Apa yang Ramai?

Penduduk adalah platform peer-to-peer (P2P) yang menggunakan blockchain untuk menyediakan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) cara yang lebih cekap untuk mengambil bahagian dalam pembiayaan invois.

Mempunyai aliran tunai yang konsisten adalah masalah serius bagi banyak PKS. Pembayaran invois lewat menelan belanja perniagaan kecil di United Kingdom lebih dari $ 2 bilion setiap tahun dalam yuran dan peluang yang terlepas. Dengan menggunakan pembiayaan invois, perniagaan dapat menjual invois tertunggak mereka dengan potongan harga untuk membebaskan sejumlah wang dengan cepat. Orang yang membeli invois dengan berkesan mengambilnya dan menerima wang ketika pelanggan membayar.

Banyak menggunakan teknologi blockchain, data XBRL, dan formula skor Z Altman (lebih lanjut mengenai ini kemudian) untuk memperluas pembiayaan invois ke peringkat global dan membuat keseluruhan sistem yang diperbaiki.

Dalam panduan Populasi ini, kita akan menyentuh:

Bagaimana Penduduk Berfungsi?

Di Populasi, pembeli dan penjual menukar invois melalui lelong menggunakan kontrak pintar. Untuk menjual invois, anda perlu mendaftarkan syarikat anda terlebih dahulu. Anda kemudiannya menahan akaun sehingga anda mendapat kelulusan daripada pentadbir Berpenduduk.

Setelah pentadbir meluluskan anda sebagai penjual, anda boleh menghantar invois dan menetapkan a matlamat jualan minimum. Ini juga memerlukan kelulusan pentadbir.

XBRL (Bahasa Pelaporan Perniagaan eXstensible)

Banyak menganalisis risiko kredit invois dengan menggunakan formula skor Z Altman pada masa nyata Data XBRL. Data ini tersedia untuk umum dan merangkumi maklumat perniagaan seperti nilai penghutang, jumlah wang tunai, dan pemiutang yang perlu dibayar dalam setahun.

Formula skor Z Altman

Dengan data XBRL yang diekstrak dan Formula Altman Z-Score, pasukan Berpenduduk telah mencipta pasukan mereka sendiri sistem penarafan kredit dalaman. Oleh kerana itu, mereka tidak memerlukan agensi kredit luaran, menjimatkan banyak masa dan wang.

Formula skor Z Altman adalah alat pemodelan kewangan yang menentukan tiga faktor risiko:

  1. Kemungkinan perniagaan akan muflis dalam masa dua tahun
  2. Adakah perniagaan akan gagal melaksanakan tanggungjawab
  3. Langkah kawalan untuk masalah kewangan

Di luar penilaian invois, Populous menggunakan dua set data ini untuk mensasarkan syarikat yang memerlukan aliran tunai dan menyaring pemohon perniagaan yang tidak sesuai untuk platform.

Sama ada pentadbir menolak atau menyetujui siasatan penjualan invois ditentukan oleh skor kredit Altman Formula.

Lelong invois bermula setelah invois anda diluluskan dan berlangsung selama 24 jam. Hanya ada tiga cara yang mungkin untuk lelang berakhir:

  1. Lelong berjaya berlaku, dan tawaran sesuai dengan matlamat penjualan anda dalam jangka masa 24 jam.
  2. 24 jam berlalu dan tidak ada tawaran yang memenuhi syarat matlamat penjualan. Dalam keadaan ini, anda boleh menerima tawaran terbaik yang ada, membatalkan lelongan, atau memulakan semula lelongan sekali lagi.
  3. Anda menamatkan lelongan lebih awal. Apabila melakukan ini, anda boleh membatalkan lelongan sepenuhnya, atau anda boleh menerima tawaran terbaik yang ada.

Setelah berjaya melelong, penjual akan menerima dana daripada pembeli dalam bentuk Pokens, mata wang digital dalam platform Populous. Penjual kemudian boleh menukarnya dengan fiat jika mereka mahu.

Semua pembeli yang kehilangan lelongan akan mengembalikan dana mereka kepada mereka. Lelong yang dibatalkan juga mengakibatkan pengembalian dana kepada pembeli.

