Apa itu Nexus?

Nexus ialah rangkaian peer-to-peer yang meningkatkan kelajuan, skalabilitas, keselamatan, dan kebolehcapaian protokol blockchain semasa. Projek ini terutama mencapainya melalui penggunaan blockchain 3D tahan kuantum dalam kombinasi dengan satelit komunikasi di angkasa. Dengan ini, pengasas Nexus Colin Cantrell bertujuan untuk “mendesentralisasi desentralisasi”, dengan menjauhkannya dari kawalan monopoli kawalan atau kumpulan perlombongan pemerintah.

Pegang topi anda. Ini adalah salah satu projek yang lebih bercita-cita tinggi di luar sana, jadi mari kita masuk ke dalamnya.

Dalam panduan Nexus ini, kita akan membahas:

Rantai Tiga Dimensi (3DC)

Nexus menggunakan, bukan satu, bukan dua, tetapi tiga mekanisme konsensus untuk membentuk blockchain tiga dimensi. Pasukan berpendapat bahawa mempunyai tiga mekanisme yang berbeza dapat mengurangkan pemusatan penambang dan memungkinkan penskalaan rantai on yang lebih cekap.

Saluran Perdana

Saluran Perdana adalah Saluran Proof-of-Work. Di saluran ini, pelombong mencari kluster perdana padat 308 digit melalui percubaan-dan-ralat. Perlombongan kluster perdana padat lebih tahan ASIC daripada perlombongan hash tradisional. Oleh itu, walaupun anda hanya mempunyai CPU, anda boleh melombong di saluran ini.

Di luar cryptocurrency, penambangan di Prime Channel menghasilkan data yang dapat digunakan lebih lanjut dalam penyelidikan nombor perdana untuk fizik kuantum.

Saluran Hashing

Hashing Channel juga Proof-of-Work tetapi menggunakan Hashcash bukannya kluster perdana yang padat. Ini serupa dengan algoritma perlombongan Bitcoin kecuali bahawa pelombong mencari hash SHA-3 (dengan Skein) sementara pelombong Bitcoin menemui SHA-256. Pencucian blok Nexus berukuran 4x ukuran hash blok Bitcoin.

Anda harus menggunakan GPU semasa melombong di saluran ini.

Bukti-pegangan

Saluran ketiga dan terakhir menggunakan Bukti-pegangan untuk mengamankan rangkaian. Ini pada dasarnya sama dengan kaedah konsensus Proof-of-Stake yang digunakan oleh duit syiling seperti NEO. Anda memperoleh syiling Nexus (NXS) yang baru dicetak hanya dengan memegang syiling yang sudah anda miliki.

Empat atribut menentukan berapa pulangan anda ketika anda meletakkan wang anda:

  • Kadar Faedah – Peratusan tahunan baki anda, ini adalah kadar di mana anda menerima syiling baru. Ini bermula pada 0.5% setiap tahun dan meningkat kepada maksimum 3.0% tahunan selepas 12 bulan.
  • Berat Amanah – Ini adalah petunjuk kepercayaan nod anda. Ia bermula pada 5% tetapi cepat mencapai maksimum 100% setelah hanya satu bulan.
  • Berat Sekatan – Atribut ini ditetapkan semula menjadi 0% setiap kali anda menerima urus niaga. Kemudian perlahan-lahan naik hingga 100% dalam 24 jam. Sekiranya berat badan anda mencecah 100%, Kepercayaan Amanah anda akan habis dan semua atribut anda ditetapkan semula. Pencetus tetapan semula memastikan bahawa anda terus berusaha untuk mengekalkan rangkaian.
  • Berat Badan – Nilai ini secara kasar ditentukan oleh purata berat kepercayaan dan sekatan berat anda. Semakin tinggi ini, semakin besar kemungkinan anda menerima transaksi.

Perkakasan Nexus

Nexus mempunyai sistem telekomunikasi diedarkan tiga serangkai untuk lebih mendesentralisasi rangkaian.

Rangkaian Mesh

Kerana rangkaian memberikan tiga peluang perlombongan yang berbeza, hampir semua orang di seluruh dunia dapat menjalankan simpul dan mengambil bahagian dalam keselamatan rangkaian. Semua nod dalam rangkaian jaringan bekerjasama untuk menyelesaikan blok daripada saling bersaing. Ini berfungsi untuk menyebarkan data rangkaian lebih daripada sistem lain.

