologisch oogpunt, maar ook vanuit leiderschapsperspectief. We willen niet alleen passief zijn, we willen in de echte wereld zijn.

BG: Je hebt in het verleden al gezegd dat IOTA graag betrokken zou willen zijn bij het gesprek over het maken van nieuwe regelgeving. Welke soorten privacyregels zou je graag willen zien?

DS: Bij IOTA verwelkomen we regelgeving in de zin dat we geloven dat deze ruimte momenteel volledig uit de hand loopt. We verwelkomen de regelgeving, maar beleidsmakers weten niet genoeg van gedistribueerde grootboektechnologie om de regelgeving te maken. Daarom is het zo belangrijk voor IOTA om ons te positioneren waar onze stem wordt gehoord en we invloed hebben op de beleidsmakers, zodat de regelgeving past bij de technologie en wat ermee mogelijk is..

Als het gaat om gegevensprivacy in het algemeen, ben ik een beetje ambivalent. Enerzijds wilt u privégegevens koste wat het kost beschermen. U wilt zoveel mogelijk privacy. Aan de andere kant is het zo waardevol om deze gegevens te delen.

Mijn perspectief is dat ik wil dat ik mijn eigen data kan verkopen, dat ik kan besluiten mijn eigen data te openen. De gemiddelde persoon die eraan denkt dat iemand anders zijn zoekgeschiedenis kent, zou erg overstuur zijn, maar toch weer gaan zoeken. Iemand de keuze geven om zijn eigen gegevens vrijwillig vrij te geven, is een absolute minimumvereiste.

Ik wil ook dat mensen nadenken over het feit dat uw gegevens hoogstwaarschijnlijk niet zo interessant zijn, maar dat ze zeer waardevol kunnen zijn wanneer ze worden samengevoegd met andere gegevens. Er zullen patronen zijn die kunnen leiden tot nieuwe medicijnen of behandelingen, of zelfs nieuwe manieren om geld te besparen. Je zou zoveel over de mensheid als geheel kunnen leren.

De manier om het te reguleren is door niet te streng te zijn, maar door heel streng te zijn voor degenen die tegenwoordig een monopolie op data hebben, zoals Google en andere online conglomeraten. Ze zouden de gegevens moeten teruggeven aan hun klanten en ervoor kiezen om deze rechtstreeks bij hen te kopen als de klant ervoor kiest. Je zou kunnen argumenteren dat Facebook dat doet wanneer je je aanmeldt. Als u de algemene voorwaarden leest, staat daarin dat u de rechten weggeeft op alle gegevens die u uit uw account genereert. Ik heb liever een scenario waarin ik een kleine vergoeding per minuut Facebook-gebruik betaal, maar mijn eigen gegevens bewaar en beschikbaar heb om aan hen terug te verkopen als ik dat wil. Mensen melden zich gewoon aan, ze denken niet na over wat er gebeurt op de websites die ze gebruiken.

We hebben dit gezien bij de Amerikaanse verkiezingen, we hebben het gezien bij de Brexit. Advertentie-inkomsten bepalen de website en de advertenties die mensen zien, zijn afkomstig van algoritmen van hun gegevens. Als ik een Bernie Sanders-supporter ben, zal ik Bernie Sanders-materiaal zien. De rest wordt eruit gefilterd.

Dat is een van de problemen met de manier waarop er tegenwoordig met gegevens wordt omgegaan. Het wordt beheerd door één entiteit die zo veel mogelijk geld wil. Ik geloof echt dat als we gegevens teruggeven aan het individu, dit het landschap zou helpen veranderen, wat absoluut noodzakelijk is in een tijd waarin de meeste mensen hun nieuws en informatie van Facebook krijgen in plaats van bronnen voor het controleren van feiten..

Qua regelgeving zou ik graag meer regelgeving zien over de geldigheid van data. Tegenwoordig kan ik alles wat ik wil online posten zonder u naar mijn bronnen te hoeven linken. GDPR is een beetje anders, maar in de volgende fase moet je bewijzen wat je zegt door een back-up te maken met feitelijke gegevens in plaats van een echokamer voor jezelf te creëren.

