Apa itu Bytom (BTM)? | Panduan Permulaan

Apa itu Bytom?

Bytom ialah protokol blockchain untuk aplikasi aset kewangan dan digital. Dengan menggunakan protokol Bytom, individu dan perusahaan boleh mendaftar dan menukar bukan hanya aset digital (iaitu Bitcoin) tetapi juga aset tradisional (iaitu sekuriti, bon, atau bahkan data risikan).

Masalah: Aset dunia nyata menjadi token ketika kami memindahkan rekod pemilikan dan menukar lejar ke blockchain. Namun, dari tahap protokol, saat ini tidak ada cara terpadu untuk memetakan aset tersebut dari fizikal ke dunia digital. Di luar pemetaan, masih perlu ada beberapa interoperabilitas antara kedua bentuk aset tersebut untuk mewujudkan satu ekosistem yang kohesif. Sehingga ini berlaku, sukar untuk membayangkan dunia “tokenized”. Inilah yang ingin diselesaikan oleh Bytom.

Dalam panduan pemula Bytom ini, kita akan membahas:

Bagaimana Bytom berfungsi?

Misi Bytom adalah “untuk menjembatani dunia [fizikal] atom dan dunia byte [digital], untuk membina rangkaian yang terdesentralisasi di mana pelbagai aset bait dan aset atom dapat didaftarkan dan ditukar.”

Tiga jenis aset Bytom adalah:

  • Aset pendapatan: Ini termasuk aset tidak berprestasi, pelaburan pemerintah daerah, dan kempen crowdfunding.
  • Aset ekuiti: Kelas aset ini memerlukan pengesahan pelabur untuk pindahan dan merangkumi perkara seperti ekuiti di syarikat swasta dan juga saham pelaburan bukan awam.
  • Aset yang dilindungi: Jenis aset ini mempunyai aliran tunai yang dapat diramalkan. Contohnya termasuk hutang dan pinjaman kenderaan.

Anda dapat memperdagangkan semua aset ini secara berantai dengan protokol Bytom. Dan, ini mempunyai banyak faedah. Merakam pemilikan aset dan pertukaran pada blockchain menghasilkan sistem yang lebih cekap dan selamat daripada yang ada pada masa ini.

Ini menghilangkan banyak kekalahan yang dibuat oleh orang tengah dalam pemindahan aset dan penyimpanan rekod. Mengeluarkan orang tengah menyebabkan kos dan masa pemindahan lebih rendah. Penghapusan ini juga mempunyai faedah tambahan untuk memberi anda kawalan penuh terhadap aset anda. Anda tidak perlu lagi mempercayai pihak ketiga untuk menyimpan rekod yang tepat kerana disimpan di lejar umum yang tidak berubah. Dan, kerana rekod aset diedarkan ke seluruh dunia di seluruh nod, tidak ada satu pun titik kegagalan di mana pelaku jahat boleh memanipulasi data.

Protokol Bytom juga merangkumi keupayaan untuk urus niaga rentas melalui rantai sampingan. Untuk melakukan ini sebagai pembangun, anda hanya membuat versi rantai yang lebih kecil dan melaksanakan panggilan API melalui kontrak pintar untuk mengesahkan aktiviti rangkaian pada rantai utama itu. Dengan melakukan ini, panggilan membolehkan anda memindahkan aset antara rantai dan juga mengagihkan dividen melalui rantai sampingan juga.


Token Bytom (BTM)

Token Bytom (BTM) mempunyai tiga kegunaan utama dalam ekosistem Bytom:

  1. Bayaran transaksi
  2. Dividen
  3. Deposit pengeluaran aset

Pada masa ini terdapat 987 juta BTM yang beredar dengan jumlah bekalan 2.1 bilion yang memasuki peredaran melalui perlombongan. Pasukan ini mengagihkan 30 peratus bekalan kepada peserta ICO dan membuat kumpulan hadiah untuk perlombongan dengan 33 peratus daripada jumlah penawaran. Token yang tinggal disimpan dalam simpanan, digunakan untuk pengembangan perniagaan, atau diberikan kepada pelabur swasta.

Senibina Sistem

Seni bina Bytom dipisahkan menjadi tiga lapisan: Aplikasi, Kontrak, dan Ledger.

Lapisan senibina sistem bytom

The Lapisan Aplikasi adalah apa yang anda berinteraksi sebagai pengguna akhir. Ini termasuk aplikasi mudah alih dan web yang anda bekerjasama untuk menguruskan aset anda. Berinteraksi dengan lapisan ini mencetuskan panggilan kontrak, anda dapat meneka, Lapisan Kontrak.

The Lapisan Kontrak mengandungi dua jenis kontrak. Yang pertama, Kontrak Kejadian, mengeluarkan dan mengaudit kontrak pintar lain di rangkaian. Lebih penting lagi, ia memastikan bahawa semua aset yang menggunakan Bytom mematuhi peraturan standardisasi protokol.

