Apa itu Nimiq (NIM)? Blockchain Berasaskan Penyemak Imbas

Nimiq adalah protokol pembayaran peer-to-peer sumber terdesentralisasi sumber terbuka untuk web seluruh dunia. Dengan menawarkan akses berasaskan penyemak imbas, Nimiq bertujuan untuk mengurangkan halangan untuk masuk, dan dengan itu meningkatkan penggunaan blockchain, untuk komuniti pengguna baru yang mungkin ditangguhkan oleh gesekan menggunakan bitcoin dan cryptocurrency lain.

Dalam panduan ini kami akan merangkumi:

Apa Itu Nimiq?

Nimiq mempunyai visi tunggal: untuk membawa penerapan blockchain ke arus perdana. Ini bertujuan untuk mencapainya melalui pengembangan protokol pembayaran yang jauh lebih mudah digunakan untuk pendatang baru daripada platform yang ada.

Nimiq ditulis dalam Javascript ES6, jadi ia berjalan sepenuhnya dalam penyemak imbas web tanpa perlu menyegerakkan ke nod. Pengguna boleh menyimpan dan menukar token NIM hanya menggunakan penyemak imbas atau peranti mudah alih mereka. Seluruh platform direka untuk kemudahan penggunaan. Sejauh ini, bahkan jumlah crypto noob dapat bangun dan berjalan tanpa pernah mendengar istilah seperti dompet, rangkaian P2P atau kriptografi.

Pengguna juga dapat melombong token NIM dengan mudah, hanya menggunakan penyemak imbas web mereka (lebih banyak lagi di bawah) Keseluruhan penyediaan ini dirancang untuk mengelakkan pelaksanaan perisian khas, yang bermaksud ringan dan dapat berjalan di mana-mana mesin, bahkan pada peranti mudah alih.

Halaman utama Nimiq

Halaman utama Nimiq

Nimiq juga merupakan projek sumber terbuka. Sekali lagi, kerana kesederhanaan menggunakan Javascript, bahkan pemaju pemula dapat terlibat.

Bagaimana Nimiq Berfungsi?

Sangat mudah – semuanya dilakukan melalui penyemak imbas. Anda hanya pergi ke laman utama Nimiq, dan dalam beberapa minit anda boleh membuat akaun yang membolehkan anda menghantar atau menerima pembayaran NIM pertama anda. Sebagai alternatif, anda boleh memulakan perlombongan penyemak imbas seperti yang dinyatakan di bawah.

Pelbagai aplikasi di platform Nimiq

Julat aplikasi di platform


Cara Melayan Nimiq

Nimiq adalah salah satu dari beberapa projek yang dapat anda laksanakan hanya menggunakan CPU. Sejajar dengan misi projek menjadi yang paling mudah digunakan, penambang noob bahkan boleh mula menggunakan perlombongan berasaskan penyemak imbas. Ini boleh diakses sebagai pilihan dari laman utama projek.

Pelombong yang lebih berpengalaman boleh memuat turun klien node.js dan menjadi penyemak imbas tulang belakang. Oleh kerana pelombong tulang belakang memberikan kadar hash yang lebih tinggi daripada pelombong penyemak imbas, ganjarannya lebih besar untuk penyemak imbas tulang belakang. Walau bagaimanapun, projek ini mengekalkan perlombongan berasaskan penyemak imbas sebagai sebahagian daripada visinya untuk terus diakses oleh orang ramai.

Anda boleh mengira ganjaran blok untuk melombong NIM mengikut formula:

blockReward = (totalSupply – beredarSupply) >>> k

di mana k = 22.

Ini akan tetap berlaku sehingga nombor blok 48,692,960, apabila ganjaran blok selepas itu akan ditetapkan pada 0,4 NIM. Terdapat rasional tambahan untuk pengiraan ganjaran blok ini digariskan dengan lebih terperinci di Github projek. Tidak sepenuhnya jelas dari dokumentasi dalam talian, tetapi kami menganggap formula di atas adalah ganjaran blok untuk pelombong tulang belakang, dan bukannya pelombong penyemak imbas.

Anda boleh melombong NIM secara solo atau menyertai salah satu kolam perlombongan. A senarai semasa kolam perlombongan aktif terdapat di tapak projek.

Bekalan Syiling

Terdapat sejumlah 21 bilion NIM, di mana 12 peratus atau 2.5 bilion dibebaskan di blok genesis. Selebihnya boleh dilombong mengikut formula yang ditunjukkan di atas.

Peta Jalan dan Pasukan

Token NIM memulakan hidup sebagai token NET, token ERC-20. Nimiq pada mulanya melancarkan NET untuk melancarkan ICO, yang berjaya mengumpulkan $ 10 juta pada bulan Jun dan Julai 2017. Mainnet Nimiq disiarkan pada bulan April 2018, di mana pemegang token NET dapat menukar token NIM.

Sejak pelancaran mainnet, pasukan telah memfokuskan usaha pada pengembangan sistem termasuk perbaikan belakang dan depan, bersama dengan pemasaran dan pengembangan masyarakat. Pasukan ini secara rasmi mematikan kontrak pintar NET pada bulan Disember, dengan lebih daripada 80 peratus token NIM yang ada diaktifkan pada masa itu.

