In 2018 betreden Crypto Hedge Funds water
Het vlaggenschip van Crypto, Bitcoin, is dit jaar langzaam aan het zinken, waardoor de rest van de markt met zich meebrengt, en in plaats van ermee ten onder te gaan, springen cryptocurrency-hedgefondsen in de lift.
Sinds het begin van het jaar hebben 9 van dergelijke hedgefondsen hun activiteiten volledig gestaakt, Bloomberg rapporten. Veel van deze zijn gecreëerd tijdens de marktboom van vorig jaar, waardoor 167 nieuw geld in de kudde kwam. Deze overvloeiing van nieuw bloed werd toegevoegd aan de 39 fondsen die in de periode 2011-2016 werden gecreëerd, tot in totaal tot meer dan 200 actieve cryptocurrency hedgefondsen die naar schatting $ 3,5 – 5 miljard aan activa beheren.
Daarentegen zijn er tot dusverre in 2018 slechts 20 fondsen opgericht, waardoor de sector op schema ligt om tegen het einde van het jaar ongeveer 120 nieuwe fondsen te produceren. Gezien de 9 die dit jaar tot nu toe al in het stof hebben gebeten, zou de uiteindelijke telling heel goed veel minder kunnen zijn.
Van degenen die hun deuren hebben gesloten, deden bepaalde fondsen dat zonder zelfs maar een verklaring voor hun investeerders. Crowd Crypto Fund heeft bijvoorbeeld zijn website verwijderd en elk spoor van zijn sociale media-activiteit gewist. Anderen zijn wat openhartiger geweest tegenover een mislukking. Alpha Protocol, een gedecentraliseerd hedgefonds dat onlangs een ICO heeft gelanceerd, zijn symbolische verkoop heeft geschrapt en alle opbrengsten terug heeft gegeven aan zijn deelnemers:
“Gezien de potentiële regelgevings- en marktrisico’s, heeft AlphaProtocol besloten dat de beste aanpak is om de bijdragers aan de particuliere verkoop terug te betalen. Omdat het ALP-token niet op een beurs werd vermeld, kunnen de bijdragers alle uitgegeven ALP-tokens retourneren voor een volledige terugbetaling. Het teruggaveproces is afgerond op 31-3-2018. “
In dezelfde geest heeft Polychain Capital, misschien wel het grootste fonds in zijn soort met naar schatting $ 250 mln aan beheerde activa, ervan afgezien om met een IPO naar de beurs te gaan in Canada. Het bedrijf was van plan om een aanvraag in te dienen voor een plek op de Canadese beurs, maar toen de markt eind januari verslechterde, kondigde CEO Olaf Carlson-Wee aan dat de organisatie had besloten “niet door te gaan met de notering”.
Met een rendement tot nu toe in 2018 van -23,31% – wat in schril contrast staat met de 1,708,50% rendementen die deze fondsen gemiddeld in 2017 hadden – zijn negatieve resultaten en marktonzekerheid ongetwijfeld de drijvende kracht achter deze sluitingen. Door dezelfde marktonzekerheid zou 10% van deze fondsen tegen het einde van het jaar kapot kunnen zijn, aldus Lex Sokolin, de wereldwijde directeur van Fintech-strategie van Autonomous Research LLP. Rick Marini, een van de oprichters van Protocol Ventures, is van mening dat slechts 50 van de momenteel actieve fondsen in staat zullen zijn om tegen 2019 voldoende kapitaal bijeen te brengen om het hoofd boven water te houden..
Geld buiten bereik of gewoon verstoppertje spelen?
Zelfs nu investeerders terugdeinzen voor cryptocurrencies en hedgefondsen hun winkel sluiten, vindt kapitaal, in een of andere vorm, nog steeds zijn weg naar de crpytocurrency-ruimte. Het geld is er nog, als je weet waar je moet zoeken.
En als je een blockchain / crypto-ondernemer bent, is het geld er nog steeds als je weet naar wie je moet kijken. Het rendement is misschien lager, maar de durfkapitaalinvesteringen van 2018 liggen bijvoorbeeld nog steeds op schema om de 1 miljard dollar aan financiering van vorig jaar te evenaren of te overtreffen. Tot nu toe hebben durfkapitaalgroepen alleen al dit jaar meer dan $ 350 mln in projecten gestoken.
Een voorbeeld van zo’n project, Blockstream, een blockchain-ontwikkelingsorganisatie, $ 55 mln opgehaald in zijn Serie A-investeringsronde in februari van dit jaar, en het is niet de enige. In een Serie B trok Bitpay ook 7 cijfers aan financiering aan met een totaal van $ 40 mln aan investeringskapitaal.
Naast durfkapitaal heeft 2018 ook de grootste overname van een cryptocurrency-bedrijf tot dusver in de jonge geschiedenis van de industrie gezien. Eind februari kocht Circle Internet Financial Ltd., een door Goldman Sachs gesteund bedrijf, Poloniex Exchange voor maar liefst $ 400 mln. Sinds deze buy-out hebben andere bedrijven overwogen om dit voorbeeld te volgen, zoals de in Tokio gevestigde internetmakelaar Monex, die dat heeft gedaan gedebatteerd over de aankoop van de Japanse beurs Coincheck.
Hedgefondsen krijgen voorlopig een klap, en gezien de snelle opkomst van deze fondsen in een tijd dat het kiezen van een succesvolle investering net zo eenvoudig was als het blinddoek spelen van een pin-the-tail op de ezel, zal er waarschijnlijk meer afvallen naarmate het jaar vordert. VC-investeringen en acquisities van meerdere miljoenen dollars zoals eerder vermeld, geven echter aan dat, zelfs tijdens de neergang van de markt, institutioneel geld niet aan de zijlijn wacht om zijn huid in het spel te krijgen.
Als hedgefondsen blijven doorslaan, kunnen grote spelers in andere delen van de branche aan de slag gaan terwijl ze op zoek zijn naar mogelijkheden om thuis te rennen.