Untuk melangkah lebih jauh, Nexus mungkin menghasilkan antena khusus untuk anda beli untuk mengendalikan rangkaian berdasarkan tempatan juga.

satelit nexus

Nexus bertujuan untuk menyediakan infrastruktur Internet autonomi melalui rangkaian satelit Low Earth Orbit.

Satelit Cube

Nexus telah bekerjasama dengan Vector Space Systems (Vector) untuk membuat Orbit Bumi Rendah (LEO) Rangkaian Satelit nod. Satelit, yang digabungkan dengan rangkaian jaringan darat, akan menjadi tuan rumah rangkaian Nexus serta aplikasi terdesentralisasi (DApps) yang dibina di atasnya. Lebih hebat lagi, rangkaian satelit akan menyediakan perkhidmatan Internet yang terdesentralisasi di seluruh dunia kepada mereka yang sebelumnya tidak dapat mengaksesnya sendiri.

Stesen Tanah

Stesen darat Nexus menghubungkan rangkaian jaringan di darat dengan rangkaian satelit di angkasa. Mereka menjalankan operasi uplink / downlink termasuk menentukan titik akhir alamat dan caching berasaskan darat. Mereka juga menjalankan contoh Daemon mereka sendiri, komponen perisian sistem Nexus.

Syiling Nexus (NXS)

Syiling Nexus (NXS) adalah mata wang rangkaian. Tidak ada had jumlah NXS yang akan dicincang. Sebaliknya, duit syiling ini mempunyai tempoh pengedaran selama 10 tahun di mana 78 juta NXS akan diedarkan sehingga 23 September 2024. Selepas waktu ini, bekalan akan meningkat setiap tahun dengan maksimum 3 peratus melalui saluran pegangan dan 1 peratus melalui saluran perdana dan hashing.

Nod membuat blok, rata-rata, setiap 50 saat, dan transaksi NXS memerlukan 6 pengesahan. Pada masa ini, kebanyakan transaksi berharga 0.01 NXS. Namun, setelah 3DC dibina dan pengedaran 10 tahun selesai, yuran transaksi akan hilang. Sebaliknya, sistem akan menyerap yuran melalui inflasi.

Nexus tidak mengadakan tawaran duit syiling awal (ICO). Sebaliknya, projek ini mempunyai Dana Pengembang yang mengambil komisen kecil dari ganjaran perlombongan. Komisen ini bermula pada 1.5 peratus dan meningkat kepada 2.5 peratus dalam tempoh 10 tahun. Selain itu, 20 peratus hadiah blok diberikan untuk pemasaran serta pengeluaran dan pelancaran rangkaian satelit Nexus.

Pasukan Nexus & Kemajuan

Colin Cantrell, juga dikenali sebagai Videlicet, adalah pengasas dan pemaju utama Nexus. Dia pertama kali menamakan projek Coinshield (CSD) ketika bermula pada bulan September 2014. Kod asalnya hanya mengandungi saluran utama; pasukan itu menambah saluran hash pada Oktober 2014. Pada bulan April 2015, pasukan itu menjenamakan semula ke Nexus, dan mereka menambahkan Proof-of-Holdings pada bulan Julai 2015.

Selain bekerjasama dengan Vector di rangkaian satelit, Nexus juga telah bergabung dengan SingularityNET untuk menyediakan seni bina 3DC mereka ke rangkaian AI desentralisasi projek.

Melangkah ke hadapan, Nexus mengeluarkan kemas kini utama berikut strategi peta jalan TAO (Tritium, Amine, Obsidian) mereka. Siaran termasuk 3DC, dompet mudah alih, rintangan kuantum, dan rangkaian satelit, antara lain.

Garis besar TAX Nexus

Peta Jalan Nexus TAO

Pasukan Nexus kini sedang berusaha untuk Fasa tritium peta jalan. Selain memperkenalkan Rangkaian Tandatangan dan saluran pemprosesan selari, fasa ini juga menerapkan kemas kini Proof-of-Stake, Tritium Amanah. Tritium Trusts dibina berdasarkan sistem Proof-of-Stake Nexus terkini dengan penambahan kunci kepercayaan dan Berat Amanah yang menentukan peluang anda untuk memperoleh kejayaan.

Pembangun Nexus belum mengumumkan kapan Tritium akan lengkap, tetapi mereka memberi kemas kini menunjukkan kemajuan yang konsisten.