BG: In het verleden heeft IOTA partnerschappen genoemd om IoT-hardware te ontwikkelen die compatibel is met trinary. Heeft die ontwikkeling vooruitgang laten zien? Meer in het algemeen verwacht u dat de meeste IoT-apparaten in de toekomst trinary zullen implementeren?

DS: Mensen raken in de war over de afhankelijkheid van trinary. IoT-apparaten die geen trinary hebben, kunnen nog steeds IOTA gebruiken. We hebben dit gedemonstreerd met de ARM-processors, die u tegenwoordig in Raspberry PI’s en de meeste van uw IoT-apparaten aantreft. Ze hebben geen problemen met IOTA.

De reden dat trinary wordt gebruikt, is dat het de meest efficiënte manier is om hashing af te handelen. Voor apparaten die op batterijen werken, in het veld, is efficiëntie van het grootste belang. Dit onderdeel is volledig open voor iedereen om te gebruiken en u kunt het in FBGA’s implementeren of er uw eigen ASIC mee maken.

Ik denk niet dat trinary het in het algemeen zal overnemen van binair in IoT. Ik denk dat er altijd binaire systemen zullen zijn, omdat ze tegenwoordig de overheersende kracht zijn. Als het gaat om extreme energieproblemen of apparaten met een tekort aan apparaten die een optimaal energieverbruik vereisen, dan denk ik dat trinary het zal overnemen, evenals voor bepaalde use-cases, zoals machine learning, waar ternaire gewichten efficiënter zijn dan binaire gewichten. Het is niet zo dat we de berekening voor altijd willen veranderen, dat is niet het doel. Het is erg use-case en domeinspecifiek.

arm chip

De component die iedereen in verwarring brengt, is de trinaire component is iets dat u op een binaire chip kunt opnemen. De rest van de chip kan een gewone ARM Cortex-processor zijn en je voegt gewoon een klein onderdeel toe dat je niet eens kunt zien met het menselijk oog. Het voegt geen kosten toe aan het proces van het maken van de chip. Het idee is simpelweg dat wanneer deze apparaten de software van gedistribueerde grootboeken beginnen te accommoderen, je de realiteit kunt zien waarbij elk apparaat duizenden transacties per seconde kan doen op het grootboek zelf..

Het trinaire en binaire debat is eigenlijk een rode haring. Als je hetzelfde zou doen met binair, zou je nog steeds een nieuw onderdeel moeten maken dat is toegewijd aan het hashen van binair. We stellen niets nieuws voor, we stellen alleen dat de hardware rekening moet houden met het gedistribueerde grootboek. Het maakt niet uit of het binair of trinair is, u kunt elke gewenste radix gebruiken.

Aan het eind van de dag streven we er alleen naar om te accepteren dat de gedistribueerde grootboeken services bieden zoals gegevensintegriteit en betalingen, en om een ​​applicatiespecifiek geïntegreerd circuit op de processor te maken dat voor dat specifieke deel zorgt. Het zou de IoT-apparaten op het veld helpen om veel energie te verbruiken. Hardware past zich altijd aan software aan. We zien het terug in onze mobiele telefoons en gebruikersinterfaces naarmate ze geavanceerder worden, het onderliggende systeem moet geavanceerder worden. Het moet de groei opvangen met geïntegreerde GPU en alle processen die nodig zijn. Dat is altijd het geval geweest, dus het zou voor niemand een verrassing moeten zijn dat hardware samen met software evolueert.

BG: Wat zijn je prioriteiten voor IOTA in 2018?

DS: In 2018 hebben we twee hoofddoelen.

De eerste is om de IOTA Foundation, een non-profit in Duitsland, volledig gestructureerd te krijgen. Wanneer u van een kleine operatie naar een grote operatie gaat, hebben we meer dan 60 mensen aan boord. We hebben meer structuur en meer procedures nodig. We hebben meer tools nodig om iedereen op dezelfde pagina te brengen, efficiënter te zijn en hun mogelijkheden te maximaliseren.

