Apa itu Sivik (CVC)?

Civic adalah protokol pengesahan identiti peribadi yang memanfaatkan teknologi lejar diedarkan untuk menguruskan identiti digital dengan lebih baik. Seperti projek blockchain yang memfokuskan pada pengesahan kualiti untuk produk pengguna, Civic membayangkan kaedah pengesahan identiti yang lebih selamat, lebih murah dan lebih efisien untuk individu dan industri di seluruh dunia.

Bayangkan berapa kali anda perlu melalui proses pengesahan Kenali Pelanggan Anda (KYC). Setiap kali anda melamar pekerjaan baru, membuka akaun bank, atau mengambil bahagian dalam ICO, anda harus mengemukakan bukti identiti dan menunggu pengesahannya. Bergantung pada perkhidmatan, ini memerlukan masa beberapa hari atau minggu, kerana organisasi harus menghabiskan masa dan sumber untuk mengesahkan maklumat ini dengan sistem yang ketinggalan zaman.

Civic menawarkan penyelesaian zaman baru untuk masalah ini, di mana satu input maklumat identiti peribadi anda membolehkan mana-mana organisasi atau perkhidmatan menyemaknya di blockchain tanpa meminta anda memberikan data yang sama dua kali – pengesahan identiti peribadi yang boleh dipindah milik dari satu perkhidmatan ke perkhidmatan yang lain.

Dalam panduan Sivik ini, kami merangkumi perkara yang perlu anda ketahui, termasuk:

Bagaimana Sivik Berfungsi?

Rangkaian Civic menampung tiga entiti yang berbeza – tetapi saling bergantung: pengguna, pengesah, dan penyedia perkhidmatan. Pengguna adalah sesiapa sahaja yang ingin menggunakan protokol untuk mendaftarkan identiti. Civic menjadikannya mudah dan selamat dengan adanya Identiti Selamat aplikasi.

Pengesah bertanggungjawab untuk mengesahkan kesahihan identiti pada lejar diedarkan blockchain. Mereka kemudian dapat menjual maklumat ini kepada penyedia perkhidmatan yang perlu mengesahkan identiti pelanggan mereka, bertukar data dengan CVC. Civic dibina di blockchain Ethereum dan menggunakan kontrak pintar untuk mengawasi pengesahan dan pembayaran data untuk karya ini.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2XDGX41nr1o]

Aplikasi Identiti Selamat

Untuk memulakan Civic, anda perlu memuat turun aplikasi Secure Identity, sama ada dalam bentuk mudah alih atau web (atau kedua-duanya). Menyiapkan aplikasi, anda memasukkan pelbagai maklumat identiti peribadi, termasuk nama, alamat, keselamatan sosial atau nombor pengenalan cukai, nombor pasport, lesen memandu, dan lain-lain. Tanpa menggunakan nama pengguna dan kata laluan, biometrik pelbagai faktor, seperti imbasan cap jari , selamatkan aplikasi untuk menyimpannya sepenuhnya dalam kawalan anda.

Aplikasi ini juga menyulitkan maklumat peribadi dengan kunci peribadi yang dikeluarkan oleh dompet pihak ketiga. Penyulitan ini menyediakan penyangga antara Civic dan penggunanya, memberikan anda ketenangan bahawa Civic tidak akan mengakses maklumat identiti peribadi tanpa persetujuan anda.

Sebenarnya, Civic tidak menyimpan maklumat peribadi pada blockchain secara langsung. Sebaliknya, ia menyimpan bukti maklumat ini untuk rujukan. Menyimpan rujukan ke data dan bukannya data itu sendiri memastikan bahawa anda sentiasa mengawal maklumat identiti sensitif anda sendiri sambil memberikan bukti bahawa pengesah telah mengesahkan kesahihan data anda.

aplikasi sivik

Langkah Keselamatan Sivik

Platform dan Ekosistem Identiti Selamat

Seperti yang telah kita lakukan lebih awal, validator dan penyedia perkhidmatan membentuk separuh rangkaian yang lain. Walaupun aplikasi Civic menampung pengguna di front-end, validator dan penyedia bertanggungjawab untuk perkhidmatan back-end. Perkhidmatan ini merangkumi pengesahan identiti dan pengesahan KYC.