Pertandingan

Nexus mungkin merupakan salah satu projek yang paling bercita-cita tinggi di ruang cryptocurrency. Pertama dan paling utama, projek ini berusaha untuk menjatuhkan Bitcoin sebagai mata wang peer-to-peer teratas. Dengan internet terdesentralisasi yang dihasilkan dari rangkaian satelit ruang jaringannya, Nexus juga bersaing dengan Substratum.

Berniaga

Seperti kebanyakan pasaran kripto, Nexus agak sunyi sehingga 2017. Pada tahun itu, harganya meningkat dari $ 0,026 (~ 0,000027 BTC) menjadi $ 3,34 (~ 0,00087 BTC) menjelang September. Tidak lama selepas itu, harga turun semula menjadi kira-kira $ 1 sebelum meroket ke paras tertinggi sepanjang masa $ 13.33 (~ 0.0008 BTC) pada Januari 2018.

Kenaikan harga yang ketara ini kemungkinan besar disebabkan oleh pengumuman perkongsian Vektor yang digabungkan dengan kejayaan seluruh pasaran pada masa itu. Sejak itu, harganya turun secara drastik, sekitar $ 0.30 (~ 0.000083 BTC) pada masa penulisan ini. Berita mengenai perkongsian SingularityNET nampaknya tidak mempengaruhi harga.

Pasukan ini belum menerbitkan peta jalan dengan tarikh yang tepat, jadi sukar untuk membuat ramalan harga untuk masa terdekat. Seperti kebanyakan projek cryptocurrency, siaran pembangunan penting semestinya memberi kesan positif pada harga. Dengan skop projek ini, anda mungkin harus menganggapnya sebagai penangguhan jangka panjang.

Tempat Beli NXS

Anda boleh membeli NXS di Bittrex atau Binance dengan BTC. Sekiranya anda belum memiliki BTC, lihat panduan kami tentang cara membeli beberapa.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda juga dapat memperoleh NXS melalui perlombongan. Lihat Nexus laman perlombongan untuk memuat turun pelombong yang paling sesuai dengan strategi anda. Sebagai peringatan, anda harus menggunakan dengan Saluran Perdana jika anda menggunakan CPU biasa, dan anda harus melihatnya Saluran Hashing jika anda merancang untuk menggunakan rig perlombongan khusus seperti ASIC.

Sekali anda memegang sekurang-kurangnya 1,000 NXS, anda boleh mempertaruhkan untuk mendapatkan duit syiling tambahan juga. Secara teknikal, adalah mungkin untuk mempertaruhkan kurang dari yang minimum, walaupun anda akan mengalami kesukaran untuk mengekalkan Berat Kepercayaan anda.

Tempat menyimpan NXS

Nexus mempunyai dompet rasmi untuk desktop Windows, Mac, dan Linux. Ketiga-tiga sistem operasi mempunyai versi dompet antara muka baris perintah (CLI) sementara hanya Windows dan Mac yang mempunyai dompet antara muka grafik yang lebih mudah digunakan.

Walaupun anda dapat menyimpan NXS anda di bursa, sangat disarankan anda memindahkannya ke dompet. Anda hanya dapat mempertaruhkan syiling anda jika mereka berada di dompet Nexus.

Kesimpulannya

Nexus sedang membina jenis blockchain baru dengan tiga mekanisme berasingan untuk mengamankan rangkaian. Di samping itu, pasukan ini menghantar satelit simpul ke ruang angkasa untuk membuat Internet dan rangkaian yang terdesentralisasi di luar kawalan mana-mana satu entiti. Misi keseluruhan adalah untuk mencipta Bitcoin yang lebih baik dengan urus niaga yang lebih pantas, yuran yang lebih rendah, dan pemusatan yang lebih rendah.

Nexus adalah salah satu daripada beberapa projek yang benar-benar menangani rintangan kuantum dan kemungkinan masalah masa depan yang lain. Sekiranya masalah ini menjadi besar seperti yang dipercaya oleh pasukan, dan mereka dapat menyelesaikan misi mereka yang tinggi, Nexus mungkin merupakan salah satu daripada beberapa projek yang masih dalam 20 tahun berjalan..

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 2.11.19 untuk mencerminkan perubahan terbaru projek ini.

Sumber Nexus Tambahan

Laman web

Twitter

Kendur

Telegram

Reddit

Tidak setuju

Github

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me