Turcoin, geadverteerd als “de nationale cryptocurrency van Turkije”, is onthuld als een Ponzi-plan van meerdere miljoenen dollars toen het in schande instortte.
Er wordt aangenomen dat ongeveer 12.000 individuele investeerders zijn getroffen. Velen hadden hun spaargeld in het project gestoken, nadat Turcoin snelle dividenden had beloofd en impliceerde dat het de steun had van de Turkse regering.
Lokale krant Posta meldde dat het moederbedrijf van Turcoin, Hipper A.Ş. nam 100 miljoen Turkse lira ($ 20,6 miljoen) van investeerders.
De gezamenlijke eigenaren – Sadun Kaya en Muhammed Satıroğlu – runden Hipper A.Ş. uit de Turkse hoofdstad Istanbul en bracht in oktober 2017 de eerste Turcoin te koop.
Maar in juni 2018 waren de beloofde rendementen uitgebleven en begonnen investeerders waarschuwingsvlaggen te heffen bij de Turkse financiële waakhond, de Capital Markets Board..
Onderzoekers van het Openbaar Ministerie van Kochaeli hebben naar verluidt de bezittingen van Kaya en Satıroğlu bevroren nadat ze de vermeende fraude hadden ontdekt.
Beiden werden op 19 juni gearresteerd en op borgtocht vrijgelaten, maar op 2 juli opnieuw gearresteerd en in afwachting van hun proces in hechtenis genomen..
Lokale krant Het Hurriyet Daily News interviewde Satıroğlu, en hij gaf zijn voormalige zakenpartner de schuld van de ineenstorting van Turcoin. Hij zei: ‘Al het geld ging naar het bedrijf van Sadun Kaya op Cyprus. Ik was maar een bemiddelaar. Ons bedrijf Hipper heeft niet eens een dollar op de bank. “
Satıroğlu beloofde toen om het geld van investeerders terug te betalen “als [de] autoriteiten mijn bankrekeningen deblokkeren.”
Hoe Turcoin miljoenen heeft verdiend
Turcoin trok wenkbrauwen op in heel Turkije met een reeks uitbundige promotie-evenementen, vaak bijgewoond door lokale beroemdheden, naast herhaalde tv-reclame. Vroege investeerders kregen bizarre luxe geschenken beloofd, zoals Mercedes- en BMW-auto’s.
De oorspronkelijke advertenties beweerden dat donateurs 16 procent winst zouden maken op hun initiële investering van 1.500 Turkse lira (TRY). Als ze genoeg andere investeerders hadden aangemeld, zouden ze een betaling van 250 TRY ontvangen.
Het was een gewaagde bewering – en verleidelijk – gezien de ernstige financiële problemen van Turkije. De gemiddelde werknemer krijgt slechts $ 455 dollar per maand betaald. De Turkse regering bevindt zich ook in een voortdurende noodtoestand na een mislukte militaire staatsgreep in juni 2016.
President Recep Erdoğan werd in juni 2018 herkozen en begon onmiddellijk duizenden werknemers in de publieke sector te ontslaan. Meer dan 160.000 mensen zijn ontslagen sinds Erdoğan de leiding nam.
Crypto in Turkije
Een lokale commentator schreef verder Twitter dat de ervaring enthousiasme voor cryptocurrency in het land had aangewakkerd: “In de publieke opinie is er een ernstig verlies van vertrouwen in binnenlandse cryptogeld-ondernemingen.”
De verwarring in Turkije is misschien niet verrassend, aangezien er herhaaldelijk politieke belangstelling is voor cryptocurrencies.
In februari 2018 stelde de Nationalistische Bewegingspartij van Turkije een ‘nationale Bitcoin’ voor in een 22 pagina’s tellende paper over het reguleren van cryptocurrencies..
Dezelfde maand vertelde vicepremier Mehmet Simse van het land Het Turkse filiaal van CNN dat de regering haar eigen door de staat gesteunde cryptocurrency wilde vrijgeven.
Centrale banken en regeringen zijn herhaaldelijk gedwongen terug te dringen tegen geruchten dat ze officiële cryptocurrencies hebben gelanceerd.
Het gebeurde onlangs ook in Hong Kong, toen de centrale bank van het land, de Hong Kong Monetary Authority (HKMA) een sterke ontkenning dat het een door de overheid gesteunde cryptocurrency had vrijgegeven ‘voor investering door het grote publiek’. Het waarschuwde investeerders dat “de HKMA nooit een dergelijk cryptoproduct heeft gelanceerd en zal lanceren.”
Met uitzicht op de skyline van Hong Kong. Door Daxis via Flickr, CC BY-ND 2.0
En toch, het water verder vertroebelen is het feit dat dezelfde centrale banken en regeringen zwaar investeren in de Blockchain-technologie die ten grondslag ligt aan cryptocurrencies..
De HKMA vertelde het bijvoorbeeld Reuters op 16 juli dat het verbinding maakte met zeven banken, waaronder Hang Seng en HSBC, om een op Blockchain gebaseerd financieel handelsplatform te lanceren.
Voor individuele investeerders is er natuurlijk geen route naar deze officiële projecten. Institutionele geldschieters zoals hedgefondsen, pensioenfondsen en cryptospecifieke fondsen met enorme hoeveelheden kapitaal kunnen allemaal profiteren. Individuen met spaargeld? Niet zo veel.
Wat Turcoin zegt
De zaak is aan de gang, en terwijl het bedrijf zich terugtrekt tegen de berg van verlammende negatieve publiciteit, heeft de Hipper A.Ş. Twitter-account, @HipperIstanbul, is niet langer beschikbaar. Haar website werd vervangen door een verklaring die luidt: “Aankondiging: de procedure is opgeschort vanwege de lopende juridische procedure.”
Een verrassende verklaring over de Turcoin-website protesteert tegen zijn onschuld door te zeggen: “We hebben de gegevens gedeeld die door de relevante autoriteiten zijn gevraagd in het kader van het onderzoek en we hebben geen toegang meer tot de portemonnee om verdere verwerking te voorkomen.”
De verklaring vervolgt en beschuldigt Turkse journalisten ervan corrupt of incompetent te zijn: “We herinneren u eraan hoe belangrijk het is om geen rekening te houden met dergelijke lichtzinnige nieuwsorganisaties in ons land waar het journalistieke beroep op zijn laatste benen staat.”
Turcoin beweert nog steeds dat het investeerders kan terugbetalen “zodra het onderzoek en de daaropvolgende gerechtelijke procedure is voltooid.”
Hipper A.Ş. is gezamenlijk eigendom van Satıroğlu en Kaya met respectievelijk 49 procent en 51 procent aandelen.
Afbeelding tegoed: Casal Partiu, CC BY-SA 2.0