Nimiq diciptakan oleh Robin Linus dan Philipp von Styp-Rekowsky. Pada masa ini terdapat 18 ahli pasukan lain yang tersenarai di laman web, memainkan pelbagai peranan. Pada Januari 2019, konflik dalaman besar menjadi nyata ketika Linus kembali dari ketidakhadiran enam bulan dan mencatatkan pelbagai rungutan dengan projek tersebut secara terbuka di Reddit.

Reddit post Robin Linus

Petikan dari tulisan Reddit Robin Linus

Sebaliknya, pasukan Nimiq (mungkin diketuai oleh Styp-Rekoswky) meletup kembali dalam catatan Medium, menjawab poin yang dikemukakan oleh Linus dan mengumumkan pemergiannya dari projek itu. Walaupun harga Nimiq merosot segera, kesan jangka panjang masih belum dapat dilihat. Pemergiannya nampak dramatik. Namun, memandangkan Linus sudah tidak hadir selama enam bulan terakhir, maka mungkin NIM akan cepat sembuh.

The Peta jalan 2019 perincian yang dirancang pembangunan besar dan kecil. Paling ketara, Nimiq merancang untuk melancarkan fungsi pertukaran dan beralih dari JS ke pelaksanaan berasaskan bahasa Rust di seluruh platform. Projek ini juga akan melancarkan plugin pembayaran untuk kedai-kedai web.

Sejarah Perdagangan

Token NIM agak baru kerana fakta bahawa ia hanya dilancarkan ketika mainnet disiarkan pada tahun 2018. Terdapat beberapa kenaikan harga: satu pada awal bulan September, dan dua lagi pada akhir Oktober dan akhir November.

Lonjakan bulan September dan Oktober bertepatan dengan peringatan catatan blog kepada masyarakat mengenai pengaktifan token NIM sebelum penonaktifan kontrak pintar NET. Lonjakan terakhir, pada bulan November, berlaku tepat sebelum penonaktifan kontrak pintar NET. Tidak ada perkara lain untuk mengambil kira kenaikan harga ini.

Pada Januari 2019, harga mengalami penurunan dramatik kerana pertikaian dalaman yang dinyatakan di atas.

Pesaing

Nimiq menempati kedudukan yang cukup khusus di pasaran crypto. Dari segi menjadi mudah digunakan, cryptocurrency segera, ia setanding dengan Dash. Walau bagaimanapun, Dash bermula sebagai garpu Bitcoin sehingga tidak dapat membanggakan kesederhanaan NIM.

Terdapat projek lain berdasarkan Javascript, seperti Ark atau Lisk, tetapi mereka ingin memenuhi kes penggunaan yang lebih luas daripada sekadar pembayaran. Nimiq nampaknya satu-satunya di ceruknya yang mengusahakan kesederhanaan berasaskan Javascript untuk penyelesaian pembayaran berasaskan penyemak imbas yang murni.

Tempat Beli NIM

TradeSatoshi dan HitBTC kini merupakan dua pertukaran terbesar untuk membeli token NIM. Sejak Nimiq melancarkan mainnet, itu bukan lagi token ERC-20. Ini bermaksud setiap pertukaran memerlukan konfigurasi untuk pasangan perdagangan NIM, oleh itu hanya beberapa pertukaran yang menyokong token pada masa ini.

Namun, pada masa penulisan, integrasi Changelly untuk NIM baru saja dilancarkan, yang memungkinkan pertukaran fiat. Oleh itu, Changelly akan segera mengambil alih sebagai salah satu pertukaran yang paling popular untuk membeli token.

Tempat menyimpan NIM

Untuk simpanan sejuk, dompet Ledger Nano S yang sentiasa dipercayai menawarkan integrasi NIM. Sekiranya anda tidak memilikinya, maka platform Nimiq menawarkan dompet storan panas eksklusif yang dipanggil Nimiq Safe di mana anda boleh menghantar dan menerima token NIM.

Kesimpulannya

Walaupun masih merupakan altcoin yang agak kabur, Nimiq menunjukkan potensi. Bukan berusaha untuk menjadi segalanya bagi semua orang. Ia mempunyai visi yang jelas dan sederhana untuk menjadi … baik, jelas dan mudah digunakan. Crypto masih mempunyai halangan untuk diguna pakai, terutama bagi orang yang lebih berteknologi di dunia, dan Nimiq bertujuan untuk mengatasi halangan tersebut. Dalam hal ini, ia mungkin lebih menarik bagi masyarakat bukan kripto daripada bitcoin atau ETH.

Walau bagaimanapun, mencuci pakaian di khalayak ramai bukanlah langkah baik bagi mana-mana pasukan dalam organisasi mana pun. Apalagi organisasi crypto yang terdesentralisasi yang bergantung pada komuniti yang setia untuk terus hidup.

Pasukan di Nimiq telah bertindak pantas menangani pemberontakan Reddit pengasasnya. Namun, mereka kini mempunyai beberapa pekerjaan yang harus dilakukan untuk memastikan bahawa masyarakat tidak putus asa dalam visi projek tersebut. Sekiranya mereka dapat mencapainya dan mendapatkan harga kembali dalam beberapa minggu dan bulan ke depan, Nimiq masih mempunyai masa depan yang cerah.

Sumber tambahan

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map