Grin adalah peribadi, ringan, MimbleWimble projek blockchain. Seperti Monero dan Zcash, tujuan Grin adalah untuk merahsiakan identiti dan sejarah kewangan anda semasa anda mengambil bahagian dalam rangkaian.

Walaupun Tom Elvis Jedusor pertama kali mencadangkan MimbleWimble pada tahun 2016, idea baru-baru ini mendapat daya tarikan. Grin adalah projek yang paling terkenal yang membina blockchain MimbleWimble dari awal, tetapi pembangun Bitcoin dan Litecoin juga melihat kemungkinan pelaksanaannya.

Dalam panduan ini, kita akan membahas:

Bagaimana Grin Berfungsi?

Grin adalah salah satu daripada segelintir projek dengan asas MimbleWimble. Sebelum kita menyelidiki perinciannya, penting untuk mengkaji kelemahan penyelesaian privasi semasa dan mengapa ada yang menganggap MimbleWimble sebagai kejayaan teknologi.

Pertukaran Privasi

Seperti kebanyakan perkara dalam kehidupan, menambahkan privasi ke blockchain mempunyai kos tertentu. Yaitu, anonimiti tambahan membawa lebih banyak blockchain bloat, dan dalam beberapa keadaan, tahap kepercayaan tertentu.

Kerumitan ciri privasi yang lebih tua seperti urus niaga rahsia dering (RingCT) sering menyebabkan bayaran yang lebih tinggi dan pengeluaran transaksi yang lebih rendah. Selain itu, zk-SNARKs dan CoinJoin, dua strategi privasi popular lain melibatkan mempercayai pihak ketiga dalam penyediaannya atau operasi berterusan mereka. Terakhir, banyak syiling ‘privasi’ tidak memerlukan anda bertransaksi tanpa nama, yang melemahkan kerahsiaan keseluruhan rangkaian.

MimbleWimble adalah Peribadi secara Lalai

Dan ia memerlukan nama tanpa nama. Anda tidak mempunyai pilihan untuk menghantar transaksi awam dengan blockchain MimbleWimble. Perinciannya seni bina agak rumit, tetapi kami akan berusaha untuk terus berada di tahap yang tinggi untuk panduan ini.

Transaksi MimbleWimble mengandungi dua komponen yang dapat dibuktikan:

  1. Keluarannya sama dengan input transaksi.
  2. Pemilikan kunci peribadi Elliptic Curve Cryptography (ECC) menjamin pemilikan output. Mekanisme ini serupa dengan cara Bitcoin berfungsi.

Kedua-dua komponen ini tidak semestinya unik untuk MimbleWimble. Walau bagaimanapun, rangkaian mencapai titik pertama tanpa mendedahkan jumlah transaksi. Dan, anda dapat membuktikan komponen kedua tanpa menandatangani transaksi.

Transaksi MimbleWimble hanya termasuk satu set input, satu set output, biaya transaksi, dan ‘tanda tangan’ yang memberikan bukti kunci peribadi. Itu sahaja. Urus niaga tidak mengandungi maklumat pengenalan. Untuk penjelasan yang lebih terperinci mengenai MimbleWimble, lihat panduan kami.

Ciri senyum

Matlamat Grin adalah menjadi blockchain pertama yang sepenuhnya boleh diskalakan. | Sumber: Laman web projek

Kitaran Cuckoo

Grin menggunakan algoritma Proof-of-Work, yang dijuluki Kitaran Cuckoo. Ia berkesan mengehadkan keupayaan perlombongan oleh memori dan bukannya memproses daya. Oleh itu, kebanyakan jenis perkakasan pengkomputeran berjaya menyertai proses perlombongan tanpa didorong oleh pelombong ASIC. Selain itu, selama dua tahun pertama, komuniti Grin melakukan keras setiap enam bulan untuk mengubah algoritma perlombongan dalam usaha untuk memastikan ASIC tidak cekap.

Grin bertujuan untuk masa blok satu minit dan kadar inflasi satu GRIN sesaat.

Grin Team & Kemajuan

Blok genesis Grin dibuat pada 15 Januari, menjadikan projek ini salah satu yang termuda di angkasa ini. Tidak seperti banyak altcoin lain, tidak ada pasukan atau syarikat terpusat yang mendorong pengembangan projek. Sebaliknya, ia bergantung pada sumbangan masyarakat.