Dat is een sterke focus, omdat we van plan zijn om het komende jaar 50-100 mensen extra aan te nemen. Dat betekent dat we een grote organisatie zijn en dat we de meeste van onze medewerkers op afstand bedienen. We willen de beste mensen ter wereld, wat betekent dat we moeten accepteren dat de beste persoon om een ​​compiler te maken in Alaska woont en de beste persoon voor het geïntegreerde circuit in Taiwan..

We moeten die mensen kunnen laten samenwerken, zelfs als ze er niet zijn. De structuur rond de stichting omvat ook juridische, compliance, boekhouding, de saaie processen die moeten worden verzorgd. Daar bouwen we al op om de eerste volwassen fundering te creëren in de gedistribueerde grootboekruimte. Het lijkt meer op LINUX dan op een cryptoproject.

iota stichting

Het tweede ding zou de technologie zelf zijn. Om het te evolueren van het stadium dat het nu is naar een protocol dat gereed is voor productie en standaardisatie dat wereldwijd wordt gebruikt. Daarom doen we deze projecten met bekende bedrijven en gemeenten om die beweging te stimuleren en onze ontwikkelaars en onze eigen ideeën verder te stimuleren. Als je met de echte wereld te maken hebt, zijn de vereisten erbij. Je kunt niet zomaar een experimenteel, kaal prototype gebruiken. U moet deze echte, grootschalige systemen waarmaken. Dat legt een goede druk en motivatie op het team.

Ik kan ook de drie grafische gebruikersinterface (GUI) -portefeuilles noemen die eraan komen en die heel eenvoudig te gebruiken en modern en elegant zijn.

We hebben ook contact met alle grote beurzen en ontwikkelen een module bovenop IOTA die “Hub” wordt genoemd en die zorgt voor al het input / outputbeheer voor de beurzen. Het grootste obstakel voor IOTA om op een beurs te vermelden, is simpelweg het feit dat het zo uniek is dat de ontwikkelaars van de beurzen het handmatig moeten implementeren. Daar werken we aan, zodat u de uitwisselingen op een ‘plug-and-play’-manier kunt gebruiken.

Het laatste dat ik in 2018 wil zeggen, is de ontwikkeling van ecosystemen. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe fantastisch de basis of de technologie is, je hebt de ontwikkelaars en het ecosysteem nodig. Dit is open-source, je moet die mensen voor je winnen. De mensen die het echt pushen.

We hebben dit ecosysteemfonds dat voor iedereen tientallen miljoenen dollars waard is om een ​​project voor te stellen en een subsidie ​​te krijgen. We doen er alles aan om het voor ontwikkelaars zo gemakkelijk mogelijk te maken om het ecosysteem te betreden. Uiteindelijk is dat de reden waarom LINUX populair is. Ze wisten destijds de ontwikkelingsgemeenschap voor zich te winnen. Dat leidde tot alles, van Android tot backends van uitwisselingen, enz.

BG: Hoe ziet de gemiddelde dag eruit als werken bij IOTA? En wat doe je als je niet aan het werk bent? Gewoon proberen een idee te krijgen van de mensen achter IOTA, en hoe hun leven eruit ziet.

DS: Als oprichter word ik ‘s ochtends wakker en check mijn telefoon om alle e-mails en Slack-kanalen te doorlopen als er dringende berichten zijn. Ik neem een ​​douche terwijl ik nog aan mijn telefoon geplakt zit. Dan begint de dag pas echt als ik door het kantoor loop en aan de meest directe taken begin, meestal meer e-mails om er zeker van te zijn dat we geen communicatie van externe bronnen missen. Het zijn processen van het beheertype. Zoals ik al eerder zei, hebben we een zeer gedistribueerd team, dus de meeste van onze communicatie met het team verloopt via Slack en videochats.

In termen van de dag van een kernontwikkelaar is hun dag vergelijkbaar in die zin dat ze ‘s ochtends opstaan ​​en direct aan het werk zijn op hun mobiele apparaten. In deze huidige fase bevinden we ons nog in de fase van groei en het implementeren van de processen. Iedereen werkt op 200% niveau. De meeste mensen beginnen ‘s ochtends vroeg en werken de hele nacht door. Het is een normale dag voor kernontwikkelaars in IOTA.