carta sistem identiti sivik

Sistem Identiti Sivik

Pengesah bertanggungjawab untuk mengesahkan identiti untuk rangkaian, baik di blockchain dan untuk penyedia perkhidmatan. Sekiranya anda ingin menyerahkan maklumat pengenalan peribadi kepada penyedia perkhidmatan (misalnya, pertukaran, bank, dll.), Anda menyerahkan maklumat yang relevan dari aplikasi Civic anda ke kontrak pengesahan. Kontrak pintar ini bertindak sebagai perkhidmatan escrow untuk transaksi dan memberikan data identiti kepada pengesah. Setelah membuktikan bahawa maklumat itu sahih, pengesah mencantumkannya ke rangkaian.

Sesuatu yang perlu diperhatikan: pengesahan mungkin penyedia perkhidmatan itu sendiri, dan untuk komitmen pertama identiti pengguna ke rangkaian, kemungkinan demikian. Lebih-lebih lagi, untuk mengesahkan identiti pengguna, pengesah perlu menyemak semula maklumat mereka dengan beberapa sumber lain (contohnya, rekod awam, rekod kewangan). Sebagai contoh, pemerintah akan memberikan banyak maklumat sebagai pengesahan identiti.

Token CVC dan Pasar Sivik (Identiti)

Setelah pengesah mengesahkan maklumat identiti, penyedia perkhidmatan lain dapat membeli hak akses ke maklumat ini bagi pihak pengguna dengan CVC, token utiliti Civic. Pengesah juga boleh menjual hak atas maklumat tersebut, dengan persetujuan pengguna, di Civic Marketplace, yang baru-baru ini berjenama Identiti. Apabila penyedia perkhidmatan membayar maklumat identiti, CVC dimasukkan dalam kontrak pengesahan. Dan, setelah pengesah memberikan bukti maklumat identiti, kedua-duanya dan pengguna akan menerima CVC sebagai balasannya. Perkhidmatan ini juga fleksibel, kerana pengesah dapat memilih dan memilih maklumat yang akan disahkan berdasarkan permintaan penyedia perkhidmatan.

Katakan penyedia perkhidmatan, seperti syarikat skor kredit, memerlukan akses ke sejarah kredit pelanggan dan maklumat akaun bank. Setelah berkomunikasi dengan pengguna, penyedia perkhidmatan akan menyerahkan permintaan data kepada validator sebelumnya, mungkin syarikat kad kredit, bank, atau institusi keuangan lain. Pengesah ini akan mengambil hash untuk maklumat yang diminta dari blockchain untuk membuktikannya dengan maklumat yang pelanggan berikan sekarang. Sekiranya semuanya selesai, pengesah dibayar untuk perkhidmatan ini (seperti pengguna) dan penyedia perkhidmatan meluluskan identiti pelanggan.

Pasukan Sivik dan Peta Jalan

Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Vinny Lingham adalah usahawan bersiri dengan lebih dari sepuluh tahun pengalaman e-dagang. Sebagai ahli Yayasan Bitcoin, dia juga merupakan salah seorang jerung Shark Tank Afrika Selatan.

Jonathan Smith, CTO dan pengasas bersama projek, mempunyai pengalaman lebih dari 15 tahun dengan pembangunan, analisis teknikal, dan pengurusan untuk entiti seperti Deloitte dan RBS.

pasukan sivik

Pengasas Sivik

Civic sudah mempunyai produk yang berfungsi dalam aplikasi web dan mudah alihnya. Dan jika anda mahu hari ini, anda boleh menghantar maklumat ke rangkaian untuk pengesahan – selagi ada pengesahan untuk mengesahkannya. Pada suku ke-3 2018, pasukan mengubah jenama Civic Marketplace menjadi Identity serta melaksanakan kontrak pintar dan menambah sokongan untuk harga fiat.