Anggota komuniti projek telah menubuhkan a Halaman Github yang merangkumi kewangan projek. Menjelang pelancaran Januari, projek itu mengumpulkan sekitar $ 65,000. Dan, pada bulan Mei seorang tanpa nama menderma $ 300,000.

Bagi pihak $ GRIN, terima kasih kepada penderma yang membuat sumbangan 50 BTC hari ini, coinbase dari blok yang dilombong 2010-11-25. Kami akan berusaha membelanjakannya dengan bijak. https://t.co/OpnzPDQTok

– Majlis Grin (@grincouncil) 7 Mei 2019

Setakat ini, komuniti telah mengeluarkan versi pertama Grin. Pada bulan Julai, projek itu akan garpu keras untuk melaksanakan beberapa kemas kini yang ketara. Garpu adalah yang pertama dari beberapa tonggak dan merangkumi perubahan pada algoritma perlombongan serta multi-tandatangan dan sokongan dompet “menonton sahaja”.

Pertandingan

Grin adalah duit syiling privasi, jadi ia adalah liga yang sama dengan Monero, Dash, Zcash, dan cryptocurrency lain dengan tujuan untuk tidak dikenali. Seperti yang kami nyatakan di atas, Grin membezakan dirinya dengan menjadi salah satu daripada beberapa cryptocurrency untuk melaksanakan MimbleWimble. Satu-satunya projek MimbleWimble lain dengan reputasi apa pun adalah Rasuk.

Berniaga

Grin dilancarkan tanpa tawaran awal dan tanpa syiling awal. Oleh kerana itu, harga melonjak selama beberapa bulan pertama sebelum menetap sekitar $ 3 pada bulan Mac. Selepas pergerakan awal, harga Grin kekal relatif antara $ 2 hingga $ 3 hingga bulan Jun.

Sejak awal bulan Jun, harga duit syiling telah meningkat 150 peratus. Kenaikan harga yang luar biasa mungkin disebabkan oleh garpu keras yang akan datang pada bulan Julai.

Komuniti Grin menjadualkan garpu keras setiap enam bulan untuk dua tahun akan datang. Sekiranya kenaikan harga ini menunjukkan apa yang dapat kita harapkan dengan garpu keras, mungkin ada baiknya kita tetap berwaspada pada bulan menjelang yang berikutnya.

Di mana untuk membeli Grin

Terdapat banyak platform dari mana anda boleh membeli Grin. Majoriti jumlah dagangan berlaku di Hotbit. Di Hotbit anda boleh berdagang Bitcoin, Tether, atau Ethereum untuk Grin.

Koin privasi juga terdapat di Poloniex, HitBTC, dan KuCoin. Sekiranya anda baru menggunakan cryptocurrency, lihat panduan kami mengenai cara membeli bitcoin untuk memulakan.

Cara Melawaskan Senyum

Sekiranya anda tidak mahu membeli Grin, perlombongan adalah pilihan lain. Komuniti mengesyorkan “GPU dengan >3.7 GB DRAM yang sangat pantas, ”tetapi ini mungkin akan berubah semasa projek ini berjalan. Anda boleh mendapatkan senarai kolam perlombongan di sini.

Tempat menyimpan Grin

Grin berumur kurang dari satu tahun dan menggunakan jenis blockchain yang unik, jadi pilihan dompet anda tipis. Sekiranya anda pernah menangani nod blockchain sebelumnya, anda mungkin berminat dengan dompet antara muka baris arahan (CLI). Walaupun anda tidak terbiasa dengan baris perintah, projek ini memberikan banyak petunjuk di halaman Github.

Sekiranya anda mencari dompet dengan antara muka, GrinPlusPlus adalah pertaruhan terbaik anda. Dompet komuniti ini tersedia pada sistem operasi Mac dan Windows.

Pemikiran Akhir

Grin boleh menjadi cryptocurrency pertama yang membawa gelombang privasi dan skalabiliti kewangan baru. Walaupun projek ini masih dalam pembangunan, ia mendapat pengiktirafan dari banyak ahli komuniti crypto. Pasukan pembangunan yang telus dan pendanaan akar umbi membuktikan bahawa Grin adalah projek yang jujur ​​untuk terus diperhatikan.

Sumber tambahan