Wat is de deal met Bytecoin?
Bytecoin, de originele CryptoNote-valuta die verschillende andere projecten heeft voortgebracht, met name Monero, is terug in het nieuws. Na deze week aan Binance en Poloniex te zijn toegevoegd, steeg de prijs met maar liefst 1000% op Binance voordat hij een paar minuten later weer crashte. Deze prijsstijging werd gevolgd door een bijna netwerkbrede patstelling die de portemonnee van de munt en de toegang tot opname / storting op alle platforms stopte.
Sindsdien is de prijs op zowel Poloniex als Binance in een vrije val gegaan. Handelaren en leden van de cryptogemeenschap beschouwen de opkomst en ondergang als een pump-and-dump en het niet verplaatsen of verhandelen van munten als oplichterij gepleegd door het Bytecoin-team, Binance, of beide. CoinMarketCap toont momenteel geen prijs voor de munt, onder vermelding van portemonnee-problemen en netwerkonderhoud.
Het officiële Bytecoin Twitter-account is vrijgegeven deze verklaring over de storing tijdens de crisis.
Binance, HitBTC en Poloniex hebben allemaal vergelijkbare verklaringen vrijgegeven, waarin staat dat opnames en stortingen in de wacht stonden totdat ze de netwerkproblemen hadden opgelost.
Vóór deze week bedroeg het handelsvolume van Bytecoin op de verschillende kleine beurzen waarop het beschikbaar is een schamele $ 8 miljoen. Zeer weinig van de munt is van eigenaar veranderd, wat de drukte van kopen en verkopen verklaart bij de introductie op grote beurzen. Twee dagen later was het handelsvolume van BCN gestegen tot $ 600 miljoen. Helaas voor handelaren die nog nooit van de munt hadden gehoord (hint: de meeste van hen), werden velen van hen betrapt in een van de meer flagrante pump-and-dumps die we dit jaar hebben gezien.
Zoals met bijna elke pump-and-dump, portemonnee-probleem of uitwisselingsservice-onderbreking, overspoelden boze gebruikers de uitwisselingsaankondiging met antwoorden. Verhalen over verloren geld, geschreeuw van handel met voorkennis en links naar eindeloze ondersteuningstickets met betrekking tot vastgelopen transacties waren er in overvloed van degenen die het slachtoffer werden van de vuilnisbelt. Afgewisseld met deze smeekbeden van slachtofferschap waren echter de trollen en vieringen van degenen die erin slaagden te profiteren van de pomp.
De oplossing is binnen
Ongeveer 24 uur later bracht het Bytecoin-team een update uit voor de Bytecoin-software en beweert dat alle exchanges nu de nieuwe software zouden moeten kunnen integreren om portefeuilles weer online te brengen (als je bytecoind gebruikt, download dan de nieuwe software hierZe ontkennen beschuldigingen van samenspanning met Binance en zijn van mening dat ze geen controle hebben over de prijs of handelsactiviteit op de beurs, en verontschuldigen zich bij alle gebruikers die geld hebben verloren tijdens de wilde prijsstijging.
Het team bracht een officiële recensie van het netwerkprobleem, daarbij verwijzend naar een plotselinge toestroom van mijnwerkers die verouderde software gebruiken als de oorzaak van het probleem. Dit leidde tot langere transactietijden en verergerde een fout in de consensuscode van de munt die het systeem tot een crawl bracht. Er vond geen splitsing of splitsing plaats en er ging geen geld verloren.
In de recensie benadrukt de woordvoerder van Bytecoin de belangrijkste mijlpaal die de toevoeging van BCN aan grote uitwisselingen is voor het project, bedankt gebruikers voor hun geduld en begrip, en erkent de hulp van mijnwerkers uit de Monero-gemeenschap die aanboden om mijnkracht om te leiden naar Bytecoin om helpen bij het stabiliseren van het netwerk.
Een twijfelachtige geschiedenis
Dit is niet de eerste keer dat Bytecoin zijn legitimiteit in twijfel trekt.
De begindagen van Bytecoin, die al in 2012 werden uitgebracht, zijn een mysterie en sommigen (waaronder Monero’s hoofdontwikkelaar, fluffypony) beweren het bewijs te hebben dat maar liefst 80% van het totale BCN-aanbod werd voorgemijnd door enkele tientallen onbekende personen voordat de software werd vrijgegeven voor het publiek. Fluffypony plaatste deze theorie naar de Monero-subreddit in 2015 met wat lijkt te bewijzen, of op zijn minst logische logica. De klacht heeft Bytecoin sindsdien achtervolgd, met sindsdien zeer weinig prijsactie of waarneembaar gebruik in de echte wereld.
Meer recentelijk was Bytecoin met name een van de weinige CryptoNote-munten die zijn software niet kon updaten om een beveiligingsfout te verhelpen die werd ontdekt in het CryptoNight-hash-algoritme, waardoor het mogelijk was om anoniem munten te slaan in tegenstelling tot het beperkte aanbod van Bytecoin. Ondertussen hebben Monero en andere grote CryptoNote-munten snel wijzigingen aangebracht. Sinds de openbaarmaking van de kwetsbaarheid in mei 2017, is dit probleem mogelijk verholpen door de resterende CryptoNote-munten, maar was dit niet op het moment van uitgave, waardoor de vraag ontstond of onbekende aanvallers deze munten in de tussentijd hadden kunnen misbruiken..
Heeft Bytecoin een toekomst??
Bytecoin heeft zijn hoed nog niet helemaal opgehangen. Ze hebben een routekaart, semi-actieve ontwikkeling, en het team lijkt mee te werken aan het bouwen van wat zij beweren een solide privacymunt te zijn. Nu BCN op verschillende grote beurzen staat, kunnen we Bytecoin misschien nog een dag verder zien vechten (of pompen). Als de cryptocurrency-ruimte ons tot nu toe iets heeft geleerd, is het dat handelaren, vooral nieuwe handelaren, korte herinneringen hebben en bereid zijn om zo ongeveer alles te kopen op basis van een goed geformuleerde blogpost en de belofte van licht (hoe kunstmatig ook) bij het einde van een tunnel.
Als je met BCN bezig bent of gewoon geamuseerd naar het circus kijkt, houd dan een oogje in het zeil voor toekomstige shenanigans. We zullen zeker.