Nampaknya fokus pasukan telah beralih dari penawaran Civic teras ke pasaran Identity. The peta jalan untuk suku akhir 2018 termasuk Identiti sumber terbuka dan menyediakan Kit Pengesah. Namun, nampaknya belum ada tugas yang dapat diselesaikan.

Pada tahun 2019, pasukan ini merancang untuk membuat Permintaan dan Kit Alat Dompet Kredensial. Dan, matlamat utama mereka adalah untuk melancarkan Identity sepenuhnya pada suku kedua.

Pesaing

Kerana Civic adalah penyelesaian pengurusan identiti, dua pesaing blockchain terbesar adalah SelfKey (KEY) dan THEKEY (TKY). Seperti yang anda ketahui, pembezaan terbesar Civic dari dua yang lain adalah ketiadaan kata kunci dari namanya. Lelucon, walaupun ketiga-tiga projek menumpukan pada pengurusan identiti, mereka melakukannya dengan cara yang berbeza.

Civic dan SelfKey menggunakan blockchain Ethereum sementara THEKEY duduk di atas NEO. Maka, tidak mengherankan bahawa THEKEY lebih tertumpu pada pasaran Asia daripada dua yang lain. Civic juga menekankan penggunaan biometrik yang tidak dikongsi oleh dua pesaing lain.

Berniaga

Sejarah perdagangan token CVC mengecewakan, walaupun mempertimbangkan pasaran beruang semasa. Setelah mencapai $ 0,65 (~ 0,000183 BTC), nilai BTCnya yang tinggi sepanjang masa, satu bulan selepas pelancaran, ia tidak akan berubah. Walaupun nilai USD CVC meningkat semasa pasaran bull 2017, nilai BTC-nya tidak mendekati paras tertinggi, menunjukkan prestasi yang lebih buruk daripada pasaran yang lain.

Malah pembelian Identity.com projek yang sangat diiklankan (dan kemungkinan besar mahal) pada bulan Julai 2018 tidak dapat menolong harganya. Harga CVC kini diperdagangkan sekitar $ 0.05 (~ 0.0000141 BTC).

CVC memperoleh nilainya dari aktiviti di pasaran Identity. Sehingga produk ini disiarkan, sukar untuk melihat harganya semakin menarik. Namun, berita mengenai perkongsian dengan syarikat terkenal atau entiti kerajaan dapat memberikan projek ini sebagai permulaan yang diperlukannya.

Tempat Beli CVC

Binance menguasai pasaran CVC, merangkumi hampir 50 peratus jumlah token 24 jam di BTC atau ETH. Bittrex dan Huobi adalah dua pilihan popular lain.

Tempat menyimpan CVC

Sebagai token ERC20, anda boleh menyimpan CVC di dompet Ethereum. Pilihan anda termasuk MyEtherWallet, Ledger Nano S, Trezor, dan MetaMask, untuk menamakan beberapa.

Pemikiran Akhir

Dengan Civic, KYC yang dapat digunakan semula dan maklumat identiti peribadi dapat menyelaraskan pengesahan identiti untuk perkhidmatan yang berkaitan. Penyedia perkhidmatan tidak perlu mengeluarkan usaha dan wang untuk mengesahkan identiti pengguna. Selagi pengesah di rangkaian telah melakukan kerja keras untuk mereka, mereka hanya perlu membayar biaya di Civic untuk menjalani proses informasi dalam waktu nyata. Pengguna juga tidak perlu mengemukakan maklumat yang sama kepada organisasi yang berlainan tanpa berturut-turut – menjimatkan masa dan usaha tambahan.

Di sebalik semua ini adalah janji keselamatan dan integriti identiti yang lebih besar. Enkripsi aplikasi Civic dan mekanisme penguncian biometrik memberikan pengguna kawalan sepenuhnya terhadap identiti mereka, sementara penyulitan dan sifat tersebar blockchain sendiri menyimpan maklumat ini bebas dari pencurian dan pendedahan tanpa persetujuan pengguna.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 1.16.19 untuk mencerminkan perubahan terbaru projek ini.

Sumber Sivik Tambahan

Laman web

Twitter

Telegram

Reddit

Blog