Apa itu BitTorrent?

BitTorrent adalah rakan sebaya protokol perkongsian fail yang baru-baru ini melancarkan cryptocurrency baru, BTT. Rangkaian ini membolehkan anda memuat turun beberapa jenis fail dengan cepat dan percuma dari Internet. Pada masa ini, lebih daripada 170 juta orang menggunakan protokol setiap bulan.

Dalam panduan ini, kita akan membahas:

Bagaimana BitTorrent Berfungsi?

Untuk tujuan ilustrasi, sangat penting untuk memisahkan BitTorrent, protokol peer-to-peer asal, dari BTT, cryptocurrency yang dilaksanakan oleh protokol sebagai insentif wang.

BitTorrent

BitTorrent adalah protokol komunikasi peer-to-peer dalam talian untuk fail dan jenis data lain. Sama seperti blockchain, BitTorrent adalah sistem yang diedarkan tanpa entiti pusat. Inilah cara ia berfungsi.

Benih fail hos, atau dikenali sebagai torrents. Semasa mengehoskan, biji membelah torrents menjadi beberapa bahagian, sehingga anda dapat memuat turunnya dengan lebih berkesan.

Rangkaian BitTorrent

BitTorrent menerapkan rangkaian peer-to-peer seeders dan downloaders untuk perkongsian fail yang cepat dan murah. | Sumber: Wikipedia / Scott Martin

Apabila anda memuat turun fail di BitTorrent, anda akan menerima pelbagai fail dari pelbagai benih. Semasa memuat turun dan setelah selesai, anda boleh memilih untuk menjadi pilihan juga untuk membantu rangkaian lebih jauh. Memilih untuk tidak membuat benih akan memberi anda gelaran a lintah. BitTorrent memerlukan benih agar sistem dapat bertahan, sehingga lintah tidak disukai.

Seluruh rangkaian pemuat (biji) dan pemuat turun untuk fail tertentu adalah kawanan.

Senibina BitTorrent yang diedarkan membolehkan anda memuat naik dan memuat turun fail besar dengan lebih murah dan cekap dan membantu mengurangkan kesesakan Internet.

Token BTT

BitTorrent wujud jauh sebelum Token BTT. Sehingga hari ini, anda boleh menggunakan protokol percuma tanpa token. Menurut projek kertas putih,

“BTT [bertindak] sebagai mekanisme tujuan umum untuk bertransaksi dalam sumber daya pengkomputeran yang dibagi antara klien BitTorrent dan pasar likuid permintaan dan penyedia perkhidmatan.”

Di samping BTT, pasukan pengembangan memperkenalkan BitTorrent Speed. Oleh kerana tidak ada insentif kewangan untuk mendapatkan benih dalam protokol asal, kawanan sering mati sebelum waktunya. Untuk menyelesaikan masalah ini, BitTorrent Speed ​​menawarkan ganjaran BTT untuk pengguna yang terus melakukan semakan setelah memuat turun fail.

Di sisi lain persamaan BTT, anda dapat membeli akses ke benih keutamaan, ketersediaan fail yang berterusan, dan penggunaan sumber orang lain dengan token anda.

Matlamat akhir pelaksanaan BTT adalah agar BitTorrent menjadi keseluruhan ekosistem kandungan, termasuk penyampaian kandungan, penyimpanan terdesentralisasi, dan proksi.

Terdapat sejumlah 990,000,000,000 BTT, di antaranya:

  • 20 peratus pergi ke Yayasan TRON
  • 19.9 peratus kekal dengan ekosistem BitTorrent
  • 19 peratus tinggal bersama pasukan dan yayasan BitTorrent
  • 17 peratus dijual secara peribadi, awam, dan penjualan benih
  • 10.1 peratus adalah sebahagian daripada program tayangan udara Tron enam tahun
  • 10 peratus adalah sebahagian daripada program titisan udara BitTorrent
  • 4 peratus adalah token perkongsian

Pasukan BitTorrent & Kemajuan

Bram Cohen mencipta BitTorrent pada bulan April 2001 dan mengeluarkan versi yang diperbaharui pada tahun 2013. Pada bulan Jun 2018, pengasas Tron, Justin Sun membeli BitTorrent dengan harga $ 120 juta sebagai kaedah untuk mengembangkan Project Atlas Tron. Cohen tidak lagi bersama syarikat itu, dan beberapa anggota kakitangan asal telah pergi juga.