Sistem penduduk

Ekosistem Penduduk

Pembeli Invois

Sekiranya anda merancang untuk membeli invois, anda juga perlu mendapatkan persetujuan daripada pentadbir sebelum memulakan. Anda diminta memasukkan maklumat KYC semasa membeli invois.

Sebagai pembeli, anda boleh membuat tawaran sendiri atau menjadi sebahagian daripada kumpulan pembida. Kumpulan pembidaan terdiri daripada pembida individu yang memasuki lelongan sebagai satu entiti untuk membuat tawaran.

Poken vs PPT vs PXT

Populasi mempunyai tiga token, dan agak mudah membingungkan semuanya.

Pokens

Pokens adalah mata wang dalaman platform Berpenduduk. Setiap Poken disatukan terus ke jumlah mata wang fiat yang setara (mis. di UK, 1 GBP Poken sama dengan 1 GBP). Token ERC-20 ini adalah yang anda gunakan untuk membeli invois.

pokens

Pokens disatukan ke mata wang fiat.

Anda boleh membeli Pokens secara langsung di Populous dengan GBP, USD, EUR, dan Yen. Mata wang lain akan ditukar menjadi GBP menggunakan kadar pertukaran London Stock Exchange sebelum membeli Pokens. Anda juga dapat menggunakan cryptocurrency yang disokong seperti Bitcoin dan Ethereum untuk membeli Pokens.

Pokens adalah token ERC-20 dan dengan itu dapat disimpan di mana-mana dompet yang menyokong token ERC-20.

PPT (Token Platform Beramai-ramai)

PPT token diedarkan semasa ICO Penduduk dan terutamanya digunakan sebagai kenderaan pelaburan. Hanya kira-kira 53 juta PPT akan sentiasa beredar.

Selain memegangnya, anda boleh menggunakan PPT anda untuk melabur dalam invois melalui Kolam Kecairan.

Apabila anda melabur dalam invois menggunakan PPT, token anda disertakan sebagai jaminan pelaburan. Sebagai pertukaran, anda akan menerima Pokens yang digunakan oleh Populous secara automatik untuk membeli invois. Setelah invois dibayar balik, anda akan mendapat keuntungan Pokens dan pelaburan PPT asal anda.

PXT (Token XBRL yang ramai)

PXT baru di Populasi. Ini adalah token ERC20 yang anda belanjakan untuk mengakses data Business Intelligence (BI) pada Platform XBRL Populous (PXP). PXP memberi anda akses ke lebih dari satu petabyte (satu quadrillion byte) data perniagaan yang dimiliki rangkaian. Anda boleh menggunakan data ini untuk membuat laporan yang disesuaikan mengenai skor kredit, kesihatan kewangan perniagaan, analisis SWOT, dan bakal pelanggan antara lain.

Pasukan yang ramai & Kemajuan

Projek Populous berpusat di London dan diketuai oleh Stephen Williams. Williams sebelum ini mengasaskan Olympus Research, sebuah syarikat yang memfokuskan data komersial dan analisis untuk perniagaan.

Pasukan yang ramai

Pasukan yang ramai

Ramai bermula pada tahun 2017. Syarikat melancarkan versi beta mereka 1.0 pada Februari 2018 dan beta awam pada bulan Mei tahun yang sama. Pada bulan Oktober, pasukan melancarkan PXP dalam mod build terbuka kepada umum. Mereka belum menerbitkan peta jalan.

Pertandingan

Nampaknya tidak ada pesaing Populasi utama di ruang blockchain. Cabaran terbesar yang dihadapi oleh penduduk ialah membuat pelanggan beralih dari saluran pembiayaan invois tradisional seperti MarketInvoice ke platform mereka.

Insentif untuk penjual invois membuat pertukaran nampaknya mudah: Penduduk lebih murah untuk digunakan. Pembeli invois diberi insentif untuk menukar platform kerana sistem penilaian kredit dalaman. Banyak penduduk memasarkan sistem ini sebagai peningkatan besar terhadap kaedah penilaian semasa yang ada.