Yang berikutnya, Kontrak Umum, mempunyai dua fungsi yang serupa. Fungsi pertama memudahkan perdagangan aset antara pengguna protokol. Yang kedua menetapkan dan mengesahkan pembahagian dividen. Untuk menggunakan aset baru melalui Kontrak Umum, pertama anda perlu menghantarnya ke Genesis Genesis untuk mendapat persetujuan.

Terakhir, asas protokol Bytom adalah Lapisan Lejar. Di sinilah Bytom menyambung ke blockchain. Blockchain ini tidak dibenarkan, umum, dan menggunakan algoritma konsensus Proof-of-Work (PoW). Tidak seperti dengan beberapa projek PoW lain, anda boleh menggunakan ASIC untuk menambang di rangkaian, dan pasukan malah mendorongnya dalam kertas putih.

Pasukan bytom & kemajuan

Beribu pejabat di China, Bytom pasukan termasuk beberapa pemukul berat dari ruang blockchain. Pengasas Chang Jia meninggalkan dunia penulisan Sci-Fi untuk mencipta 8btc, salah satu laman berita Bitcoin dan blockchain terbesar di China.

Rakan pengasas lain, Duan Xinxing, adalah bekas Naib Presiden OKCoin, salah satu pertukaran aset digital terbesar di dunia.

Projek ini dimulakan pada Januari 2017, dan pasukan ini telah mencapai kemajuan yang stabil sejak itu. Mereka melancarkan testnet pertama mereka pada bulan September tahun yang sama dan melancarkan versi pertama mainnet pada akhir bulan April tahun ini. Projek ini juga telah lulus Uji Howey secara rasmi yang bermaksud bahawa SEC tidak akan mengklasifikasikan token sebagai keselamatan.

Peta jalan kemajuan bytom

Tidak banyak projek lain yang berusaha mencapai matlamat yang sama dengan Bytom. Ravencoin adalah projek lain (walaupun jauh lebih kecil pada masa ini) yang ingin meningkatkan pemindahan aset. Tidak seperti Bytom, Ravencoin tahan ASIC. Anda juga dapat melihat projek yang menandakan aset permainan, seperti WAX dan Enjin Coin, sebagai pesaing. Walaupun bermula dengan industri permainan, pasukan projek mempunyai rancangan untuk berkembang ke jenis aset lain juga.

Berniaga

Bytom mempunyai jalan perdagangan yang bergolak sepanjang sejarahnya. Selain melonjak seketika selepas duit syiling mula diperdagangkan pada bulan Ogos, harga kekal stabil pada sekitar $ 0,08 (~ 0,000013 BTC) untuk sebahagian besar tahun 2017. Harganya menyaksikan sedikit peningkatan ketika projek itu melepasi Uji Howey pada bulan Oktober 2017, tetapi tidak melihat pertumbuhan yang ketara sehingga pertengahan Disember kerana ia berkembang dengan pasaran yang lain.

Terus mengikuti keseluruhan pasaran, harga Bytom jatuh tajam pada Januari 2018 tetapi sejak itu pulih dengan baik. Menjelang akhir bulan April, harga BTM mencapai paras tertinggi sepanjang masa $ 1.13 (~ 0.000124 BTC). Walau bagaimanapun, sekarang berada pada ~ $ 0,71 (~ 0,000081 BTC).

Seperti kebanyakan projek lain, pengumuman perkongsian dan penggunaan tambahan akan menyebabkan harga meningkat lebih jauh.

Di mana untuk membeli BTM

Untuk cryptocurrency dengan had pasaran sebesar BTM, anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa ia tidak disenaraikan di banyak bursa utama.

BTM paling kerap dibeli di BetulBTC, pertukaran yang berpusat di Dubai, dengan BTC. Anda juga boleh menukar USDT, BTC, atau ETH dengan BTM pada Huobi dan Bibox.

Untuk senarai lengkap pertukaran dan pasangan perdagangan untuk BTM, lihat CoinMarketCap.

Tempat menyimpan BTM

Anda harus menyimpan BTM anda di Bytom dompet rasmi. Ia tersedia di sistem operasi Windows, Mac, dan Linux. Pasukan ini juga telah mencipta a manual pengguna untuk membantu anda mengatur dan menggunakan dompet.

Pada penulisan ini, Bytom sedang dalam proses menukar token ERC20 BTM kepada token BTM biasa di blockchain Bytom. Sekiranya membeli BTM sekarang, pastikan anda menghubungi bursa untuk menjelaskan token mana yang anda terima. Anda hanya perlu menghantar token BTM biasa ke dompet rasmi.

Kesimpulannya

Bytom membuat protokol interoperabiliti untuk membolehkan pemindahan dan pengurusan aset fizikal dan digital. Pasukan ini diketuai oleh beberapa penginjil blockchain terawal, dan mereka telah mencapai tonggak penting sejak penubuhannya pada tahun 2017.

Sekiranya berjaya, kita dapat melihat era baru dunia token dengan aset digital yang mewakili apa sahaja dari bahagian syarikat hingga sebidang tanah. Walaupun masih awal, masa depan kelihatan menjanjikan berdasarkan kerja yang telah disiapkan oleh pasukan Bytom setakat ini.

Sumber Bytom tambahan

Twitter

Telegram

Reddit

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map