Apa itu Ethereum Classic?

Ethereum Classic adalah blockchain Ethereum yang asli dan memungkinkan untuk pelaksanaan aplikasi dan kontrak pintar yang terdesentralisasi. Projek ini lahir dari kepercayaan yang teguh terhadap prinsip teras. Ini melambangkan pentingnya cryptocurrency mudah alih dan blockchainnya tidak berubah.

Rangkaian blok Ethereum dan Ethereum Classic hampir sama sehingga blok 1920000. Tetapi kemudian DAO yang terkenal mengubah blockchain dan cryptocurrency selama-lamanya. Dalam panduan ini, kami akan merangkumi perkara yang perlu anda ketahui termasuk:

Garpu Keras

Kontrak pintar, dikenali sebagai DAO (Decentralized Autonomous Organisation), telah dibuat di platform Ethereum. DAO pada dasarnya adalah dana modal teroka di mana pelabur akan memilih cara memperuntukkan modal. Dana itu sangat popular sehingga menarik sekitar 14 persen dari semua Ether yang ada pada waktu itu, mengumpulkan 150 juta dolar.

Kelebihan dan kekurangan kontrak pintar adalah pelaksanaannya secara autonomi. Dalam kes ini, kontrak pintar mempunyai kekurangan reka bentuk yang membolehkan seseorang mencuri lebih dari 3.6 juta Ether dari The DAO. Vitalik Buterin, pencipta Ethereum, dan sebahagian besar komuniti ingin melakukan garpu keras yang akan memutar blok block kembali ke blok 1920000, sebelum penggodaman, supaya dana dapat dikembalikan. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai kontroversi dan keputusan untuk membuat kerja keras Ethereum di sini.

Selepas usaha keras untuk mengembalikan dana orang, blockchain Ethereum yang asli kekal dan kini dikenali sebagai Ethereum Classic atau ETC. Komuniti yang terus menambang dan menyokong blockchain asal percaya bahawa tidak boleh ada pengaruh luar terhadap apa yang seharusnya menjadi blockchain yang tidak berubah. Ethereum Classic sejak itu telah melancarkan jejaknya sendiri dalam dunia cryptocurrency. Dalam jangka panjang, komuniti Ethereum Classic berharap ada nilai dalam mengambil pendekatan berprinsip itu kod adalah undang-undang.

Bagaimana Ethereum Classic Berfungsi?

Perkara utama yang perlu diketahui mengenai Ethereum Classic adalah kontrak pintar. Nick Szabo mencipta kontrak pintar pada tahun 1994. Namun, pada masa itu, tidak ada platform terdesentralisasi yang dapat menyimpan kontrak pintar dengan selamat. Blockchain menyediakan platform yang sempurna. Kontrak pintar dibina di atas blockchain Ethereum Classic dan secara automatik menguatkuasakan peraturan perjanjian. Kontrak pintar suatu hari nanti dapat menghilangkan banyak perkhidmatan perantara dalam perbankan, penyimpanan fail, insurans, perkhidmatan identiti dan reputasi, dll.

Turing-lengkap Ethereum Classic Mesin Maya Sputnik melaksanakan kontrak pintar. Mesin Turing yang lengkap dapat mensimulasikan Mesin Turing. Mesin hipotesis oleh Alan Turing adalah manipulasi rentetan 1 dan 0 untuk mensimulasikan sebarang algoritma komputer. Tidak pernah terbukti bahawa komputer sebenarnya dapat melakukan lebih banyak daripada mesin Turing dan dengan itu Mesin Maya Sputnik dapat menjalankan program komputer yang dikodkan ke dalamnya. Idea Ethereum Classic adalah untuk tidak hanya mendesentralisasi mata wang, tetapi membuat komputer dunia yang terdesentralisasi.

Nod ETC mempunyai insentif untuk menjalankan mesin maya secara kewangan. Node menerima bayaran ETC untuk memproses transaksi yang berkaitan dengan kontrak. Kontrak pintar mampu membayar kepada orang-orang di Ether klasik.