Er is ook veel reizen, wat ook een gedoe is. Je moet de reis organiseren, wat een vermoeiend proces is.

Het is leuk om aan IOTA te werken omdat we de voortgang zien en dat maakt het ook leuk. De feitelijke dagelijkse stappen zijn erg arbeidsintensief in de zin dat het veel stress en dingen is om te doen. Je hebt altijd het gevoel dat je een enorme achterstand hebt, terwijl je dat in werkelijkheid ook echt doet. Het is niet alleen een gevoel. Daarom nemen we zoveel nieuwe mensen aan.

Het is echter leuk, en we hebben een erg goede sfeer binnen de IOTA Foundation. Iedereen is vrienden en er is geen interne politiek of drama zoals je in veel van deze andere cryptoprojecten ziet. Ik zou zeggen dat het een leuke plek is, maar het is ook een zeer veeleisende plek in de zin dat we veel te doen hebben en altijd het gevoel hebben dat we er niet veel tijd voor hebben. We willen altijd op het randje staan.

Wat ik voor de lol doe, denk ik dat ik de afgelopen drie jaar geen vrije dag heb gehad. Als mijn nichtjes op bezoek komen, dan maak ik natuurlijk tijd voor ze. We hebben eerder deze winter samen sneeuwpoppen gebouwd. Dat is leuk, maar ik heb geen routine of hobby. De enige hobby die ik heb, is naar muziek luisteren terwijl ik aan het werk ben. Dat is waarschijnlijk het dichtst bij mijn hobby.

Ik oefen; Ik heb dat weer opgepikt. Ik heb het gewoon voor mijn eigen geestelijke gezondheid moeten doen. Ik heb vroeger veel geoefend, maar vanwege de baan kostte het al mijn tijd. Dat eist echt je brein. Je raakt veel gemakkelijker vermoeid en verliest je mentale helderheid. Ik zou sporten niet leuk noemen, maar het is in ieder geval iets recreatiefs. Ik heb eerder veel krachttraining gedaan, maar ik realiseerde me dat dat zinloos is omdat het je efficiëntie vermindert. Elke keer dat je je spier beweegt, is hij explosiever en verbruikt hij dus veel meer energie. Ik hef momenteel gewichten, maar ik doe meer cardio- en intensieve trainingen.

BG: Zijn er aankomende releases of partnerschappen die je wilt plagen? Iets over “Q” misschien? Ik weet dat de gemeenschap geïnteresseerd zou zijn …

DS: Bij IOTA houden we niet van teveel plagen. We hebben geplaagd met ‘Q’ omdat het een leuk, intern iets is in de community. Wat ik kan zeggen is dat er veel op komst is in termen van partnerschappen, in termen van allianties, in termen van nieuwe modules en natuurlijk de uitwisselingen waar mensen op wachten en de GUI-portefeuilles. Dit alles komt eraan en veel ervan zal binnenkort beginnen, maar ik kan niet in details treden.

BG: Ik wil respect hebben voor je tijd, dus ik sluit het hier af. Al het andere dat u onze lezers wilt vertellen?

DS: Ik heet iedereen welkom om IOTA zelf te testen. Er wordt veel verkeerde informatie verspreid over IOTA, dus iedereen die in technologie of crypto in het algemeen geïnteresseerd is, moet het zelf testen. Word lid van de community en zie hoe behulpzaam en vriendelijk de mensen zijn. Als u problemen heeft, is er altijd iemand die u kan helpen. Word gewoon lid van de community en u zult plezier hebben en veel nieuwe dingen leren. Er wachten ook tientallen miljoenen dollars op u als u geïnteresseerd bent in het maken van een project. Dat is de boodschap die ik mensen wil overbrengen. Raak betrokken.

Gevolgtrekking

Een grote dank aan David om bij ons te komen zitten en zo’n gedetailleerd interview te geven!

Kijk het komende jaar of er meer IOTA-projecten op grote schaal in de echte wereld worden geïmplementeerd. Zoals David al zei, zal dit IOTA als platform stressen en nieuwe soorten druk uitoefenen op het IOTA-team. Het is een opwindende tijd om de reis van IOTA te volgen.