Berniaga

Pasukan Populous mengadakan ICO mereka pada bulan Julai 2017 di mana mereka membesarkan lebih dari $ 10 juta. Selepas ICO, harga PPT kekal stabil antara $ 2.00- $ 4.00 (~ 0.0005-0.0007 BTC) hingga November. Untuk baki tahun 2017 (dan awal tahun 2018), ia meningkat ke tahap tertinggi sepanjang masa sekitar $ 68.91 (~ 0.00595 BTC).

Beberapa pengumuman penting sepertinya menyebabkan kenaikan harga. Pasukan itu mengumumkan kerjasama dengan Luxure Global Citizen, sebuah syarikat yang menjual barang-barang yang sangat mahal seperti Lamborghinis. Pengumuman itu menyiratkan bahawa ia akan membawa kepada beberapa faktur yang cukup besar. The Populous beta juga dijangka tersedia sebelum akhir tahun ini membantu menaikkan harganya. Terakhir, pasukan mengumumkan paparan token PXT baru.

AMARAN: Sejak penerbitan awal artikel ini, beberapa masalah telah terungkap. Luxure nampaknya membatalkan kerjasama dengan Populous pada bulan Februari dan dinyatakan bahawa mereka tidak pernah membenarkan pengumuman itu. Selain itu, pasukan Berpenduduk sejak itu telah menghapus pengumuman mengenai perkongsian dan paparan udara PXT dari Medium. Tindakan dan tindakan lain ini telah menyebabkan banyak anggota masyarakat mendakwa bahawa penduduknya sebenarnya, satu penipuan.

Berikutan kenaikan bulan Januari 2018, harga PPT jatuh hampir sepanjang baki tahun 2018. Koin ini mengalami satu lonjakan pada bulan April, tetapi tidak jelas apa yang menyebabkannya. Kini terletak sekitar $ 1.50 (~ 0.000415 BTC).

Tanpa perubahan pasaran atau perkongsian serius, tidak mungkin harga PPT akan mendapat kekuatan lagi.

Tempat Beli PPT

PPT agak sukar untuk dibeli daripada kebanyakan cryptocurrency cap pasaran besar yang lain. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkannya di Binance sebagai pasangan perdagangan dengan Bitcoin dan Ethereum.

Untuk senarai lengkap pertukaran di mana PPT tersedia, kunjungi CoinMarketCap.

Tempat menyimpan PPT

Kerana PPT adalah token ERC-20, anda mempunyai beberapa pilihan di mana menyimpannya. Dua pilihan penyimpanan yang popular adalah MetaMask dan MyEtherWallet.

Sekiranya anda mencari lebih banyak keselamatan (dan siapa yang tidak?), Anda harus menggunakan dompet perkakasan seperti Trezor atau Ledger Nano S. Kedua-dua dompet ini menyokong semua token ERC-20 termasuk PPT.

Kesimpulannya

Berpenduduk adalah projek muda dengan banyak bukti. Pasukan ini tidak mempunyai banyak pengalaman dengan teknologi blockchain, dan kontroversi di sekitar projek ini akan menaikkan beberapa bendera merah.

Selain itu, had pasaran semasa projek jauh lebih tinggi daripada projek cryptocurrency lain yang mensasarkan pangkalan pelanggan yang jauh lebih besar. Walau bagaimanapun, pelancaran PXP adalah langkah kuat yang dapat membantu memperluas jangkauan pasaran mereka.

Dengan harga PPT pada tahap rendah sepanjang masa, projek ini berada pada tahap yang tepat untuk pasukan Populous. Mudah-mudahan, mereka dapat memperoleh beberapa perkongsian terkenal atau memperlihatkan pengangkatan yang ketara tidak lama lagi untuk membuktikan kesahihan mereka. Sekiranya tidak, naysayer mungkin mempunyai kata akhir.

Catatan Editor: Artikel ini dikemas kini oleh Steven Buchko pada 12.05.2018 untuk mencerminkan perubahan terkini projek ini.

Sumber Penduduk Tambahan

Laman web

Twitter

LinkedIn

Github

Telegran

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me