Kit Pembangun Perisian Emerald (SDK)

Pembangunan yang unik untuk Ethereum Classic menghasilkan Kit Pembangun Perisian Emerald, alatan untuk membina dapps. SDK mengandungi komponen lain untuk pembangun seperti UI, perpustakaan, dan alat binaan. Oleh kerana Ethereum Classic adalah platform, tujuan utamanya adalah untuk seberapa banyak pembangun dapat membangun di atas blockchain. ETC bertujuan untuk memusatkan perhatian pada internet mengenai perkara-perkara, yang sering disebut sebagai IoT. Dalam sebuah temu ramah, Pemaju ETC Igor Artamonov berkata, “Kontrak pintar pada [blockchain] sangat sesuai untuk perjanjian sederhana antara mesin yang beroperasi di [a] rangkaian yang diedarkan, protokol mesin ke mesin, dan IoT adalah aplikasi yang paling jelas untuk ini. “

Geth

Geth, menggunakan bahasa pengaturcaraan Go, menyediakan “alat baris perintah serbaguna yang menjalankan nod Ethereum Classic penuh.” Geth mengandungi lebih daripada 40 peratus kod baru sejak garpu keras dari Ethereum, menunjukkan perkembangan aktif oleh pasukan ETC. The program membolehkan anda menambang ETC, memindahkan dana antara dompet, membuat kontrak pintar dan mengurus akaun.

Sejarah

Ethereum Classic meneruskan blockchain asal dan berpisah dari Ethereum pada bulan Julai 2016. Ia diramalkan bahawa rantai asal akan hilang selepas garpu tetapi perlombongan dan perdagangan berterusan. Akhirnya, Poloniex menyenaraikan ETC dan harganya mencapai satu pertiga daripada ETH.

Setelah serangan pahit di berbagai subredd Ethereum, ETC membuat “Pengisytiharan kemerdekaan“Menyatakan,” kami percaya pada blockchain yang terdesentralisasi, tahan penapisan, tanpa izin. Kami percaya pada visi asal Ethereum sebagai komputer dunia yang tidak dapat ditutup, menjalankan kontrak pintar yang tidak dapat dipulihkan. ”

Dari prinsip teras Deklarasi Kemerdekaan mereka:

“Kod adalah undang-undang; tidak akan ada perubahan pada kod Ethereum Classic yang melanggar sifat kebolehubahan, fungabiliti, atau kesucian lejar; urus niaga atau riwayat lejar tidak boleh dibalikkan atau diubah.

Jelas, prinsip-prinsip ini tidak sesuai dengan Ethereum dan dengan itu ETC tidak lagi bergaul dengan Ethereum Foundation.

Akhirnya, pencuri itu membuang ETC dari peretasan DAO ke pasaran, tetapi secara mengejutkan, harga ETC tetap stabil. Setelah semua huru-hara, Ethereum Classic akhirnya dapat mengumpulkan pasukan pembangunan dan berjalan di jalannya sendiri.

Pasukan Ethereum Classic

Pada asalnya, pasukan Ethereum Classic, ETCDEV, sengaja memiliki profil yang lebih rendah. Kekurangan pemimpin berprofil tinggi sejajar dengan falsafah inti ETC mereka yang terdesentralisasi dan bebas dari pengaruh manusia yang kuat. Namun, pasukan ini tidak lagi aktif.

Kini, pengembangan Ethereum Classic diterajui oleh ETC Labs dan pasukan IOHK Grothendieck.

Pasukan Kepimpinan Klasik Ethereum

Pasukan Kepimpinan ETCDEV sebelumnya

Bekalan dan Kemampanan Syiling

ETC jauh berbeza dari ETH dalam hal perlombongan dan pembekalan duit syiling. Ethereum mempunyai bom kesukaran bawaan yang menjadikan penambangan dengan bukti kerja lebih sukar dari masa ke masa. Ini akhirnya akan memaksa semua penambang untuk beralih ke bukti kepentingan. ETC menghentikan bom kesukaran ini dan berhasrat untuk berpegang pada bukti kerja.

Rata-rata terdapat 10-14 kali blok kedua dengan ganjaran lima ETC setiap blok. Oleh kerana masa blok sangat pendek, yuran transaksi agak rendah, dengan bayaran purata sekitar satu sen.

Ethereum Classic adalah inflasi melalui imbalan blok sehingga tahun 2025 dan pada masa itu bekalan syiling akan dibatasi pada 210 juta syiling. Ethereum tidak mempunyai had dan merancang untuk tetap inflasi buat masa ini. ETC percaya bahawa dasar monetari ini menjadikan Classic pelaburan yang lebih selamat kerana nilai syiling tidak akan berkurang dari masa ke masa kerana peningkatan penawaran yang tidak pernah berhenti.