Setelah pemerolehan tersebut, BitTorrent mengadakan tawaran pertukaran awal (IEO) melalui program Launchpad Binance, mengumpulkan $ 7.2 juta.

Masih banyak pembangunan untuk penggabungan dua syarikat yang terdesentralisasi. BitTorrent Speed ​​belum tersedia, tetapi pasukan menyatakan bahawa mereka akan melancarkannya pada suku ini. Selain itu, BitTorrent Live, a perkhidmatan penstriman video langsung, menerima pendaftaran untuk beta yang akan datang. Walau bagaimanapun, pasukan belum mengumumkan tarikh pelepasan untuk produk ini.

Pertandingan

Dengan lebih dari 100 juta pengguna antara Tron dan BitTorrent, projek ini memimpin sistem perkongsian fail peer-to-peer.

Platform perkongsian fail berasaskan blockchain yang lain adalah Kebakaran. Walau bagaimanapun, Upfiring menyulitkan setiap fail yang dihoskan oleh seeders sedangkan BitTorrent tidak. Dengan jumlah kes penggunaan yang hampir tidak berkesudahan dalam perkongsian fail, seharusnya ada ruang untuk kedua-duanya berjaya.

Berniaga

BitTorrent telah menjadi salah satu cryptocurrency berprestasi lebih baik pada tahun 2019. BTT dilancarkan dengan harga IEO $ 0.00012, dan setelah beberapa perdagangan awal yang tidak menentu, harganya menetap di sekitar $ 0.0008.

Harga mula naik pada pertengahan Mei, memuncak pada paras tertinggi sepanjang masa $ 0,0018 pada akhir Mei. Tampaknya tidak ada berita yang berhubungan dengan jangka waktu ini, jadi kami dapat menembus harga hingga mengikuti pasar pada waktu itu. Harga BTT kini sekitar $ 0,00134 – sudah sepuluh kali lebih tinggi daripada harga semasa ICOnya.

Sekiranya melabur, awasi siaran Speed ​​and Live yang akan datang. Kedua-dua produk ini dapat meningkatkan harga.

Tempat Beli BTT

Pilihan pertukaran anda untuk membeli BTT hampir tidak berkesudahan. UpBit pada masa ini mempunyai jumlah dagangan BTT tertinggi sebagai pasangan dengan KRW.

Kerana kemungkinan anda tidak memiliki KRW, anda harus melihat Binance untuk perdagangan BTT anda. Ia tersedia sebagai pertukaran untuk BTC, BNB, dan pelbagai stablecoin di platform.

Sekiranya anda baru dalam pelaburan cryptocurrency, lihat panduan kami tentang cara membeli bitcoin untuk memulakan.

Tempat menyimpan BTT

BTT adalah token TRC-10 yang menggunakan rangkaian Tron, jadi anda boleh menyimpannya di dompet mana pun yang menyokong TRX. Tron mempunyai sebilangan besar dompet buatan masyarakat yang dipromosikan oleh pasukan pada projek ini laman web rasmi.

Pemikiran Akhir

Selain KIN (yang mungkin berakhir dengan mengerikan, BitTorrent adalah salah satu percubaan paling luas untuk mewujudkan rangkaian yang sudah berjaya. Di permukaan, menambahkan token untuk memberi insentif kepada penanam dalam sistem masuk akal. Kami tidak akan pasti, sehingga Speed ​​dan penambahan lain seperti Live melanda pasaran. Sehingga itu, ia hanyalah permainan rolet spekulasi altcoin.

Sumber tambahan

Laman web

Kertas putih

Twitter

Telegram

Blog

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me