Projek dan Peta Jalan Masa Depan

Pada tahun 2018, pasukan pembangunan mengeluarkan Dompet Desktop Emerald, dompet tanpa kepercayaan ETC pertama. Mereka juga telah membuang bom waktu kesukaran yang telah kami sebutkan sebelumnya dan mula berusaha menerapkan rantai sampingan untuk skalabiliti.

Lebih dari dua tahun akan datang, pasukan Ethereum Classic berusaha untuk meningkatkan keserasian dengan rantai Ethereum, memperbaiki Mesin Maya Sputnik, dan melaksanakan rantai sampingan dengan Proof of Authority (PoA).

Peta Jalan Klasik Ethereum (2019-2020)

Peta Jalan Klasik Ethereum (2019-2020)

Pertandingan

Tidak ada keraguan bahawa ETC menghadapi beberapa persaingan sengit. Tidak hanya terdapat pesaing Ethereum yang jelas tetapi juga penyedia kontrak pintar yang lain. NEO, khususnya, telah membuat nama untuk dirinya sendiri di ruang kontrak pintar. Walau bagaimanapun, ETC “komuniti masih kurang fokus pada teknologi lain yang datang dalam persaingan langsung … dan lebih kepada perkongsian dan penyelesaian pelengkap.“Perlu diingat bahawa apabila anda membandingkan platform dengan beberapa penyedia kontrak pintar yang lain, ETC pasti unggul dalam tahap desentralisasi.

Sejarah Perdagangan

ETC berada di kedudukan teratas dalam 20 teratas untuk keseluruhan pasaran. Selepas persidangan pemaju di Hong Kong, harganya meningkat sehingga 20 dolar. Koin itu kemudian melonjak lebih dari 30 dolar selepas fasa pertama dasar monetari baru untuk menghilangkan inflasi.

ETC mencapai paras tertinggi USD sepanjang masa di puncak pasaran bull 2017 / awal-2018, mencapai $ 45.50 (~ 0.00316 BTC). Sejak itu, harganya terus turun. Pada masa ini, harga mencecah sekitar $ 4,50 (~ 0,00115 BTC).

Walaupun sebahagian besar pembangunan dan minat terletak pada garpu keras Ethereum, akan menarik untuk melihat kesan pemusatan dan inflasi pada duit syiling dalam jangka masa panjang.

Di mana Membeli ETC

Anda boleh berdagang untuk ETC dengan BTC dan ETH di Binance dan Bittrex. Anda juga boleh membeli ETC secara langsung dengan USD di Coinbase, pilihan paling mudah digunakan.

Di luar pembelian ETC, anda juga boleh menambang. Projek ini menyediakan senarai lengkap kolam perlombongan di laman web mereka.

Tempat menyimpan ETC

Anda mempunyai banyak pilihan storan untuk token ETC anda. Sebaik-baiknya, anda harus menggunakan Ethereum Classic yang disediakan Dompet zamrud. Sekiranya itu tidak sesuai dengan keinginan anda, ada banyak pilihan tambahan yang dicadangkan oleh pasukan ETC.

Untuk dompet mudah alih, Jaxx menyokong ETC.

Namun, untuk keselamatan maksimum, anda boleh menggunakan dompet perkakasan Ledger Nano S atau Trezor.

Pemikiran Akhir

Dengan ETC, anda tahu anda melabur dalam komitmen terhadap blockchain yang tidak berubah. Pasukan mereka berharap, dalam jangka panjang, ada nilai dalam mematuhi prinsip anda. Dengan ETH, ada preseden bahawa mereka dapat membuat garpu lagi berdasarkan pengaruh manusia. Penting untuk diingat bahawa cryptocurrency muncul dari abu runtuh perbankan. Satoshi Nakamoto pada asalnya merancang rantai blok terdesentralisasi untuk menjawab rasuah di sektor kewangan. “Blockchain yang tidak berubah itu dimaksudkan untuk bebas dari kecenderungan manusia untuk melakukan korupsi.” Kecurian cryptocurrency telah berlaku sebelumnya dan akan berlaku lagi. Di mana kita menarik garis apa yang memerlukan garpu keras? ETH mengaburkan garis ini sementara ETC dengan jelas menarik tanah mereka di pasir.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 2.20.19 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber tambahan

Twitter

Github

Reddit

Telegram